Zobacz pełną wersję : Bateria do D300 EN-EL3e
Mam mały problem, nie wiem czy to normalne, ale bateria - oryginał - trzyma w moim D300 jakieś 500 zdjęć i to bez lampy! Fakt, bawiłem sie troche aparatem, zeby poznać funkcje, ale żeby aż tak krótko? Ma ktoś z Was tez takie problemy? Czy może D300 ma taki apetyt i to norma?
+ Moze ktos zamienników używa [jakich] i na ile w zdjęć wystarczają?
Norma to 1500-1800, przynajmniej u mnie...
Nie przejmuj się, ja mam to samo. kupiłem drugą baterię i wynik jest identyczny (240 zdjęć i pozostaje 43% baterii). U mnie to chyba wina VR-ki i częstego używania podglądu, zmiany ustawień w body (uczę się go jeszcze), kasowania zdjęć jeszcze w puszce itd. I tak nigdy nie wyrabiam ponad 500 zdjęć dziennie a dodatkową baterię mam ze sobą.
Dzisiaj w jedno popołudnie zrobiłem ok 270 zdjęć bez zabawy w podglądanie (tylko przy znianie oświetlenia podgląd histogramu), kasowanie itd. Wynik - akumulator wykazuje jeszcze 75%, więc doclowo wyszłoby ponad 1000 zdjęć. Myślę, że Twoje problemy z baterią spowodowane są zbyt długim czasem w jakim masz włączony telewizorek.
Również stawiam na telewizor. D80 jest w stanie na jednym aku zrobić niemal 1000 fot, jeśli nie przegląda się ich w międzyczasie i wszystkie zmiany ustawień wykonywane są błyskawicznie. A w D300 jest CMOS, co jeszcze powinno wydłużyć czas życia aku. :)
jak już pisałem w innym wątku: odczyt o stanie akumulatora: stan naładowania 63%, licznik zdjęć: 1207. Tylko raw.
wilkolak
15-06-2008, 11:41
przeglądanie zdjęć ma duży wpływ ale w moim przypadku bardzo energio żerny jest 18-200 VR. Jeżeli jednak nie używasz obiektywu z VR to wina może leżeć po stronie akumulatora. Mam na myśli jego pierwsze ładowanie (formatowanie). Podobny problem miałem z akumulatorem w Canonie 20 D. Po prostu nie przypilnowałem przy pierwszych ładowaniach aby ładował sie dostatecznie długo i gość serwisie stwierdził że to obniża wydajność akumulatora. Co do D300 bez VR u mnie wytrzymuje około 1000 zdjęć. pozdrawiam
ostatnio zrobiłem na jednym akku (oryginał) 1800 zdjęć, około 1000 z tamrona 17-50 reszta 70-200vr (z włączonym vr). Domyślnie włączony podgląd po zrobieniu zdjęcia, do tego czasami przeglądanie, zbliżanie czy ostrość trafiona...
D300 w porównaniu do D200 to prawie w ogóle nie zużywa prądu:):):)
warto jeszcze zauważyć iz najwięcej pradu jest tracone podczas włączania aparatu i jesli w ciagu paru dni zrobimy tylko 500 fot ale w miedzyczasie aparat był wielokrotnie włączany wyłaczany to własnie to zeżarło najwięcej baterii
hm, w sumie to dużo sie bawie aparatem, dostosowuje ustawienia, itp. itd.
czas telewizorka mam ustawiony na miniumum, ale swoje i tak pewnie zje, bo przeglądam fotki; teraz po naładowaniu zrobie sesyjke "do bólu" i zobacze na ile starczy!
a tak przy okazji, ktoś uzywa zamienników en-el3e? na alledrogo znalazłem zamiennik PHOTTIXa
link: http://www.allegro.pl/item382423469_phottix_zam_nikon_en_el3e_d300_d200_ d80_d70s_fv.html
podobno to dosyć dobra firma "podróbkowa"!!! :mrgreen:
no wlasnie dobre pytanie - robił ktoś testy na zamiennikach ? jestem z wrocławia i znalazłem w rodzimym mieście dwa ciekawe:
http://www.allegro.pl/item383051113_nikon_en_el3e_3900mah_d200_d100_d80_ wroclaw.html
http://www.allegro.pl/item377273318_akumulator_en_el3e_do_nikon_d200_d10 0_d80.html
co do drugiego, mam potwierdzenie ze ich bateria do d50 którą sprzedają za 20 zł chodzi idealnie, różnica jest odczuwalna z orginałem ale nie tak duża. pytanie o tego pierwszego bo pojemność ma naprawdę dużą - ale ciekawe czy prawdziwą...
robin102
16-06-2008, 16:01
.... pytanie o tego pierwszego bo pojemność ma naprawdę dużą - ale ciekawe czy prawdziwą...
Podobnie jak duża tzn. długa jest lista osób znajdujacych się na liście ludzi wierzących w cuda :)
Możesz się zapisać kupując taki szajsik.
