PDA

Zobacz pełną wersję : Sb-28

The Fly
13-06-2008, 10:27
Używam tej lampy 2 miesiące. Ciągle trzyma na jednym komplecie baterii. Zauważyłem jednak że błyska jakby słabiej i długo się ładuje. Po włożeniu nowego kompletu wszystko wróciło do normy. Czy to normalne zachowanie? Myślałem że lampa po prostu przestanie błyskać po jakimś czasie a tu jakby powoli "traci moc"... Poza tym na jednym komplecie błysnęła już z 300-350 razy. Wszędzie czytam że wychodzi około 200 błyśnięć na komplecie. Kiedy zmieniać baterie. Na oko jak już słabiej błyska czy po zupełnym rozładowaniu?

R
13-06-2008, 10:33
lampy sa dosc oszczedne. sposob w jaki sie rozladowuje jest jak najbardziej prawidlowy. bedzie ladowac coraz dluzej az w ktoryms momencie nie zaswieci sie czerwona kontrolka, ale wyswietlacz nadal bedzie dzialac. nie wlaczy sie przy skrajnie wyczerpanych akumulatorach, ale przy nacisnieciu przycisku wlaczajacego delikatnie poruszy zoomem.
sb28 jest nie do zabicia.

The Fly
13-06-2008, 10:39
To że a słabych akumulatorkach słabiej błyska też jest w porządku?

R
13-06-2008, 10:47
jesli kontrolka czerwona sie swieci to znaczy ze kondensator jest w pelni naladowany (a przynajmniej w takim stopniu ktory umozliwia prawidlowe naswietlenie zdjecia zgodnie z ustawionymi parametrami) jesli nie starczy swiatla to na wyswietlaczu pokaze sie informacja o jaka wartosc EV lampie braklo pary.

nie rozumiem co znaczy blyska slabiej...

The Fly
13-06-2008, 10:54
Kontrolka zapala się normalnie, wszystko ok ale lampa błyska np. tak jakby połową mocy mimo że jest ustawione 1/1. Pojawiło się to przy ~300'tnym zdjęciu na jednym komplecie aku. Po włożeniu naładowanych znowu błyska mocno. Dla mnie jest to bardzo dziwne i może mi kiedyś sprawić problem ponieważ automatyka lampy może zawodzić skoro błyska słabiej niż powinna. Stwierdziłem to wykonując 2 zdjęcia (lampa w trybie auto). Na Body te same parametry ale zdjęcia na starych i nowych aku. Pierwsze zdjęcie jest wyraźnie słabiej doswietlone od tego na nowych aku.

R
13-06-2008, 11:03
zgodnie z tym co napisalem, jesli nie doswietlila z braku pradu to powinna ci w prawym gornym rogu wyswietlacza pokazac ile jej braklo.

S2Power
14-06-2008, 10:43
Ja uzywam SB28-DX od jakichs 3-4 lat. Na komplecie baterii, w pomieszczeniach robi jakies 500 blyskow srednio, "walac" w sufit. Polecam swoja droga bateria Phillips Extreme Life.
Moim zdaniem najszybciej na nich "dochodzi". Co do slabego blyskanie, nie zdarzylo mi sie nigdy, natomiast moze byc tak jak opisane powyzej, gdy brakuje jej "pary" to blyska slabiej ale informuje o tym wyswietlajac, ile jej braklo.
Jesli wskaznik podaje pelna gotowosc nie powinno byc slabszych blyskow.

sprocket
14-06-2008, 20:53
Wyczerpane baterie poznaje sie tylko po dlugim ladowaniu lampy, mozna czekac okolo minuty na zaswiecenie sie gotowosci lampy ale czy to ma sens, lepiej wymienic ogniwa na nowe zadnego innego wskaznika braku mocy nie ma.

The Fly
14-06-2008, 21:32
Ok. Dzięki wszystkim za pomoc. Rzeczywiście na skrajnie słabych akumulatorkach lampa wyświetla niedoświetlenie EV.

lukiii
15-06-2008, 10:47
A jak w ogóle sprawuje się sb-28 z d50 ?? Sam zamierzam jakąś lampę kupić w najbliższym czasie ale waham się pomiędzy, starszymi, topowymi modelami a nową sb-600.

The Fly
15-06-2008, 19:42
Raczej muszę na manualu robić zdjęcia. Automatyka lampy często zawodzi. Jak jest zupełnie ciemno to prześwietla zdjęcia. No ma dużą moc i jest dosyć tania.