Zobacz pełną wersję : Nikon D300 załamka
boniek5757
14-06-2008, 15:44
Witam szanownych kolegów profesjonalistów. Zostałem szczęśliwym posiadaczem Aparatu Nikon d300 obiektyw 18-200 VR. Oczywiście instrukcja po angielsku :) Kurde czarna magia. Czy w d300 jest możliwość wyboru kanałów tematycznych tak jak w d80 typu portret, krajobraz, automat , noc itd? jeśli nie to trzeba wszystko ustawiać manualnie. Proszę o kilka wskazówek ponieważ za tydzień wybieram sie nad Niagarę i nie wiem jakie parametry poustawiać aparat super tylko robiący zdjęcia trochę szwankuje :) z góry dziękuje za okazaną pomoc i przepraszam za proste pytania. Pozdrawiam zza oceanu.
nie wierze, to musi być prowokacja...
Tu masz polską instrukcje http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=23501&p_created=1194964308&p_sid=tHY2dg6j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MjEmcF9wcm9kcz0xOSZwX2NhdHM9NjUwJnBfcHY 9MS4xOSZwX2N2PTEuNjUwJnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vyc y5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1 , w D300 brak kanałów tematycznych, co do ustawień poczytaj " Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej " - Scott Kelby i udanego wypadu nad wodospady Niagara i Fotografia
na stronie NP masz polska instrukcje , wystarczy przeczytać.
(NP) = nikon polska
Tu masz polską instrukcje http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=23501&p_created=1194964308&p_sid=tHY2dg6j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MjEmcF9wcm9kcz0xOSZwX2NhdHM9NjUwJnBfcHY 9MS4xOSZwX2N2PTEuNjUwJnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vyc y5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1 , w D300 brak kanałów tematycznych, co do ustawień poczytaj " Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej " - Scott Kelby i udanego wypadu nad wodospady Niagara i Fotografia
ehh byles pierwszy ;P
wg. mnie do zamkniecie temat.
bragjure
14-06-2008, 16:04
...No cóż:-))...Śmiać się czy płakać...Może porównanie nazbyt trafne:-) ale...samochodem Formuły 1 nie da się jechać ot tak...Podobno gdy kandydat na przyszłego kierowcę ( a więc już z jako takim doświadczeniem ) przy pierwszym ruszaniu nie zgasi samochodu to już jest dobrze:-))...
Ale do rzeczy...
- Instrukcja do D300 po polsku jest już osiągalna na stronie Nikon Polska...Ale nawet ekspresowa lektura nie zapewni super zdjęć bo zdaje się że właściciel do tej pory nie tylko z lustrzanką Nikona ale żadną inną raczej nie obcował,
- jakimś półśrodkiem z małą nadzieją na sukces jest przyjąć ustawienia i pod żadnym pozorem ich nie zmieniać...na przykład tryb ekspozycji P, pomiar matrycowy, wyłącznie pole środkowe AF (zblokować możliwość zmiany), tryb ostrości pojedynczy czyli AF-S :-), czułość ISO auto, balans bieli Auto a reszta ustawień domyślna
- dokupić...tak na wszelki wypadek jakąś "małpkę" gdy po pierwszych zdjęciach okaże się że wszystkie zdjęcia są do bani...Poprostu szkoda wycieczki:-)....
A po powrocie....zacząć czytać...robić zdjęcia...czytać...itd, itp...
No i już za jakiś czas...jest szansa na...dobre zdjęcie...Pozdrawiam...
Sztolcman
14-06-2008, 16:28
...wyłącznie pole środkowe AF (zblokować możliwość zmiany)...
Z tym środkowym polem to może być różnie. Większość ludzi, którzy nie są w temacie nie potrafi tego używać(przekadrowywanie po złapaniu ostrości) i gdy poproszę kogoś, żeby mi zrobił zdjęcie moją puszką to efekt jest taki, że tło jest ostre, a ja rozmazany. W tym przypadku warto przestawić na automatyczny wybór pola AF i D300 całkiem zmyślnie ustawi ostrość zazwyczaj tam gdzie trzeba. Pozostałe rzeczy tak jak radzą koledzy. Jak chcesz mieć odjechane kolory to ustaw sobie przetwarzanie obrazu na "Vivid", ale ostrożnie z tym bo kolory skóry w tym trybie są mocno przekłamane i ludzie wyglądają jakby przed chwilą wyszli z pieca. Do fotografowania ludzi najlepsze przetwarzanie "Standard".
Życzę udanych zdjęć:)
Motorniczy
14-06-2008, 16:42
Zapisz się na jakieś kółko fotograficzne i to tyle. Pozdrawiam
to pytanie z serii: "kupilem slicznego nikona d80. powiedzcie jak moge wlaczyc opcje kadrowania na wyswietlaczu, bo nie moge znalezc" :mrgreen: :mrgreen:
cetoslava
14-06-2008, 16:54
Boniek, zamień się. Ja Ci dam D80 (masz wszystkie programy tematyczne i gwarancje (?) na udane zdjęcia) mogę nawet dołożyć moją ukochaną 50tkę, a ty mi daj D300, skoro nie umiesz :lol:
Hmmm. "Kanały tematyczne", to chyba na platformach cyfrowych istnieją. W lustrach się nie spotkałem.
martin26
14-06-2008, 17:56
mam wrażenie ze d 300 jest zbyt tani, już wszyscy go mają.
mam wrażenie ze d 300 jest zbyt tani, już wszyscy go mają.
O kurde... ale ja biedny jestem :(
Na szczęście w fotografii aparat to tylko narzędzie ;) Najważniejsze zdjęcie, nie ważne czym robione ;)
PS mam wrażenie, że to prowokacja...
Kordian d70
14-06-2008, 18:32
chyba sobie koles jaja robi ;-)
Vodafone
14-06-2008, 18:41
Witam szanownych kolegów profesjonalistów. Zostałem szczęśliwym posiadaczem Aparatu Nikon d300 obiektyw 18-200 VR. Oczywiście instrukcja po angielsku :) Kurde czarna magia. Czy w d300 jest możliwość wyboru kanałów tematycznych tak jak w d80 typu portret, krajobraz, automat , noc itd? jeśli nie to trzeba wszystko ustawiać manualnie. Proszę o kilka wskazówek ponieważ za tydzień wybieram sie nad Niagarę i nie wiem jakie parametry poustawiać aparat super tylko robiący zdjęcia trochę szwankuje :) z góry dziękuje za okazaną pomoc i przepraszam za proste pytania. Pozdrawiam zza oceanu.
Proponuję kupić sobie na ten wypad jakiś kompakt bo z tą wiedzą i z takim aparatem jak D300 zdjęcia nie wyjdą tak jakbyś tego oczekiwał !!!
Ps.
Nie da się opisać obsługi w kilku wskazówkach ;-)
boniek5757
14-06-2008, 18:41
Witam ponownie i przepraszam że uraziłem głupim pytaniem niektórych Panów profesjonalistów. Nie robie sobie jaj ,jestem amatorem i zaczynam zabawę z fotografią więc odrobina szacunku mnie laikowi też sie należy . Dziękuję wszystkim którzy mi pomogli.Pozdrawiam.
Zbigniew
14-06-2008, 18:44
Myślę, że w tym wątku na 1 post pomocny będzie 10 takich, gdzie dyskutowana jest cena aparatu oraz to, że trafia on do osób, które nie zawsze wiedzą jak go poprawnie wykorzystać. Przejrzyj stronę Nikona, przejrzyj instrukcję, poszukaj w sieci jakichś podstaw dotyczących fotografii (cyfrowej), kup książkę i wreszcie porób trochę zdjęć. W tydzień można się wiele nauczyć :)
Tematu nie zamykam, ale proszę o merytoryczne wypowiedzi.
martin26
14-06-2008, 18:46
na początek zabawy to zbyt skomplikowany kombajn, możesz szybko się zniechęcić do robienia zdjęć, lub zamieścić kolejny post że d300 jest do d..y.
Vodafone
14-06-2008, 18:48
Witam ponownie i przepraszam że uraziłem głupim pytaniem niektórych Panów profesjonalistów. Nie robie sobie jaj ,jestem amatorem i zaczynam zabawę z fotografią więc odrobina szacunku mnie laikowi też sie należy . Dziękuję wszystkim którzy mi pomogli.Pozdrawiam.
OK,więc... przeczytaj instrukcję obsługi potem coś na temat ABC fotografowania a dopiero potem zacznij zadawać pytania na forum ;-) wtedy unikniesz głupich wypowiedzi ! Nikt w paru wskazówkach nie napisze Ci jak zrobić żeby było dobrze...
