PDA

Zobacz pełną wersję : D300 + Manfrotto.... niestabilne dziadostwo

norbib
15-06-2008, 00:07
Jestem właśnie po zakupie statywu + głowica pod D300. Wszystko Manfrotto.... no bo miało być stabilnie, ale nie jest:evil:.
Stat. 055MF4
Głow. 468MGRC2 + płytka 200PL
Po radosnym zmontowaniu zestawu chwyciłem obiektyw za pierścień zoomowania no i zonk!!!
Wystarczy "dotknąć" palcem korpusu lub obiektywu żeby spowodować znaczne poruszenie zestawu:???:
Oczywiście zaraz zacząłem sprawdzać czy wszystko dobrze dokręcone ale nie zauważyłem niedociągnięć, więc zacząłem badać dlaczego tak się dzieje i odkryłem że 90 % "ruchu" odbywa się pomiędzy body a płytką 200PL. Sprawdziłem jeszcze raz to połączenie i... dokręcone na maxa... mógłbym próbować dokręcić mocniej ale musiałbym użyć już naprawdę dużej siły a nie chciałem "przedobrzyć".... bo wiem że potrafię:).
Po dogłębnym zbadaniu sprawy doszedłem do wniosku że połączenie pomiędzy płytką a body jest wykonane z gumy (zarówno w płytce 200PL jak i miejsce mocowania w body jest pokryte gumą, która tak cudownie "uelastycznia".... "Elastyczność" to słowo przeciwstawne do "Stabilność", która to "stabilność" powinna być cechą produktów firmy Manfrotto:evil:
Czy ktoś z Was może się podzielić "wrażeniami" z użytkowania D300 + płytka 200PL (statyw + głowica) ma w tej chwili znaczenie marginalne ponieważ tak jak napisałem wcześniej to nie tam odbywa sie ruch.
Zapraszam do podzielenia się uwagami:-D a może jakieś rady jak to usztywnić:mrgreen:
Pozdrawiam

wilk325
15-06-2008, 00:18
Dokładnie mam taki sam zestaw, z którego jestem bardzo zadowolony.
Pytanie 1. Czy używasz przy wyzwalaniu migawki wężyka?
Pytanie 2. Czy wyciągasz kolumnę ze statywu?
Pytanie 3. Czy wcześniej przed zrobieniem zdjęcia podnosisz lustro?
Pytanie 4. Czy płytkę mocujesz dłuższym, czy krótszym końcem do aparatu ( statywu )?

Imacman
15-06-2008, 00:26
A może dokupisz inną płytkę, też 200PL

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pragmatic.com.pl/manfrotto/pictures/200pl_itm_img.gif)
Ta ma korek zamiast gumy.

norbib
15-06-2008, 18:58
Dokładnie mam taki sam zestaw, z którego jestem bardzo zadowolony.
Pytanie 1. Czy używasz przy wyzwalaniu migawki wężyka?
Pytanie 2. Czy wyciągasz kolumnę ze statywu?
Pytanie 3. Czy wcześniej przed zrobieniem zdjęcia podnosisz lustro?
Pytanie 4. Czy płytkę mocujesz dłuższym, czy krótszym końcem do aparatu ( statywu )?

1. Nie, do tej pory nie używałem ale chyba muszę zacząć. Czy możesz mi polecić jakiś?
2. Nie wyciągam bo nie mam (jak na razie takiej potrzeby)
3. Podnoszę lustro tylko wtedy kiedy nie muszę korzystać z samowyzwalacza. Jedna funkcja wyklucza drugą (a szkoda, bo byłoby to doskonałe rozwiązanie)
4. ??? do statywu można zamocować tylko w jeden sposób (nie ma innej opcji) a do aparatu mocuję w sposób: dłuższy bok płytki równolegle do dłuższego boku aparatu... dobrze?

norbib
15-06-2008, 19:04
A może dokupisz inną płytkę, też 200PL

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pragmatic.com.pl/manfrotto/pictures/200pl_itm_img.gif)
Ta ma korek zamiast gumy.
Ten korek mnie nie przekonuje:???: Korek to nie trwały materiał. Już wolę moją gumę:mrgreen: Ale dlaczego stosuje się w takich połączeniach tak elastyczne materiały ?... Tego za Chiny Ludowe nie mogę pojąć:neutral:. Niech mi odpowie ktoś kto wie o statywach trochę więcej.

