PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania początkującego.

yacor
15-06-2008, 15:00
Nie wiem, może się ośmieszę, ale mam 4 pytania. Jak nie ten wątek, proszę o przeniesienie.
1. Czy konwersj B&W wykonuje się poprostu wciskając przycisk np. skala szarości, czy istnieje inny, lepszy sposób?
2. Często, po konwersji B&W robi się, jak bym to nazwał "szara tęcza, schody", nie ma gładkich przejść pomiędzy tonami tylko widoczne pasy. Można z tym walczyć?
3. Po zmniejszeniu zdjęcia traci się na jakości, to znaczy w koło drobnych detali pokazują się jakieś rozmycia, jest to do ogarnięcia?
4. JPG - wystarczy zapisać jako .jpg, czy należy to robić jakoś inaczej?

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Dyziek
15-06-2008, 15:03
hmm... zacznij od opcji szukaj na forum. Na 100% znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi na Twoje pytania.

Piotr_ek
15-06-2008, 15:27
1. Czy konwersj B&W wykonuje się poprostu wciskając przycisk np. skala szarości, czy istnieje inny, lepszy sposób?

W PSie - mieszanie kanałów i zaznaczasz - monochromatycznie, lub PS cs3 obrazek>dopasuj>black&white

2. Często, po konwersji B&W robi się, jak bym to nazwał "szara tęcza, schody", nie ma gładkich przejść pomiędzy tonami tylko widoczne pasy. Można z tym walczyć?

myśle, że to efekt źle przeprowadzonej konwersji - nieraz trzeba się pobawić na warstwach.

3. Po zmniejszeniu zdjęcia traci się na jakości, to znaczy w koło drobnych detali pokazują się jakieś rozmycia, jest to do ogarnięcia?

hmm... robi się pikseloza... czytalem nawet chyba na forum coś o zmniejszaniu fotek :)

4. JPG - wystarczy zapisać jako .jpg, czy należy to robić jakoś inaczej?

jpg a jak chcesz trzymać dobrą jakoś to pokuś się o tifa :) ale do neta najlepiej jpg :)

autograf
15-06-2008, 16:29

Tu masz ciekawą wypowiedź Czornyja KLIK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61973)

yacor
15-06-2008, 16:48
Tu masz ciekawą wypowiedź Czornyja KLIK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61973)

Bardzo dziękuję :) odkryłem mikser kanałów :) Rewelacyjne narzędzie.

autograf
16-06-2008, 10:53
Bardzo dziękuję :) odkryłem mikser kanałów :) Rewelacyjne narzędzie.

Mówią mądrzejsi ode mnie, że wartość wszystkich trzech kanałów nie powinna przekraczać 100%, choć wiadomo, że od reguły bywają wyjątki ;)