Zobacz pełną wersję : Wymiana kita 18-55 na 18-55VR
Czy warto wymienić obiektyw kitowy 18-55 również na kitowy 18-55 ale ze stabilizacją obrazu do Nikona D40?
Polsar74
12-06-2008, 00:28
jak uda Ci sie upolować w dobrej cenie a tego swego sprzedać - to jasne że jest sens !
ale tylko wtedy ...
:-)
wymienić się można, zależy za ile :)...
Czy ja wiem... zależy właśnie ile trzeba dopłacać...
lepiej dozbierac do 450zł. i stać się posiadaczem 18-70 ... lepsze swiatło, dłuższy ... a VR przy tej ogniskowej nie przyda się za często...IMO :D
ps. chyba więcej niż stówkę nie warto dopłacać do stabilizacji
Moim zdaniem opłaca się jeśli nie zależy ci na świetle.
ps. chyba więcej niż stówkę nie warto dopłacać do stabilizacji
Nowy VR to nie tylko stabilizacja, są to 2 zupełnie różne obiektywy (wprowadzenie VR wymusiło zmianę konstrukcji optycznej, VR ma 11 soczewek w 8 grupach, stary 18-55 posiada 7 soczewek w 5 grupach). Obiektywy pokrywają jedynie ten sam zakres i podobnie wyglądają. Zmiany jak widać po samplach i testach wyszły nowej VR-ce na dobre. Ewentualnie innym równie dobrym rozwiązaniem będzie zakup 18-70 (stracisz stabilizację, ale zyskasz dodatkowe 20mm oraz jaśniejszy koniec). Wybór zależy wyłacznie od twoich preferencji i tego co najczęściej fotografujesz.
sokrates
13-06-2008, 07:05
moim zdaniem warto.
Może trochę źle to ująłem jeżeli chodzi o wymianę. Otóż chcę kupić trochę lepszy obiektyw- znalazłem nowy 18-55VR za 489 zł, stary 18-55 bez VR ewentualnie spróbuję później sprzedać (w/g cen rynkowych dopłata ok. 250-300 zł). Ale po przeczytaniu licznych wątków na tym forum zrobił mi się kompletny mętlik. Obecnie zastanawiam się również nad zakupem N18-70, nowy znalazłem za 869 zł, roczny jeden z użytkowników forum chce sprzedać za 599 zł. Na większych ogniskowych specjalnie mi nie zależy, bo mam 55-200VR z którego jestem zadowolony. Zależy mi głównie na zauważalnie lepszej ostrości (przede wszystkim w zdjęciach krajobrazowych) w szerszym zakresie niż w okolicach 30 mm przy przymkniętej przesłonie jak w obecnym N18-55 i może trochę jaśniejszym w okolicach 50 mm.
a myslales na tamronem 17-50?
Problem rozwiązany- po kilku godzinach czytania różnych informacji w necie kupiłem N18-70, zrobiłem ok. 100 zdjęć- wydają się ostrzejsze przy różnych ogniskowych, z nieco lepszym kontrastem. Budowa znacznie solidniejsza, na razie bez luzów. Ale obiektywna ocena to dopiero po kilku miesiącach użytkowania.
gratuluję zakupu i ..... zmień stopkę ;-)