Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] mniszek lekarski
moje kolejne próby z d80
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/4439/hanstholm043tr7.jpg)
Kasandra
11-06-2008, 18:40
Próbuj dalej i nie zniechęcaj się;-)
a tak bardziej serio to jak dla mnie za ostre światło, i kadr trochę inny bym dała, no i takie są poprostu te mniszki mniszkowate;-)
agussha, bez obrazy, ale moze jesli nie widzisz na pierwszy rzut oka, ze to zdjecie nadaje sie tylko do skasowania zamiast publikowania to moze nabadz jakas dobra ksiazke o fotografii? polecam serie national geographic - naprawde przystepnei podaja podstawy i pewne podstawowe recepty na dobre zdjecie
agussha, bez obrazy, ale moze jesli nie widzisz na pierwszy rzut oka, ze to zdjecie nadaje sie tylko do skasowania zamiast publikowania to moze nabadz jakas dobra ksiazke o fotografii? polecam serie national geographic - naprawde przystepnei podaja podstawy i pewne podstawowe recepty na dobre zdjecie
Czy to forum jest tylko i wylacznie dla profesjonalistow i prawie profesjonalistow? Od jakiegos czasu namietnie czytam i podgladam zdjecia tutaj zamieszczane. Sama dopiero zaczynam i wiem ,ze sama lektura i teoria to nie wszystko. Naprawde duzo pomagaja zyczliwe uwagi, nawet krytyczne. Kazdy chyba kiedys zaczynal?
agussha- zdjecie nie najlepsze:) Nawet ja, calkowita amatorka to widze, ale nie poddawaj sie, rob zdjecia, eksperymentuj z aparatem, ogladaj duzo zdjec. Kiedys bedziemy robily lepsze, a pozniej calkiem dobre zdjecia:)
Ja również niedawno zacząłem zabawę i doskonale Ciebie rozumiem. Powiem, jak ja to widzę. Wyrwałbym tego nierozwiniętego po lewej stronie, kadrowałbym bardziej z dołu, tak z poziomu tych kwiatków. I światło rzeczywiście za ostre, poczekałbym do wieczora i zrobił jak będzie łagodniejsze. Głębia ostrości ładna.
1. Tego niedorozwiniętego nie trzeba od razu wyrywać. Niech sobie pożyje. Wystarczy kawałek sznurka lub żyłki i patyczek, żeby uwiązać go poza kadrem.
2. Nie robić zdjęć w ostrym słońcu. Albo wieczorem, jak zalecał kolega, albo w pochmurny dzień, albo w cieniu (ewentualnie dodać światła blendą).
3. Uporządkować tło i kompozycję (do kompozycji przyda się książkowa wiedza jeśli w szkołach nie było wych. plastycznego).
4. Akurat mniszki to niezbyt atrakcyjne kwiatki. Spróbuj je robić pod światło, doświetlając blendą lub lampką na korpusie. Jeszcze lepiej do tego celu jeśli będą to przekwitnięte mniszki czyli t.zw. dmuchawce.
cetoslava
12-06-2008, 17:56
markB, ależ ten niedorozwinięty mógł śmiało stać się głównym bohaterem zdjęcia, nie trzeba usuwać z kadru. Wystarczy odrobina fantazji ;) . I nie zgadzam się z twierdzeniem, że mniszki nie są atrakcyjne, wszystko zależy od pomysłu z jakim podejdzie się do zdjęcia.
Co do spraw technicznych nie uważam się za eksperta, lustrzanką się bawię dopiero kilka miesięcy, ale wydaje mi się, że poprzednicy dobrze radzą. Poza tym zdjęcie raczej nie wywołuje u mnie zachwytu ;) . Ćwicz dalej i powodzenia! :)