Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Trochę kukurydzy
Dwa różne ujęcia, na jednym więcej kukurydzy, na drugim mniej :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tomaszboinski.ovh.org/_forum/_DSC0055_700px.jpg)
2.
źródło (http://tomaszboinski.ovh.org/_forum/_DSC0060_700px.jpg)
Na mój gust jedynka fajniejsza szkoda tylko że ta chmura tak świeci :)
A poza tym bardziej niż kukurydza mój wzrok przyciąga księżyc :)
Przydało by sie poczekać bardziej wyraziste światło padające na tytułową kukurydzę i przygasić to świecąca chmurę wtedy jedynka była by całkiem fajna.
Tomek, chłopie! A zróbże coś z tym zdjęciem!
Zrób na tym zdjęciu burzę, jasne południe albo ciemną północ, Sahrę, powierzchnię Jowisza, b&w, duotona albo i więcej, zrób nawet bitwę pod Grunwaldem - ale nie pokazuj tak miałkiego obrazka bez cienia działań celowych. Zaniebieszczona trawa i za ciemny krzak... Te zdjęcia nie mają w ogóle blasku, ani życia! No chłopie! Nie rób mi tego...
Ja przecież nie żądam ekscytacji na miarę żwawej cycatej blondyny, ale te zdjęcia nie mają nawet wyczuwalnego tętna...
Uważam, że nie zrobisz już wiele dobrego tym kadrom, ale wykorzystaj je przynajmniej do tego, żeby zaznaczyć jakoś swoje widzenie świata.
Tomek, chłopie! A zróbże coś z tym zdjęciem!
Zrób na tym zdjęciu burzę, jasne południe albo ciemną północ, Sahrę, powierzchnię Jowisza, b&w, duotona albo i więcej, zrób nawet bitwę pod Grunwaldem - ale nie pokazuj tak miałkiego obrazka bez cienia działań celowych. Zaniebieszczona trawa i za ciemny krzak... Te zdjęcia nie mają w ogóle blasku, ani życia! No chłopie! Nie rób mi tego...
Ja przecież nie żądam ekscytacji na miarę żwawej cycatej blondyny, ale te zdjęcia nie mają nawet wyczuwalnego tętna...
Uważam, że nie zrobisz już wiele dobrego tym kadrom, ale wykorzystaj je przynajmniej do tego, żeby zaznaczyć jakoś swoje widzenie świata.
I za to Cię lubię!!! :) :) :)
Senkju.
Ale naprawdę tym obrazkom trzeba 'cuś' zrobić.
Senkju.
Ale naprawdę tym obrazkom trzeba 'cuś' zrobić.
pracuję nad tym, ale mam obawy, że przegnę. Zaraz wrzucę jakąś propozycję modernizacji ;)
Lej po ryju jak przeginam :D
źródło (http://tomaszboinski.ovh.org/_forum/_DSC0055v3_700px.jpg)
Wisz - niech będą nawet przegięte, ale nie, wisz, nijakie.
Zresztą możemy zrobić konkurs, kto zrobi bardziej przegięte. :)
Zresztą możemy zrobić konkurs, kto zrobi bardziej przegięte. :)
No to chyba już wysoko jest poprzeczka ;)
Dobra, zobaczyłem.
Otóż idzie w dobrym kierunku moim zdaniem - jakiś blask już się zaczął pojawiać, ale ja nie robiłbym tym akurat narządkiem. Ten glow mi nie bardzo pasuje, ale może wyrzeźbisz akurat tym coś więcej - przecież to Ty masz widzeć w głowie, gdzi dążysz.
W każdym razie idzie ku lepszemu. Może to jeszcze nie jest pełnia życia, ale już nie ma stanu zawałowego.
A co do przegięcia, to ja mam takie:
http://img102.imageshack.us/img102/7343/dsc0060700pxxc3.jpg
Zgadzam się, że gwiazki są strasznie kiczowate, ten księżyc to większy byłby jakiś bardziej, a chmurka to już jest kompletnie cepeliowska - ale w konkursie na przegięcie wygrałem. Dlatego nie martw się przegięciami - czasem lepiej pokazać przegięcie i pozxnać zdanie innych, niż pokazać mdłe i niczego się nie dowiedzieć.
A co do przegięcia, to ja mam takie:...
