Zobacz pełną wersję : zniesmaczony porównaniem...
WGorzel1
13-06-2008, 21:45
Witam wszystkich serdecznie! Od jakiegoś czasu przyglądam się forum i bardzo je sobie cenię za rzetelność. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość, post może być lamerski :) Zmierzając do meritum - jakieś 3 miesiące temu kupiłem D80 + kitowy 18-135... Sprawa dotyczy obiektywu. Wspomniany 18-135 jaki jest - większość wie. Z uwagi na niemożność robienia zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych zdecydowałem się na zakup 18-200 VR. To też nie jest szczyt optyki, zgadzam się, ale... porównanie obu tych obiektywów wypadło dosyć dziwnie... O ile w pomieszczeniach do 18-200 nie mam żadnych zastrzeżeń (dzięki świetnej stabilizacji), to przy robieniu próbnych zdjęć na powietrzu nie spisywał się on nawet na poziomie 18-135. Testy robiłem na statywie, programie pejzarz i 18mm. Co mnie zabolało w 18-200? DUŻO większe flary/artefakty i inne takie podczas robienia zdjęć pod słońce niż w moim starym obiektywie oraz większe obszary przepalone. Ja wiem, że tylko program pejzarz, ale.. zawiodłem się... Nie wiem, czy miałem zbyt wysokie oczekiwania, czy to normalne? A może uszkodzony obiektyw? Bardzo proszę o rady i sugestie, na forum nie znalazłem odpowiedniego wątku... Jeśli potrzeba to zamieszczę przykładowe zdjęcia, tak chyba będzie najlepiej...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://http://www.speedyshare.com/204324290.html)
http://www.speedyshare.com/204324290.html - oto link
pozdrawiam
Wojciech
jak piszesz tak zrób, wstaw fotki...
1/ jeśli chciałeś robic w gorszych warunkach oswietleniowych, trzeba bylo kupic jasniejszy obiektyw a nie dluzszy (czyli z mniejszym minimalnym F anie z większym zakresem milimetrów)
2/ przepaly wynikaja z braku umiejetnosci wykonywania zdjec
3/ skoro juz wydales pieniadze na d80 to daruj sobie programy tematyczne - one sa do kitu. przeciez 2 kolka i dodatkowy wyswietlacz na gorze az sie prosi o tryb M
4/ skoro juz mowa o flarach i artefaktach - jak czesto robisz zdjecia pod slonce? Pewnie raczej zadko? A jesli czesto, to zapewniam Cie ze trzaskanie widoczkow, o ile nie podrozujesz duzo, szybko Cie znudzi i strzelanie pod slonce szybko sie skonczy.
Nie będzie w mojej wypowiedzi ani krzty złośliwości. Moja rada jest bardzo prosta. Kup sobie jakąś książkę o fotografii, zapisz się do jakiejś farumowej grupy, idź w plener z bardziej doświadczonymi. Większośc Twoich problemów zniknie. Złe efekty na Twoich zdjęciach, to efekt kiepskiego warsztatu. Ćwicz, ćwicz, ćwicz, oglądaj zdjęcia na forum, zadawaj pytania i będzie lepiej.
