Zobacz pełną wersję : Manfrotto 190 CX na węglowych nogach
Witam, pytanie do znawców tematu, czy zmniejszenie wagi, nowej serii „190 CX” statywów Manfrotto nie spowoduję zmniejszenie ich stabilności? Czy nogi z włókna węgłowego są sztywniejsze od aluminiowych, czy tylko lżejsze?
lżejsze i podobno lepiej tłumiące drgania, co do sztywności ciężko organoleptycznie zauważyc,ja osobiście uważam,że lepiej cięższe i sztywniejsze niż lepiej tłumiące drgania....:)ale nosić gorzej.......za to w portfelu lepiej..czyli dla każdego coś miłego, mi karbon dobrze służy, ale w rowerze, natomiast frotkę mam standardowa;)
Bralbym wegiel ;) przesiadlem sie z alu na carbon i jestem bardzo zadowolony [tyle ze ja z froty na velbona - jest o tym odpowiedni watek w testach ;)] - jest lzej, sztywniej, przyjemniej.
ja osobiście uważam,że lepiej cięższe i sztywniejsze niż lepiej tłumiące drgania....
Ciezsze nie znaczy sztywniejsze ;)
bierz carbona, jak go kopniesz, to się przesunie, ale nie przewróci :) Alu z ciężką głowicą to duuużo dźwigania :p
teoretycznie nie znaczy - to nie rower-, ja bym polemizował co do węgla w statywie ale tylko w odniesienu do ceny jaką trzeba za niego zapłacic - osobiście jak pisałem wolałem tradycyjnie, chociaż nic nie ograniczało mnie finansowo, ale też nie mówię ,że karbon gorszy...daleko mi od tego...wszytko zależy..od własnych preferencji , przekonania, orazi ilosci biletów narodowego banku polskiego:)
Jezeli decydujacym kryterium sa pieniadze - to mozna isc w alu [bo sa oczywiscie tansze;)]. Jezeli reszta [waga, sztywnosc, wrazenia z obcowania ;) itp] - to tylko nogi z wlokna.
Polecam blizej zainteresowac sie oferta Velbona - seria Sherpa Pro. Chyba, ze kogos stac na Gitzo - wtedy nie ma problemu z wyborem ;)
Na ebay jest piękny carbonowy GITZO G2227 MK2 EXPLORER CARBON (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=220244023402&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=012), ale trochę nie na moją kieszeń :(.