Teraz to brzmi tak jak byś napisał,że kupiłeś sobie Ferrari nie masz jeszcze prawa jazdy i prosisz o kilka wskazówek bo za tydzień się nim wybierasz na wypad za miasto ;-)
coz
mozna pisac i pisac a i tak ciagle sie coa takeigo przytrafia... szkoda
strach sie bac:-)
olo
boniek - nie sadzisz, ze tytuł postu jest zdecydowanie mylacy??
tak powienien wygladac:
"Nikon D300 Jestem amatorem - pomozcie mi"
I wtedy tylko "pomocnicy" by cos napisali.
to w jakim celu kupiłeś aparat, który nie posiada trybów tematycznych skoro zależało ci na nich?? hmm niech zgadnę .... bo fajnie jest pokazać się z D300 a nie tam z jakimś D80 :P
nie ma jak lansik :D pozdrawiam i gratuluję wyboru :)
boniek5757
14-06-2008, 20:00
NIe jestem chwalipiętą po prostu go otrzymałem na prezent szkoda Waszego czasu i mojego. DZiekuje za okazaną pomoc
shaddixx
14-06-2008, 20:07
nie napisałeś skad go masz. A podobnych postów juz było tu kilka. Ludzie kupują sprzęt z którym sobie nie radzą a na forum sa ludzie którzy za to body dało by wiele.
Tryby tematyczn to nic innego jak odpowiednie zaprogramowane czasy i wartosci F oznaczone obrazkiem..
Vodafone
14-06-2008, 20:49
NIe jestem chwalipiętą po prostu go otrzymałem na prezent szkoda Waszego czasu i mojego. DZiekuje za okazaną pomoc
No proszę Cię... przestań robić fochy tylko przeczytaj instrukcję potem coś w stylu ABC fotografowania i wtedy można dyskutować i starać się coś pomóc... W internecie dużo jest poradników z podstawową wiedzą na temat fotografowania... przeczytaj,wykaż jakąś inwencję a ludzie z forum na pewno Ci pomogą :-)
Niestety ,ale przy D300 musisz już mieć jakąś wiedzę na ten temat... to sprzęt dla " świadomych " użytkowników a nie aparacik na wakacje,który wszystko sam ustawi ;-) Ktoś Ci sprawił piękny prezent który ma wielkie możliwości lecz niestety do niego musisz się troszkę pouczyć...
Poświęć jeden dzień na instrukcję oraz na coś w stylu ABC fotografii a potem porób troszkę fotek i wtedy zobaczysz co i jak oraz co jest nie tak napiszesz o tym na forum i na 100% ludzie Ci bardzo chętnie pomogą !!!
Tak to jest jak dziecko neostrady dostanie/kupi sprzęt bez przygotowania. Rejestruje się na forum i zadaje pytania, których normalni posiadacze tej klasy sprzętu nie zadaliby nigdy.
misiobudrysio
14-06-2008, 21:47
ratunku!!!
wlasnie jako fascynat latania dostalem f16 i nie wiem jak odpalic ten cholerny silnik a chicago air show juz za 2 miesiace pomocy...
a tak na powaznie to najepiej wez ten aparat i rachunek idz do sklepu i wymien go na d 80 albo nawet 60
popstrykaj oswoisz sie ze sprzetem i dopiero podnos se poprzeczke
chyba ze mieszkasz w chicago to sie zamienmy dam Ci d80 z gripem i pare ksiazek
pozdrawiam
W Polsce D300 jest uwazany za sprzet profesjonalny, na zachodzie gdzie zarobki sa kilka razy wieksze, taki D300 to jak u nas D80/D60. Nie dziwcie sie wiec, ze ludzie nie majacy pojecia o fotografii chca kupic najlepszy aparat na jaki ich stac, skuszeni reklamami na ktorych pokazywane sa super-wypas zdjecia ktore 'robi ten aparat'.
Do autora watku. Polecam poczytac ksiazki o fotografii dla poczatkujacych np. cos z serii Szkoła Fotografowania National Geographic, albo "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. Do tego rob zdjecia, baw sie roznymi nastawami i jakos bedzie :)
Hmmm. "Kanały tematyczne", to chyba na platformach cyfrowych istnieją. W lustrach się nie spotkałem.
hahahaha... :lol:
shaddixx
14-06-2008, 22:32
zazdrośnicy :)
A jak... nasza narodowa cecha:) w tym przypadku jednak nic złego w tym nie widze.
TomiVienna
14-06-2008, 22:38
Kolego lepiej trafic nie mogles :)TO JEST POLSKIE POWTARZAM POLSKIE FORUM NIKONA. Za takie pytanie to teraz trzeba niektorych przeprosic. Tak przynajmniej wynika z kilku postow. Tutaj tj w ojczyznie D300 to jak widzisz Ferrari i jak nie masz studiow. fotogr to najlepiej sprzedac bo mozna sobie krzywde zrobic no i broń boże złego słowa na ten aparacik bo...... A ta tak na serrio to pytaj na zagranicznych forach. Nawet na podstawowe pytania dostaniesz normalne odpowiedzi. Nie przejmuj sie, nie tylko Tobie sie tu "dostalo"
Pozdr.
Tomek
boniek5757
14-06-2008, 22:45
Oczywiście zgadzam sie ze wszystkim kolegami macie racje, źle trafiłem to grono profesjonalistów jeszcze raz przepraszam za głupie pytania i postanawiam poprawę zaopatrzę sie w podręczniki i jak sie trochę nauczę wtedy będę zadawał pytania na tak profesjonalnym forum. Jeszcze raz dziękuje za instrukcje. Pozdrawiam
To prawda, zazdrosnicy, zal "profesjonalisom" d... sciska :)
Zastanawia mnie tylko dlaczego Wielu "profesjonalistom" wydaje sie ze obsluga d300 jest taka skomplikowana... ? Wcale nie jest. Wystarczy przeczytac instrukcje. A jesli ktos juz wczesniej robil zdjecia jakakolwiek lustrzanka nikona moze sobie darowac wieksza jej czesc. Podobnie z ABC Fotografowania... to tez nie jest filozofia, srednio inteligentny czlowiek przyswaja podstawowe pojecia w kilkanascie minut.
D300 jest jak najbardziej dla amatorow, robi wspaniale zdjecia i dla amatora jest bardziej przyjazny niz stary D70. Jpeg z D300 sa wspaniale! A jak ktos ma chec to NEF i cala obrobka - tu beda prawdziwe efekty :)
Wielu sie wydaje ze fotografia to obsluga aparatu, ustawienia w menu i instrukcje obslugii... nic bardziej blednego...Fotografia to temat, kadr i swiatlo. Cala reszta to dodatki, wazne dodatki ale tylko dodatki...
Pozdrawiam
Mok
PS. A uwagi o cenach, F16 itp itd ... ponizej krytyki.
A mnie się wydaje, że właśnie w powyższych postach wyraźnie pokazuje się taka jedna bardzo znamienna cecha Polaków: zazdrość/zawiść -> mało kto potrafi się cieszyć, szczęściem drugiego człowieka.
Zamiast powiedzieć tak:
świetnie że masz już D300 (to dobry sprzęt), fajnie że napisałeś akurat tutaj na forum Nikona (tutaj jest przecież dużo życzliwych osób) -> z chęcią Ci pomożemy i jak się przyłożysz to na pewno z czasem nauczysz się wykorzystywać ten sprzęt...
tymczasem wszyscy mają jakieś głupie uwagi, docinki, wkurza ich to że ktoś ma dobrą puszkę, a jest amatorem itd.
Wiadomo, ze od czegoś trzeba zacząć...
Jak już wrócisz kolego z wycieczki (z dobrymi zdjęciami lub nieco gorszymi - bo tak na serio nie wiadomo jak bardzo ogarniesz do tego czasu ten aparat) to proponuje zapisac sie do jakiejś galerii internetowej gdzie można wrzucać swoje zdjęcia, dawać je oceniać innym, komentować, oglądać zdjęcia innych itd -> z doświadczenia wiem że to uczy cholernie dużo...
Poza tym internet to kopalnia wiedzy - można tu znaleźć mnóstwo przydatnych informacji o kompozycji, parametrach naświetlania, doświadczeniach ludzi itd... Do tego kilka mądrych książek, najlepiej takich z dużą ilością przykładowych zdjęć i wyjasnieniami dlaczego tak a nie inaczej (np. "portet doskonały") i z czasem masz szanse nauczyć się bardzo dużo mając już ten komfort jakim jest dobry sprzęt... Jasne że lepiej by było jakbyś przeszedł przez fazę analogową (marnując nie jedną rolkę filmu) ale skoro już masz taki sprzętto najlepiej zrobisz jak z czasem nauczysz się go wykorzystywać..
Jak będziesz miał pytania, problemy -> śmiało pisz (np. wiadomości PW przez forum)..
Poza tym w pełni podpisuję się pod tym co napisał kolega Mok :)
pozdrawiam
Wszystkie nie dzialające zgodnie z oczekiwaniami użytkowników puszki d300 przyjmę gratis, opłacę dostawę do mnie,. po co macie sie męczyć :D
boniek5757
14-06-2008, 22:52
Zastanawia mnie tylko dlaczego Wielu "profesjonalistom" wydaje sie ze obsluga d300 jest taka skomplikowana... ? Wcale nie jest. Wystarczy przeczytac instrukcje. A jesli ktos juz wczesniej robil zdjecia jakakolwiek lustrzanka nikona moze sobie darowac wieksza jej czesc. Podobnie z ABC Fotografowania... to tez nie jest filozofia, srednio inteligentny czlowiek przyswaja podstawowe pojecia w kilkanascie minut.