WGorzel1
13-06-2008, 23:15
dame - nad obiektywem sporo myślałem i sporo o nim czytałem. To nie był zakup nieprzemyślany - wierz mi. Fotografuję wszystko, najczęściej na wypadach/wycieczkach w różne miejsca. Jeżeli chodzi o jasność, to 18-135 oraz 18-200 są identyczne, z tym, że ten drugi: ma rewelacyjne VR, nie jest plastikowy, ma większy zakres ogniskowych... Miał mi zastąpić 18-135. I generalnie z tego, co wiem - 18-200 znakomicie nadaje się do zastąpienia tego kita... Już widziałem, jakie nim ludzie zdjęcia robią i to jest naprawdę dobry amatorski obiektyw w swojej klasie. Do tego dokupię w przyszłości jakieś stałki i będzie ok. Do moich experymentalnych zdjęć powinno starczyć. Co do przepałów - warunki obiektywy miały takie same, więc wydawało mi się, że mimo programu efekty powinny być podobne, a nie były. To samo jeśli chodzi o fotografie pod słońce. O niewątpliwej przewadze manuala nad programami naprawdę wiem :) Każdy kiedyś zaczynał... Głównie chodziło mi o to, że chciałem wiedzieć, czy to NORMALNE, co w określonych wcześniej warunkach zaprezentował mi nowy obiektyw. Chciałem się upewnić, czy sprzęt, który mam jest ok, czy nie ok. Sporo mnie kosztował i chciałem się zapytać biegłych w temacie - tyle. Z Waszych wypowiedzi wynika, że obiektyw jest OK. Czyli wszystko dobrze - uczę się dalej...
P.S. Zdjęcia z linka miały tylko służyć porównaniu, wiem, że nie jest to na world press foto ;)
piotr w - z Twojej wypowiedzi wynika, że to nie wina obiektywu, czyli nie ma się czym martwić. Moje zastosowanie fotografii jest dosyć podobne do Twojej (wnioskuję z lektury poprzednich postów), sporo dobrego o 18-200 napisałeś :)
to jest właśnie problem z automatami (m.in. programami tematycznymi) - wyniki są mało powtarzalne, zwłaszcza w D80 na pomiarze matrycowym (nie wiem z ktorego korzystales)
piotr w - z Twojej wypowiedzi wynika, że to nie wina obiektywu, czyli nie ma się czym martwić. Moje zastosowanie fotografii jest dosyć podobne do Twojej (wnioskuję z lektury poprzednich postów), sporo dobrego o 18-200 napisałeś :)
Piotr_w dobrze prawi.
Sporo osób napisało wiele dobrych słów i nie są to bzdety wyssane z palca. Wiedz jeszcze jedno. Wiele osób na forum z czasem dokupiło sobie kolejne szkiełka - jasne, pancerne, ostre jak przysłowiowa "cholera" - ale z N18-200 się nie rozstali, bo do wielu zastosowań jest wystarczający i wygodny.
Uważam, że N18-200 jest jednym z lepszych szkiełek do nauki. A to, że pojawiają się różne dziwactwa - szybko nauczysz się jak ich unikać :). Tylko pamiętaj - podczas robienia lepiej chwilę pomyśleć, niż trzaskać seriami bez opamiętania ;). Najlepiej zapomnij o programach tematycznych - szkoda Twojego czasu. Jednak moja propozycja jest troszkę inna od propozycji dame - przed trybem M poćwicz i zrozum tryby A i S, na M przyjdzie jeszcze pora :) Nie zrażaj się na początku drogi, bo nie będzie łatwo :(
wasilewk
15-06-2008, 21:16
... Sprawa dotyczy obiektywu. ...
Wojciech
Moje skromne spostrzeżenia:
1. Jeśli zamierzasz robić krajobrazy i chcesz porównać wyniki do innych krajobrazów, to (moim skromnym zdaniem) kup obiektyw typowy do krajobrazu. Ja uważam KIT-a za zbyt słaby do tego celu, głównie jeśli chodzi o ostrość. Sam używam Sigmy 10-20 do tego celu i wydaje mi się, że jest to trafione szkło w przystępnej cenie. Nie uda Ci się KIT-em zrobić krajobrazu porównywalnego z innym krajobrazem (innego autora) i będziesz 'buksował' w miejscu.
2. Jeśli chodzi o kasę, to proponuję zakup Nikkora 50mm f=1.8. Zrobisz nim wiele. Portret: w zasadzie połowa osoby (nie ma gdzie się odsunąć). Ale krajobraz też Ci się uda i będziesz zadowolony. A nawet zbliżenia kwiatów nie są takie złe.
