PDA

Zobacz pełną wersję : Badanie: Czym jest dla nas "Stara Fotografia" ?

easymuffin
15-06-2008, 16:42
Zapraszam do udziału w badaniach na temat Starej Fotografii. Przeprowadzone badania pomogą nam określić "czym jest dla nas Stara Fotografia"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://webankieta.pl/ankieta/w1hpq3e7fwc0)

teh_14m3
15-06-2008, 19:17
Bardzo merytorycznie źle wykonana ankieta, która na pewno nie da odpowiedzi na pytanie zadane w temacie. Tak naprawdę musiałbyś najpierw zdefiniować pojęcie, czyli czy interesuje cię technika wykonywania czy też przedmiot na jakim został zarejestrowany obraz. W tym momencie nie wiadomo czego właściwie ta ankieta dotyczy.

easymuffin
15-06-2008, 20:34
Nie chciałbym wchodzić w Pana kompetencje ale stara fotografia to operacyjna fikcja,a to badanie pomaga spojrzeć na konstrukt starej fotografii w świadomości ludzi. Jest typowo wizerunkowa a nie socjologiczna i nie techniczna. Pozdrawiam

Jacek_Z
15-06-2008, 21:01
Nie wiem czy pytania są dobrze postawione. Bo:

Czy stara fotografia jest wartościowa?

dobra tak, kiepska nie. Co zaznaczyć?

Czy ma Pani/Pan stare fotografie ? Dlaczego?
bo były w domu i ich nie wyrzuciłem?

easymuffin
15-06-2008, 21:33
Rozumiem, że mają Państwo pewne zastrzeżenia do ankiety, ale zapewniam Państwa, że jest dobrze ułożona i pomorze mi w odpowiedzi na postawione tezy lub je obali.
Czy stara fotografia jest wartościowa? dobra tak, kiepska nie. Co zaznaczyć? - w pytaniu Dlaczego? można napisać to co pan tutaj napisał.
Pytania są ogólne, proszę odpowiadać tak, jak Państwo uważają za stosowne.
Dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

Jacek_Z
15-06-2008, 21:56
Rozumiem, że mają Państwo pewne zastrzeżenia do ankiety, ale zapewniam Państwa, że jest dobrze ułożona i pomorze mi w odpowiedzi na postawione tezy.
czyli ma pan tezę, która chce udowodnić ta ankietą? Tzn pytania sa tak postawione, by dawac oczekiwane odpowiedzi?

Czy stara fotografia jest wartościowa? dobra tak, kiepska nie. Co zaznaczyć? - w pytaniu Dlaczego? można napisać to co pan tutaj napisał..

Dlaczego - ma tłumaczyć dlaczego zaznaczono tak/nie, tymczasem może byc tak, że ktos nie chce zaznaczyć ani tak ani nie ! Dla mnie brak opcji w której unika się takiej kategorycznej odpowiedzi tak/nie.

easymuffin
15-06-2008, 22:04
Napisałem dość pochopnie z tą tezą i wiem, że Pan o tym wie, tylko sie czepia. Co do drugiego cytatu niestety opcja internetowej ankiety nie umożliwia opcji odpowiedniej dla tego typu pytań i z braku laku jest tak jak jest i nie uważam ze jest to wielka strata dla całego badania.

easymuffin
15-06-2008, 22:08
Bez obrazy ale nie będę już wchodził w polemikę. Dziękuje za wypełnianie ankiet.

teh_14m3
15-06-2008, 22:12
Da się zrobić tak żeby pytania nie były skonstruowane tendencyjnie i nie dawały mi odpowiedzieć w sposób w jaki bym chciał. Właśnie z tego powodu nie wypełniłem jej, gdyż sterowanie moją wypowiedzią nie prowadzi do miarodajnych wyników.

easymuffin
15-06-2008, 22:37
Proszę nie rozśmieszajcie mnie. Ankieta nie jest tendencyjna bo większość pytań to pytania otwarte. Rozbijanie sie na takie detale jakie przytaczacie jest niepotrzebne i nie dodaje nic badaniu a przynajmniej mi na tym nie zależy.
Zawsze znajdzie sie ktoś kto uważa sie za mądrzejszego i czepia sie o wszystko. Zaczynając analizować badania obop itp stwierdzisz że większość pytań jest tendencyjnych a jednak ludzie wypełniają bo taka jest formuła. Jak ktoś pyta to sie odpowiada w ostateczności to ten co bada ma złe wyniki. A ty już sie martwisz jakie będę miał wyniki. Polska myśl techniczna.

Jacek_Z
15-06-2008, 22:53
Rozbijanie sie na takie detale jakie przytaczacie jest niepotrzebne i nie dodaje nic badaniu a przynajmniej mi na tym nie zależy.
a to szkoda

Zaczynając analizować badania obop itp stwierdzisz że większość pytań jest tendencyjnych a jednak ludzie wypełniają bo taka jest formuła. Jak ktoś pyta to sie odpowiada w ostateczności to ten co bada ma złe wyniki. A ty już sie martwisz jakie będę miał wyniki. Polska myśl techniczna.
polskie badania? Jesli tak to smutne.