Zobacz pełną wersję : taboret do zdjęć
Gdzie kupić coś takiego do zdjęć legitymacyjnych? Co polecacie? Coś prostego z regulowaną wysokością, obrotowy, bez oparcia.
The Structorr
12-06-2008, 20:18
eeee.... IKEA?
Albo inny sklep meblowy. Zapomnij o "fotograficznym", bo za ten sam sprzęt zapłacisz 2-3x więcej :)
No właśnie na stronie nic nie ma, musiałbym pojechać. Kiedyś w internecie znalazłem w jakimś sklepie internetowym specjalnie do tego przeznaczony stołek, ale nie potrafię teraz znaleźć...
No właśnie na stronie nic nie ma, musiałbym pojechać. Kiedyś w internecie znalazłem w jakimś sklepie internetowym specjalnie do tego przeznaczony stołek, ale nie potrafię teraz znaleźć...
Ewentualnie sklep muzyczny i taboret perkusisty - też się nada :)
Motorniczy
12-06-2008, 21:45
Może siodełko od roweru? :)
Może siodełko od roweru? :)
Najlepiej sama sztyca, prościej będą siedzieli :mrgreen:
Najlepiej sama sztyca, prościej będą siedzieli :mrgreen:
Kup zwykły taboret i postaw go do gory nogami - posadzisz 4 osoby na raz :)
Na "Alledrogo" cała strona taboretów obrotowych ceny od 109 zl ;)
Pozdrawiam DJS
fotojacek
13-06-2008, 12:27
Kup zwykły najzwyklejszy taboret
Nikt Ci na nim nie bedzie siedział godzine i drinków spijał
Osobiście nie widzę potrzeby regulowania wysokości przy legitkach
w Toruniu sa wszyscy jednego wzrostu ? starzy mlodzi i dizeci ? maja roznej dlugosci nogi - czasami do zdjecia legitkowego pochyla sie modela do przodu - opiera sie np reka na udzie zeby utrzymac pozycje
dodatkowo wzgledem swiatel mozna twarz ustawcic zamiast swiatla ruszac
w zasadzie legitkowe to mozna polaroidem na bialej scianie a klientowi kazac kucac :]
dla wygody jest regulowany taboret
hmmm kiedys dawno dawno temu widzialem takie w szpitalach - moze z demobilu jakos odkupic ? :)
jak nie ma gdzie kupic to kazac jakiemu slusarzowi dorobic do siedziska ze zwyklego okraglego taboretu uchwyt z pretem gwintowanym fi16 a w podstawie z nogami wspawac nakretke - bedzie sie krecic i regulowac na wysokosc - ale jesli faktycznie za 100 mozna kupic perkusyjny to nie ma co sie szczypac
fotojacek
13-06-2008, 14:27
Ładny sarkazm :) madburn
Tak w Toruniu wszyscy jednego wzrostu jak z jednej sztancy odlani. A formę Huta Katowice nam zrobiła i teraz takich samych sobie robimy nawet focić nie trzeba, tylko sie drukuje i daje nastepnemu, bardzo wygodne polecam :) , nawet brwi krzaczaste wszyscy mają po Gomółce:):):)
Zależy czym swiecisz
Przy 2 parasolkach z boku w odpowiedniej odleglości swiatło jest na tyle rozproszone ze regulować nie trzeba
Przy wysokich jedynie mozna kontrę trochę podnieść - zalezy jak daleko swiatła są od tła i modela
CHodzbyś nie wiem jak regulował taboretem ze srubą to przy dzieciaku 100-120 i dorosłym 180-200 i tak glowa bedzie w innym miejscu no chyba ze w Katowicach się wykraca taborek i każe berbeciowi na niego stanąć:)
Kup zwykły taboret i postaw go do gory nogami - posadzisz 4 osoby na raz :)
I z manufakturki robi nam się fabryka :)
Poszukaj taboretu do gry na fortepianie. okragly, regulowana wysokosc. Przyzwoicie zrobiony.
Kup zwykły najzwyklejszy taboret
Nikt Ci na nim nie bedzie siedział godzine i drinków spijał
Osobiście nie widzę potrzeby regulowania wysokości przy legitkach
Dokładnie, i to nie jest sarkazm z mojej strony.
W studio w którym pracuję, jest też dowodówka i robimy jej naprawdę dużo [bliskość urzędu miasta], sadzasz klienta na najzwyklejszym taborecie, robisz fote i tyle. Nie widzę w tym nic dziwnego, jeśli ktoś jest niski [np. małe dzieciaki - zdjęcia do wiz, legitymacji itp.] to co za problem kucnąć czy troszkę się przygarbić?
