PDA

Zobacz pełną wersję : JPG+RAW - soft, który obsługuje pliki w parach? (Fuji S5 Raf)

hedgehog
11-06-2008, 12:09
W skrócie:

Czy jest jakieś oprogramowanie, mała przeglądarka, jakiś wynalazek który pozwoli mi dokonać przeglądu plików JPG i, po ocenieniu ich wg. schematu XMP (1-5, kolory) skopiuje KORESPONDUJĄCE z nimi pliki RAF do innego katalogu, a resztę wyrżnie w pień? System: Winda XP.

Chwilowo to trochę partyzantka, przegląd wszystkiego i ręczna selekcja... A importować RAF do Lightrooma ciurkiem nie będę, mając kilkaset plików z których wartych uwagi jest kilkadziesiąt.

Wszystko, czego potrzebuję to przeglądarka łącząca pliki w pary. Znacie taki wynalazek? Już mnie męczy ta manualna jazda, jak się wkurzę, to sam sobie taki program napiszę, ale może jest gdzieś jakiś fajny freeware/opensource/tani -ware do tego?

Pomysły? :)

miklo
11-06-2008, 13:11
A po co się tak pieprzyć? Wrzucaj same RAWy, odpal C1 (ściągnij na próbę sobie triala), potaguj, pokasuj. Trwa to chwilę i nic nie trzeba importować i bawić się w JPG. Potem wywołanie i po zabawie. Wywołanie możesz oczywiście zrobić w LR ;-)

hedgehog
11-06-2008, 13:14
A po co się tak pieprzyć? Wrzucaj same RAWy, odpal C1 (ściągnij na próbę sobie triala), potaguj, pokasuj. Trwa to chwilę i nic nie trzeba importować i bawić się w JPG. Potem wywołanie i po zabawie. Wywołanie możesz oczywiście zrobić w LR ;-)

Sam se wrzucaj ;)

C1 nie używam, bo przy Fuji S5 nadaje się co najwyżej do rozwałki. Mam Lightrooma i starczy. I tak skończy się to importem plików, a, że importuję je jako DNG (Fujikowe RAF mają rozmiary słonia) to nie wyobrażam sobie importu 300 zdjęć tylko dla wyboru 10%. Na C1 mam licencję (Sandisk), ale używać takiego programu tylko w celu preselekcji zdjęć to tak, jak lecieć na muchę z karabinem maszynowym.

To jest właśnie oszczędność czasu, preselekcja. Do tego mi ten soft potrzebny.

Chyba jednak napiszę sobie sam. :p

miklo
11-06-2008, 13:59
Tyle, że w C1 selekcja jest szybka. Nie musisz tam nic wołać. A RAF->DNG możesz sobie zrobić konwerterem ze strone Adobe zanim do LT wrzucisz. Ale skoro lubisz pisać nowe robiące to samo narzędzia... :D

hedgehog
11-06-2008, 14:03
Tyle, że w C1 selekcja jest szybka. Nie musisz tam nic wołać. A RAF->DNG możesz sobie zrobić konwerterem ze strone Adobe zanim do LT wrzucisz. Ale skoro lubisz pisać nowe robiące to samo narzędzia... :D

...które będą trzy razy szybsze, bo nie będą operować na plikach RAW i zżerać 300 mb już przy uruchomieniu... :)

A tak na serio, to może faktycznie spróbuję z C1, tak dla jaj. W sumie kod mam.

Choć, mimo wszystko, chętnie bym powitał takie małe narzędzie. Nie wierzę, że nikt poza mną nie potrzebuje czegoś takiego :)

Swoją drogą, RAF->DNG załatwia już sam Lightroom w czasie importu - ale to tak na marginesie.

Dzięki za odpowiedź :)

Tr0n
11-06-2008, 15:14
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć? Przeglądasz pliki JPG i te które Ci się nie podobaja kasujesz. Po zakończeniu przeglądu chcesz żeby równiez skasowały sie niechciane pliki RAW? Dlaczego przegladasz JPG zamiast RAW? Zobacz dwie przeglądarki;
1. GQview - http://gqview-win.sourceforge.net/ - troche kulawa pod windows ale przegląda pliki RAW tak szybko jak jpg
2. FastStone - http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm - to juz typowy windowsowy projekt. Ja wybrałem skórke windows classic i wyłaczyłem robienie bazy miniatur - ten program równiez bardzo szybko radzi sobie z otwieraniem plików RAW

Ja robie tylko pliki RAW, przeglądam je i kasuję te które sa nieostre poruszone itp, resztę wciągam do programu w którym obrabiam pliki NEF i w trakcie obróbki wychodzi koncowa selekcja

hedgehog
11-06-2008, 15:17
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć?