D300 jest jak najbardziej dla amatorow, robi wspaniale zdjecia i dla amatora jest bardziej przyjazny niz stary D70. Jpeg z D300 sa wspaniale! A jak ktos ma chec to NEF i cala obrobka - tu beda prawdziwe efekty :)
Wielu sie wydaje ze fotografia to obsluga aparatu, ustawienia w menu i instrukcje obslugii... nic bardziej blednego...Fotografia to temat, kadr i swiatlo. Cala reszta to dodatki, wazne dodatki ale tylko dodatki...
Pozdrawiam
Mok
Dziękuję
To fakt ze na zagraniczych forach setki razy byly wałkowane tematy typu: 85/1.8 czy 1.4, albo Sigma 105 czy Tamron 90, albo z VR czy bez...etc,etc... i nigdzie nie widziałem tak "życzliwych" czyli nieżyczliwych porad/komentarzy. Na tamtych forach mnie to aż dziwi, na tym - żenuje.
Pzdr
tryb P, Auto iso, Max iso 1600, pomiar matrycowy i af w trybie automatycznego wyboru pola i jakies zdjecia zrobisz a i jeszcze jedno kup sobie dodatkowa baterie i karty pamieci, do zdjec krajobrazow po ciemku lub przy czasach migawki powyzej 1/30 sekundy kup sobie statyw, rob zdjecia z opcja bracketingu (jak nie wiesz co to jest i jakto wlaczyc to poczytaj o tym w instrukcji polskiej na stronie 118, 298, 299). poszukaj na necie ksiazki radosc fotografowania wydanej przez nikona, nawet ciekawa, poczytaj o d300 na www.kenrockwell.com i na www.bythom.com na www.bythom.com mozna kupic fajne opracowia o obsludze nikonow...
narkoman
14-06-2008, 23:27
Pozdrawiam
Mok
Zgadzam sie zupełnie, tez mam D300 a przedtem miałem IXUSa 700 , lekki przeskok, bo była okazja... co za różnica.. kopiłem ABC i ekspozycje wyżej wspomniane, przeczytałem, i w sumie nic bardzo odkrywczego nie znalazłem... trochę ciekawostek ot co... instrukcje przeczytałem w połowie, jak coś nie wiem to zaglądam...
co najciekawsze, im więcej zdjęć robie tym bardziej misie nie podobają i coraz bardziej kombinuje jak zrobić lepsze..
czytam forum i tez ciągle nie mogę zrozumieć w którym miejscu ten aparat jest skomplikowany jak to większość twierdzi...
a kombinować będę, aż zorbie takie zdjęcia, jak tu niektórzy potrafią i nie mam przy tym zamiaru narzekać ze to wina D300...
a na koniec do autora wątku... moim zdaniem na auto (WB auto, program P etc) dasz rade zrobić zadowalające zdjęcia... a potem książeczki, podstawy i miłego poznawania pozostałych możliwości aparatu
Panowie. Dyskusja zaiste bardzo ciekawa. Jakieś racje pewnie są po obu stronach, ale .... . No właśnie. Jest jedno ale. Pewien podstawowy zakres wiedzy zdobywa się w szkole, a nie na internetowym forum. W szkole rozumianej dość szeroko, czyli w podstawówce, w gimnazjum, w liceum, na wyższych studiach, albo w kółku fotograficznym. Jak ktoś ma odpowiednie przygotowanie (umie się samodzielnie uczyć, co wcale proste nie jest), to może uczyć się sam - z książek. Ale uczyć się musi. I żadne ściągi, szybkie porady, czy bryki wiele tu nie pomogą.
Autor wątku prosił o rady. Cóż dadzą mu rzeczowe porady, jeśli znajdą się w nich takie pojęcia jak: ekspozycja, balans bieli, głebia ostrości, panoramowanie, fazowy autofocus, interplacja Bayera, czas synchronizacji błysku, błysk na drugą kurtynę, tryb FP, czy nawet zagadnienie najprostsze jakim jest system stref Adamsa? A jest tego dużo, dużo więcej. Czy autor wątku rozumie, o co tu chodzi? Jeśli nie rozumie, to jak mamy mu wytłumaczyć czynności takie jak korekta ekspozycji, dobór czasu, przysłony, czułości, mocy błysku, tryb pracy układu AF? Jak mamy wytłumaczyć, dlaczego w przypadku czasu przyrost o 1EV to razy dwa, przyrost o 2EV to razy cztery, a w przypadku przysłony przyrost o 1EV, to tylko razy pierwiastek z dwóch? Dlaczego mnożenie czasu przez dwa jest kompensowane przez pierwiastek z dwóch w przypadku przysłony. Dlaczego f/2.8 to większy otwór niż f/8 i ile jednostek EV dzieli te przysłony?
No dobrze. koniec tej wyliczanki. Piszecie o zagranicznych forach, wylewacie pomyje na to forum, ale może spróbujcie założyć na takim zagranicznym forum budowlanym wątek pod tytułem: "Kupiłem komputer, mam wykształcenie podstawowe, ale chcę wybudować dom, jak zrobić dobry projekt?", albo taki: "Dostałem w prezencie od taty mikroskop elektronowy, powiedzcie jak to ustawić i co da się z tym zrobić?" . Odpowiedź jest jedna. Nie da się na takie pytania odpowiedzieć. Pytający musi iść do odpowiedniej szkoły i uczyć się - uczyć się wiele lat. I żadne zagraniczne forum tego nie zmieni.
W omawianym przypadku zmienić to może tylko zakup aparatu fotograficznego, przeznaczonego dla fotograficznych ignorantów, czyli aparatu, który sam stara się "myśleć" za osobnika naciskającego spust. Są takie aparaty i nie trzeba się niczego uczyć, a Niagara wyjdzie przepięknie.
Oczywiście zgadzam sie ze wszystkim kolegami macie racje, źle trafiłem to grono profesjonalistów jeszcze raz przepraszam za głupie pytania i postanawiam poprawę zaopatrzę sie w podręczniki i jak sie trochę nauczę wtedy będę zadawał pytania na tak profesjonalnym forum. Jeszcze raz dziękuje za instrukcje. Pozdrawiam
Każdy jest profesjonalista w jakiejś dziedzinie i każdy w swojej dziedzinie ma do czynienia z faktem, że ktoś przychodzi i pyta o abecadło. Dam Ci prosty i jasny przykład. Osoba A kupiła komputer, po czym pisze na forum programistów kernela Linuksowego "Cześć mam komputer, poradźcie co powłączać żeby napisać jakiś program?". Typowe odpowiedzi bedą:
- najpierw wyłącz windows
- najpierw włącz jakąs przeglądarkę internetowa zamiast Internet Explorera
itp
Kupiłeś taki aparat więc się z nim MĘCZ. Na początek miej świadomość, że narzędzie które posiadasz ma ogromne możliwości ALE brakuje w nim autopilota. Jeżeli starczy Ci cierpliwości i przejdziesz choroby wieku niemowlęcego i dalej będziesz chciał robić zdjęcia Twój aparat odwdzięczy Ci się swoimi zaletami. Jeśli się znudzisz zmienisz go na jakiś łatwiejszy. Początek bedzie jednak trudny.
Na początek
- Fotografia - podręcznik - McWhinnie
- Sztuka fotografowania - A Mroczek
Powodzenia, po jakimś czasie zrozumiesz że Twoje pytanie było trochę śmieszne, trochę kretyńskie i trochę naiwne. Kiedy zdobędziesz podstawową wiedzę będziesz wiedział jak i o co pytać.
POWODZENIA
narkoman
15-06-2008, 00:24
JK Nie wiem jak w USA, ale ja dostalem mini instrukcje, po przeczytaniu ktorej uda sie każdemu ustawic wszystko na auto, co dalej da mozliwosc zrobiania zdjec tej masie wody...
a wieksza to juz wiadomo ;)
JK Nie wiem jak w USA, ale ja dostalem mini instrukcje, po przeczytaniu ktorej uda sie każdemu ustawic wszystko na auto, co dalej da mozliwosc zrobiania zdjec tej masie wody...
a wieksza to juz wiadomo ;)
Tylko czym się wówczas różni D300 od małpy za 3 stówki? A na dodatek ta małpa zapewne zrobi lepsze zdjęcia, niż D300 w trybie "ustawić wszystko na auto".
Nie ma o czym dyskutować. Trzeba zacząć się uczyć. I wcale tu nie chodzi o uczenie się instrukcji D300 na pamięć. :wink:
JanuszWaw
15-06-2008, 00:30
...pisze na forum programistów kernela Linuksowego...
