Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon N80 w amatorskim wydaniu

BYNIEK
03-05-2006, 19:57
Witam serdecznie. Jako amator drogą kupna ( USA ) nabyłem nikona N80 + 50 1,8 + MB16.
Chciałem podzielić się swoimi uwagami i spostrzeżeniami po pstryknięciu 10 filmów. Może ta wiedza przyda się takim osobom jak ja (focę w 99%) 9 letniego brzdąca.
1. Obsługa:
- intuicyjna (miałem Canona ) po 3 godzinach nauki, w ciemno obsługuję podstawowe funkcje.
- podświetlanie matrycy ok (wiele osób narzekło na tą nowinkę Nikona) chociaż pożera baterie w niezłym tempie:) Wizjer zawiera wszystkie potrzebne informacje chociaż lekko mnie irytuje że wyświetlenie danych w wizjerze i na górnym panelu wymaga wciśnięcia spustu do połowy, ale widocznie jestem jeszcze lamerem :)
- uchwyt bez MB 16 trochę słaby (mam duze dłonie ) z battery packiem dla mnie miodzio.
- brak w uchwycie zdublowanego spustu migawki (przy zdjęciach w pionie trochę kulawo) ale da się żyć.
2. Praca aparatu:
- AF rewelacja na zewnątrz z tym obiektywem jest miodzio ( nie wiem jak z kitowymi ale 50-tka budzi mój niekłamany zachwyt.)
- w pomieszczeniach gubi się na gładkich powierzchniach ale tak ma być i nie boli:) mimo wspomagania lampką czasem długo myśli.
- szybkość "stukania" klatek - zastrzeliła mnie :) żona przez przypadek o mało co nie dojechała filmu do końca bo nie słyszał migawki :)
- lampa błyskowa trzochę odstaje od moich potrzeb, ale jestem na drodze kupną porządnej lampy.
- program "P" pozwala na "stuknięcie" klatki znudzonej małżonce która nie rozumie prawdziwej Pasji.
- sposób naświetlania filmów: 99% bezbłędnych strzałów 1% wynika z mojej nieuwagi i nieudolności na 36 klatek standartowego filmu "spieprzę" 1 sztukę ale chyba tak już ma być
- wybór FILMÓW - kraina mlekiem i miodem płynąca dla amatora
Po co to piszę???
Miałem dylemat F100 czy F80 ?
Spędzałem noce na tym formum obgryzając paznokcie i z potem na czole podniecałem się różnicami pomiędzy tymi aparatami.
Panowie amatorzy (o ile ktoś się przyzna że jest takowy) na potrzeby moje F80 w takim zestawie na dzień dzisiejszy jest MIODZIO zakupem. Nie przejmujcie się opiniami o szybkości reakcji czy innymi WSKAŹNIKAMI :) liczy się fotografia (w moim wydaniu przez bardzo małe "f" )
Wkrótce zdjęcia, pozdrawiam Wszystkich

jmj
03-05-2006, 20:14
F-80 to bardzo zaawansowana lustrzanka
nic dziwnego ze po doswiadczeniu z Canonem doznałes olsnienia
szklo, które wybrałes to - jedno z najlepszych konstrukcji Nikonowskich... ( o dziwo!!)
mimo ceny, ktora nie wskazuje ...

ale...

wyobraz sobie ze F-80 to body amatorskie - zaawansowane jak diabli i bardzo wszechstronnie dopieszczone - ale amatorskie

U Nikona jest seria F (1,2,3,4,5,6) i reszta - kiedys, jak posmakujesz zaawansowanej konstrukcji z najwyzszej półki - zobacysz ze AF moze byc duuuuuuuuuuuzo szybszy, ze nie musi padac, etc, etc

i nie musisz byc profi aby ten fakt skonstatowac ...
ja jestem amatorem startujacym z F-80 ...
:-)
polecam F5

BYNIEK
03-05-2006, 20:50
Wiem ze są lepsze :) F90 i wyżej, ale na dzień dzisiejszy jako amatora dla mnie F80 rulez:) z naciskiem na dzień dzisiejszy.....

andrzejp
06-05-2006, 14:35
Super wybór!!
Będziesz zadowolony. Naświetla rewelacyjnie itd.... .
Lepiej dodać kasę do jeszcze lepszego szkła.
Pozdrawiam.

slawson38
06-05-2006, 17:07
Mam F 80 i nie chce lepszego aparatu. Teraz czas na lepsze szkła.
Dobrze wybrałeś, bo do potrzeb amatorskich to najlepszy aparat.
(i tej wersji będe się trzymał)

BYNIEK
06-05-2006, 21:46
Dziękuję za wsparcie :) Naprawdę F80 spełnia moje potrzeby mimo że F90 i F100 biją go na głowę, ale jako Amator nie potrzebuję aż takiego wypasionego sprzetu. Chyba że kiedyś dojdę do wniosku że czas na zmiany ... Ten post napisałem dla ludzi bijących się z myślami CO KUPIĆ :) i dlaczego tak drogo :) i nie mających do tej pory zbyt dużych doświadczeń w fotografii tak jak ja.

gALL
08-05-2006, 11:49
F80 fajne, mam, uzywam od 5 lat ALE wkurza mnie wykastrowanie ze wspolpracy z manualami i dlatego przesiadam sie na F100.

Nie potrzebuje wbudowanej lampy wiec zupenie nacisk na F100, do tego duzo lepiej lezy w rece od F80.

MzMarcin
08-05-2006, 12:28
gALL,
"i dlatego przesiadam sie na F100."
Dobrze robisz :) zresztą sam o tym wiesz ;).
Przy dzisiejszych cenach to grzech nie wyprzedać graciarni i kupić nawet jednego ale body klasy F100.
Tylko tą graciarnię teraz wyprzedać... pfff... :]

misiek502
10-05-2006, 12:59
Tylko tą graciarnię teraz wyprzedać... pfff... :]

i tu jest problem :? znam z autopsji zanabyłem efsto a ef80 to chyba trza bedzie oddac za pare groszy bo nikt nie chce ino pixele :evil: :evil: :evil:

MzMarcin
10-05-2006, 14:42
misiek502,
IDENTYKO zrobiłem :)

ray_knox
28-05-2006, 01:05
- sposób naświetlania filmów: 99% bezbłędnych strzałów 1% wynika z mojej nieuwagi i nieudolności na 36 klatek standartowego filmu "spieprzę" 1 sztukę ale chyba tak już ma być

BYNIEK, dobry jestes :mrgreen:

a tak na marginesie, jedna klatka to 2,78% :mrgreen:

BYNIEK
29-05-2006, 16:21
Racja Ray-knox, przesada czasem gubi :D
Realnie psuję ok 3 klatek w filmie, nie będę przeliczał na %. :lol: do tego służą inne miarki :) to nie znaczy że pozostałe 33 są wzorcowe i nadają się do National Geographic. Dla mnie są dobre i jest to subiektywne odczucie i tej wersj będę się trzymał.