Zobacz pełną wersję : 55-200.. Czy VR na prawde tak się przydaje ??
Witam serdecznie,
Przeglądając regularnie forum, a także szukając u innych źródeł (przeczytałem już cały internet - dwa razy ;) ) zdecydowałem się już właściwie na zakup Nikkora 55 - 200. Pozostała jedynie jedna zagadka - VR czy bez ?? Jest to dość ważna dla mnie kwestia, gdyż cena z VR i bez to różnica 300 - 500 złotych. Ponadto w jednym teście wyczytałem że starszy egzemplarz, bez VR jest trochę lepszy optycznie (lepsza praca pod słońce, mniejsze abberacje z racji na zastosowanie we wcześniejsze wersji dwóch szkieł ED).
Bardzo proszę o porady
Pozdrawiam serdecznie użytkowników
http://www.optyczne.pl/98.3-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_VR_55-200_mm_f_4-5.6G_IF-ED_Budowa__jako%B6%E6_wykonania_i_stabilizacja.htm l
Docenisz szczególnie na dłuższym końcu.
Valdek_Tychy
12-06-2008, 19:43
Ponadto w jednym teście wyczytałem że starszy egzemplarz, bez VR jest trochę lepszy optycznie
Bzdura.
VR czy bez VR ?? - sprobuj bez VR zrobić zdjęcie na 200 mm z czasem 1/30 sek.
Bzdura.
A z VR zrobisz?
Bzdura.
Ja robiłem. :D
Co nie zmienia faktu, że to bardziej loteria wtedy.
A powyższy przykład robili na 100mm niestety.
Valdek_Tychy
12-06-2008, 21:17
A z VR zrobisz?
Oczywiście
Teoretycznie zrobić się da, wiadomo że trudniej, ale się da. Pytanie tylko czy warto za to dokładać 400 PLN, bo równie dobrze za to można kupić jeszcze jeden obiektyw...
jasne
i będziesz miał 2 obiektywy którymi takiego zdjęcia nie zrobisz :)
miałem już 3 obiektywy z VR i uważam że jest to bardzo udany system
oczywiście jeśli absolutnym priorytetem jest cena to nie ma o czym mówić...
Ja zrobię i 1 min bez VR :p
autograf
13-06-2008, 00:36
Ja robiłem na ogniskowej 200mm, na czasach 1/10, 1/13 oraz 1/15. Co prawda innym obiektywem ale ogniskowa ta sama. Oczywiście bez statywu.
Zostawiłem exify.
KLIK (http://nikon.org.pl/showpost.php?p=737734&postcount=32)
Valdek_Tychy
13-06-2008, 08:03
Ja zrobię i 1 min bez VR :p
Spoko, za chwilę znajdzie się ktoś kto będzie twierdził,że robi zdjęcia nocne z ręki ;)
1/30 przy 200mm jak najbardziej jest możliwa co nie znaczy,że na co dzień robię zdjęcia w takich warunkach.To obrazuje jedynie możliwość zastosowania VR, natomiast często zdarza się pstryknąć coś z 1/100 co przy ogniskowej 200 bez VR stwarza dość duże możliwości poruszenia a VR daje jednak dużą szansę,że zdjęcie będzie Ok.
sokrates
13-06-2008, 08:32
.... Ponadto w jednym teście wyczytałem że starszy egzemplarz, bez VR jest trochę lepszy optycznie (lepsza praca pod słońce, mniejsze abberacje z racji na zastosowanie we wcześniejsze wersji dwóch szkieł ED)....
co to był za test? bo jest zupełnie na odwrót - przynajmniej jak ja kupowałem swojego wszędzie pisali że VR jest lepszą optycznie konstrukcją. No i VR robi swoją robotę dobrze. Jednym słowem nie zamienił bym swojego na wersję bez VR - baaa w ogóle nie kupił bym szkła powyżej 130mm bez VR.
mario_s_2007
17-06-2008, 20:34
co to był za test? bo jest zupełnie na odwrót - przynajmniej jak ja kupowałem swojego wszędzie pisali że VR jest lepszą optycznie konstrukcją. No i VR robi swoją robotę dobrze. Jednym słowem nie zamienił bym swojego na wersję bez VR - baaa w ogóle nie kupił bym szkła powyżej 130mm bez VR.
A ja kupiłem powyżej 130mm bez VR - 80-200 2.8 :-D. Więc jednak można (a nawet warto)
przydaje sie i to bardzo
nie sluchaj tych co mowią ze nie.
poważnie