PDA

Zobacz pełną wersję : d50 a siatka ułatwiająca kadrowanie w wizjerze

FilipeG
11-06-2008, 09:23
jak w temacie...
czy jest możliwość ustawić d50 tak by była widoczna siatka w wizjerze.

pozdrawiam

pinio
11-06-2008, 09:25
Niestety, ale nie. W D50 została wycięta ta funkcja.

Xathloc
11-06-2008, 09:39
Można wymienić matówkę na taką z wytrawionymi liniami siatki, ale to zabawa dla majsterkowiczów.

pinio
11-06-2008, 09:45
Można wymienić matówkę na taką z wytrawionymi liniami siatki, ale to zabawa dla majsterkowiczów.
Ale po takiej zabawie to będą te linie na stałe, bez możliwości wyłączenia.

piotr w
11-06-2008, 09:46
Niestety, ale nie. W D50 została wycięta ta funkcja.

:)

pinio
11-06-2008, 09:49
:)
Tak samo jak podświetlanie wyświetlacza i trzeba sobie czasami przyświecać np. komórką ;) :)

piotr w
11-06-2008, 10:06
Nie brnij, bo to może się skończyć długim wątkiem. Są tu już tacy, co nie pamiętają tych lamentów, sprzed 2 lat. :)

pinio
11-06-2008, 10:21
Nie brnij, bo to może się skończyć długim wątkiem. Są tu już tacy, co nie pamiętają tych lamentów, sprzed 2 lat. :)
Ja tam wtedy nie lamentowałem, tylko dołożyłem do d70s :mrgreen:. Dobra, trzeba się wyciszyć, bo faktycznie jeszcze sprowokuję niepotrzebną burzę, a kompletnie nie o to mi chodzi:).

P.S> D70s to była dobra decyzja, przynajmniej teraz karty CF mi do D300 pasują, a kiedyś może i przy FF posłużą :twisted::twisted::mrgreen:

Xathloc
11-06-2008, 10:25
[...]P.S> D70s to była dobra decyzja, przynajmniej teraz karty CF mi do D300 pasują, a kiedyś może i przy FF posłużą :twisted::twisted::mrgreen:
Jedyna korzyść :twisted: Ja za to swoje wykorzystuję w radiu samochodowym :p

pinio
11-06-2008, 10:35
Jedyna korzyść :twisted: Ja za to swoje wykorzystuję w radiu samochodowym :p

Pewnie zdjęcia robione radiem samochodowym wychodzą dużo gorsze niż komórką :twisted::mrgreen:

Xathloc
11-06-2008, 11:06
Cóż za celna riposta :twisted:
Gorsze zdecydowanie, ale lepsze niż z d70s :mrgreen:

pinio
11-06-2008, 11:16
Gorsze zdecydowanie, ale lepsze niż z d70s :mrgreen:
Żyj dalej w swoim błędnym przekonaniu. Przynajmniej nie będziesz musiał wymieniać radia :mrgreen:.

piotr w
11-06-2008, 12:39
A nie mówiłem, Panowie, litości. Gość ma problem, zgibił siatkę. Była w kompakcie, w lustrzance nie ma.
No to wyjaśnię, żeby nie było, że schodzimy z tematu. Siatka w lustrzance może być na dwa sposoby:
1. Funkcja live view, siatka wyświetla się na monitorze podglądu (nie w wizjerze).
2. Wymieniamy matówkę na taką z siatką. Siatka jest w wizjerze. Zawsze.

Xathloc
11-06-2008, 12:45
Piotrze, przecież to wszystko luźne żarty :) Nikt nie zaczyna wojenki.
Co do wymiany matóki, to siatke jest zwykle jednym z elementów, zamiennik matówki posiada często kliny i całą resztę wspomagającą ręczne ostrzenie, tyle że w d50 to i tak wiele nie pomoże :mrgreen:

pinio
11-06-2008, 12:47
A nie mówiłem, Panowie, litości. Gość ma problem, zgibił siatkę. Była w kompakcie, w lustrzance nie ma.
No to wyjaśnię, żeby nie było, że schodzimy z tematu. Siatka w lustrzance może być na dwa sposoby:
1. Funkcja live view, siatka wyświetla się na monitorze podglądu (nie w wizjerze).

Nie denerwuj się, przecież kompletna odpowiedź padła już w pierwszych postach. Teraz tuż takie popierduchy :)

Ja nic nie wiem, że zgubił siatkę i nic nie wspominał o kompakcie - przyznaj się, dopowiedziałeś to sobie :twisted:.
Pisanie o siatkach przy live view nie ma co rozstrząsać, bo chodzi o model D50 (D70s wyszedł tak z nienacka :oops: :)).

EDIT: O, i drugi kolejny winowajca też się odezwał :)

Pozdrawiam

piotr w
11-06-2008, 12:55
A co Wy tacy strachliwi ? Myślał by kto :).

pinio
11-06-2008, 13:01
A co Wy tacy strachliwi ? Myślał by kto :).

Twoja wypowiedz była tak "sucha" ;) Bez żadnych takich :mrgreen::-D:twisted::);) itp. , więc nas wystraszyłeś :) :)

FilipeG
11-06-2008, 14:09
dzięki wszytkim za pomoc

siatki nie zgubiłem bo nigdy jej nie miałem :) tak samo jak zresztą kompakta
aparat mam od dluższego czasu i trochę focę, jednak ostatnio usłyszałem, że podobno w D50 jest taka opcja- stąd moje pytanie (bo mimo iż menu znam na pamięć to sprawdziłem wszystko raz jeszcze i nie znalazłem) :)

pozdrawiam,
FilipeG

lopo
11-06-2008, 16:17

A D200 jakoś nie ma live view, a siatka jest w wizjerze i to nie zawsze tylko jak sobie ją włączyć. :D

piotr w
11-06-2008, 16:40
A D200 jakoś nie ma live view, a siatka jest w wizjerze i to nie zawsze tylko jak sobie ją włączyć. :D
No umówmy się, że nawet jak jej nie ma, to jest :).

ADAS
11-06-2008, 16:42

Jest też trzecia możliwość, należyt linie siaki sobie wyobrazić i wyświetlić w oku. Ta funkcja nazywa się inteligencja:mrgreen:

fotojacek
11-06-2008, 17:00
Albo namalować czarnym markerem na matówce :mrgreen::twisted::mrgreen::twisted::mrgreen:

Xathloc
12-06-2008, 08:47
Jest też trzecia możliwość, należyt linie siaki sobie wyobrazić i wyświetlić w oku. Ta funkcja nazywa się inteligencja:mrgreen:
A co ma do tego inteligencja? :shock: Bliżej chyba do wyobraźni :p

Dx2
12-06-2008, 09:39
No i mamy kolejny OT :D

The Fly
12-06-2008, 10:05
Mały poendzelek, czarna plakatówka i jazda po matówce :D!