PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie do laborantów fuji

lucki
12-06-2008, 17:35
Jakie są różnice między skanerem SP2000 a SP3000 w praktyce? Kto miał do czynienia? Muszę wybrać między tymi dwoma, wiadomo, że jest różnica w cenie, ale czy warto dopłacać do SP3000? Ewentualnie co może być wyeksploatowane w używanym skanerze? Na co zwracać uwagę? Skaner będzie pracował pod frontierem 355.

fIlek
12-06-2008, 17:59
Sp3000 jest odrobinę szybszy i źródło światła to diody LED. Skaner posiada opcję automatycznego usuwania rys i paprochów. Jeśli chodzi o SP2000 to źródłem światła jest halogen 36V/400W. Jego zaletą jest lepsza jakość skanów (nie tylko moim zdaniem). Zdjęcia są bardziej naturalne, nie ma na nich cyfrowych artefaktów, np. mory przy gęstych, systematycznie powtarzających się patternach. Co do zużycia - na pewno przy SP2000 warto spojrzeć na odblask przy halogenie, czy nie jest zmatowiały, zniszczony, podejrzeć filtry optyczne pomiędzy źródłem światła a pryzmatem. Warto sprawdzić stan samych pryzmatów (pęknięcia obudowy i ewentualne rysy - nie przejmuj się, że jedno ze szkieł jest matowe - tak powinno być) i karetek oraz klawiatury (tej wbudowanej na pulpicie). Można zajrzeć również do komputera sterującego całym zamieszaniem (po odkręceniu tylnej osłony na dole masz peceta toshiby w wersji desktop. Sprawdź, czy wiatrak od zasilacza nie szwankuje (dość częsta przypadłość) - niestety, trudno dokupić pasujący zasilacz, trzeba kombinować z małym chieftec'em. Ostatnia rzecz to filtry (1 pod pulpitem, tuż obok pełnowymiarowej klawiatury), drugi poniżej, obok peceta. Jest jeszcze filtr powietrza sprężarki chłodzącej/czyszczącej filmy - na lewej ścianie skanera u dołu, w kolistej osłonie skręcanej na motylka. Jeśli są czyste, to jest duża doza prawdopodobieństwa, że maszyna była dobrze przejrzana. To tak naprędce. Ja brałbym SP2000

lucki
12-06-2008, 18:12
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.A przy SP2000 nie mam możliwości usuwania kurzu i rys?

fIlek
12-06-2008, 18:15
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.A przy SP2000 nie mam możliwości usuwania kurzu i rys?

Sprężareczka :mrgreen: to do kurzu, a co do rys to ni ma :( Żeby nie było, że to w SP3000 działa tak rewelacyjnie, ale da się polubić.

lucki
12-06-2008, 18:29
Nie ma nawet oprogramowania żeby ręcznie usunąć? Jeżeli zeskanuję z jakimś paprochem to trzeba jeszcze raz skanować? Jest na wyposażeniu coś do odelektryzowania czy trzeba przedmuchiwać gruszką? Wcześniej pracowałem na KISie, było takie urządzenie ze sczoteczką.

fIlek
12-06-2008, 18:39
Na wyposażeniu masz szczotki fuji, karetki też czyszczą (mają 3 sekcje obracających się pędzelków, więc nie jest tak źle). W porównaniu z KISem będziesz sikał po nogach z radości :D. Przy małym obrazku na skanach rzadko zobaczysz syfki, dopiero przy karetce 120 zaczną się niewielkie problemy, ale w razie czego skan i PS :) Jakiś czas temu zaprzyjaźniona firma miała możliwość przetestowania SP3000 (obecnie mają 2000) - oddali szybciej niż go przywieźli. Z jakiegoś powodu posiadacze LEDowych skanerów fuji kupują do lepszej jakości skanów inne skanery :)