PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 20mm 2.8 otarta powłoka

Gerall
13-06-2008, 23:53
Witam

Mam możliwość zakupienia w atrakcyjnej cenie obiektywu Nikkor AF 20mm f/2.8. Niestety obiektyw ma lekkie przetarcie powłoki antyodblaskowej w środkowej części szkła. Szkło jest nienaruszone, ale nie wiem czym może grozić taki defekt.
Czy ktoś wie jak otarcie na powłoce może wpływać na zdjęcia? Czy powstają jakieś niepożądane efekty? Macie może jakieś przykładowe zdjęcia ewentualnych efektów?

Niedzwiedz
14-06-2008, 00:31
pewnie łapie flary okrutne jak w kadrze znajdzie sie silne źródło swiatla

redak
23-06-2008, 07:30
Jeśli chodzi o tą z alll.....http://allegro.pl/item386035253_nikkor_20mm_2_8_nikon_20_mm_2_8_uste rka.html to nie są defekty na powłokach tylko zajechane powłoki, napewno przy takim zniszczeniu powłok będzie mydliło.
Miałem kiedyś nikkora 20-35 z tak zniszczonymi powłokami to nie dało się zrobić jakiego kolwiek ostrego zdjęcia.
Osobiście odradzam, takie szkło nadaje się tylko na organy zastępcze:) ale nie w tej cenie.

lesheck
23-06-2008, 07:51
Osobiście odradzam, takie szkło nadaje się tylko na organy zastępcze:) ale nie w tej cenie.

W pelni sie zgadzam. Kiedys na allegro kupilem 20 w takim stanie (mozliwe nawet, ze to ta sama, ale od innego sprzedawcy - pewnie niezle migruje to szkielko) i niestety okazalo sie totalnym mydlem. Na szczescie sprzedawca okazal sie bardzo uczciwi i pieniadze zwrocil.