PDA

Zobacz pełną wersję : ślubny debiut

szloser
15-06-2008, 01:14
Myślałem że mnie to niedopadnie tak szybko ale jednak.
Dałem się namówić przez przyjaciół na ślubny reportaż.
Chwała im za to że aż tak wysoko mnie cenią ale wy oceńcie
czy początkowa praca nad obróbką zdjęć nie wyszła na marne i czy warto dalej się w to bawić.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/a1.jpg)

2.

źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/a2.jpg)

3.

źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/a3.jpg)

4.

źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/a4.jpg)

sprocket
15-06-2008, 01:49
Trojka bardzo fajna jak dla mnie i mysle ze w kolorze byla by lepsza.

szloser
15-06-2008, 01:57
Trojka bardzo fajna jak dla mnie i mysle ze w kolorze byla by lepsza.

nie wiem czy dam rade to skleić ponownie w kolorze ale pokombinuje. Zobaczymy jak to wyjdzie :)

bukowy dziad
15-06-2008, 02:11
no jak dla mnie to taki sposob konwersji jest nie do przyjecia,a wybrane kadry niewiele sa w stanie powiedziec o poziomie calego reportazu. narazie na nie niestety.

szloser
15-06-2008, 02:19
no jak dla mnie to taki sposob konwersji jest nie do przyjecia,a wybrane kadry niewiele sa w stanie powiedziec o poziomie calego reportazu. narazie na nie niestety.

a dlaczego sposób konwersji jest zły ? Mile widziane poprawki

odii
15-06-2008, 02:31
a dlaczego sposób konwersji jest zły ? Mile widziane poprawki

daodaj kontrastu a sam zobaczysz... (tak w skrócie..)

szloser
15-06-2008, 02:34
daodaj kontrastu a sam zobaczysz... (tak w skrócie..)

co zobacze ? czarne placki ?
Nie lubie czarnego :)

I białego też nie lubię. Wolę coś pomiędzy tymi parametrami 1-254 :)

Wioletta
15-06-2008, 05:46
Zupelnie amatorsko, ale sie wypowiem ;)
1 Sliczna, bardzo delikatnie i kobieco.
Reszta tez bardzo ciekawa, ale ja bym jednak z tym kontrastem delikatnie sprobowala,
4 jest taka sliczna, a wlosy Pani Mlodej siwawe, i mysle ze wlasnie podniesienie kontrastu ladnie by to zlikwidowalo.

Zuzus
15-06-2008, 10:29
w skrocie, jak dla mnie to zbyt malo bw w bw :mrgreen: zdjecia sa szare...

Archibald
15-06-2008, 11:30
Zdecydowanie trójka zatrzymała mnie na chwilę, natomiast zgadzam się z poprzednikami - jest szaro... ;-)

asmo71
15-06-2008, 12:00
za poprzednikami - za szaro
kontrast nie jest diabłem rogatym :)
no i trochę tego mało, jak na reportaż
przenikania o składanki osobiście do gustu mi nie przypadają, ale jak powiadam - kwestia gustu to

MikeP
15-06-2008, 12:05
co zobacze ? czarne placki ?
Nie lubie czarnego :)

I białego też nie lubię. Wolę coś pomiędzy tymi parametrami 1-254 :)

skoro nie lubisz czarnego i bialego to po co konwertujesz zdjecia do cz-b? Chyba ze panstwa mlodych tez kreci sprawa ze odcien sukni slubnej z zalozenia bialy jest niewiele inny od odcienia brody pana mlodego.

A co do jedynej kolorowej jedynki - szpetny otwor nosowy. Majstersztyk popsucia zdjecia. Sorry... Poza tym z calym szacunkiem, ale ktora to obraczka slubna? Kupa bizuterii nie stanowi o symbolu...