Szybkość pracy. :)

Przeglądasz pliki JPG i te które Ci się nie podobaja kasujesz. Po zakończeniu przeglądu chcesz żeby równiez skasowały sie niechciane pliki RAW? Dlaczego przegladasz JPG zamiast RAW?

Bo mam 12, 16 czy 20 gb zdjęć w RAF, a każdy z tych plików waży po 20+ mb. Nie ważne, jakiej maszyny użyję i jakiego softu (nawet wspomnianego FastStone), te pliki zamulają potwornie. Przejrzenie ich w jpg jest po prostu drastycznie szybsze.

Niemniej...

Zobacz dwie przeglądarki;
1. GQview - http://gqview-win.sourceforge.net/ - troche kulawa pod windows ale przegląda pliki RAW tak szybko jak jpg

...to jest interesujące. Dziękuję. :)

R
11-06-2008, 15:18
nikon viewNX bardzo szybko przeglada raw. nie wiem jak jest raw+jpg, ale moze dzialac.

hedgehog
11-06-2008, 15:23
Cały czas nie kumacie, o co mi chodzi :)

Przeczytajcie np. to:

http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-6463-7450

RAW+JPEG linking. Now, Photo Mechanic will optionally treat any RAW and JPEG pair generated by an increasing number of digital cameras as a single file for the purpose of displaying, copying, renaming and performing other core program functions. In preferences you can choose to have the program default to transferring the JPEG or RAW version to an external application - Photoshop, for example - when the Edit Photos command is selected. And when copying, it's possible to copy just the RAW, just the JPEG, or both.

Poszukuję czegoś, co dokona mi takiej sztuczki i będzie free/open source. Albo tanie. :)

NX mi na nic, mam Fuji a nie Nikona. Poza tym jest wielką krową.

ADAM1
11-06-2008, 16:43
NX mi na nic, mam Fuji a nie Nikona. Poza tym jest wielką krową.

Próbowałeś FastStone 3.5?

Jest za free i robi wiele ciekawych rzeczy, spróbuj.

hedgehog
11-06-2008, 16:51
Próbowałeś FastStone 3.5?
Jest za free i robi wiele ciekawych rzeczy, spróbuj.

I znów mnie nie rozumiecie. :) Tak, próbowałem. Ale mnie nie interesuje dekodowanie raw! Ja nawet nie chcę tych rawów widzieć. I w tym cały problem :) Dobra, olejcie to. :)

Dzięki za pomoc :)

Tr0n
11-06-2008, 23:06
I znów mnie nie rozumiecie. :) Tak, próbowałem. Ale mnie nie interesuje dekodowanie raw! Ja nawet nie chcę tych rawów widzieć. I w tym cały problem :) Dobra, olejcie to. :)

Dzięki za pomoc :)

Z jednym masz racje ;) Nie do końca Cię rozumiem,
Na początku robiłem raw + jpg, potem już tylko raw i wyciągałem jpg przy pomocy previewextractor, kasowałem jpg które mi się nie podobały. Następnie prosty skrypt wycinał te rawy które nie miały odpowiednikow jpg i na koniec reszte jpg, a pozostale rawy szły do obróbki. Potem jak znalazłem gqview pod windows to przestałem bawic sie w jpg bo straciło to sens, czasowo wychodziło to samo. Teraz przeglądam Raw przy pomocy gqview lub faststone i kasuje te których nie chce a reszta idzie do obróbki. Z tego co piszesz to chyba chcesz osiągnąć ten pośredni stan czyli przejżec JPG i automat wytnie niepotrzebne pliki raw - napisz skrypt który to zrobi.

bombel
11-06-2008, 23:10
Zrekapitulujmy:

1. W jednej teczce masz pliki jpg + RAWy. Oczywiście odpowiadająca sobie para ma taką samą nazwę, a różni się tylko rozszerzeniem.

2. Chcesz przeglądać jpgi, a nie chcesz bawić się przeglądaniem RAWów. OK, przyjmujęto do wiadomości.

3.a) Chcesz wyrzucić jpgi, które Ci nie pasują (obojętne czemu),

3b) i w sumie chcesz pokasować odpowiadające im RAWy (jako też zbędne).

4. Pozostałe RAWy chcesz zachować na dysku do dalszych manipulacji.

Czy tak?

