PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki pędzelek do czyszczenia obiektywu

Pietrus
15-06-2008, 19:15
Witam
Właśnie przeszedł do historii pędzelek który używałem przez jakieś 20 lat!!! jeszcze do Zenita TTL. Chciałem kupić nowy ale wszystkie są pakowane w ten sposób- można zobaczyć ale dotknąć już nie. Jaki kupić aby gwarantował bezpieczeństwo soczewek obiektywu?

wilk325
15-06-2008, 19:40
Osobiście używam taki, który dostałem od żony. Ona takie stosuje do makijażu ( do pudrowania ) oczywiście mówimy o nowym. Niestety, okazuje się, że makijaż jest drogi i pędzelki też.

Pietrus
15-06-2008, 19:51
Wilk 325 -propozycja niezła ale jest jeden problem. Jak pędzelek zobaczy żona to go zawłaszczy a ja znowu do sklepu. W sumie dobre rozwiązanie ale pędzelek musi być tańszy jak ten który ma zona to da mojemu spokój.

nowart
16-06-2008, 00:00
Chciałem kupić nowy ale wszystkie są pakowane w ten sposób- można zobaczyć ale dotknąć już nie.

Sądzę, że gdyby było inaczej to po kilku ciekawskich, którzy postanowili pomacać swoimi tłustymi paluchami, nie nadawałby się do niczego innego jak do czyszczenia body z kurzu :)

mBak
17-06-2008, 20:15
Ja używam: Gruszki VANGUARD jest fajna i ma dodatkowo duży pędzel i lenspen.
Jest OK, pędzelek ma zabezpieczenie chroniące go przed palcami ciekawskich:)

Pietrus
17-06-2008, 20:35
Wybrałem LENSPEN http://www.allegro.pl/show_item.php?item=378282281 Miałem okazję przetestować go u znajomego. Działa skutecznie. Czyściłem soczewkę i filtr. Gruszka już była w użyciu do D300 bo trzykrotne czyszczenie matrycy nie pomogło. Stara dobra gruszka problem rozwiązała.