PDA

Zobacz pełną wersję : sb-600 i naj...ustawienia do jpg w pomieszczeniu...

Pienia
15-06-2008, 20:14
tak jak wyżej...jak tu ustawić naj...parametry do robienia jpg w pomieszczeniu żeby nie wychodziły zafarby twarzy na kolory od żółtego przez pomarańcz do czerwonego...wiem w raw-ie nie ma problemu, ale trzeba jpg i już...jak ustawić lampę do ekspozycji...bo trochę zgłupiałem...dzięki za odpowiedzi!!

Jacek_Z
15-06-2008, 20:22
to nie jest pytanie jak ustawić lampę, tylko jak ustawić WB w body.
Do wyboru masz kilka opcji - WB na błyskawicę, WB auto, WB w K, ale nie są to wyjścia idealne. A jeśli operujesz światłem odbitym, dużą ilością światłą zastanego itp - to cięzko będzie trafić z ustawieniem w K, a Auto nie zawsze da dobry efekt. Będą rozrzuty między zdjęciami. Nie unikniesz tego.
Nie ma idealnie dobranego WB - to tylko pójście na kompromis. RAW da ci pole manewru i pozwoli dobrać WB wg twoich upodobań.

Pienia
15-06-2008, 20:30
mam WB w auto i własnie w jpg borykam się z nietrafionym kolorem skóry...tłukę metodą prób i błędów, może do czegos dojdę...

Erie
15-06-2008, 20:45
Nie ma możłiwości, abyś doszedł do jednego "perfekt" ustawienia na wszystkie okazje. Co najwyżej nauczysz sie bardziej lub mniej poprawnie oceniać na ile masz skorygować WB, aby otrzymać to co chcesz przy określonych warunkach.

Jacek_Z
15-06-2008, 20:47
mam WB w auto i własnie w jpg borykam się z nietrafionym kolorem skóry...tłukę metodą prób i błędów, może do czegos dojdę...
nie dojdziesz :( niestety. To będzie tylko kwestia przypadku. Zależy np jakiego koloru sciany będa w pomieszczeniu (czy odchylisz palnik i bedzies zpracował na odbitym?), ile będzie światła zastanego (ile go będziesz łapał - jakie ustawisz ISO, jaka przysłonę)
Opcji jest full, a pomieszczenia i światło zastane zawsze różne. Zrobienie w pewnej sytuacji dobrych zdjęć nie gwarantuje zrobienie dobrych w innej sytuacji. Także niech ci się nie wydaje, że doszedłeś do dobrych ustawień. To przypadek. W dodatku aparat może zaproponowac rózny WB np ze względu na rózny kolor ubrań.
"Idealnie" - tylko RAW. I zauważ, że idealnie napisałem w cudzysłowiu - bo to często i tak jest kompromis.