Wybacz, ale wydaje mi się, że nie jest to forum tego typu. Jak już to Forum Entuzjastów Linuksa (czyt. Nikona). Nawet nie tych od kernela, nie tych od procesów. Czasami nawet trudno zorientować się, o której dystrybucji mówimy.
...Kupiłeś taki aparat więc się z nim MĘCZ...
Gdybyś przeczytał, wiedziałbyś co i jak. Ale nie przeczytałeś, więc nie wiesz, że nie kupił ... Ot tak po prostu.
A ponieważ jesteś modem - jeśli możesz zamknij ten wątek, bo chyba autorowi już dawno przeszła ochota i ... nie oczekuje stąd pomocy. Mam jednak nadzieję, że jeszcze tu kiedyś wróci. M.in. by pomóc innym. Sobie podobnym.
Czego Tobie, sobie i innym potrzebującym - życzę. Dobrej nocy -
narkoman
15-06-2008, 00:32
Tylko czym się wówczas różni D300 od małpy za 3 stówki? A na dodatek ta małpa zapewne zrobi lepsze zdjęcia, niż D300 w trybie "ustawić wszystko na auto".
Do zrobienia za tydzień zdjęć masie wody wystarczy, a potem czy autor tematu kupi @ czy weźmie sie za naukę dobrodziejstw D300 to jego sprawa, czyż nie? ;)
Witam Cię boniek5757. Nie przejmuj się tymi zgryźliwymi odpowiedziami, nieraz sam się zastanawiam, czy zadać jakieś pytanie na tym forum i jak to będzie odebrane, albo skomętowne. Forum jest ogromną skarbnicą wiedzy, ale też ogromną ilością użytkowników o różnym podejściu do tematu. Jedni chcą pomóc, inni zaistnieć.
Ja ze swojej strony uważam, że na pytania nawet najprostsze i często naiwne należy odpowiedzieć, jak się nie chce, to lepiej milczeć niż udowadniać swoją wyższość.
Dlatego jak napisałem w odpowiedzi:
przeczytaj polską instrukcje http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...i=&p_topview=1 , chociaż w najważniejszych tematach,
w D300 brak kanałów tematycznych, ustaw aparat na początek na P i rób dużo zdjęć, oglądaj je i analizuj,
co do ustawień aparatu poczytaj " Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej " - Scott Kelby, w tej książce znajdziesz bardzo dużo fajnych wiadomości podanych w przystępny sposób,
i udanego wypadu nad wodospady Niagara i Fotografia wraz ze zdjęciami w Twoim albumie i na tym forum.
W Polsce D300 jest uwazany za sprzet profesjonalny, na zachodzie gdzie zarobki sa kilka razy wieksze, taki D300 to jak u nas D80/D60.
Ile lat spędziłeś na zachodzie? Pytam ponieważ tego rodzaju opinie nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości i tworzą zafałszowany jej obraz.
Nie do końca rozumiem skąd się bierze Twoje oburzenie? Czego oczekujesz po ludziach? Pomocy? Dostałeś ją i mam nadzieję, że nie jesteś na tyle leniwy, by ją zignorować. Jakiej porady osoba, która kompletnie nic o fotografii nie wie, a posiada body dla zaawansowanego użytkownika może się spodziewać? Przeczytaj coś o podstawach fotografowania oraz weź do ręki instrukcję obsługi dedykowaną dla Twojego aparatu.
Niestety, ale muszę się zgodzić z opiniami, że D300 jest zbyt tani jak na aparat bez programów tematycznych. Jak widać staje się przedmiotem podarunków, a te często bywają nieudane. Potrafi stać się przyczyną flustracji nie tylko właściciela ;-)
kowalski
15-06-2008, 01:45
A mnie się i tak wydaje, że to skuteczny trolling. Jeśli nie, to mam przynajmniej nadzieję, że sprzęt nie kupiony na raty :))
fotojacek
15-06-2008, 02:01
Nie do końca rozumiem skąd się bierze Twoje oburzenie? Czego oczekujesz po ludziach? Pomocy? Dostałeś ją i mam nadzieję, że nie jesteś na tyle leniwy, by ją zignorować. Jakiej porady osoba, która kompletnie nic o fotografii nie wie, a posiada body dla zaawansowanego użytkownika może się spodziewać? Przeczytaj coś o podstawach fotografowania oraz weź do ręki instrukcję obsługi dedykowaną dla Twojego aparatu.
A ja rozumiem oburzenie autora wątku.
Człowiek jedzie na wspaniałą wycieczkę w nietuzinkowe miejsce, z tej a moze innej okazji dostał aparat od kogoś - też nie wiem od kogo, moze od rodziców, może od żony czyż nie piękny prezent? jak dla mnie zajebisty i nalezy pogratulować i się cieszyć.
W dobrej wierze zapytał na forum i co wiadro pomyj - swinstwo panowie z waszej strony WIELKIE ŚWIŃSTWO
mozecie na mnie teraz sobie psy wieszać :) kij wam w żyć ja mam to gdzieś ponieważ traktuję to forum jako forum fotograficzne a nie jako forum zapatrzonych w siebie i w znaczek z literką N i w dupie mam kto czym robi. Oj snobizm snobizm.
Ktoś chciał komuś zrobić fajny prezent i kupić dobry aparat , no i kupił dobry nawet bardzo dobry.
Na nasze polskie finansowe warunki to model wielce pro, natomiast w innych krajach jest to zaawansowany model amatorski na którego wiekszość stać. Jakby ktoś chcial kupić u mnie dobry aparat na warunki trudne (wodospad, wilgoć) to tez bym tego polecił , zresztą w USA nie trzeba tak stękać finansowo zeby go kupić.
Powiem wiecej - snobizm i zazdrość sie odezwała i tyle.
Na moje niech kazdy robi zdjecia aparatem na jaki go stać choćby to miał być i D3 to idzie sie na nim nauczyć od podstaw, zasady są te same i wystarczy odrobina ambicji którą się autor wykazał - chce się czegoś dowiedzieć i robić zdjęcia.
Dziwicie się dlaczego kogoś tu zje...no? i dlaczego gdzie indziej tak nie ma? Sami uzytkownicy tworzą taką SMIERDZĄCĄ atmosferę, to świadczy o WASZEJ KULTURZE, jeśli bym uznał ze ktoś zadał niestosowne pytanie to nieodpowiedziałbym mu na to a nie go obrażał ale cóż "jaki Pan taki Kram"
Dziwi mnie tez postawa moderatorów i adminów. Gdyby to odemnie zalezalo z miejsca wykasowałbym chamskie posty a tym "ynteligentnym" dał ostrzezenie i zostawił tylko rzeczowe odpowiedzi.
Ale cóż wielcy profesjonaliści przez małe "p" z D80 musieli dać wyraz swojej frustracji - gratuluje koledzy i wstyd mi za was, jednocześnie życzę WAM wielu bardziej owocnych postów.
A kolegę boniek
zapraszam do dalszej dyskusji
PS Odrazu powiem ze głupich uwag pod moim adresem i ostrych jak wasze obiektywy ripost mozecie sobie oszczedzić bo nie bede na nie odpisywał, no chyba ze jest to jedyny sposób w jaki jesteście w stanie wyładować wasze frustracje:) - ja polecam nerwosolek :D
misiobudrysio
15-06-2008, 03:50
ok jeszcze raz cos dam od siebie
po pierwsze
poprzednia moja odpowiedz byla na poziomie pytania z tad to porownanie do f16
nastepnie jesli ten aparat dostales w prezecie to niestety sam kogos na to nakrciles bo to nie jest ta klasa sprzetu ktora sie bierze sie razem z karma dla psow w wal-marcie
czy tez w best buy nawet tam niestety d80 to max.sam wiesz zte tego typu zabawki sa w specyficznych sklepach tzn typowo fotograficznych ktore nie sa na kazdym rogu ulicy -wiem bo juz pare latek mieszkam w stanach
mysle sobie ze pobawiles sie u jakiegos kolesia d80 ale on stwierdzil ze 3-seta to dopiero bajer i tak to poszlo dalej
teraz siedzisz i oczekujesz szybkiego kursu fotografi najlepiej w 5 minut
jak mozna doradzac nie wiedzac jaka bedzie pogoda nad niagara czy foty pod slance a moze prawie deszcz albo nocne
albo kolege portretowo na tle niagary .czlowieku zastanow sie a nie masz pretesje do wszystkich ze masz cos o czym nie masz pojecia
jesli walnolem jakies byki to sorki ale jestem po paru browcach
pozdrawiam
teh_14m3
15-06-2008, 05:31
widzę, że tutaj przejawiają się 3 nurty przekonań. Jedni są zakompleksieni z powodu swojego sprzętu, inni są zakompleksieni z powodu innych zakompleksionych z powodu ich sprzętu. No i są jeszcze tacy którzy po prostu wiedzą co mówią i raczej nie chodzi im o problemy materialne. Tak naprawdę to D300 to wcale nie jest taki bardzo drogi sprzęt jak na polskie realia, gdyż sporo ludzi mogłoby sobie go kupić za jedną pensję. To że akurat was nie stać nie znaczy, iż każdy tak ma. Poza tym ja osobiście nie wyobrażam sobie, abym kiedykolwiek podszedł do kogoś z osób które uczyły mnie robić zdjęcia zadając pytanie np: "jak mam ustawić aparat żeby zdjęcie w górach mi wyszło?". Przecież oczywistym jest, że najpierw zostałbym wyśmiany a później zjechany jeszcze bardziej niż założyciel wątku.
