Zobacz pełną wersję : Plecak do dośc sporego zestawu... jaki?
remiksson
11-06-2008, 19:26
Witam wszystkich forumowiczów Nikoniarzy :) Jestem tu nowy, ale obiecuje bywac często i brać czynny udział w dyskusjach :) Na dzien dzisiejszy sam jednak potrzebuje malej rady kogos oblatanego :) Mój problem wyglada tak:
Moja torba na sprzęt przestała mi wystarczać i zacząłem rozglądać się za czymś większym, ale ciężko się rozeznać tyle tego jest :) Może ktos bedzie umiał mi doradzic? Szczerze mowiac preferowalbym plecak, chcialbym aby sie w nim zmiescil D40, ze 3-4 słoiki, lampa SB600, dyfuzor LightSphere, kilka filtrów, grip, jakieś zapasowe akumulatory i składana blenda... sporo sie tego tałatajstwa nazbierało ale jadąc gdzies wolalbym miec wszystko przy sobie niz rezygnując z czegos cala droge zastanawiac sie czy aby na pewno trafnie ocenilem zapotrzebowanie na sprzet tam dokad sie udaję :) Koledzy, moze ma ktoś z Was jakis pomysł na to, w co zmiescic taki zestawik klamotów? Mysle ze do 500 zł bylbym w stanie wydac, ale oczywiscie im taniej tym lepiej :)
z góry dzięki :)
Jakie sloiki? Mozna miec 300, 400, 500, 600 i nie przypasuje plecak, w ktory wejdzie np. 35 50 85 105...
EDIT: Ja polecam Computrekker AW lub jego wiekszego brata czyli wersje PLUS. Duzo gadzetow wchodzi, sa bezpieczne, plecak jest sztywny [ze wzgledu na komore dla laptopa], ma kondonik przeciwdeszczowy itp. W budzecie sie zmiescisz.
computrekker mega duzy - jesli nie potrzebujesz laptopa to lepiej minitrekker AW... pozatym zastanów się nad wagą tego ilością noszenia i zmęczeniem.
remiksson
11-06-2008, 21:34
NO D40 i pare słoików + lampa to jeszce uniosę :) dyfuzor, filtry i blenda to tyle co nic :)
Słoiki: KIT nikonowski 18-55, drugi KIT 55-200 mm, portretówka 50/1.8D, Helios 44m6 50/2 (do makro, odwrotne mocowanie, ale chyba zamienie go na Raynoxa) i mysle jeszcze nad zakupem stałki szerokokątnej, moze Arsat H 20/2 ? Nie wiem jeszcze jakie bedzie kolejne szkło. W kazdym razie chce wymienic KITa na cos lepszego, nie bedą to jednak zadne wielkie tele.
minitrekker AW mysle ze bedzie nawet za duzy, czyli warto go kupic na zapas ;)... ja aktualnie mam do neigo zapakowane: d50+ 2 kity jak twoje, sigme 18-50 2.8, heliosa 44 50/2, Auto Revuenon 135 2.8, sb800 i troszkę filtrów, ładowarkę.. i jeszcze jest miejsce.
remiksson
11-06-2008, 21:50
to moze masz racje ze wystarczy. Wlasnie sprawdzalem na allegro i nie ma minitrekkerów :) same wielkie computrekkery... mozna to gdzies kupic poza allegro w miare w rozsadnej cenie?
Skoro takie male sloiki to chyba faktycznie Mini Trekker bedzie lepszy. Ale ja i tak polecam Computrekkera :D ;)
wejdz na ceneo ;) i zobacz sobie tez classic - ja go kupilem bo troche tanszy i lepiej mi pasuje 'wyglądowo' - tylko minus taki ze nie ma mocowania na statyw ;)
tak.. computrekker - i ty mozesz byc żółwiem :P
remiksson
11-06-2008, 21:59
Mocowanie na statyw to sie jednak przyda, bo dzwigac to na ramieniu nie jest za wygodnie, a bez niego ani rusz :)
kurcze albo jestem głupi albo nie umiem szukać, ale pod nazwą Lowepro Minitrekker nic w ceneo nie figuruje...
remiksson
11-06-2008, 22:03
ale jzu wszystko wiem :) pisałem to razem a powinienem mini trekker osobno napisac :) juz jakies znalazł :)
Polecam zajrzeć tu: Flickr - Lowepro (http://www.flickr.com/search/?w=all&q=Lowepro&m=text).
polecam minitreker , swojego czasu wrzucilem do niego
D300
Sigma 100-300 HSM f4
Sigma 70-200 HSM 2,8
Tamron 17-55
Nikon 85 1,8
SB -800
i nie wiem czy jeszcze sie nie zaplatalo 50 1,8
plecak rewelacyjnie wykonany , i dosc tani
Polecam Mekko C41 mieszcze do niego wszystko co mam w stopce :) , ma mocowanie na statyw i pokrowiec przeciwdeszczowy. No i na allegro po rozsadnej cenie jest do kupienia.
Jak chcesz zobaczyc ile sprzetu wchodzi do plecakow to polecam
http://www.cambags.com/
interesuje cie plecak jedynie na sprzet ze skromnym miejscem na *******y czy podzielony na 2 komory?
remiksson
12-06-2008, 15:46
wacki4: A tak przy okazji, powiedz mi, warto kupowac Auto Revuenon 135/2.8 ? dobrze się sprawuje przy portretach? może masz jakieś foto przykładowe do pokazania? :)
remiksson
12-06-2008, 15:47
badi: raczej jednokomorowy z miejscem na pierdoły :)
remiksson
12-06-2008, 15:53
Garnett: ten mekko c41 to faktycznie doskonala aleternatywa dla drogich Lowepro :) dzięki
aktualnie 'uzywam' go do makro... ;) szkielko kupilem tylko w tym celu, po okazyjnej cenie ;) jak złapie chwilkę to zrobię jakieś sample i podeślę.
Obejrzyj też NaneuPro K3 lub K3L. Co prawda dwukomorowy, ale chyba te wszystkie "graty" wejdą.
pozdrawiam 124miko
autograf
13-06-2008, 00:10
SlingShot 200 lub 300
badi: raczej jednokomorowy z miejscem na pierdoły :)
to pomysl o tym (http://www.cambags.com/canon/300d_10_20d/backpacks/lowepro_minitrekker_classic_frames.htm). ma niesamowicie mile plecy. zero pseudo 'wywietrznikow' i 'aero cudow na kiju', a 1-1,5 cm gabki. wykonanie dobre, jak to lowe pro. nie ma oslony przeciwdeszczowej, ale chodzilem po ostrych opadach i dawal rade. ma 2 kieszen, zmiescisz tam ze 2-3 zeszyty a4 i dlugopis czy jakies 2 x 0,5 l wody + klucze, dlugopisy, okulary. naprawde fajny plecak.
dla mnie ma 1 minus. latajacy paseczek na klacie. jesli lubisz zapinac jak ja, to trzeba zwykle przeciagac z dolu, bo zjezdza.