O kuźwa... No to pojechałeś! Jeszcze trzeba było rycerza na białym rumaku domalować :D :D :D
Kasandra
16-06-2008, 14:01
buhahahahaha
rewelka
A wiec ja z uporem maniaka-to moze TU na jakis kurs fotoszopa się załapię?
płatne eeee w naturze może być?;-))))))))))))))))))))))))))))
buhahahahaha
rewelka
A wiec ja z uporem maniaka-to moze TU na jakis kurs fotoszopa się załapię?
płatne eeee w naturze może być?;-))))))))))))))))))))))))))))
W naturze, to znaczy co? Wiadro czereśni i garść pomidorów? Biorę :D
Kasandra
16-06-2008, 14:05
no ale nie do Ciebie, a do tego od gwiazdek hahahaha, chyba, że Tobie się uda jeszcze lepiej przerobić;-))))
nie wiem cenę można zawsze negocjować
hahaha
no ale nie do Ciebie, a do tego od gwiazdek hahahaha, chyba, że Tobie się uda jeszcze lepiej przerobić;-))))
nie wiem cenę można zawsze negocjować
hahaha
Od tych gwiazdek to już lepiej się nie da :D Musisz tego magika Bombla przycisnąć :D
Kasandra
16-06-2008, 14:15
buhahahaha
rewelacja normalnie
dawno się tak nie uśmiałam
dzięki chłopaki;-))))))
durnowato wyglądam, bo siedzę w pracy i szczerzę kły do monitora, ale co tam
buhahahaha
rewelacja normalnie
dawno się tak nie uśmiałam
dzięki chłopaki;-))))))
durnowato wyglądam, bo siedzę w pracy i szczerzę kły do monitora, ale co tam
Myślę, że ok 90% forumowiczów siedzi na forum w czasie pracy. A ok 50% z nich jeszcze do tego obrabia i wrzuca nowe fotki :D
Kasandra
16-06-2008, 14:20
to to pryszcz, ale może się maskują, a ja się śmieję do monitora-wygląda to troszkę idiotycznie chyba;-))))
ale bombelek pojechał po całości hahahaha
Zgadzam się, że gwiazki są strasznie kiczowate, ten księżyc to większy byłby jakiś bardziej, a chmurka to już jest kompletnie cepeliowska - ale w konkursie na przegięcie wygrałem.
Bezapelacyjnie dostajesz pierwsze miejsce :mrgreen:
Pozdrawiam
i taki klimat tego forum trzymać :-D
i ja :-D do monitora
:-D :-D :-D
Dlatego nie martw się przegięciami - czasem lepiej pokazać przegięcie i pozxnać zdanie innych, niż pokazać mdłe i niczego się nie dowiedzieć.
Na dobitkę drugie też po ciężkiej obróbce:
źródło (http://tomaszboinski.ovh.org/_forum/_DSC0060v2_700px.jpg)
Bombel, no mi takie glow-efekty dość podchodzą w gust, więc tym razem idę w tę stronę ;)
Kasandra
16-06-2008, 16:23
ja tam wolę gwiazdki hahahaha
i...bąbelka!!!
hahahahhaa
ja tam wolę gwiazdki hahahaha
i...bąbelka!!!
hahahahhaa
no wiem, wiem, ale staram się już nie brnąć w konkurs na "lepszą obróbkę", bo musiałbym zacząć w Paincie rysować ;) Bombla nie da się podrobić.
Kasandra
16-06-2008, 16:28
hahahahhaha
obłęd normalnie
autograf
16-06-2008, 18:11
Dlatego nie martw się przegięciami - czasem lepiej pokazać przegięcie i pozxnać zdanie innych, niż pokazać mdłe i niczego się nie dowiedzieć.
Bombel, no to ja już zgłupiałem..
Bombel, no to ja już zgłupiałem..
No oczywiście nie polecam przeginania na każdym kroku. I oczywiście radzę pewien umiar w suwaczkologii - wiadomo, że przesada bywa zgubna. Poza tym tutaj akurat wziął mnie nastrój zabawowy - stąd ciemna noc zrobiona z południa, wybaczcie zgrywę!