Moje zdanie na ten temat brzmi następująco: jeśli w dupie masz naukę fotografowania, kup sobie małpę. No bo po co się męczyć?! Oczywiście jeśli nie, to do cholery trzeba się trochę wysilić i przeczytać chociażby FAQ na tym forum. Przecież to nie jest aż takie trudne...
W dobrej wierze zapytał na forum i co wiadro pomyj - swinstwo panowie z waszej strony WIELKIE ŚWIŃSTWO
A nie sądzisz, że domaganie się pomocy (a tym samym poświęcenia czasu sobie) od innych, skoro samemu nie chciało sie nawet przeczytać instrukcji od aparatu czy też zadania sobie odrobiny trudu przy szukaniu już istniejących informacji, trąci trochę brakiem szacunku do forumowiczów ?
Jeśli kolega ma D 300 to nie wpierajcie mu, że musi kupować kompakta. Wystarczyło w trzech słowach, (jeśli nie przeczytał instrukcji. lub jej jeszcze nie rozumie) napisać jak trzysetkę ustawić na pełną automatykę ekspozycji i AF. I to wszystko. Jak już słusznie zauważył któryś z moich przedmówców, doskonale można się uczyć fotografowania mając D3. Ba, nawet lepiej niż z kompaktem. To oczywiste, że D3 może robić także świetne zdjęcia AMATORSKIE.
Nie każdemu pomoże doskonały sprzęt, ale niejednemu kiepski, utrudnił nie raz uzyskanie dobrych rezultatów. Przypomnijcie sobie utyskiwania na FF/BF, na szumy zżerające obraz, banding itp.
Uważam, że lepiej uczyć się na sprzęcie mającym duże możliwości, niż na kompakcie. Gdyby kol boniek5757 kupił sobie D40, D60, lub nawet D80, ale używał go z programami tematycznymi, też lały by się na jego głowę pomyje. Bo przecież D 40 i 60 nie ma śrubokręta, a D80 to prawdziwi mężczyźni używają tylko na manualu.
ok kolega chciał porady proszę bardzo ... w związku z tym że nie napisał jakimi dysponuje obiektywami to napisze co najprawdopodobniej bym zabrał ... na bank coś szerokiego więc zabrał bym swoją Tokina 12-24/4 ale kolega być może dostał Nikkora 14-24/2.8 no to jeszcze lepiej :)
jako że w 90% robie na trybie M to tak też bym ustawił w tym przypadku, przysłonę obiektywu w granicach 5,6 - 8 zerkając na drabinkę naświetlenia dobrał bym czas ale nie mniejszy niż 1/100 jeśli miał by być mniejszy to podnosił bym ISO teraz co do pomiaru światła to tu niestety bym musiał być w konkretnej sytuacji ale zapewne żaglował bym pomiędzy matrycowym a centralnie ważonym
pomiar ostrości ustawiony na AF-S i wybór pojedynczego pola, ustawienie ostrości na punkt i przekadrowanie lub wybierakiem ustawienie odpowiedniego pola AF (wybór jest spory)
foty oczywiście bez lampy
potem bym trochę po eksperymentował, ustawił czas około 1-2s, ISO 200 i przysłona jaka wyjdzie do takiej ekspozycji, jak zabraknie to filtr redukujące (żeby zmniejszyć ilość światła) acha oczywistą oczywistością jest zastosowanie statywu przy tak długich ekspozycjach ale o tym to amatorzy wiedzą nie tylko profesjonaliści
chciałeś konkretne informację więc proszę cię bardzo, pojawiły się opinie o zawitości, zazdrości, kompleksach etc. więc wyjaśniam, że niczego nie zazdroszczę i kompleksów nie mam tylko rozwalają mnie takie posty :P
Jeśli kolega ma D 300 to nie wpierajcie mu, że musi kupować kompakta. Wystarczyło w trzech słowach, (jeśli nie przeczytał instrukcji. lub jej jeszcze nie rozumie) napisać jak trzysetkę ustawić na pełną automatykę ekspozycji i AF. I to wszystko.
To wytłumacz koledze w trzech słowach jak ustawić. W jakim trybie ma pracować AF, czy lepszy w tej sytuacji jest czas 1/30, czy 1/3000. Skoro on nie rozumie zależności między czasem a przysłoną, bo nie rozumie inaczej nie pytał by o "kanały tematyczne".
Czekam na opis w trzech słowach.
Podpisuję się pod postem KUBEKCH. Pozdrawiam .
Sztolcman
15-06-2008, 10:41
Czekam na opis w trzech słowach.
Ja nawet prościej: dwa słowa + dwa obrazki:
AutoISO, TrybP,
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond300/Images/Icons/af_4.gif),
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond300/Images/Icons/meter_matrix.gif)
Myślę, że ma początek wystarczy:twisted:
Wiedza kształtuje, ale was uformowała w agresywne jednostki.
Ten internet...
Krzysiek82
15-06-2008, 12:45
Panowie, takie coś będzie coraz częściej niestety. Najlepiej zadać pytanie i oczekiwać w JEDNEJ odpowiedzi ileś lat doświadczenia, ileś lat wiedzy teoretycznej, sporej dawki wiedzy samodzielnie zdobytej osoby odpowiadającej. Powiem tylko, że w innych dziedzinach jest to samo. Np. w informatyce - na forach są ludki co potrafią napisać "nigdy nie miałem linuksa, ale muszę postawić na nim serwery (tu wymienia jakie). jak to mam zrobić?" I co można takiemu napisać? Do tych co tak stoją w obronie pytającego - może napisać mu skrypty gotowe? Odpowiedź jest nic. Polecić google.pl. Po prostu.
Najbardziej mnie śmieszy taka rzecz: wszyscy tutaj mają wiedzę, wiedzą co i jak, mają się za świadomych użytkowników lustrzanki, a jak przyjdzie taki nowy i pisze, że mu zdjęcia nie wychodzą, to spora grupa ludzi poleca mu tryb AUTO i staje w jego obronie. Posiadać lustrzankę dla trybu AUTO? Trochę drogi ten tryb AUTO, kiedy można go mieć w aparacie za 300 zł.
fotojacek
15-06-2008, 12:46
A nie sądzisz, że domaganie się pomocy (a tym samym poświęcenia czasu sobie) od innych, skoro samemu nie chciało sie nawet przeczytać instrukcji od aparatu czy też zadania sobie odrobiny trudu przy szukaniu już istniejących informacji, trąci trochę brakiem szacunku do forumowiczów ?
Nie sądzę, z definicji taka jest idea forum, kazdego forum, nie tylko tego.
Pisał przecież, że nie ma instrukcji PL
Odpowiadałeś przecież mniej lub bardziej rzeczowo na rozne pytania. Zresztą odpowiadanie nie jest obowiazkowe, kto chce i ma dobrą wolę może odpowiedzieć, po co pisać komuś ze jest ..... bo ma sprzet na jaki nie zasłuzył lub nie umie obsłuzyć bo go przerasta? Lada chwila moze sie nauczyć robić foty i robić swietne zdjęcia. A w tej chwili tracimy potencjalnego uzytkownika, a chyba im nas więcej tym lepiej nie sądzisz? Moze mniej wie ale za pól roku jak się ambitnie weźmie do roboty moze być kopalnią wiedzy o D300 dla nowych. No chyba ze się mylę i forum sluzy do tego zeby komuś dopier.... i pokazać jaki to ja jestem fajny schowany po drugiej stronie swiatłowodu...
A o kulturę na forum dbamy my sami wiec warto czasem powściagnąć języka a gwarantuję Ci że bedzie milej i przyjemniej.
fotojacek
15-06-2008, 12:48
Jeśli kolega ma D 300 to nie wpierajcie mu, że musi kupować kompakta. Wystarczyło w trzech słowach, (jeśli nie przeczytał instrukcji. lub jej jeszcze nie rozumie) napisać jak trzysetkę ustawić na pełną automatykę ekspozycji i AF. I to wszystko. Jak już słusznie zauważył któryś z moich przedmówców, doskonale można się uczyć fotografowania mając D3. Ba, nawet lepiej niż z kompaktem. To oczywiste, że D3 może robić także świetne zdjęcia AMATORSKIE.
Nie każdemu pomoże doskonały sprzęt, ale niejednemu kiepski, utrudnił nie raz uzyskanie dobrych rezultatów. Przypomnijcie sobie utyskiwania na FF/BF, na szumy zżerające obraz, banding itp.