Jeśli tak, to po punkcie 3a masz folder ze wszystkimi RAWami, ale tylko z niektórymi jpgami (bo przeglądając te jpgi wyrzucasz sobie niektóre). W takim razie masz proste do napisania narzędzie (piszę co ma robić, a Ty to ubierz w odpowiednie kody):

10. begin; :)
20. zaznacz pierwszy w kolejności plik RAW;
30. if (istnieje plik jpg o takiej samej nazwie) goto line 50;
40. skasuj plik RAW, który zaznaczyłeś;
50. zaznacz następny plik RAW;
60. go to line 30;

70. plus procedury zapobiegające zapętleniu
80. end;

i masz program, który skasuje każdy plik RAW, który nie ma odpowiadającej mu pary. Czyli dokonałeś selekcji nawet nie oglądając jednego RAWA!

Czy to nie piękne? :)

hedgehog
12-06-2008, 10:49
A idźcie w przysłowiową trąbę :)

miklo
12-06-2008, 11:01
mnie nie interesuje dekodowanie raw! Ja nawet nie chcę tych rawów widzieć.
Może to będzie dla Ciebie szokująca informacja, ale RAF ma zaszytą prewkę JPG i to ją pokazują przeglądarki typu IrfanView :-)

hedgehog
12-06-2008, 11:19
Wiecie co, ja Wam chyba opiszę mój workflow. Ze szczegółami. Bo widzę, że głową muru nie przebiję ;)

1. Wracam z sesji, z - powiedzmy - 600 zdjęciami.
2. Każde zdjęcie zapisane jest jako jpg+raw (bo... patrz niżej)
3. Gdybym chciał teraz obejrzec same rawy:
a) mogę użyc FastStone czy czegoś podobnego - softu, ktory przy przechodzeniu z jednego zdjęcia na drugie, po zbuforowaniu kilku w przód staje kołkiem w poprzek.
b) Bridge'a - który będzie generował miniatury rawów przez kilkanaście lub kilkadziesiąt ładnych minut
c) mogę po prostu zaimportowac wszystko do Lightrooma jako DNG czy RAF i wtedy przejrzec; co sensu nie ma, bo renderowanie pełnych podglądów i sam import zajmie dłuższy czas, w ten sam sposób.
4. Co robię więc? Przeglądam pliki jpg, a potem korespondujące z nimi pliki raw oceniam (całośc w ACDSee nie dekodującym raf, ale pokazującym pliki obok z jpgami), zaznaczam wg. oceny, kopiuję do zewnętrznego katalogu i stamtąd dokonuję importu. Już wybranych -dziesięciu plików, a nie -set. I teraz wszystko fajnie, ale szukam oprogramowania, które nie będzie zmuszac mnie do skakania po liście plików i maniakalnego wciskania ctrl+num, a potem sprawdzania katalogu docelowego z plikami do importu ("czy aby to wszystko raf, czy mi się palec omsknął i pokopiowałem jpegi)? Wniosek: szukam czegoś, co łączy pliki w pary. Jak PictureMechanic, którego - na marginesie - zaraz sobie obczaję.

Z doświadczenia wiem, że tak jest mi najszybciej. O wypruwaniu miniaturek z plików raw itp mowy byc nie może, bo dla Fuji nie ma małego i szybkiego softu, który to robi porządnie i już.

Czy teraz rozumiecie?

Doceniam wszystkie uwagi na temat PreviewExtractora (NEF), NXa (NEF) i paru innych wynalazków (NEF), ale RAF to nie NEF... :)

Czy naprawdę nie ma tu nikogo z S5, kto ma problemy z workflowem?

Przeczytajcie chocby to, co zacytowałem wyżej - http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-6463-7450 -czy to nie ma dla Was sensu i nie jest ułatwieniem? Może Wy macie czas na trawienie setek plików i grzebanie, ja nie mam i staram się życie sobie ułatwic :)

Dziękuję za całą pomoc.

hedgehog
12-06-2008, 11:34
No i już mam, działa jak ta lala. BreezeBrowser Pro - http://www.breezesys.com/BreezeBrowser/index.htm - zamówię i po kłopocie. Dzięki raz jeszcze za próby zrozumienia problemu. :)

hedgehog
12-06-2008, 12:05
Kurdę - okazuje się, że Faststone też daje radę, nawet na samych RAF. Cośtam miałem przestawione, próbował za dużo dekodowac i zdychał; a teraz śmiga. Haha. Fajnie. :)

Codziennie coś nowego. :)

Tr0n
12-06-2008, 13:09
Kurdę - okazuje się, że Faststone też daje radę, nawet na samych RAF. Cośtam miałem przestawione, próbował za dużo dekodowac i zdychał; a teraz śmiga. Haha. Fajnie. :)

Codziennie coś nowego. :)

No przecież Ci tłumaczymy że już od dawna same Raw oglądamy :mrgreen: i jest szybko. Tak z ciekawości tylko zapytam ten gqview widzi twoje pliki raf?

hedgehog
12-06-2008, 13:11
No przecież Ci tłumaczymy że już od dawna same Raw oglądamy :mrgreen: i jest szybko. Tak z ciekawości tylko zapytam ten gqview widzi twoje pliki raf?