Ale tu konkretnie chodziło mi o to, żeby nie pokazywać surowych i mdłych obrazków, tylko żeby podjąć jakieś działania ratunkowe. Z takich działań nie zawsze wyniknie coś dla tego konretnego obrazka, ale mają tą zaletę, że pomagają zdobyć doświadczenie - jak każde ćwiczenie.
Dlatego wolę, jak ktoś coś usiłuje zrobić (niech nawet przesadzi, byle spróbował) niż wystawia gołe, nieruszane surowizny, które już same w sobie są niestrawne i dodatkowo podawał to w sosie idolo, że tam 'tak naprawdę było' i 'nei lubi oszukiwać widza'... A potem jeszcze wmawiał, że takie nieruszane i surowe są szlachetne, jak gołym okiem widać, że są tylko lipne.
Stąd być może Twoje zdziwienie, że namawiam do przeginania. A skądże, ja tylko namawiam do obróbki. Jak będzie przesadzona, to się zwróci uwagę, zgani, podpowie, co trzeba zrobić - ale jak jest surowe, mdłe i liche - toi już nic nei można poradzić. Tylko wyrzucić.
A Ciebie - skoro podjąłeś decyzję, żeby wywoływać RAWy, już do obróbki namawiać nie trzeba. Ciebie trzeba namawiać raczej do umiaru, żeby za dużo nie namieszać na wstępie. :) Co też robię od jakiegoś czasu. ;)
autograf
16-06-2008, 22:45
A Ciebie - skoro podjąłeś decyzję, żeby wywoływać RAWy, już do obróbki namawiać nie trzeba. Ciebie trzeba namawiać raczej do umiaru, żeby za dużo nie namieszać na wstępie. :)
No dobra! ;)
Co też robię od jakiegoś czasu. ;)
Trzymam za słowo! ;)
Tomku, przepraszam za OT
Tomku, przepraszam za OT
Nie ma za co :) Ciekawa i wartościowa dyskusja się nam tutaj zrobiła :)
Kasandra
16-06-2008, 23:38
żebyście jeszcze powiedzieli JAK to zrobiliście co zrobiliście buuuuuu
żebyście jeszcze powiedzieli JAK to zrobiliście co zrobiliście buuuuuu
Nie ma co rozpaczać, nigdy nie robiłem z tego tajemnicy: PS i layery korekcyjne z maskami. Proste, efektywne, odwracalne (i edytowalne w dowolnym momencie) oraz łatwe do spamiętania.
CO ja robię?! Właśnie napisałem tutka, co i jak zrobić, ale ze mnie fujara. Tutki się piszę w innym dziale. No trudno.
Ktoś coś mówił o płaceniu w naturze? Na czym miałaby polegać płatność? :)
DonMaliniacco
17-06-2008, 01:12
Nie ma co rozpaczać, nigdy nie robiłem z tego tajemnicy: PS i layery korekcyjne z maskami. Proste, efektywne, odwracalne (i edytowalne w dowolnym momencie) oraz łatwe do spamiętania.
CO ja robię?! Właśnie napisałem tutka, co i jak zrobić, ale ze mnie fujara. Tutki się piszę w innym dziale. No trudno.
No to trochę roboty w to włożyłeś. Ja obstawiałem, że to pakiet Cool Sky Night Maker z wtyczką Day Into Night Transformer. Efekt zdecydowanie podobny ;)
cyrusvirus
17-06-2008, 01:24
Skoro Bombel ogłasza konkurs to startujemy :)
Przepalenia celowe, natomiast nie chciałem też za bardzo eksponować chmur, żeby nie przytłoczyły i nie zakłóciły odbioru zdjęcia. Myślałem też nad HDR'em, ale elektroniczna szara połówka ładnie "wyrównała" tony między niebem i horyzontem :)
źródło (http://img514.imageshack.us/img514/3664/beztytuu2mp0.jpg)
No to trochę roboty w to włożyłeś. Ja obstawiałem, że to pakiet Cool Sky Night Maker z wtyczką Day Into Night Transformer. Efekt zdecydowanie podobny ;)
Czekaj, jeszcze dostaniesz niejednego priva z pytaniem, czy dobrze napisałeś, bo gość szuka w guglu i znaleźć nie może.