Uważam, że lepiej uczyć się na sprzęcie mającym duże możliwości, niż na kompakcie. Gdyby kol boniek5757 kupił sobie D40, D60, lub nawet D80, ale używał go z programami tematycznymi, też lały by się na jego głowę pomyje. Bo przecież D 40 i 60 nie ma śrubokręta, a D80 to prawdziwi mężczyźni używają tylko na manualu.
BRAWO RBT !!!!!!
i to się nazywa konstruktywna odpowiedz w pełni popieram:)
Krzysiek82
15-06-2008, 12:50
Nooooo tu u Nas w Polandzie to taki wypasiony amatorski korpus D300 powinni sprzedawać tylko dla ludzi posiadających jakiś rodzaj prawa jazdy na taką maszynę albo dla ludzi mających specjalny notarialny certyfikat :-D ;)
Ależ nie, nie o to chodzi. robin102 - przez ciebie cytowana osoba, kiedyś też napisała wielkie żale do tego aparatu i przy tym obnażyła totalny brak swojej wiedzy. Ale zdanie o tym, jaki ten D300 jest be, to zdążyła napisać jeszcze zanim dostała odpowiedzi. O to chodzi. Osoby nie mają żadnej wiedzy, dostają / kupują zaawansowany aparat, wylewają żale jaki to szmelc jest. To nie jest aparat kompaktowy, który sobie pomierzy, poustawia i zrobi jakoś to zdjęcie. To jest taka różnica. Ale niektórym ciężko to zauważyć.
PS.
Jeszcze da się zauważyć jedną rzecz: wiele osób miało wcześniej kompakta na trybie AUTO. Potem kupują lustrzankę i dalej chcą ją używać na AUTO i jeszcze są zdziwieni dlaczego ten tryb nie jest taki super, przecież mają lustrzankę. To jest w ogóle bez sensu.
Witam szanownych kolegów profesjonalistów.
Czy w d300 jest możliwość wyboru kanałów tematycznych tak jak w d80 typu portret, krajobraz, automat , noc itd? .
Witam,
jak już wiesz w D300 nie ma wyboru kanałów tematycznych. To co w innych aparatach jest opisane za pomocą symboli to w uproszczeniu konfiguracja czasu i przysłony (F).
Podejrzewam że dla portretu będzie to niższa wartość przysłony (w obiektywie który masz najniższe wartości ro 3,5 do 5,6 - to się zmienia w zależności od zbliżenia czyli ogniskowej) i związana z nią mniejsza głębia ostrości (poczytaj sobie o tym).
Dla krajobrazu będzie to pewnie większa przysłona (pewnie jakieś 11 albo coś takiego).
Dla zdjęć sportowych pewnie będzie to krótki czas (1/500?a raczej krótszy 1/1000?) itd.
Warto wiedzieć że przy dłuższej ogniskowej (200 mm) trzeba uważać z czasem naświetlania że by nie był za krótki bo będziesz miał poruszone zdjęcia. VR trochę to zredukuje ale i tak trzeba uważać. Niektórzy twierdzą że najniższy czas jakiego się używa powinien być minimum taki jak długość ogniskowej czyli,jak robisz zoomem na 200 to czas powinien być minimum 1/200, jak być robił ogniskową 80 to czas 1/80. to co z tego wynika to to że jak masz krótszą ogniskową to jest "trudniej" zrobić poruszone zdjęcie.
To tak w skrócie. Trzeba czytać a przede wszystkim robić zdjęcia i obserwować co wychodzi :)
Swoją drogą to fajny aparacik masz :)
Pozdrawiam.
P.
Jakbym gdzieś się pomylił to proszę o sprostowanie :)
Krzysiek82
15-06-2008, 13:11
Niektórzy twierdzą że najniższy czas jakiego się używa powinien być minimum taki jak długość ogniskowej czyli,jak robisz zoomem na 200 to czas powinien być minimum 1/200, jak być robił ogniskową 80 to czas 1/80.
Jakbym gdzieś się pomylił to proszę o sprostowanie :)
Dokładniej:
Ta teoria mówi, że najdłuższy czas gwarantujący nieporuszone zdjęcie, to odwrotność ogniskowej. Czyli ogniskowa 80mm, najdłuższy czas 1/80.
Zbigniew
15-06-2008, 13:14
80*1,5, bo 1,5 to crop w D300.
Krzysiek82
15-06-2008, 13:16
80*1,5, bo 1,5 to crop w D300.
No tak, nie wspomniałem o tym szczególe :)
Zbigniew
15-06-2008, 13:18
Może niech autor jeszcze poczyta np. http://www.horazy.republika.pl/ i ogólnie poszuka o podstawach fotografowania (google). Później niech poćwiczy i powinno być ok.
Rafał_Sz
15-06-2008, 13:26
Koledzy! Chciałbym mieć samochód, mógłby mi ktoś powiedzieć jak go sobie zrobić?
;)
Wątek długo nie pożyje...
fotojacek
15-06-2008, 13:34
ok kolega chciał porady proszę bardzo ... w związku z tym że nie napisał jakimi dysponuje obiektywami
Czy aby napewno?
Witam szanownych kolegów profesjonalistów. Zostałem szczęśliwym posiadaczem Aparatu Nikon d300 obiektyw 18-200 VR. Oczywiście instrukcja po angielsku :) Kurde czarna magia.
Dalsza odpowiedz jest celowym jadem
to napisze co najprawdopodobniej bym zabrał ... na bank coś szerokiego więc zabrał bym swoją Tokina 12-24/4 ale kolega być może dostał Nikkora 14-24/2.8 no to jeszcze lepiej :)
pytanie tylko po co tak odpowiadać?????????
jako że w 90% robie na trybie M to tak też bym ustawił w tym przypadku, przysłonę obiektywu w granicach 5,6 - 8 zerkając na drabinkę naświetlenia dobrał bym czas ale nie mniejszy niż 1/100 jeśli miał by być mniejszy to podnosił bym ISO teraz co do pomiaru światła to tu niestety bym musiał być w konkretnej sytuacji ale zapewne żaglował bym pomiędzy matrycowym a centralnie ważonym
pomiar ostrości ustawiony na AF-S i wybór pojedynczego pola, ustawienie ostrości na punkt i przekadrowanie lub wybierakiem ustawienie odpowiedniego pola AF (wybór jest spory)
foty oczywiście bez lampy
potem bym trochę po eksperymentował, ustawił czas około 1-2s, ISO 200 i przysłona jaka wyjdzie do takiej ekspozycji, jak zabraknie to filtr redukujące (żeby zmniejszyć ilość światła) acha oczywistą oczywistością jest zastosowanie statywu przy tak długich ekspozycjach ale o tym to amatorzy wiedzą nie tylko profesjonaliści
chciałeś konkretne informację więc proszę cię bardzo, pojawiły się opinie o zawitości, zazdrości, kompleksach etc. więc wyjaśniam, że niczego nie zazdroszczę i kompleksów nie mam tylko rozwalają mnie takie posty :P
Doskonale zdajesz sobie sprawę, że nie odpowiedziałeś pytającemu, co więcej zrobileś to (udzielileś odpowiedzi)z premedytacją zeby pytający nic nie zrozumiał. Oczywiście wierzę Ci ze niczego nie zazdrościsz i kompleksów nie masz i napewno nie odpisałeś tak z tego powodu. Nie bede nawet pytał z jakiego powodu tak odpowiedziałeś to Twoja sprawa i nic na to nie poradzę. Pewnym osobą odpowiedz nasunie się sama.
A skoro rozwalają Cię takie posty to po co na nie odpowiadać nie wnosząc nic konstruktywnego w tej kokkretnej sytuacji? Mam tylko nadzieję ze bardziej zaawansowani a moze i sam boniek za jakiś czas z tego skorzystają.
Jakoś ktoś później potrafił wkleić dwa słowa i dwa obrazki które wiecej powiedzą autorowi niż to co Ty napisałeś.
PS. Oczywiście pełen szacun dla Twojej wiedzy
terpsych
15-06-2008, 13:40
Witam serdecznie wszystkich.
Tak się składa, że jestem tutaj nowym forumowiczem, a jednocześnie swieżym użytkownikiem d300.
Jest to moja _pierwsza_ lustrzanka cyfrowa, wcześniej fotografowałem _trochę_, używając starego dobrego Zenita.
Patrząc na mnie z boku można powiedzieć, że jestem kompletnym fotograficznym lamerem z całkiem niezłą puszką i fajną, rozwijającą się kolekcja szkieł i akcesoriów. To prawda. Jednak nikt nie odmówi mi prawa do nauki fotografowania tym sprzętem. W tym momencie stać mnie na dobry aparat, więc go będę używał. Stać mnie też na parę książek o fotografowaniu i stać mnie na to abym przysiadł na zadku i poczytał o podstawach, a potem starał się jak najlepiej fotografować. Opinie, których autorzy twierdzą, że zamiast d300 powinno się kupić d80 i z takim sprzetem zaczynać naukę, uważam za całkowicie idiotyczne - powiedzcie mi w czym dla początkującego taki d80 jest lepszy od d300? W tym, że ma "kanały tematyczne"? Przecież sami wyśmiewacie ich używanie przez uczących się użytkowników. Dlaczego mam nie skorzystać z udogodnień jakie oferuje d300 - choćby taki AF Fine Tuning ( troszkę mniej nerwów kosztuje zakup obiektywu przez sieć jeśli można skorygować drobne problemy z AF), szybki AF, mniej szumów przy wysokim iso i innych.
