Zobacz pełną wersję : grafika zintegrowana czy nie
Wymieniam właśnie laptopa i jednym z warunków wyboru jest zewnętrzna karta graficzna. Podczas wczorajszej rozmowy z jednym z forumowych kolegów zostałem zaskoczony jego stwierdzeniem, że zintegrowana czy nie, nie ma to znaczenia przy obróbce zdjęć i pracy w Photoshopie oraz Illustratorze i InDesign. Od lat byłem przekonany o czymś zupełnie odwrotnym i stwierdzenie to mocno mnie zaskoczyło. Czy możecie wypowiedzieć się w tej kwestii? W grę wchodzi obróbka zdjęć, głównie na zewnętrznym monitorze. Laptop z X3100 to oszczędność energii (dłuższy czas pracy) i kasy, którą można zainwestować w dodatkowy 1GB RAM i większy HDD.
No i taka jest prawda. Przy obróbce grafiki największe znaczenie ma procesor i dużo pamięci. :) A co do karty grafiki to dopilnuj jedynie żeby miała wyjście na monitor zewnętrzny (o dziwo widziałem kiedyś takie konstrukcje).
dokładnie, grafika 2d nie wymaga za wiele od sprzetu ;)
hedgehog
12-06-2008, 11:45
Ja powiem tak: cokolwiek, byle miało wyjście DVI. :)
Challenger426
12-06-2008, 12:26
W pełni zgadzam się z przedmówcami. Pracuję jako grafik na CS3, na kompie mam tylko kartę zintegrowaną, przydaje się dużo RAM'u. W moim przypadku 2GB wystarcza na bezproblemową pracę z CS3 i innymi aplikacjami w tle.
no ale co to za komp co na nim Call of duty słabo chodzi ?
;-)
no a poważnie to rzeczywiście 2d obsłuzy każda karta, procesor i ram się liczy...
Do gier kupiłem synowi :mrgreen::p;) xbox'a 360
Dzięki za pomoc, po 12 latach pracy dowiedziałem się, że guzik wiem ;)
Nie zupełnie się zgadzam z tymi opiniami, bo co prawda w obróbce grafiki 2D nie potrzeba wydajności, ale potrzebna jest dobrze zmontowana konstrukcja z dobrymi sterownikami, a takie karty robi np. MATROX.
Nie przypominam sobie jednak, by były wykorzystywane przez producentów laptopów, a to wielka szkoda.
jeśli wnikamy w szczegóły to karty różnią się również jakością generowanego obrazu.
kiedyś np kart ati generowały wyraźnie lepszy obraz 2d niż karty innych producentów
obecnie takich różnic już nie dostrzegam ...pewnie wzrok nie ten :)
Nie, to ATi nie to :( Od kiedy zaczął się wyścig MHz i wypuszczanie co chwila nowych modeli jakość poleciała na mordę.
Ale po lekturze Waszych wypowiedzi skupię się jednak na maszynie z X3100 intela. Z tym, że za cholerę nie pamiętam, żebym widział coś z taką grafiką i DVI :(
hedgehog
12-06-2008, 17:45
Ale po lekturze Waszych wypowiedzi skupię się jednak na maszynie z X3100 intela. Z tym, że za cholerę nie pamiętam, żebym widział coś z taką grafiką i DVI :(
Niektóre Acery (o zgrozo) mają wyjścia DVI. Na pewno mają je też... makówki :)
Wymieniam właśnie laptopa i jednym z warunków wyboru jest zewnętrzna karta graficzna... .
Toż chyba dopiero to pokazali na Computexie ;) Wczesniej Asus takie rozwiazanie testował. XG sie to nazywało
Teraz ATI sie dopiero przymierza. :mrgreen:
Ale zapewne nie chodzilo Ci o to ;) tylko o zintegrowaną z mb lub nie.
Moim zdaniem choć wielkich róznic nie ma to warto rozwazyc pare kwestii chociazby zuzycia energi czy przydziału pamięci.
Poza tym tak naprawde kto z Was wymieniał karte graficzną w lapku na coś lepszego ? :)
Pozdrawiam DJS
Ps : jest jescze cos takiego : DisplayLink usb2dvi ale szczerze nie wydaje mi sie to dobrym rozwiazaniem :mrgreen:
Niektóre Acery (o zgrozo) mają wyjścia DVI. Na pewno mają je też... makówki :)
Wspominasz o makówkach. Tutaj rodzi się mój problem. Mianowicie stoję przed wyborem nowego kompa. Chce laptopa, bo zależy mi na mobilności. Brać Maćka Pro z najnowszej serii czy kupić Macbooka 13" i do tego zewnętrzny monitor. Co uważacie za lepsze do obróbki foto?
No to dziś jadę po ASUSa. Kartę ma niezintegrowaną, ale to była jedyna możliwość na DVI, nie spotkałem modelu z X3100 i wyjściem DVI. Ciekaw jestem jak sobie radzi Vista Bussines z C1 i CS2.
Wspominasz o makówkach. Tutaj rodzi się mój problem. Mianowicie stoję przed wyborem nowego kompa. Chce laptopa, bo zależy mi na mobilności. Brać Maćka Pro z najnowszej serii czy kupić Macbooka 13" i do tego zewnętrzny monitor. Co uważacie za lepsze do obróbki foto?
Do obróbki foto, co byś nie wybrał, musisz podłączyć zewnętrzny monitor.
Podstawą jest DVI i sensowny monitor.
Różnica między DVI i nawet najlepszym VGA jest ogromna.
Mam MacBook-a Pro i uważam, że posiada on jedną z najlepszych matryc laptopowych, ala....
to tylko matryca laptopowa.
Brak ciągłości tonalnej, bardzo szybko giną szczegóły w czerniach.
Całe szczęście, że większość programów do obróbki posiada funkcję pokazywania prześwietleń i niedoświetleń.
Reasumując:
Do fotografii, każdy kiepski laptop z DVI podpięty do średniej klasy LCD, będze o niebo lepszy od najlepszego Laptopa.
marchewa
22-06-2008, 00:16
Może to póki co trochę jak plotka, ale...
http://pclab.pl/news32646.html