:)
Cyrusvirus - w pierwszej chwili nie załapałem, ale po sekundzie czy dwóch dotarło do mnie, że to naprawdę świetna parafraza oryginału! :)
DonMaliniacco
17-06-2008, 01:47
O ja! :) Na ilu layerach to? Pytam, bo tutaj widać ręczną, misterną robotę... Jeszcze chyba nie wypuścili tego Hand Drawing Generator, czy może się myle?
Kasandra
17-06-2008, 07:27
Czekaj, jeszcze dostaniesz niejednego priva z pytaniem, czy dobrze napisałeś, bo gość szuka w guglu i znaleźć nie może.
jak chyba mój nick wskazuje kończąc się na A to ja zdecydowanie jestem kobietą;-)))
więc jaki gościu.
I nie szukam, bo i tak nic nie rozumiem o czym do mnie mówicie buuuuuuuu
auuuuuuuuuuuu
cyrusvirus---hahahahhahaha, Pablo Picasso normalnie
ale macie pomysły genialne
hahahaha
DonMaliniacco
17-06-2008, 07:57
jak chyba mój nick wskazuje kończąc się na A to ja zdecydowanie jestem kobietą;-)))
więc jaki gościu.
I nie szukam, bo i tak nic nie rozumiem o czym do mnie mówicie buuuuuuuu
auuuuuuuuuuuu
Maradona też się kończy na A ;)
Kasandra
17-06-2008, 08:01
i jest Polakiem?;-)))))bo to chyba zasada z naszego języka pięknego;-)))że rodzaj żeński itd;-))
DonMaliniacco
17-06-2008, 08:03
No o tym na pewno nie decyduje ostatnia literka w imieniu :) Koniec teog Off Topa. Nie zaśmiecajmy autorowi w wątku.
Kasandra
17-06-2008, 08:07
No o tym na pewno nie decyduje ostatnia literka w imieniu :) .
no pewnie,że nie, w Pl wszystkie męskie imiona kończą się na A hihihi
DonMaliniacco
17-06-2008, 08:24
no pewnie,że nie, w Pl wszystkie męskie imiona kończą się na A hihihi
No może nie wszystkie, ale są Kuba, Jarema, Bonawentura, Maria, Kosma.
Przepalenia celowe, natomiast nie chciałem też za bardzo eksponować chmur, żeby nie przytłoczyły i nie zakłóciły odbioru zdjęcia. Myślałem też nad HDR'em, ale elektroniczna szara połówka ładnie "wyrównała" tony między niebem i horyzontem :)
hehehehehe :D
Zamawiam wersję drukowaną :D
Santina, uspokój się! Nie pisałem posta o szukaniu do Ciebie, do Ciebie był wyłącznie poprzedni. Wiem, że jesteś kobietą, i to nie po nicku. Kobieta kobietą, ale nie rób z siebie blondyny. :)
Post o szukaniu był do Don Maliniacca, bo opowiadział taki branżowy dowcip o programach. I teraz tylko nie proś wszystkich, żeby Ci ten dowcip tłumaczyli - błagam.
Kasandra
17-06-2008, 11:20
tłumaczyli to nie, ale opowiedzieli?;-)
a poza tym skąd mam wiedzieć, że nie pisałeś do mnie?co ja wróżka czytająca w Twoich skrótach myślowych w dodatku?
OK, odpowiem jak dziecku. Zrekapitulujmy:
1. Pytasz w jakimś poście jak coś zrobić, a ja zaraz w następnym piszę: 'nie robię z tego tajemnicy, robię to za pomocą tego i tego'. To oznacza, że odpowiadam akurat osobie, która post wyżej pyta. Takie są normalne zasady.
Jak do tej pory kumasz, prawda?
2. Teraz druga sytuacja.
Don Maliniacco coś powiedział. Ja zacytowałem kawałek jego wypowiedzi, i potem napisałem coś od siebie. To oznacza, że mówiłem do niego, nie do kogoś innego. Reagowałem na to, co powiedział - po to używa się cytatu. Tak a propos są na tym forum i inne dziewczyny, ale jakoś żadna nie ma pretensji, bo rozumie, że post odnosił się do kogoś innego. Do osoby cytowanej. Jak gdzieś ktoś używa cytatu, to nie dla pustego powększania transferu, tylko dla podkreślenia, że reaguje akurat na to, co jest w cytacie.
Jak do tej pory, też mam nadzieję kumasz. To są ogólne zasady, obowiązujące w całym necie, nie tylko na tym forum.