Powyższe rady, moim zdaniem, pozwolą Ci na stopniową naukę i załapanie bakcyla fotografii bez zbędnych rozczarowań i stresów.
Pzdr.
P.S.
Na początek: podnoszenie obiektywu, w krajobrazie, ponad środkowy punkt nie przysłuży się Twojemu zadowoleniu z osiągniętego wyniku (przynajmniej podczas nauki).
WGorzel1
19-06-2008, 15:13
Dziękuję wszystkim za porady.
pinio - na razie ćwiczę z tymi trybami, o których pisałeś - na początek dobre, no i nie w każdych warunkach jest czas na precyzyjne ustawienia.
wasilewk - bakcyla juz złapałem :) o tej stałce, o której piszesz - myślę od dłuższego czasu. Na poczatku fotograficznej drogi człowiek przeraża się kosztem tego wszystkiego, stopniem skomplikowania i potrzebą umiejętności (dosyć wysokich), aby to wszystko działało jak należy, ale powoli... nie od razu Kraków zbudowano.
Mam jeszcze jedno pytanie - podczas zabawy z 18-200 przekręciłem ring do zmiany ostrości "trochę za bardzo" w jedną i drugą stronę. Poza punkt oporu.I na miarce nie wskazuje np. dokładnie punktu nieskończoności, tylko kilka milimetrów dalej. To ma jakiś wpływ na cokolwiek w kwestii działania obiektywu? Czy mogę się tym nie przejmować?
Dziękuję wszystkim za porady.
To ja jeszcze dorzucę do powyższego od siebie, że kiedy robisz zdjęcia VRką ze statywu to wyłącz VR.
Powinno się sporo poprawić optycznie - oczywiście nie w kwestii przepałów - bo tu jak wszyscy wiedzą doskonale to wina aparatu (D80), który przelapa na matrycowym ;-) - ale poprawi się ostrość i inne takie co to są najważniejsze w fotografii ...
:-D
Mam jeszcze jedno pytanie - podczas zabawy z 18-200 przekręciłem ring do zmiany ostrości "trochę za bardzo" w jedną i drugą stronę. Poza punkt oporu.I na miarce nie wskazuje np. dokładnie punktu nieskończoności, tylko kilka milimetrów dalej. To ma jakiś wpływ na cokolwiek w kwestii działania obiektywu? Czy mogę się tym nie przejmować?Obiektywy z SWM są tak skonstruowane, że pierścien nastawu ostrości jest autmatycznie wysprzęglany, gdy tylko dojdzie do oporu. Pierścieniem możesz sobie kręcić do okoła bez żadnego wpływu na pracę obiektywu. A że nie AF nie zatrzymuje się dokłądnie na znaczku nieskończoności? Cały czas tak było, tylko zwróciłeś na to uwagę dopiero teraz...
sprocket
20-06-2008, 01:06
Ktos tu powiedzial ze na programach tematycznych nie zrobi sie dobrego zdjecia a ja z tym sie nie zgodze :)
- programow tematycznych uzywa sie zgodnie z tematem zdjecia wiec jesli chcemy zrobic zachod slonca a mamy taki program wiec co szkodzi go uzyc jesli ktos nie ma pewnosci jak sie do tego zachodu zabrac.
- kazdy moze przetestowac takie programy, zobaczyc jak naswietlaja i jesli sie spodoba a raczej ustawienia puszki na dany program sa bezbledne to uzywac jako szybkiego nastawu custom.
- osobiscie uzywalem programu landscape w D50 bo swietnie jest ustawiona puszka pod ten program a i mialem super szybki przeskok na ustawiene wlasne osobiste, krecac tylko kolkiem, nie wchodzac w menu.
