Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] "Geometria"
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img75.imageshack.us/img75/3932/dsc8964ug3.jpg)
faktycznie geometria i ładne kolorki.
Ładna kompozycja kadru i kolor bardzo przyjemny :)
takie zdjęcia lubię :)
edit: mam oczywiście uwagę (małą, coś jak z tamtą pamiętną chmurką) uważam, że środek tej "figury" powinien być na środku zdjęcia, prawa strona do ucięcia i już.
takie zdjęcia lubię :)
edit: mam oczywiście uwagę (małą, coś jak z tamtą pamiętną chmurką) uważam, że środek tej "figury" powinien być na środku zdjęcia, prawa strona do ucięcia i już.
szkoda mi tego nieba z prawej ,poza tym linia brzegowa inaczej by się rozpoczynała tytuł watku "geometria" ( niekoniecznie więc musi być symetrycznie) bo jak widać składa się z części jak kawałek tortu, spokojny las i woda w przeciw wadze z trochę niespokojnym niebem i podzieloną na dwie częsci (piasek i kamienie ) plażą - ja przynajmniej tak to widzę , ale podkreślam że jest to moje odczucie
pozdrawiam
jerezano
16-06-2008, 11:42
Fajnie się wszystko "zbiega".
Dla mnie - ok.
Całkiem ciekawe zdjęcie. Szkoda, że las i linia brzegowa nie są w jednej linii - no ale trudno oczekiwać, że wytniesz kawał lasu lub dosypiesz trochę plaży:-)
Pozdrawiam
Hael
Mnie się też podoba.
Bardzo "wciąga" do środka :)
Pozdrawiam.
Bodzio.
borregaard
16-06-2008, 21:38
B.ładne,ciekawe zdjęcie.
Kolorki pikne.
Podoba się..:-D
Pzdr
Andrzej
Właśnie pracowałem nad niemalże identycznym kadrem jednak Twoje niebo kompletnie mnie zniechęciło do dalszej pracy ;)
Gratuluje i pozdrawiam
Rafale - robiliśmy w jednym czasie więc w czym problem ?
No mam problem z doborem optymalnej ekspozycji, tzn takiej aby całą fakturę nieba uchwycić, a ziemię doświetlić na tyle żeby dało się z niej na maxa wyciągnąć. Robię postępy co prawda ale jeszcze wiele czasu minie zanim coś sensownego zacznie wychodzić. Przyznam że lepsze rezultaty zacząłem uzyskiwać po instruktażu Artura odnośnie prawidłowego odczytu histogramu. Ale cóż generalnie nie poddaję się, następnym razem bedzie lepiej :)
Kasandra
16-06-2008, 22:30
Pięknie!
a ja do znudzenia: JAK się takie coś uzyskuje?to HDR nie jest, bo przecież fale...więc?
;-((((((
Pięknie!
a ja do znudzenia: JAK się takie coś uzyskuje?to HDR nie jest, bo przecież fale...więc?
;-((((((
ja pracuję programem NIKON CAPTURE NX - jest to program w którym jest możliwość ( po wywołaniu zdjęcia z RAW-u ) stawiania okręgów na dowolnym obszarze zdjęcia np. kawałku nieba i przykładowo jego rozjaśnienie lub przyciemnienie albo dodanie koloru ect. - program nie jest tak uniwersalny jak PhotoShop ale przy wprawieniu się daje wiele satysfakcji i jest w miarę łatwy - oczywiscie obrabiana fotka powinna być w miarę poprawnie naświetlona
to tak w skrócie - pozdrawiam
Kasandra
16-06-2008, 22:49
dzięki.
To chyba trzeba sobie zainstalować będzie
dzięki.
To chyba trzeba sobie zainstalować będzie
spróbować zawsze warto :-D - pozdro
Bardzo trafiony tytuł!!!!
Prosty i mam wrażenie, że taki twardy, kanciasty kadr.
Ale to wszystko co piszę to tylko na plus dla fotki.
Im dłużej patrzę tym bardziej mnie wciąga i zachwyca -no i o to chyba chodzi.
Za kolorystykę,prostotę,wyobraźnię i trafność spojrzenia ja daję ****
Chyba uzasadniłam??????
miło sie to ogląda :) fajnie czysto i ciekawie skadrowane :)
bardzo się podoba - fajne połączenie linii drzew, plaży i morza - do tego odpowiednie zachmurzenie - super :)
to dorzucę jeszcze pion - plazowa aleja
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img149.imageshack.us/img149/3610/dsc8960ha7.jpg)
No to jestem w kropce!
A może nie?
Przecież nie muszę dokonywać wyboru.
1-ka wydaje mi się cieplejsza za to 2-ka ma cudowną głębię - i ta wspaniała prostolinijność na obu!!!
Pozdrawiam
1ka podobała mi się ale wersja pionowa rewelka :)
gdzie się wciska te gwiazdki? ;)
pozdrawiam
Moim zdaniem jest to mocno profesjonalne zdjęcie. I pionowe i poziome porywa mój wzrok wgłąb miłej wędrówki. Duży plus.
Wygrywa 2:) Dobra robota:)
Kasandra
19-06-2008, 18:23
no!!!
ładniusie
fotoMichal
19-06-2008, 18:24
I to jest zdjęcie!!
Z pomysłem, z super wykonaniem, idealna nazwa... dla mnie mistrzostwo!
Bardzo, bardzo mi się podoba. Gratuluję!
Janusz, wg mnie pion oddaje lepiej to, co chciales pokazac na zdjeciu.
Poziom przyjąłem bez emocji (wolałbym całkiem symetrycznie) ale pion... Jest po prostu świetny.
Rzeczywiście trafiłeś w geometrię. Zdjęcie rewelacyjne!!!
świetne - najlepsza dwójka
Geometria moze byc fajna ;).
Bardzo szerokie (merytorycznie, co uwazam za wielki plus) Januszu, spojrzenie na plaze.
Swietny przyklad, jak uzyc geometri do komponowania. Bez niej bylby tylko "jakis brzeg", a w aktualnej postaci jest fantastycznie niemalze.
Dobrze, ze przypomniales o jej (geometrii) istnieniu, gdyz miewa chwilami sklonnosci do ukrywania sie ;)
Geometria moze byc fajna ;).
Bardzo szerokie (merytorycznie, co uwazam za wielki plus) Januszu, spojrzenie na plaze.
Swietny przyklad, jak uzyc geometri do komponowania. Bez niej bylby tylko "jakis brzeg", a w aktualnej postaci jest fantastycznie niemalze.
Dobrze, ze przypomniales o jej (geometrii) istnieniu, gdyz miewa chwilami sklonnosci do ukrywania sie ;)
Gdyby dawano gwiazdki za komentarz i uzasadnienie to dała bym Ci 5-taka!!!!!
Taaa... Wracałem tu kilkakroć i muszę powiedzieć, że jestem pod dużym wrażeniem. Nie potrafię powiedzić, które bardziej mi pasuje, ale oba są wystarczająco intrygujące, oba pieczołowicie zrobione i oba mi się podobają.
Gratuluję!
Gratuluje spojrzenia. Jestem pod nieziemskim wrażeniem. Jest się na czym uczyć i patrzenia na "niby powszechność" i kadrowania i pomysłów.
Pozdrownienia z Karkonoszy.