PDA

Zobacz pełną wersję : obrobka Nefów- na początek

kroolik
15-06-2008, 11:30
Witam was drodzy forowicze!

Od ok 3 tygodni posiadam d200+n17-55. Wczesniej kilka lat robilem fotki prostą lustrzanka analog: Minolta Dynax5+ kit+ 75-300.

W zwiazku z tym ze nowoscią sa dla mnie zagadnienia zwiazane z cyfrowymi lustrzankami i glownie obrabianem fotek to powstaje w mojej glowie kilka pytan zwiazanych z softem do nefów.

Posiadam dolaczony do aparatu PICTURE PROJECT 1.6 ale jak wiecie- jest to raczej bardzo proste narzędzie nie porownywalne z Capture NX czy Capture One (wiem to tylko na podstawie tego co wyczytalem w sieci).

Picture P. posiada nastepujace funkcje:
- Brightness (suwak)
- D-light HS (4 do wyboru: none, low, normal, high)
- Color Booster (1 suwak ale dwie mozliwosci: zmiana kolorow NATURE albo PEOPLE- nie ma rozbicia na kolory skladowe)
- Photo Effect (none, sepia, black&white)
- sharpening (none, low, normal, high)
- straighten (suwak)

pytanie moze trywialne ale mimo tego :
- w jakim przypadku wg was jest zasadne jak najszybciej poznanie NX czy C. One i przesiadka na te programy??

Oczywiscie mozna powiedziec- ze jezeli jestem z efektow Picture Project zadowolony to poki ten stan trwa to nie musze nic zmieniac (liczy sie efekt koncowy a nie samo narzędzie...) ale pytanie jest zasadne poniewaz po prostu nie wiem jakie efekty moglbym zaczac osiagac z NX czy C.One- moze duzo lepsze niz z Picture Projekt?? po prostu tego nie wiem.

Jesli ww dwa programy bylyby darmowe itd to oczywistym jest ze juz dawno mialbym je na swoim kompie- jednak jesli trzeba wydac na to kilkaset złotych to powstają te wlasnie watpliwosci.

Ja to na razie widze tak: jesli zrobie fotke przy dobrych czy swietnych warunkach oswietleniowych to Picture Project jak najbardziej wystarcza (wystarczy wyostrzyć, dodać kolorku i tyle, moze D-Light) ale nie zawsze sa tak dobre warunki i moze wtedy NX i C.One lepiej sie wtedy sprawdza ??? jak to widzicie??

pozdrawiam

JK
15-06-2008, 11:39
Jeśłi chcesz szybciej to C1, jeśli chcesz lepiej to NX, a jeśli ci odpowiada Picture Project, to po co wydawać kasę. Ja wolę lepiej niż szybciej, więc wybrałem NXa. A najlepiej ściągnij sobie soft z netu, zainstaluj triala, popróbuj kilka, czy klikanaście dni i sam zobaczysz, czy warto wydawać kasę.

kroolik
15-06-2008, 12:11
dzieki,

czy w NX jest mozliwosc wywolania pakietu fotek z tymi samymi ustawieniami czy tylko kazde zdjecie osobno.

sciagnalem NX i faktycznie nie bo a ziemia porownujac z PictP. ale czy ma ww funkcje?

JK
15-06-2008, 12:43
Ma taką możliwość. Niektórym się to NXowe rozwiązanie podoba, innym się nie podoba (wolą C1, albo jeszcze inne wynalazki), niektórzy marudzą, że wolno działa, inni piszą, że wolniej działa, ale daje lepsze wyniki. Tyle opinni ilu użytkowników, ale czego by o tym nie pisać, nie zmienia to faktu, że jest możliwość obróbki wsadowej w NXie.

kroolik
15-06-2008, 13:05
to w C1 nie ma tej mozliwosci?

Tofifik
15-06-2008, 14:31
w c1 jest obrobka masowa. wlasciwie mi brakuje tylko w c1 podzialu na poszczególne kanały do edycji i poprawianie winietowania czasami się by przydalo . a tak to ma wszstko jedynie ze o czyms zapomnialem :)

kroolik
15-06-2008, 16:18
nie moge nigdzie w sieci znalezc (chocby ogolna) instrukcje po PL do NX,
czy moge prosic o jakiegos linka?

-jesli nie to krotka instrukcje do wywolywania masowego nefów w NX :)

...