- jesli sie mocno chce to mozna zrobic super zdjecia na programie tematycznym uzywajac obiektywu kitowego :) jesli ktos nie wierzy niech poczyta sobie np. Fotopolis ;)
WGorzel1
20-06-2008, 12:21
Majek - nie byłem pewny, teraz jestem - dzięki :) Nie pamiętałem, gdzie dokładnie zatrzymywał się wskaźnik, a obiektyw miałem kilka dni - w końcu robiąc zdjęcie nie patrzy się na obiektyw...
sprocket - w pełni się zgadzam - D80 i kitem 18-135 zrobiłem naprawdę udane zdjęcia! Nie mówiąc o tym, że korzystałem z opcji programów tematycznych. Np. Naprawdę dobre są ujęcia lemurów na ogniskowej coś koło 35, chociaż nie pamiętam dokładnie, na programie portret.
Programy tematyczne ... nie wlaczac wogole, bo i tak nie wiadomo co ustawi aparat.
18-70 i 18-135 nie da się zrobić dobrych zdjęć krajobrazu??
proponuję obejrzeć galerie na www.pbase.com - nie dajmy się zwariować, szczególnie 18-70 to świetne szkło i bardzo ostre! Nie trzeba od razu kupować sprzętu za 10k żeby robić dobre zdjęcia. Nie dajmy się zwariować - nie każdy potrzebuje 17-55, 24-70, 14-24 czy 70-200VR.
jeszcze raz: www.pbase.com, popatrzeć i wyciągnąć wnioski
pozdrawiam 8)
Piotr
p.s. - kilka pierwszych z brzegu fotek:
http://www.pbase.com/image/86519665
http://www.pbase.com/image/86459321
http://www.pbase.com/image/60573124
http://www.pbase.com/image/97829318
http://www.pbase.com/image/33221238
http://www.pbase.com/image/48172436
WGorzel1
22-06-2008, 19:41
dame - korzystałem z matrycowego... ogólnie na matrycowym prześwietla w większości przypadków... jak zdążyłem na forum przeczytać (i własnoręcznie sprawdzić) - to normalne, a szkoda :(
wasilewk
22-06-2008, 21:37
... ogólnie na matrycowym prześwietla w większości przypadków... jak zdążyłem na forum przeczytać (i własnoręcznie sprawdzić) - to normalne, a szkoda :(
A upgrade'owałeś firmware?
WGorzel1
23-06-2008, 00:21
wasilewk - tak, dzisiaj - z 1.01 do 1.10 - zobaczymy po dłuższych testach, czy to coś zmienia w kwestii prześwietleń, ale z tego, co czytałem na forum to nie bardzo. Z drugiej strony jak korzystam z pomiaru innego niż matrycowego w trybach P,S,A i M (głównie S i A) to najczęściej zdjęcia wychodzą jeszcze gorzej( ale przynajmniej przepałów nie ma), niż w matrycowym, ale to kwestia moich umiejętności, a nie apararu, czy obiektywu ;) Z D80 byłbym naprawdę w pełni usatysfakcjonowany, gdyby nie te przepały. Musze sie zdrowo namęczyć, żeby dobrze zdjęcie wyszło, ale to początki na pięknej drodze fotografii... Jeśli chodzi o 18-200 VR i jego dalsze testy - fenomenalnie sprawuje się w sytuacjach absolutnie niezapowiedzianych - np. fotografia uliczna z zaskoczenia - gdy nie ma czasu ustawiać czegokolwiek, bo obiekt nawet nie wie, że jest fotografowany i do tego jest w ruchu. Naprawdę dobre ujęcia wyszły. Generalnie są to jedne z najciekawszych zdjęć, jakie zrobiłem.
