Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : WB w teatrze, koncercie...

nonnatus
11-06-2008, 21:20
vitam.
mam mały question. być może bardziej do działu reportaż, ale niech tam...
być może było, ale...

jak radzicie sobie z balansem bieli przy zmiennym swietle, np. na koncercie, czy w teatrze, gdzie gra świateł jest istotną czescią spektaklu... szybko zmienia się kolor, intensywność światła, także źródła światła (raz jarzeniowe, raz żarówkowe...)
wiem: Raw i potem w postprocesingu, ale... ciekawi mnie jak sobie z tym radzicie na etapie focenia? jedziecie na Auto iso, czy...
no własnie.
proszę o podpowiedzi.

topic miał być "WB w teatrze, na koncercie..."
sorki.

Tr0n
11-06-2008, 23:10
Moim zdaniem bardzo prosto, ustawiam WB raz, a potem zmienne oświetlenie w trakcie koncertu ma za zadanie nadać jakiś nastrój na koncercie i nie ma znaczenia czy czerwony jest ciut za czerwony lub czy niebieski nie wpada lekko w fioletowy. Oddanie naturalnego koloru skóry ma w tym momencie małe znaczenie - ona i tak jest koloru światła. Ale to moja subiektywna opinia

fridrih
11-06-2008, 23:24
Też tak sądzę, tym bardziej że to co masz na zdjęciu to gra świateł w określonym ułamku sekundy, to co jest wcześniej i to co póżniej zawsze będzie inne

nonnatus
11-06-2008, 23:42
byłem ostatnio na spektaklu w teatrze, dośc dynamicznym. raczej. gdzie światła śmigały szybciej niż kubica w kanadzie:), zmieniały się też rodzaje światła, raz żarówkowe, raz inne, raz swieca... wyszła mi totalna kaszanka, bo nie nadążałem zmieniać ustawieć WB. przestawiłem więc na Auto iso i aparat też sobie z tym nie radził.
vięc uprzejmie pytam, co robicie w sytuacji jak ta wyżej opisana.

pzdr.

marbed
11-06-2008, 23:55
robić w RAW-ach

grudzinsky
11-06-2008, 23:56
bylem tylko na jednym koncercie, malej lokalnej kapelki, swiatla bylo tyle, ze 50mm przy f/2 i iso 800 dawalo mi czasy 1/15s ;)
jesli chodzi o mnie to ustawiam WB Auto i bawie sie iso i EV w zaleznosci od tego jaki efekt chce uzyskac no i przede wszystkim RAW (bez dodatkowych JPGow)
pozniej pozostaje kompik i zabawa ;) w moim przypadku skonczylo sie to tylko na wywolaniu zdjec z delikatna zmiana temperatury (naprawde delikatna korekta, w krajobrazie czasami musze podbijac o 1000 zeby uzyskac odpowiedni efekt) no i kadrowanie...

Erie
12-06-2008, 00:01
argh...

Przecież właśnie masz zarejestrować tą zmianę oświetlenia - nie masz dążyć za wszelką cenę do tego, by szara spódnica była szara, by białą bluzka byłą biała, a skóra ludzi była jak u Cindy C. na glamourowych zdjęciach.

W zwizku z tym zrób tak jak poradził Tron - ustawiasz WB na początku spektaklu (przez zabawą światłami), np. za pomocą lens capa, szarej karty czy czego tam chcesz, a potem wszystkie zdjęcia robisz na tym ustawieniu. Pozwoli to na eliminację wpływu pierwotnego oświetlenia na dominantę zdjęcia, ale umożłiwi potem rejestrację tych zmian światła.

Jacek_Z
12-06-2008, 00:15
moja metoda - zrobić zdjęcia na WB ustawionych w Kelwinach. Zmieniając wartość K ochładzasz lub ocieplasz zdjęcie. Robię na początku kilka próbnych fotek przy różnym ustawieniu K, wybieram najbardziej pasujące (na LCD, wiem, że to nie idealne, ale jest się blisko optymalnego), robie i tak w RAWach (wyjątkowo :-D).

Erie
12-06-2008, 00:17
... robie i tak w RAWach (wyjątkowo :-D).

:shock::shock::shock:

Jacek_Z
12-06-2008, 00:23
dokończę więc: ale najczęściej te NEFy wyrzucam, bo równolegle robione jpg są przeważnie wystarczające.

Erie
12-06-2008, 00:24
dokończę więc: ale najczęściej te NEFy wyrzucam, bo równolegle robione jpg są przeważnie wystarczające.

uffff, a już się bałem ;)

krzysztof jot
12-06-2008, 01:40
Napisał Jacek_Z
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=745345#post745345)
... robie i tak w RAWach (wyjątkowo :grin:).

uffff, a już się bałem ;)

nie moje - ale zapamietaj: " RAW to nie religia... "

tez kiedys robiłem tylko w RAWach, zwłaszcza przy D100 bo JPG do niczego sie nie nadawał, teraz czesto robie tylko w jpg'ach i wystarcza to w zupełnosci, pozatym prawie 2000 zdjec z jednego dnia zawodów w RAw'ach... jak ty to sobie wyobrazasz ? :)

Erie
12-06-2008, 08:09
Napisał Jacek_Z
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=745345#post745345)
... robie i tak w RAWach (wyjątkowo :grin:).

nie moje - ale zapamietaj: " RAW to nie religia... "

tez kiedys robiłem tylko w RAWach, zwłaszcza przy D100 bo JPG do niczego sie nie nadawał, teraz czesto robie tylko w jpg'ach i wystarcza to w zupełnosci, pozatym prawie 2000 zdjec z jednego dnia zawodów w RAw'ach... jak ty to sobie wyobrazasz ? :)

Krzysiek, to taki mały żarcik z Jacka :), chyba się nie obraził. A co do RAWa i 2000 zdjęć - puszczam batcha do wywołania NEFów w JPG lub TIFF i idę spać. NX zapewnia lepszą jakość zdjęć przy jego konwersji i zapisie do JPG niż aparat - może to robić w dłuższym czasie, więc może zastosować troszkę inne algorytmy. Sam zaś zapis - karty są tanie, szybkie... jaki problem? :)

Piter
23-06-2008, 14:41
wyszła mi totalna kaszanka, bo nie nadążałem zmieniać ustawieć WB. przestawiłem więc na Auto iso i aparat też sobie z tym nie radził.

Może Auto WB by sobie lepiej poradził;)

wlopis
23-06-2008, 14:54
Krzysiek, to taki mały żarcik z Jacka :), chyba się nie obraził. A co do RAWa i 2000 zdjęć - puszczam batcha do wywołania NEFów w JPG lub TIFF i idę spać. NX zapewnia lepszą jakość zdjęć przy jego konwersji i zapisie do JPG niż aparat - może to robić w dłuższym czasie, więc może zastosować troszkę inne algorytmy. Sam zaś zapis - karty są tanie, szybkie... jaki problem? :)

dokładnie tak samo robię,
a w teatrze WB auto, pomiar punktowy (6-8 ), minus 1EV, ISO ok 1000-1250, nawet w D80 a co :),
możliwie krótkie czasy i jasne szkło,

nonnatus
23-06-2008, 17:13
Może Auto WB by sobie lepiej poradził;)

oczywiście, chodziło mi o Auto WB. mistake.