Nie udało mi się go uruchomic. Wywala się z błędem biblioteki gtk, a ja mam zainstalowaną jej najnowszą wersję... Odpuszczę sobie. :)

Tr0n
12-06-2008, 13:18
Nie udało mi się go uruchomic. Wywala się z błędem biblioteki gtk, a ja mam zainstalowaną jej najnowszą wersję... Odpuszczę sobie. :)

Ja wgrałem sam plik gqview-wersja.exe do katalogu bin gimpa (tam gdzie plik gimp.exe) i działa świetnie i nie muszę instalować po raz kolejny bibliotek gtk

stig
12-06-2008, 13:37
b) Bridge'a - który będzie generował miniatury rawów przez kilkanaście lub kilkadziesiąt ładnych minutA po co Ci miniatury, skoro chcesz na poczatku tylko odsiac? Jak tylko wejdziesz do katalogu, to niewiele czekajac zaznaczasz pierwszy plik i wciskasz Ctrl+L i juz jestes w przegladarce pelnoekranowej. No i jedziesz z koksem, uzywajac strzalek i Ctrl+Del do kasowania. Po zakonczeniu przegladania czekasz chwilke, zeby uaktualnil (znaczy wywalil z podgladu miniaturki plikow, ktore skasowales podczas sesji przegladowej) i finito.

Campo
29-06-2008, 12:49
No przecież Ci tłumaczymy że już od dawna same Raw oglądamy :mrgreen: i jest szybko.

To ja poprosze o "przepis" co i jak ustawic w faststone, aby bylo szybko, bo u mnie szybko nie jest (daleko do przegladania jpg).
Komp az tak slaby nie jest - intel dual core 2,2, 2gb ramu.

ADAM1
29-06-2008, 15:51
To ja poprosze o "przepis" co i jak ustawic w faststone, aby bylo szybko, bo u mnie szybko nie jest (daleko do przegladania jpg).

Jeśli nic nie grzebałeś po instalacji, to domyślnie już jest szybko.

Ustawienia:

Settings --> RAW --> View RAR files in (i tu masz trzy opcje).

Dość proste, nieprawdaż?

ADAM1
29-06-2008, 17:29

Jeśli nic nie grzebałeś po instalacji, to domyślnie już jest szybko.

Ustawienia:

Settings --> RAW --> View RAW files in (i tu masz trzy opcje).

Dość proste, nieprawdaż?

Campo
30-06-2008, 00:13
Nie pytalem sie gdzie znalezc w programie ustawienia. Tylko jakie te ustawienia maja byc, aby moc przegladac nefy tak szybko, jak wy to twierdzicie, ze jest mozliwe tym programem.
Z moich doswiadczen z tym czy innym softem wynika, ze przegladanie nefow zawsze bylo i jest wolne. Szybko robi to tylko irfan view, poniewaz nie stara sie otwierac nefa (tak jak to robi wlasnie faststone), tylko otwiera zaszytego w nim jpga.
W faststone jest to mozliwe? NIe? W takim razie podawanie mi "sciezki" w menu by trafic do opcji na niewiele sie zda.

ADAM1
30-06-2008, 00:41
Nie pytalem sie gdzie znalezc w programie ustawienia. Tylko jakie te ustawienia maja byc, aby moc przegladac nefy tak szybko, jak wy to twierdzicie, ze jest mozliwe tym programem.
Z moich doswiadczen z tym czy innym softem wynika, ze przegladanie nefow zawsze bylo i jest wolne. Szybko robi to tylko irfan view, poniewaz nie stara sie otwierac nefa (tak jak to robi wlasnie faststone), tylko otwiera zaszytego w nim jpga.
W faststone jest to mozliwe? NIe? W takim razie podawanie mi "sciezki" w menu by trafic do opcji na niewiele sie zda.

Ech, no nie wiem co Ci powiedzieć, pracowałem na komputerze o podobnej jak Twój konfiguracji i FastStone w wersji 3.5, radził sobie z RAWami i NEFami doskonale.

Cd. ustawień: z trzech opcji wybierz "Embedded Preview Image (Fastest)", odhacz też, jeśli zaznaczona opcja "High quality color interpolation (Slower)".

U mnie działa, to i u Ciebie powinno.;)

hedgehog
07-07-2008, 10:21
Po jakimś czasie na "poprawiony" wg. wskazówek kolegów FastStone stwierdzić muszę, że tam na RAW pracować się nie da - przynajmniej tym Fuji (RAF). Też mam Core Duo, też powinno śmigać, a wiesza się, ścina i męczy.

Wracam do BreezeBrowser. :)