P.S. Byłbym bardzo wdzięczny, jakby mi ktoś podpowiedział jak zrobić dobre zdjęcia zestawem D80+18-200VR na plaży, w ostrym słońcu i klimatach wakacyjno - plażowo słonecznych - tak, żeby nie było przepałów, szybko udało się nastawić sprzęt i efekty były zadowalające :) Wybieram się na zasłużony odpoczynek za jakiś tydzień i zależy mi na dobrych zdjęciach. Program landscape odpada, bo za dużo przepala...wiec radze sie Was...a na forum wątków na ten temat nie znalazłem
wasilewk
23-06-2008, 11:50
wasilewk - tak, dzisiaj - z 1.01 do 1.10 - zobaczymy po dłuższych testach, czy to coś zmienia w kwestii prześwietleń, ale z tego, co czytałem na forum to nie bardzo. Z drugiej strony jak korzystam z pomiaru innego niż matrycowego w trybach P,S,A i M (głównie S i A) to najczęściej zdjęcia wychodzą jeszcze gorzej( ale przynajmniej przepałów nie ma), niż w matrycowym, ale to kwestia moich umiejętności, a nie apararu, czy obiektywu ;) Z D80 byłbym naprawdę w pełni usatysfakcjonowany, gdyby nie te przepały.
Nie mam predyspozycji pedagogicznych, dlatego przytoczę, jak ja się uczyłem D80-ki w kwestii przepałów:
1. Zablokowałem pole wyboru i ustawiłem AF-S (na górnym monitorku ma się tak świecić).
2. Ustawiłem braketing na trzy zdjęcia z krokiem 0.7 oraz matrycowy (przycisk i pokrętło).
3. Robiłem zdjęcia i w trakcie czasami zmieniałem z matrycowego na pojedyńcze pole i porównywałem wyniki.
4. Wtej chwili patrząc na kadr, który mam zamiar uwiecznić - mogę określić: czy użyć pomiaru pojedyńczego pola, czy matrycowego i jeśli tak, to jaką korektę wprowadzić (albo braketing, jak mi się nie chce kombinować).
Dojdziesz i Ty do tego, kwestia wyćwiczenia.
Pzdr.
P.S.
Oczywiście do kontroli poprawności używam histogramu na LCD.
WGorzel1
23-06-2008, 15:55
wasilewk -
AD 1. - AF-S ustawiłem jak trzeba, ale nie do końca chyba rozumiem pojęcie "zablokowanie pola wyboru"
AD 2. - czyli, że na monitorku wyświetla się 3F 0.7?
zrobiłem zdjęcie tak, jak powyżej i nie mogę znaleźć tych innych wersji "braketingowych" na karcie, ale jeszcze pokombinuje...
co do histogramu - muszę doczytać na ten temat...
generalnie niebo mam prawie zawsze przepalone kierując obiektyw na coś, co niebem nie jest
zdjęcia wychodzą mi mniej więcej jak w w tym wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135&page=7
ja rozumiem, że umiejętności, że warsztat, że kompensacja itd.
Mimo wszystko wolałbym niedoświetlone, niż tak "bezczelnie" przepalone fotki :( A jak robię poprawki to obiekty inne, niż niebo wychodzą po prostu ciemne. Żywię nadzieję, że da się zrobić tym aparatem DOBRE ZDJĘCIA z niebem w górze kadru i elementami ziemsko-zurbanizowanymi w dole kadru. Jak dotychczas zdecydowana większość wychodzi albo przepalona, albo niedoświetlona...ech... Jak już doczytałem - tak po prostu jest i trzeba obrabiać zdjęcia niedoświetlone - ok, przyzwyczaje się. Próbuję teraz przełożyć na zrozumiały dla mnie język cytat
"Zaawansowani fotoamatorzy, którzy chcieliby by nie tylko główny motyw miał czytelne szczegóły, ale też by nie było przepaleń w jasnych obszarach (i dopuszczają tym samym dość ciemne zdjęcie, które dopiero w obróbce sie poprawia) muszą w d80 wykazać się wiedzą, którą jako zaawansowani powinni posiadać i posiadają jak widać, tylko nie wiadomo czemu nie chcą z uporem maniaka stosować - czyli pomiarów CW, spota, lub rozdzielic AF i pomiar swiatła w matrycowym."