Masz sprzęt za kilka tysiecy złociszy, do tego trochę szkieł też za kilka, a za przeproszeniem kombinujesz na akumulatorku ? Ja nie mówie, że 130zł na orginał to jest mało bo sam muszę zapierdzielać prawie cały dzionek na tą sumę :) ale nie warto w takie zabawy sie bawić i uszęśliwiać cwaniaków swoimi pieniąąądzmi.
Podobnie jak duża tzn. długa jest lista osób znajdujacych się na liście ludzi wierzących w cuda :)
Możesz się zapisać kupując taki szajsik.
Masz sprzęt za kilka tysiecy złociszy, do tego trochę szkił też za kilka, a za przeproszeniem kombinujesz na akumulatorku ? Ja nie mówie, że 130zł na orginał to jest mało bo sam muszę zapierdzielać prawie cały dzionek na tą sumę :) ale nie warto w takie zabawy sie bawić i uszęśliwiać cwaniaków swoimi pieniąąądzmi.
Może i racja, ale za tą kwote [no może ciut wiecej] mam 2 zamienniki, a jesli jakościowo są OK, to dlaczego nie?
Może i racja, ale za tą kwote [no może ciut wiecej] mam 2 zamienniki, a jesli jakościowo są OK, to dlaczego nie?
i o to dokładnie mi chodzi. jeśli coś jest takie samo - po co przepłacać ;) dlatego nie kupuje w ciemno - wole spytac czy ktoś używał, bo tak jak pisze do d50 mój kumpel kupił ma już ponad rok akumulatory za 20 zł i smigaja idealnie. wiadomo to inna klasa aparatu, ale rok temu d50 tez byla 'cos' warta ;)
a kase zaoszczedzona na baterii mozna przeznaczyc na dodatkowa karte, wężyk spustowy czy coś. czyli poprostu warto ;)
robin102
16-06-2008, 16:22
Jeśli zamienniki to tylko markowe firmy HAMA, HAHNEL, GP- BATIMEX lub ENERGAIZER bo i taki już widziałem.
Co do TWojego głównego pytania to ilość zdjec zrobionycn ajednym anaładowanym akumulatorze zależy od bardzo , naprawdę bardzo wielu czynników. Od czasu używania LCD, od tego czy się uczysz fotografowac czy jesteś starym wygą jak ja ;) :) który nie używa LCD, od tego jak Ci się trafił akumulator czyli lepszy czy trochę gorszy egzemplarz, jakiego rodzaju szkieł używasz, czy używasz lampy wbudowanej i wspomagajacej AF, jakich producentów katr CF używasz bo są różnie łakome na prąd, od temperatury otoczenia i jeszcze kupy innych rzeczy. Tak czy siak jeśli na poczatek robisz 300-400 fotek swoim nowo nabytym D300 to wynik bardzo dobry jest. Akumulatorki kupuj jako zamienniki ale tylko markowe, reszta to naprawdę śmiecie są. Uwierz wiem coś o tym , kupując dwa razy taniej nie kupujesz tego samego towaru, ani nawet do niego podobnego.
robin102 - za przeproszeniem, hama jest tak markowa, jak produkty z biedronki ;) ich filtry maja 'najwyzsza' klase i ogolnie produkty niczym nie odbiegaja od producentów orginałów - tak ? ;) jedyny powod rozpoznawalnosci hamy to ogólna dostępność i produkcja etui na cd ktore swego czas były bardzo tanie.
wiem o tym ze zapewne tak bym powiedział, jednak to i tak ma byc tylko zapas, w koncu d300 jest mało prądożerny ;) a ze 3 lata to bez roznicy - na rok czy dwa da kazdy i jak sie nie stanie nic w ciagu tego okresu, to warte pieniadze.
tak samo biedronka ma produkty WSZYSTKIE i DLA WSZYSTKICH. a jak mówi pewne potoczne powiedzenie 'co jest do wszystkiego, to jest do niczego' ;)
pozatym - powtórzę - pytam sie czy ktoś używał, miał doczynienia z tymi produktami - wie co to - bo jak sie nie dowiem to poczekam i pewnie kupię orginalne ;)
Ja w D80 używam od około roku coś takiego
http://allegro.pl/item388903475_bc55_bateria_en_el3e_4000mah_do_niko n_d80_d200.html
tylko na moim napisane jest 2000 mAh lecz jak jest w rzeczywistości ......?
Kupiłem go po tym jak oryginał po trzymiesięcznym użytkowaniu nawalił - teraz służył jako awaryjny ale właśnie już całkiem odmówił posłuszeństwa :( - około 10 fotek później ładowanie 3 min i ładowarka pokazuje stan naładowania i znowu 10 fotek......... :twisted:
Czasem z tego zamiennika udaje mi się wyciągnąć 800 fotek bez lampy oczywiście ale raczej z przeglądaniem.
Ja również zastanawiam się nad PHOTTIXEM.
Jeśli ktoś sie na niego zdecyduje napiszcie jakie macie z nim doświadczenia.
kupilem w koncu od kondrat-a ... narazie nie smiga bo chce wyladowac standardowa do konca. i dam znac jak ten zamiennik chodzi ;)
Napisz ile zapłaciłeś i gdzie
forum... sprzedam.... i wystarczy poszukać ;)