Nie wiem po co szukać jakichś "mega wypasionych" taboretów o.O, zwykły najzwyklejszy i tyle.
Do tej pory robimy na krześle biurowym z wyciągniętym oparciem, ale podłokietniki zostawiliśmy. Jak klienta zapraszam na to krzesło to pyta z niedowierzaniem: "tutaj???" Dlatego myślałem o czymś bardziej profesjonalnym. Ktoś podpowiedział na allegro, już oglądałem, fajne są te fryzjerskie za 109 zł na ekoskórce wyglądają naprawdę dobrze. Cena też dobra, zwróci się za jeden dzień.
fotojacek
15-06-2008, 02:19
Do tej pory robimy na krześle biurowym z wyciągniętym oparciem, ale podłokietniki zostawiliśmy. Jak klienta zapraszam na to krzesło to pyta z niedowierzaniem: "tutaj???" Dlatego myślałem o czymś bardziej profesjonalnym. Ktoś podpowiedział na allegro, już oglądałem, fajne są te fryzjerskie za 109 zł na ekoskórce wyglądają naprawdę dobrze. Cena też dobra, zwróci się za jeden dzień.
Hehehe kolega ma taki sam wynalazek u siebie w pracowni i faktycznie siedzialem kiedyś u niego z godzinkę na pogaduchach i reakcje były podobne i chyba wiem dlaczego , taki fotelik bez oparcia wyglada tak jakby się miało zaraz z niego spaść:D sam odniosłem takie wrazenie jak siadałem:)
fotojacek
15-06-2008, 02:22
Dokładnie, i to nie jest sarkazm z mojej strony.
W studio w którym pracuję, jest też dowodówka i robimy jej naprawdę dużo [bliskość urzędu miasta], sadzasz klienta na najzwyklejszym taborecie, robisz fote i tyle. Nie widzę w tym nic dziwnego, jeśli ktoś jest niski [np. małe dzieciaki - zdjęcia do wiz, legitymacji itp.] to co za problem kucnąć czy troszkę się przygarbić?
Nie wiem po co szukać jakichś "mega wypasionych" taboretów o.O, zwykły najzwyklejszy i tyle.
Widzę nie tylko ja jestem za prostymi rozwiązaniami :)
chociaż perkusyjne krzesło lub szpitalne to tez niezly pomysł
Ciekawy jest tez ten skórkowy fryzjerski ale skojarzył mi sie odrazu z dzwiękiem "odklejanych pośladków tudzież ud" szczególnie latem:D:D:D
Paweł Kania
20-06-2008, 13:37
Ja mam krzesełko ze sklepu z antykami i innym złomem - mamuśka sie po takich lokalach prowadza to mi wyczaiła :D
Stare żeliwne (czy cośtakiego ciężke w każdym razie)-stabilne. Obrotowe.
Od góry była okrągła deska - 30zł u tapicera i ładnie obite, troche lakieru i krzesełko jak znalazł :D
Tak wyglada.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img180.imageshack.us/img180/2168/dsc0011zi5.jpg)
Nooo takie to nawet 200-kilową ciotkę utrzyma ;)
Paweł Kania
20-06-2008, 15:48
No :D
Generalnie z doświadczenia:
-klienci nie siadaja - oni "klapia" tyłkiem o taboret
-taboret musi być solidny gdyż jak Ci kilkanaście/kilkadziesiat razy dziennie ktoś nan niego "klapie" to bardzo szybko sie wykańcza
-nie może być z "pompką" tylko obrotowy - pompka szybko siada
-nie może mieć kółek żeby komuś z pod tyłka nieodjchał
-musi na nim bezpiecznie "klapnąć" moher
-minimum 4ry nogi (stabilność)
No i znalazłem coś dla Ciebie :D
http://www.strima.com/item/123275/pl/
http://www.kaiserkraft.pl/fabryka/regulacja_wysokosci_wysokosci-53.html
Ten drugi raczej odpada ze wzgledu na cene.
Ale pierwszy IMO jest debeściak :)
Ten pierwszy rzeczywiście wygląda solidnie
Vodafone
19-07-2008, 22:31
Bądz profesionalny... wystrugaj sobie z drewna ;-)
diZaster
19-07-2008, 23:13
jak to moj dziadej zwykl mawiac: z nogi kolek, z dupy stolek ;)