Zobacz pełną wersję : Wymiana procesora w laptopie
Witam!
Od razu mówie, że trochę jestem zielony w tym temacie. Mam laptopa Toshiba Satellite L100 z prockiem Intel Celeron 1,6GHz. Chciałbym go wymienić na coś mocniejszego [chodzi mi po głowie Core 2 Duo jakiś]. Czy mógłbym mi ktoś pomóc i podpowiedzieć, czy to jest wogóle możliwe, a jeśli tak to który kupić [patrzyłem na allegro - coś do ok 450-500zł].
Wszelkie parametry techniczne, które trzeba znać przy tego typu sprawach oczywiście podam, tylko miłoby było gdyby ktoś wskazał mi co musze odczytać i gdzie to wogóle sprawdzić :-D
hedgehog
14-06-2008, 14:27
Wszelkie parametry techniczne, które trzeba znać przy tego typu sprawach oczywiście podam, tylko miłoby było gdyby ktoś wskazał mi co musze odczytać i gdzie to wogóle sprawdzić :-D
Ohoho, zdziwię się, jeśli to w ogóle będzie możliwe. A już naprawdę zdziwię się, jeśli takiej wymiany będziesz mógł dokonać sam...
Sugerujesz, że procek jest tak zabudowany, że samodzielny demontaż jest niemożliwy?
sokrates
14-06-2008, 14:52
wejdź na stronę forum.laptopy.info.pl tam w dziale zrób to sam opisane jest na kilku przykładach jak wymienić procesor. Nie jest to aż takie trudne, ja wymieniałem w swoim FS AmiloPro właśnie takiego celerona na Pentium M 1,6 Centrino.
Aha jedna uwaga, na Core2Duo to raczej nie wymienisz - twoja płyta tego nie obsłuży, ale pocieszę cię że można Pentium M 1,6 GHz z 1MB Cache kupić na allegro w granicach 50 zł :-)
1,83 Ghz z 2 MB Cache w granicach 100 - 120 zł
i trzeba uwazac na ciepło - czasami fabryczny zestaw nie wyrabia! sprawdz symbole swojego procka i na stronie intela ile ciepla wydziela - i dobierz takiego który nie będzie wydzielał go więcej [ często mozna trafic nawet w takie które dają go mniej ;) ]. ale spodziewac sie mozesz po toshibie miliona śrubek do dostania sie tam gdzie potrzebujesz.
wejdź na stronę forum.laptopy.info.pl tam w dziale zrób to sam opisane jest na kilku przykładach jak wymienić procesor. Nie jest to aż takie trudne, ja wymieniałem w swoim FS AmiloPro właśnie takiego celerona na Pentium M 1,6 Centrino.
A czujesz poprawę wydajności?
http://allegro.pl/item381239567_procesor_intel_pentium_iv_2_4ghz_512 _533_zobacz_.html
A takie coś by poszło?
Bywają laptopy, w których wymiana procesora nie jest możliwa, gdyż procesor jest wlutowany w płytę główną.
Ostatnio jednak najczęściej procesory montowane są w podstawkach.
Dostęp do procesora (najczęściej) możliwy jest po zdemontowaniu pokrywki w podstawie maszyny i zdjęciu bloku chłodzenia (bardzo ostrożnie).
Procesor wyjmuje się z podstawki przekręcając śrubokrętem dźwignię w podstawce, która zewnętrznie przypomina łeb śruby.
Nie należy zapominać o paście przy montażu nowego procesora.
Oj, aż tam zielony to jednak nie jestem, o paście wiem doskonale, wszak niejednego peceta skręciłem :-P. Niestety z budową laptopów jeszcze nie miałem do czynienia.
Z Twoich postów wynika że jesteś zielony jak trawa na wiosnę
Intel M380 - rodzina Dothan, podstawka mPGA479M
Jeżeli masz możliwość wymiany to szukaj procesorów z tej rodziny i sprawdź czy bios obsługuje Intel SpeedStep
Wyszczególnione procesory:
http://www.intel.com/cd/channel/reseller/emea/pol/products/mobile/processors/pentium-m/feature/166042.htm
ja w swoim wymieniałem na coś szybszego i nie było z tym większego problemu (lenovo N100 z celerona na core duo),
zacznij od dokumentacji technicznej na stronie producenta, tam powinieneś znaleźć pełną specyfikację co, gdzie i jak możesz zamontować, oraz informacje o kolejności czynności w procesie demontażu i montażu procka,
aktualny bios także może być pomocny
sokrates
15-06-2008, 09:56
A czujesz poprawę wydajności?
http://allegro.pl/item381239567_procesor_intel_pentium_iv_2_4ghz_512 _533_zobacz_.html
A takie coś by poszło?
Nie wkładaj takiego procka - bo to zdaje się zwykłe PIV bez centrino - strasznie się to grzeje. Lepiej poszukaj czegoś z zegarem 1,5 - 1,83 GHz oznaczone jako Pentium M (Centrino) z 1 lub 2MB Cache.
Owszem czuję sporą poprawę ale może mieć to związek że jednocześnie wymieniałem pamięć z 512MB -> 1GB DDR2
A jak wygląda kwestia gwarancji w przypadku samodzielnej wymiany procka, np. w przypadku takiego Lenovo/IBM?
sokrates
18-06-2008, 13:56
oj to ty masz tą gwarancję - poczytaj.
W moim Fujitsu-Siemens pamięci mogłem wymieniać nie tracąc gwarancji. Ale teraz to dla mnie bez znaczenia bo sprzęt mam już po gwarancji i wymieniałem pamięcie i procka bez zastanawiania się nad tym.
A jak wygląda kwestia gwarancji w przypadku samodzielnej wymiany procka, np. w przypadku takiego Lenovo/IBM?
szczerze mówiąc to kwestia gwarancji nie interesowała mnie... włożyłem bo interesowało mnie przyspieszenie sprzętu, i z tego co mi wiadomo nie byłem jedyny,również nikt się nie skarżył na awaryjność komputerów po zmianie procesora