W skladance: 1. Klasyk sztampowy a'la fotka sledzia na talerzu. 2. Zamiast obraczek wyszla plama mazi i przypadkowe miny mlodych - zle 3. Dlugopis? Konkurs mistrz ortografii? Nie kumam zupelnie tej asocjacji....

szloser
15-06-2008, 13:05
skoro nie lubisz czarnego i bialego to po co konwertujesz zdjecia do cz-b?
Bo wnoszą trochę więcej uczuć do zdjęć

Chyba ze panstwa mlodych tez kreci sprawa ze odcien sukni slubnej z zalozenia bialy jest niewiele inny od odcienia brody pana mlodego.
Trochę chyba popłynąłeś bo różnica jednak jest widoczna

A co do jedynej kolorowej jedynki - szpetny otwor nosowy. Majstersztyk popsucia zdjecia. Sorry...
Otwór nosowy szpetny to fakt

Poza tym z calym szacunkiem, ale ktora to obraczka slubna? Kupa bizuterii nie stanowi o symbolu...
Nie do końca wiem o którym zdjęciu piszesz. Jeżeli o 1 to tam nie ma obrączki

W skladance: 1. Klasyk sztampowy a'la fotka sledzia na talerzu.

Jako zawodowiec pewnie masz rację

2. Zamiast obraczek wyszla plama mazi i przypadkowe miny mlodych - zle

Jak to w reportażu, przypadkowe miny ludzi :)

3. Dlugopis? Konkurs mistrz ortografii? Nie kumam zupelnie tej asocjacji....

Popdpisy się składa w USC i dla wielu jest to ważny symbol

Dzięki wszystkim za opinie.
Wiedziałem że zdjęcia są jasne, szare itp itd. Ale nie wiedziałem że aż do tego stopnia że włosy panny młodej wpadają w siwy :(

MikeP
15-06-2008, 13:14
na 1 nie ma? a co jest wiec?

szloser
15-06-2008, 13:19
na 1 nie ma? a co jest wiec?

????

Nie wiem czy o to ci chodzi ale to nie ręka panny młodej :)

MikeP
15-06-2008, 13:21
pytalem o te pierscionki na pierwszym zdjeciu, bo eweidentnie widze tam wyrob obraczkopodobny.

szloser
15-06-2008, 13:27
pytalem o te pierscionki na pierwszym zdjeciu, bo eweidentnie widze tam wyrob obraczkopodobny.

Ale ręka nie jest panny młodej.
Nie pomyślałem że ktoś może to tak zobaczyć.

MikeP
15-06-2008, 13:29
ło matko hehehehe

Wioletta
15-06-2008, 16:42
Ale ręka nie jest panny młodej.
Nie pomyślałem że ktoś może to tak zobaczyć.

Ojejj :D A ja myslalam ze jedynka ma w sobie tyle romantyzmu:smile:
Teraz jak napisales ze to nie reka Pani Mlodej, wrocilam i sie przyjzalam, kurcze szok!
Czyli reka jest kobiety ktora maluje Pani Mloda hehhe dobre

Erie
15-06-2008, 16:51
bez żartów - aby to były ręce panny młodej na 1. to musiałaby mieć lewą z prawą zamienione i jeszcze tyłu naprzód założone - podnieście sobie ręce to twarzy i spójrzcie w lustrze gdzie są jakie palce, poza tym ewidentnie widać zgięcie łokcia innej osoby (rozmyte w tle, ale jest), co do obróbki na 1. to jest przesadzona, wygładzona skóra wygląda jak guma, na reszcie niestety szaro szaro, a nie BW

na plus - bardzo ciekawy pomysł na 3. - troszkę może przydałoby się zmienić rozmiar skłądanki z 3:2 na np. 5:3 i zmieścić całą obrączkę młodego jako nieprzezroczystą

