PDA

Zobacz pełną wersję : Problem - SB-600 + Nikon D40 (nie widzi żadnego zoomu!)

remiksson
12-06-2008, 20:37
Witajcie. Kupiłem lampę SB-600, podpinam ją do mojego D40 i co? I nic... nie udalo mi sie wyzwolić nią ani jednego błysku, ona nie chce rozpoznać zoomu w żadnym z moich obiektywów, a mam same Nikkory! Nie wiem juz co mam robic, w miejscu kontrolki zoomu migają dwie kreseczki. I tak w kółko, nie mogę zmienić na manualne ustawianie zoomu bo nie włacza sie ta opcja, w ogole zachowuje sie tak jakby przycisk zoom na lampie nie działał, bo naciskam go i nic sie nie zmienia Czy to znaczy ze mam uszkodzoną lampę?

I jeszcze coś... gdy ją właczam to "strzela" pare razy chyba próbuje ustawić zoom, bo palnik drga... otwieram pokrywe baterii przy włączonej lampie i zamykam. Lampa ustawia Zoom ale jesli ogniskowa obiektywu jest mniejsza lub równa 24 mm to znów lampa "strzela" i przełacza sie na migające kreseczki po oddaniu kolejnych kilku strzałów :( Jesli juz ustawie obiektyw na np. 35 mm i po tej zabawie z pokrywą baterii od lampy ona jakos ustawi zoom to wtedy widac dzialanie przycisku zoom na lampie (nacisniecie zmienia ustwianie zoomu na manualny, ale jesli przełaczę w manualu na 24 mm lampa znowu strzela i do czasu ponownej zabawy z pokrywą baterii nie dziala nic. Abstra****ąc od tego kiedy juz mam ustawiony zoom w lampie i wyzwalam migawkę lampa zacjhowuje sie jakby miala wlasny swiat. Nie błyska, tak jak by jej w ogóle nie bylo, chociaz ikonka systemu CLS jest podswietlona
No i... NIE BŁYSKA! Nawet jak juz ustawi zoom, wyzwalam migawkę nie błyska, nie błyska nawet po naciśnięciu przycisku flash na obudowie lampy zeby wymusic blysk modelujący... jest zepsuta? A moze to wina aparatu? Błagam pomozcie jesli mozecie, tak sie cieszylem na tę lampę :((((

Pienia
13-06-2008, 10:16
cześć! miałem też taki problem ze swoją d40-tką i sb-600,pomogła wymiana baterii na "enelupy" i przeczyszczenie styków w aparacie i lampie...

Zbigniew
13-06-2008, 11:38
Potwierdzam - lampka jest bardzo czuła na zasilanie i może właśnie tak świrować, jak jest coś nie tak. Zrób prosty test - weź dowolne 4 paluszki (nie akumulatorki, ale ogniwa 1,5V) i wrzuć do lampy (bo zakładam, że masz akumulatorki). Powinno być lepiej.

remiksson
13-06-2008, 15:44
Sprawa z zasilaniem wygląda tak, że czekając na to az moje akumulatory przyjadą wraz z pocztą polską (zamówiłem na allegro) wsadziłem do niej jakieś baterie za 6 zł za Carrefoura... takie zwykłe ogniwa 1,5V myślicie że to aż takie dziadostwo??

Niestety sprawdzalem na oryginalnych akumulatorach Sony w pelni naladowanych i niestety bez zmian :( pojedzie do serwisu

juggler
14-06-2008, 08:13
Proponuję pierwsze podpiąć lampe do innego body bo może to nie wina lampy a puszki!

shaddixx
15-06-2008, 13:16
ja kiedys wlozyłem do lampy kiedys jakies panasoniki kupione na stacji za grosze.
Starczyło na jeden błysk...
Wsadzaj w lampe tylko dobre aku!!! Najwytrzymalsze jakie znam: Cameliony (ok 800 błysków na komplecie), Sanyo Enelopy (ok 500 błysków na komplecie). Reszta to gów** w trampkach IMO.

btw.. ja tez podpinałem lampe do d40 i za chiny ludowe nie mogłem uruchomić af assista. Cos musi byc z tym body..

edit:)
zprawdziłem przed chwilą z d40x. Wszystko działa.

remiksson
16-06-2008, 12:56
No ja lampkę podepnę dziś w sklepie (zanim do serwisu oddam) do innego body i jak zadziała to zgłupieję... wiele osób ma d40 i pracuje z sb-600 normalnie, wiec dzialac powinno i u mnie. A jesli to wina puszki to bede niepocieszony. Miesiac bez aparatu aaaaaaa!

a af assist tez nie zadzialal u mnie... najciekawsze ze aparat poprawnie wykrywał sb-600 , odcinał wbudowaną lampę po podpieciu sabinki. Tyle ze jej obsluzyc nie umiał, albo lampa sama nie chciała dać się obsłużyć.