Czy trzeba zjeść zęby na fotografowaniu, żeby mieć prawo użytkowania D300?
Z drugiej jednak strony dziwię się autorowi wątku. Jeśli zakupił/dostał jakiś sprzęt powinien się z nim zapoznać(przeczytać instrukcję, poczytać opinie na forach). Średnio inteligentny człowiek wie, że fotografia to oprócz sztuki ;) także po prostu rzemiosło, którego podstaw trzeba się żmudnie nauczyć. Powinien więc, mając czas do wyjazdu kupić sobie książeczkę i poczytać lub ewentualnie studiować tutoriale na sieci.
Napisanie takiego wątku na forum świadczy o tym, że autor jest osobą lekko leniwą, myślącą, że uda mu się uzyskać wiedzę w pigułce od doświadczonych kolegów, ale nie ma się co dziwić - to typowe dla dzisiejszego człowieka, który wszystko chce mieć błyskawicznie i w pigułce.
Ciekawe tylko czy choć przez chwilkę przeczytał parę postów "przyklejonych" ma tym forum, zapoznał się z FAQ, lub użył google do sprawdzenia tego, że jego pytanie nie jest chyba już pierwszym tego rodzaju w całym polskojęzycznym internecie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę umiaru w ocenianiu innych.
Terpsych ;)
D_chriss
15-06-2008, 13:45
To ja tez się wtrynie.
Moim zdaniem reakcja kolegów z forum jest taka na jaką zapracowali sobie sami polscy amatorzy. Widziałem już dziesiątki "papudraków" co biorą kredyty, kupują dobry sprzęt i będa teraz na fotografi zarabiać.
"Papudrak" robi buble i zabiera robote zawodowcowi bo robi to za 30% ceny. Polska to taki dziwny kraj, że ludzie wolą buble od "papudraków" bo każdy polak potrafi robić zdjęcia, kręcić filmy i kładzie kafelki.
Więc jak tylko pojawi się taki temat (aparat semiprofi a właściciel amator) na polskim forum to autor dostaje zje... bo to potencjalny "papudrak".
Na forach zagranicznych jest inaczej. Tam jak amator ma ochote to kupi dobry aparat dla własnej przyjemności a zawodowcy na forum odpowiedzą na pytania bo są przekonani o tym, ze ten delikwent niebedzie robił im konkurencji.
To tyle z mojej strony odnośnie tych "docinków"
Jako, że BONIEK został już sprowadzony na glebe to dam mu luz. Niech robi foty D300 a jak uda się zrobić dobra fote to zapraszam na browara. Tylko niesprzedawaj tych zdjęć za póldarmo bo wówczas D_chriss wali w pysk!!! :) (taki żarcik)
Pozdrawiam
P.S.
Ciekawe, że ludzie mowia jedno a na forum piszą coś zupełnie odwrotnie.
Witam serdecznie wszystkich.
Tak się składa, że jestem tutaj nowym forumowiczem, a jednocześnie swieżym użytkownikiem d300.
Jest to moja _pierwsza_ lustrzanka cyfrowa, wcześniej fotografowałem _trochę_, używając starego dobrego Zenita.
Patrząc na mnie z boku można powiedzieć, że jestem kompletnym fotograficznym lamerem z całkiem niezłą puszką i fajną, rozwijającą się kolekcja szkieł i akcesoriów. To prawda. Jednak nikt nie odmówi mi prawa do nauki fotografowania tym sprzętem. W tym momencie stać mnie na dobry aparat, więc go będę używał. Stać mnie też na parę książek o fotografowaniu i stać mnie na to abym przysiadł na zadku i poczytał o podstawach, a potem starał się jak najlepiej fotografować. Opinie, których autorzy twierdzą, że zamiast d300 powinno się kupić d80 i z takim sprzetem zaczynać naukę, uważam za całkowicie idiotyczne - powiedzcie mi w czym dla początkującego taki d80 jest lepszy od d300? W tym, że ma "kanały tematyczne"? Przecież sami wyśmiewacie ich używanie przez uczących się użytkowników. Dlaczego mam nie skorzystać z udogodnień jakie oferuje d300 - choćby taki AF Fine Tuning ( troszkę mniej nerwów kosztuje zakup obiektywu przez sieć jeśli można skorygować drobne problemy z AF), szybki AF, mniej szumów przy wysokim iso i innych.
Czy trzeba zjeść zęby na fotografowaniu, żeby mieć prawo użytkowania D300?
Z drugiej jednak strony dziwię się autorowi wątku. Jeśli zakupił/dostał jakiś sprzęt powinien się z nim zapoznać(przeczytać instrukcję, poczytać opinie na forach). Średnio inteligentny człowiek wie, że fotografia to oprócz sztuki ;) także po prostu rzemiosło, którego podstaw trzeba się żmudnie nauczyć. Powinien więc, mając czas do wyjazdu kupić sobie książeczkę i poczytać lub ewentualnie studiować tutoriale na sieci.
Napisanie takiego wątku na forum świadczy o tym, że autor jest osobą lekko leniwą, myślącą, że uda mu się uzyskać wiedzę w pigułce od doświadczonych kolegów, ale nie ma się co dziwić - to typowe dla dzisiejszego człowieka, który wszystko chce mieć błyskawicznie i w pigułce.
Ciekawe tylko czy choć przez chwilkę przeczytał parę postów "przyklejonych" ma tym forum, zapoznał się z FAQ, lub użył google do sprawdzenia tego, że jego pytanie nie jest chyba już pierwszym tego rodzaju w całym polskojęzycznym internecie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę umiaru w ocenianiu innych.
Terpsych ;)
Brawo Terpsych. Z przyjemnością witam na forum.
Edit:
Skoro się wtryniłem to parę słów ode mnie.
Też Cię boniek5757 witam na forum. Ale od razu walę prosto z mostu. Jesteś leniem. Piszesz z usa - pozdrawiasz stamtąd. Krzywisz się na instrukcję po angielsku. Przychodzisz z rączką na forum i nawet nie chce Ci się zerknąć, że właśnie w tych dniach pokazały się wątki o dostępności polskich instrukcji (pdf) na stronach Nikon Polska. I nie chce Ci się zerknąć by samemu uzyskać trochę wiedzy. Chcesz szacunku dla siebie - miej go sam dla innych. Przeczytaj bardzo wnikliwie post terpsycha - też nowego na forum.
A wszystkich netowych adwokatów i obrońców współczesnej pozy sięgania po łatwiznę nie pozdrawiam. Bujajcie się.
Ile lat spędziłeś na zachodzie? Pytam ponieważ tego rodzaju opinie nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości i tworzą zafałszowany jej obraz.
Wystarczajaco dlugo zeby wiedziec ile tam ludzie zarabiaja i ile kosztuje sprzet. Dajmy na to takie Stany, no nie powiesz mi, ze ludzie tam zarabiaja tyle co w Polsce, a sprzet foto jest o wiele tanszy (np. taki N 105/2.8 VR u nas 2500zl, a w USA jakies 1600zl). I to jest zafauszowany obraz? Nawet nie trzeba mieszkac za granicami kraju, zeby widziec turystow, obcokrajowcow, gdzie co drugi ma lustro na szyi.
Z mojej strony to wszystko, ten watek zmierza do nikad, kazdy ma swoje zdanie i skonczy sie to tylko klotnia.
spiritwood
15-06-2008, 14:27
Wątek długo nie pożyje...
I całe szczęście, bo chluby temu szacownemu forum nie przynosi.
Vodafone
15-06-2008, 15:06
Panowie. Dyskusja zaiste bardzo ciekawa. Jakieś racje pewnie są po obu stronach, ale .... . No właśnie. Jest jedno ale. Pewien podstawowy zakres wiedzy zdobywa się w szkole, a nie na internetowym forum. W szkole rozumianej dość szeroko, czyli w podstawówce, w gimnazjum, w liceum, na wyższych studiach, albo w kółku fotograficznym. Jak ktoś ma odpowiednie przygotowanie (umie się samodzielnie uczyć, co wcale proste nie jest), to może uczyć się sam - z książek. Ale uczyć się musi. I żadne ściągi, szybkie porady, czy bryki wiele tu nie pomogą.