MikeP
15-06-2008, 16:55
bez żartów - aby to były ręce panny młodej na 1. to musiałaby mieć lewą z prawą zamienione i jeszcze tyłu naprzód założone - podnieście sobie ręce to twarzy i spójrzcie w lustrze gdzie są jakie palce, poza tym ewidentnie widać zgięcie łokcia innej osoby (rozmyte w tle, ale jest), co do obróbki na 1. to jest przesadzona, wygładzona skóra wygląda jak guma, na reszcie niestety szaro szaro, a nie BW

na plus - bardzo ciekawy pomysł na 3. - troszkę może przydałoby się zmienić rozmiar skłądanki z 3:2 na np. 5:3 i zmieścić całą obrączkę młodego jako nieprzezroczystą

Sorry ale od dobrego zdjecia wymagam czegos wiecej niz potrzeby wczesniejszej symulacji przed lustrem pozwalajacych mi rozpoznac rece na zdjeciu... Wg. mnie takie pokazanie tej czynnosci jaka jest slubny wizaz nie jest do zaakceptowania

Erie
15-06-2008, 17:01
Sorry ale od dobrego zdjecia wymagam czegos wiecej niz potrzeby wczesniejszej symulacji przed lustrem pozwalajacych mi rozpoznac rece na zdjeciu... Wg. mnie takie pokazanie tej czynnosci jaka jest slubny wizaz nie jest do zaakceptowania

??? ale co to za odpowiedź? ja nie mówię, że zdjęcie jest dobre, że symulacja przed lustrem cokolwiek pomaga - stwierdziłem tylko, że jak można się tak samemu oszukać, że się nie widzi, że to są ręce drugiej osoby i jeszcze zarzucać komuś, że za dużo biżuterii na zdjęciu ma młoda :)

MikeP
15-06-2008, 17:12
A ja mowie ze mozna sie tak oszukac - vide: przynajmniej dwie osoby tak postapily. A skoro mozna to znaczy ze cos jest nie tak. I to nie tak ze mna tylko ze zdjeciem. Bo zeby byc upierdliwym i szczegolowym istnieje takze mozliwosc gdzie modelka-panna mloda sie maluje czy drapie czy cos tam a ta reka w tle jest czyjas. I tu nie trzeba wiele, zeby tak pomyslec. Ot, po prostu cos sobie poprawia gdy ktos jej cos poprawia :) Nie trzeba nic zamieniac. Wiec ja nie zartowalem bynajmniej, ze nabralem sie na to ze to jej lapa.

Podsumowujac: mozna sie oszukac. Skoro mozna sie oszukac to cos jest nie tak...

GrzesiekH
15-06-2008, 23:41
A tak się zastanawiałem czy ona wącha sobie tę rękę (1)? - hihi niezłe

Osobiście nigdy bym nie dał do oceny takich fotek, mówiąc:
- pierwszy raz ciężki jest, widzę to - foty do d..., trzeba się uczyć- praktyka

Życzę okazji do praktyki i poznawania warsztatu - prace są przykładem jak nie powinna wyglądać fotografia

PZDR.

GrzesiekH
15-06-2008, 23:50
Aha żeby nie było to napisze co sądzę o każdej z fotek:
nr1. tragiczna dziurka(cała obróbka) czemu ? ręka stylistki wygląda jak "Panny", ręka w tle fuuujjjjj
nr2. przepalone obrączki (brzydki flash) , beznadziejna kompozycja trzech fotek - facet wyciera se czoło, kiepski obszar GO-stół w środkowej focie zajmuje 3/5 kadru - długopis wymiata :)
nr.3 Zapalcowane obrączki -wystarczy przetrzeć, jedyna fotka która się czymś wyróżnia
nr.4 tu niema co mówić bleeee-ramiączko jak sylikonowa opaska koszykarza :)

ogólnie obróbka kolory eee słabe

PZDR. (oczywiście nie odbierz mnie złośliwie - bo nie o to chodzi , prace są naprawdę cienkie jak żyły węża)

szloser
29-06-2008, 23:29
jak to się mówi "pierwsze koty za płoty" :)