Zobacz pełną wersję : Sprawowanie M42 bez soczewki
Witam wszystkich
Dzisiejsze pytanie kieruję do użytkowników szkieł M42 - napiszcie proszę, jak się sprawują przejściówki bez soczewki (wiem, że nie ma nieskończoności, ale proszę o coś ponadto). Mam bowiem parę obiektywów z Zenita ojca, wszystkie f2.8 i szkoda, aby się kurzyły :)
pozdrawiam serdecznie
A czego spodziewasz się po takiej przejściówce jeszcze oprócz tego, że nie pozwalają ostrzyć w nieskończoność?
Zamierzam przeznaczyć tylko do foto portretowej, ewentualnie półśrodek do czasu zakupienia jakiegoś tele (tu najprawdopodobniej N 55-200 VR choć klamka jeszcze nie zapadła) Szkła to 50/2.8, 135/2.8 i jakiś szeroki kąt..
No to portretu jak znalazł :)
135mm wyostrzysz na ok 10m. Leży u dziewczyny więc dokładnie Ci nie powiem.
50mm troche gorzej ale na popiersie starczy. Ja m42 używam do makro przejściówka pare pierścieni i jest całkiem przyjemnie, tylko ciemno.
Koledzy, a co sądzicie o takim zestawie http://allegro.pl/item382487358__psl...akro_m42_.html ? Czy jest to cos co warto kupować ?? Obiektyw jaki mam to dokładnie Helios 44m-4 2/58 (to wszystko co na nim napisano )
Do makro przy dobrym świetle się nadadzą.
Możesz poszukać tańszych bez automatyki przysłony bo redukcja m42->F i tak wciska bolec więc jest ona w tym momęcie niepotrzebna, ale w niczym nie przeszkadza ;P
bo redukcja m42->F i tak wciska bolec więc jest ona w tym momęcie niepotrzebna
A mnie się coś zdaję, że właśnie nie (pamiętam jak kombinowałem). Lepiej więc szukać bez tej automatyki (były Heliosy z przełącznikiem A/M).
Ok, znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/item384998422__sungrow_pierscienie_makro_m42_.html , co o tym sądzicie ?? Proszę o wszelkie porady, gdyż nie mam doświadczenia w kupowaniu na allegro :)
Aha, nie wiem czy ta informacja w czymś pomoże, ale ten helios jak się nie mylę ma ten wystający bolec
Przejściówka sprawuje się tak, jak pozwala jej na to obiektyw!
Zakres ostrzenia przy 50mm jest bardzo niewielki, ale przy 135mm jest już ok.