wilk325
15-06-2008, 19:22
Witam, dzisiaj robiłem fotki na tym komplecie ( statyw głowica ) bez używania wężyka i podnoszenia lustra. Na głowicy był postawiony D300 z gripem, N70-200+TC2 kenko, płytki 200PL guma i bez żadnych problemów taki zestaw wytrzymywał i się nie było problemu. Płytkę zawsze ustawiam dłuższym końcem w stronę obiektywu, i niestety bardzo mocno dokręcam ( ręką ).
Z Konina do Bydgoszczy i odwrotnie nie jest tak daleko, jak by co to możemy się spotkać ( gdyby coś to reszta na PW ).

norbib
16-06-2008, 10:43
Witam, dzisiaj robiłem fotki na tym komplecie ( statyw głowica ) bez używania wężyka i podnoszenia lustra. Na głowicy był postawiony D300 z gripem, N70-200+TC2 kenko, płytki 200PL guma i bez żadnych problemów taki zestaw wytrzymywał i się nie było problemu. Płytkę zawsze ustawiam dłuższym końcem w stronę obiektywu, i niestety bardzo mocno dokręcam ( ręką ).
Z Konina do Bydgoszczy i odwrotnie nie jest tak daleko, jak by co to możemy się spotkać ( gdyby coś to reszta na PW ).

Wydaje mi się że trochę jednak marudzę :)...przepraszam, nigdy wcześniej nie miałem do czynienia ze statywami więc moje oczekiwania mogły być trochę za wysokie... ta fantazja :-D, dzięki za wszystkie sugestie, juz przestaje marudzić na Manfrotto, zmówię ze trzy zdrowaśki i chwycę porządnie tą śrubkę i przykręcę że aż soki puści:mrgreen:
Co do spotkania to jak najbardziej tak, tylko do końca roku jestem w UK ale od 2009 roku zjeżdżam na stałe do kraju... mlekiem i miodem płynącym więc wspólny plener to będzie dla mnie zaszczyt :-D.
Pozdro
Norbert

grudzinsky
16-06-2008, 11:16
norbib kup plytke z korkiem. mialem taka w poprzedniej glowicy przez 4 lata (niestety posialem gdzies w okolicach Aberdeen). kupilem sobie kulke Manfrotto wlasnie z korkowa plytka. rewelacja :)
jesli chodzi o stabilnosc statywu. ma Ci on pozwolic na robienie zdjec z dluzszymi czasami naswietlania. ja uzywam sttywu zazwyczaj o zachodzie slonca i jak mam zalozone 2 - 3 filtry (ND 0.9 i polar lub tabaka). jesli juz zchodze z czasami ponizej 1/10s to staram sie tez uzywac statywu. jesli chcesz miec zupelnie nieruchomy sprzet to go mozna zawsze przykleic do stolu :)

madburn
16-06-2008, 11:21
wlacz sobie dodatkowo opoznianie migawki wzlgedem lustra - robi fotke 1s po klapnieciu lustrem

zakwas
16-06-2008, 12:08
Tak jak koledzy polecam Ci płytkę z korkiem. Wbrew pozorom to jest dosyć trwały materiał. Jeśli nie będziesz często odkręcał płytki, starczy i dla Twoich dzieci.
Druga sprawa, to czy używasz środkowej kolumny. Jeśli tak to proponuję ją zdemontować i zapomnieć o jej istnieniu.
BTW, po coś, chłopie, kupował główkę na RC2? Trzeba było wybrać model RC4, albo chociażby RC0.

pawel
16-06-2008, 13:09
Smutna prawda jest taka, że nie należy marudzić na Manfrotto. Wina leży w 100% po stronie konstruktorów Nikona d300, którzy źle umieścili gwint na spodzie aparatu (zbyt blisko tylnej ścianki) przez co powierzchnia styku płytki z body jest zmniejszona, jedyną metodą na zaradzenie problemowi jest wg mnie zastosowanie głowicy, która obsługuje większe płytki.

madburn
16-06-2008, 13:25
niestety gniazdo statywu jest tam gdzie srodek matrycy - to obudowa jest za mala :)

norbib
17-06-2008, 00:07
Tak jak koledzy polecam Ci płytkę z korkiem. Wbrew pozorom to jest dosyć trwały materiał. Jeśli nie będziesz często odkręcał płytki, starczy i dla Twoich dzieci.
Druga sprawa, to czy używasz środkowej kolumny. Jeśli tak to proponuję ją zdemontować i zapomnieć o jej istnieniu.
BTW, po coś, chłopie, kupował główkę na RC2? Trzeba było wybrać model RC4, albo chociażby RC0.

a co złego w RC2 a lepszego RC4 lub RC0???

zakwas
17-06-2008, 13:18
a co złego w RC2 a lepszego RC4 lub RC0???

Mniejsza powierzchnia jaką płytka styka się z aparatem/obiektywem.