Autor wątku prosił o rady. Cóż dadzą mu rzeczowe porady, jeśli znajdą się w nich takie pojęcia jak: ekspozycja, balans bieli, głebia ostrości, panoramowanie, fazowy autofocus, interplacja Bayera, czas synchronizacji błysku, błysk na drugą kurtynę, tryb FP, czy nawet zagadnienie najprostsze jakim jest system stref Adamsa? A jest tego dużo, dużo więcej. Czy autor wątku rozumie, o co tu chodzi? Jeśli nie rozumie, to jak mamy mu wytłumaczyć czynności takie jak korekta ekspozycji, dobór czasu, przysłony, czułości, mocy błysku, tryb pracy układu AF? Jak mamy wytłumaczyć, dlaczego w przypadku czasu przyrost o 1EV to razy dwa, przyrost o 2EV to razy cztery, a w przypadku przysłony przyrost o 1EV, to tylko razy pierwiastek z dwóch? Dlaczego mnożenie czasu przez dwa jest kompensowane przez pierwiastek z dwóch w przypadku przysłony. Dlaczego f/2.8 to większy otwór niż f/8 i ile jednostek EV dzieli te przysłony?
No dobrze. koniec tej wyliczanki. Piszecie o zagranicznych forach, wylewacie pomyje na to forum, ale może spróbujcie założyć na takim zagranicznym forum budowlanym wątek pod tytułem: "Kupiłem komputer, mam wykształcenie podstawowe, ale chcę wybudować dom, jak zrobić dobry projekt?", albo taki: "Dostałem w prezencie od taty mikroskop elektronowy, powiedzcie jak to ustawić i co da się z tym zrobić?" . Odpowiedź jest jedna. Nie da się na takie pytania odpowiedzieć. Pytający musi iść do odpowiedniej szkoły i uczyć się - uczyć się wiele lat. I żadne zagraniczne forum tego nie zmieni.
W omawianym przypadku zmienić to może tylko zakup aparatu fotograficznego, przeznaczonego dla fotograficznych ignorantów, czyli aparatu, który sam stara się "myśleć" za osobnika naciskającego spust. Są takie aparaty i nie trzeba się niczego uczyć, a Niagara wyjdzie przepięknie.
Bardzo dobrze napisane !!! Uważam, iż ten tekst powinno się od razu wklejać w każdym następnym wątku tego typu... ;-) Unikniemy przez to kolejnych tasiemcowych wątków prowadzących do niczego...
Pozdrawiam i to będzie na tyle w tym temacie ;-)
boniek5757
15-06-2008, 15:10
Witam Ponownie. Szanowni koledzy profesjonaliści jak już wszyscy wiecie jestem amatorem który kupił f16 :) i nie potrafi go odpalić ale są na tym forum ludzie mili i uczciwi którzy mi właśnie pomogli, chociażby podpowiedzieli gdzie jest instrukcja do f16 albo jak wrzucić pierwszy bieg.... :) Za co jestem bardzo wdzięczny. Wiem że niektórcyh forumowiczów bardzo to boli że amator nie ma zielonego pojęcia o d300 a sami mają d80 i to ich bardzo wkurza.
(to już nie moja wina ze dostałem taki prezent) Ja tylko chciałem uzyskać troszeczkę pomocy właśnie chociażby na temat instrukcji i właśnie otrzymałem a rozpisywanie postów że nie szanuje innych forumowiczów to lekka przesada. Owszem ludzi którzy fotografią bawią sie od małego mogło to zaboleć ale to tzw lekki snobizm. Ale czasami warto być człowiekiem i pomóc nawet najgorszemu laikowi za co jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję i obiecuję poprawę :) a pierwsze fotki z Niagary podeśle już za tydzień do skromnej oceny ( a raczej rygorystyczne oceny ) Trochę krytyki nie zaszkodzi a i człowiek się czegoś nowego nauczy. Jeszcze raz bardzo dziękuje tym co mi pomogli.
teh_14m3
15-06-2008, 15:50
Witam Ponownie. Szanowni koledzy profesjonaliści jak już wszyscy wiecie jestem amatorem który kupił f16 :) i nie potrafi go odpalić ale są na tym forum ludzie mili i uczciwi którzy mi właśnie pomogli, chociażby podpowiedzieli gdzie jest instrukcja do f16 albo jak wrzucić pierwszy bieg.... :) Za co jestem bardzo wdzięczny. Wiem że niektórych forumowiczów bardzo to boli że amator nie ma zielonego pojęcia o d300 a sami mają d80 i to ich bardzo wkurza.
(to już nie moja wina ze dostałem taki prezent) Ja tylko chciałem uzyskać troszeczkę pomocy właśnie chociażby na temat instrukcji i właśnie otrzymałem a rozpisywanie postów że nie szanuje innych forumowiczów to lekka przesada. Owszem ludzi którzy fotografią bawią sie od małego mogło to zaboleć ale to tzw lekki snobizm. Ale czasami warto być człowiekiem i pomóc nawet najgorszemu laikowi za co jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję i obiecuję poprawę :) a pierwsze fotki z Niagary podeśle już za tydzień do skromnej oceny ( a raczej rygorystyczne oceny ) Trochę krytyki nie zaszkodzi a i człowiek się czegoś nowego nauczy. Jeszcze raz bardzo dziękuje tym co mi pomogli.
proszę ale chociaż teraz nie rób z innych użytkowników debili. Nie prosiłeś o wskazówki gdzie znaleźć instrukcję, tylko zadałeś pytanie jednocześnie mając wyrzuty dlaczego musisz korzystać z takiego gó..a jakim jest D300. Jak będziesz mi teraz chciał imputować, iż jest to nieprawda, spójrz sobie na tytuł wątku chociażby. A pytanie ja dobrze wiesz dotyczyło programów tematycznych i "jakie parametry mam ustawić będąc nad Niagarą?", co jest niedorzeczne...
Acha, szpanowanie tym, że ciebie (lub kogoś kto ci ją dał) było stać na taką a nie inną puszkę, też ci tu nie zjedna przyjaciół.
Podpinam się do drugiej części tytułu wątku - załamka...
autograf
15-06-2008, 15:58
Warto wiedzieć że przy dłuższej ogniskowej (200 mm) trzeba uważać z czasem naświetlania że by nie był za krótki bo będziesz miał poruszone zdjęcia.
A ja myślałem, że będą np niedoświetlone.
boniek5757
15-06-2008, 16:15
proszę ale chociaż teraz nie rób z innych użytkowników debili. Nie prosiłeś o wskazówki gdzie znaleźć instrukcję, tylko zadałeś pytanie jednocześnie mając wyrzuty dlaczego musisz korzystać z takiego gó..a jakim jest D300. Jak będziesz mi teraz chciał imputować, iż jest to nieprawda, spójrz sobie na tytuł wątku chociażby. A pytanie ja dobrze wiesz dotyczyło programów tematycznych i "jakie parametry mam ustawić będąc nad Niagarą?", co jest niedorzeczne...
Acha, szpanowanie tym, że ciebie (lub kogoś kto ci ją dał) było stać na taką a nie inną puszkę, też ci tu nie zjedna przyjaciół.
kolega chyba jednak nie doczytał posta mojego. Ja ten aparat otrzymałem na prezent i nie szpanuje bo jak sam zauważyłeś jestem laikiem nie takim profesjonalistą jak Ty. A właśnie Twoja wypowiedź świadczy o snobizmie
proszę o zamknięcie wątku - obie strony wyczerpały już argumenty i zostały tylko pyskówki (Zbyszek do dzieła)
teh_14m3
15-06-2008, 16:26
Ja ten aparat otrzymałem na prezent
Po tej wypowiedzi ja już chyba nie mam nic do dodania :mrgreen:
fotojacek
15-06-2008, 17:32
I całe szczęście, bo chluby temu szacownemu forum nie przynosi.
A mogłby przynieśc gdyby nie było pyskówek i udowadniania komuś jego nizszości tylko dlatego ze ma coś innego (lepszego?) niz reszta.
Panie i Panowie kultuta i chluba tego forum zalezy tylko od nas samych. Amen
Zbigniew
15-06-2008, 17:34
Panie i Panowie kultuta i chluba tego forum zalezy tylko od nas samych. Amen
Dokładnie.
proszę o zamknięcie wątku - obie strony wyczerpały już argumenty i zostały tylko pyskówki (Zbyszek do dzieła)
Miałem to zrobić wcześniej, ale pojawiały się posty, w których tłumaczono to i owo merytorycznie, więc wątek zostawiłem. Niemniej liczba takowych odpowiedzi była mała w stosunku do różnych komentarzy, zresztą w wielu przypadkach moim zdaniem słusznych (terpsych, JK).
Forum jest miejscem, gdzie można uzyskać pomoc, można zadać pytanie i podyskutować o różnych rzeczach, w tym sprzęcie. Niemniej nie zwalnia to od przeszukania archiwów, pogooglania lub najzwyczajniej posiadania podstawowej wiedzy. Chcemy, aby inni poświęcali nam czas ? Również poświęćmy najpierw trochę swojego - nie wymagajmy, aby podano nam wszystko na tacy.
I tym optymistycznym akcentem zakończymy dyskusję, rozpoczynając kolejny, *@#^%*%)@! tydzień ciężkiej pracy :D