Jacek B.
23-06-2008, 16:23
Nie będzie w mojej wypowiedzi ani krzty złośliwości. Moja rada jest bardzo prosta. Kup sobie jakąś książkę o fotografii, zapisz się do jakiejś farumowej grupy, idź w plener z bardziej doświadczonymi. Większośc Twoich problemów zniknie. Złe efekty na Twoich zdjęciach, to efekt kiepskiego warsztatu. Ćwicz, ćwicz, ćwicz, oglądaj zdjęcia na forum, zadawaj pytania i będzie lepiej.
Bez urazy ale chyba autor pisze o konkretnych wadach obiektywu i warsztat nie ma to nic do rzeczy, chyba że masz sposób na flary i artefakty. Przepalenia to juz sprawa umiejętności, ale nie oszukujmy się obiektyw jest słaby żeby nie powiedzieć kiepski. Więcej póki co za te pieniądze nie da się wyprodukować z takim zakresem ogniskowych i do tego ze stabilizacją. Coś za coś.
Bez urazy ale chyba autor pisze o konkretnych wadach obiektywu i warsztat nie ma to nic do rzeczy, chyba że masz sposób na flary i artefakty.
A no ma i to dużo. Trudno oczekiwać od obiektywu z zoomem x12, że będzie mistrzem świata w każdej dziedzinie i jeszcze światełko 2.8 i jeszcze może za 1k zł ? Trzeba zatem umieć się nim posługiwać, czyli minimalizować nieporządane efekty. Używam tego obiektywu, robię zdjęcia pod słońce, ale unikam krytycznych ustawień, tym samym nie mam nieporządanych efektów. Jest to więc kwestia warsztatu i doświadczenia. Znacznie bardziej niż flary, dokuczliwe są zniekształcenia na szerokim kącie, które ciężko zniwelować warsztatem i doświadczeniem (nawet w PS).
Oczywiście sa obiektywy, które lepiej radzą sobie pod słońce, ale są gorsze pod innymi względami.
ale nie oszukujmy się obiektyw jest słaby żeby nie powiedzieć kiepski. Więcej póki co za te pieniądze nie da się wyprodukować z takim zakresem ogniskowych i do tego ze stabilizacją. Coś za coś.
Jeżeli ten obiektyw jest słaby, to więcej niż połowa oferty rynku w przedziale do 3 k zł nadaje się do kosza :).
Wszystkiego trzeba używać zgodnie z jego przeznaczeniam, lub będąc świadomym ograniczeń, wtedy efekty będą dużo lepsze. Znam wiele lepszych obiektywów (na które bym się nie zamienił z racji ich ograniczeń), oraz wiele znacznie gorszych (których też bym nie chciał mieć :)).
Pisałem już o tym wielokrotnie. 18-200 VR nie jest obiektywem, który powinien być traktowany jako jedyny w systemie (chociaż może), ale jako uzupełnienie i bardzo dobrej jakości obiektyw turystyczno-podróżniczy. Jak dla mnie w tej kategorii nie ma równie dobrego konkurenta.
wasilewk
23-06-2008, 17:05
AD 2. - czyli, że na monitorku wyświetla się 3F 0.7?
zrobiłem zdjęcie tak, jak powyżej i nie mogę znaleźć tych innych wersji "braketingowych" na karcie, ale jeszcze pokombinuje... ...
Wciskasz przycisk braketingu i na jednym kółku masz ilość zdjęć a na drugim krok (instrukcja).
Chciałem tylko przypomnieć jedną rzecz, której w instrukcji nie ma:
jeśli ustawiasz korektę (przycisk matrix i kółko), to potem pomiar światła na drabince będzie tę poprawkę zawierał, a nie będzie pozycji środkowej (zerowej) jako punkt odniesienia.
Nic się nie przejmuj, rób zdjęcia, wszystko przyjdzie z czasem.
Pzdr.