3. Nie wymagasz tego, żebyśmy tłumaczyli Ci dowcip (to dobrze), tylko go opowiedzieli. Problem w tym, że DonMaliniacco właśnie go opowiedział kilka postów temu.
Nie zauważyłaś? Szkoda.
Ale mówiłem, że to dowcip ściśle branżowy? :mrgreen:
4. Naprawdę chcesz wiedzieć, jak to wszystko robimy? Noc z dnia i w ogóle? JAk łatwo i przyjemnie to zrobić paroma klikami? No przecież DonMaliniacco podał łnazwy programów...
Kasandra
17-06-2008, 11:55
Przeleciałam;-)) Don Maliniacco w tym topicu i znalazłam tylko to:
jeśli to jest kawał i w dodatku śmieszny to ja nie mam więcej pytań
2. Teraz druga sytuacja.
Don Maliniacco coś powiedział. Ja zacytowałem kawałek jego wypowiedzi, i potem napisałem coś od siebie. To oznacza, że mówiłem do niego, nie do kogoś innego. Reagowałem na to, co powiedział - po to używa się cytatu. Tak a propos są na tym forum i inne dziewczyny, ale jakoś żadna nie ma pretensji, bo rozumie, że post odnosił się do kogoś innego. Do osoby cytowanej. ...
Dokładnie, jemu odpowiedziałeś, ale ponieważ to JA pytałam o tę noc, a nie inne dziewczyny na forum, on podał nazwy programów itd... to czemu jakakolwiek inna dziewczyna miałaby mieć pretensje.
JA pytam jak zrobić, on podaje programy (załóżmy, że w formie kawału), a Ty cytujesz i odpowiadasz, ze zaraz "gościu" na priv pytania wyśle---->jeszcze raz ja Ci napiszę to JA pytałam o to niebo tak?
Więc chyba logiczne, że piszesz gościu o tym, o kim zapytał.
I kto tu jest blondynem?
;-))))
Ale jatka :D
Jak już tak mi w wątku postów nabijacie, to może jeszcze ktoś gwiazkami sypnie ;) ;) ;)
A tak serio, to te nasze branżowe dowcipy są dość ciężkie (nawet zupełnie niezrozumiałe) dla kogoś, kto jest świeży w temacie :)
Kasandra
17-06-2008, 12:02
mówisz i masz;-)
dałam Ci 3 gwiazdeczki;-)))
wystarczy?;-)
chociaż, za to bombelkowe to powinnam 5 dać, ale już go nie lubię, więc nie dam, o!;-)))))))))))))
mówisz i masz;-)
dałam Ci 3 gwiazdeczki;-)))
wystarczy?;-)
No, no, koleżanko :D A z wszystkim u Ciebie jest tak na życzenie? Mówię i mam? :P
Kasandra
17-06-2008, 12:05
buhahahahaha
to wszystko zależy od zaczarowanych słów takich jak np. ABRAKADABRA
;-))))))))))))))
buhahahahaha
to wszystko zależy od zaczarowanych słów takich jak np. ABRAKADABRA
;-))))))))))))))
No to muszę sobie przypomnieć te magiczne słowa jakimi zaczarowałem żonę... :)
Kasandra
17-06-2008, 12:09
hahahahhaah
narazie to byś nas trochę fotkami poczarował jeszcze!
poprosimy!!!
Żeby tak słodko nie było - zobacz, autorze zdjęć, miałeś takie malownicze ślady kół traktora w zbożu na zboczu wzgórza, trzeba było to ładnie opracować...
Żeby tak słodko nie było - zobacz, autorze zdjęć, miałeś takie malownicze ślady kół traktora w zbożu na zboczu wzgórza, trzeba było to ładnie opracować...
a no racja. Na fotce z innego wątku podrasowałem drogę i ślady po pojazdach rolniczych :) Wersje chwilowo ostateczne są też w mojej galerii (link w stopce, GALERIA nr 1).
hahahahhaah
narazie to byś nas trochę fotkami poczarował jeszcze!
poprosimy!!!
jeszcze aparatu nie sprzedaję, więc pewnie w niedalekiej przyszłości coś dorzucę :)
Kasandra
17-06-2008, 12:14
Trzymam...za słowo;-)))