PDA

Zobacz pełną wersję : tryb rear

domelmel
11-06-2008, 00:55
Mam pytanko

Do czego w praktyce mozna uzyc ustawienia lampy w trybie "rear" (istnieje takowy np. w nikosiu D80)?
Bo poza technicznym mechanizmem dzialania to nie wiem jak to zastosować w praktyce. Za ciekawe podpowiedzi z góry dziekować :)

who
11-06-2008, 05:21
najprostszy i najlepiej dający obraz do czego można tego użyć, to przykład z samochodem w nocy
ustawiasz długi czas, lampę w tryb rear, samochód przejeżdża obok ciebie
osiągasz smugi świateł i jednocześnie zamrażasz samochód,

MsbS
11-06-2008, 08:50
Uściślę nieco to, co napisał poprzednik. Smugi od świateł będziesz mieć i tak. Przy ustawieniu "rear" smugi są ZA samochodem, a przy ustawieniu "front" (czyli standardowym) smugi będą PRZED samochodem.
Dlaczego? Standardowo błysk jest zaraz na początku ekspozycji. Przy ustawieniu "rear" lampa błyśnie pod koniec ekspozycji. Czyli - najpierw zarejestruje Ci się smuga światła. Na koniec lampa błyśnie i doświetli samochód.

markB
11-06-2008, 15:21
Tak jak wyżej koledzy, ale dodam, że trybu rear powinno sie też używać przy doświetlaniu lampą poruszającego się obiektu także w normalnym oświetleniu, przy panningu (http://en.wikipedia.org/wiki/Panning_(camera)).
Inaczej smugi światła będą przed np. kolarzem.

Arkady_pl
11-06-2008, 15:32
A ja opisze to co koledzy jeszcze na inny sposób.

Normalny tryb jest taki, że
lampa robi błysk i aparat zaczyna rejestrować obraz.

Rear:
Aparat zaczyna rejestrować a tuz przed zamknięciem lapma robi błysk.

Do czego służy rear?
Propobuję wykonac poniższe laboratorium

sytuacja: pomieszczenie z oświetleniem sztucznym, duża sala, ludzie
1. zrób zdjęcie w normalnym trybie lampy
2. zrób zdjęcie w trybie rear

ad.1 gęby fajne niektóre wyjarane, tło jeśli daleko to ciemne
ad.2 widać ciepło pomieszczenia oraz doświetlone osoby

Jeśli te osoby się poruszały, wówczas aparat rejestruje obraz i powstają rozmycia a na koniec osoby sa "zamrażane" błyskiem w ostatniej widzianej fazie.

Stąd te smugi za lub przed samochodem opisywanym przez przsedmówców.

Jedna uwaga!
Zerkaj na czas migawki.
Jak ustawiasz rear, wówczas jest nastawiany normalny czas jak bez flesza.

Ja rear używam gdy:

- chcę oddać prawdziwe oświetlenie dużego pomieszczenia
- doświetlam osoby, którym robię foty pod światło(trudny temat)
- bawię się w smugi na focie

Pozdrawiam.

jakubs
11-06-2008, 17:04
Arkady_pl i czy doświetlając na drugiej kurtynie osiągasz lepszy efekt przy fotografowaniu pod światło, niz normalnie? Przyznam, że jeszcze nie próbowałem.
I czy myślisz o manualu, czy o automatyce?

Długi czas z drugą kurtyną można jeszcze wykorzystać, do fotografowania w większych pomieszczeniach ew plenerze, kiedy brak światła- dla doświetlenia dalszych planów przy jednoczesnym doświetleniu lampą osoby/osób na pierwszym planie.

Kundzior
12-06-2008, 00:11
Ja na koncertach w klubach używam rear efekty są wyśmienite.

Arkady_pl
12-06-2008, 13:58
I czy myślisz o manualu, czy o automatyce?
Automatyka - głównie używam P, czasami S. Programu A nie używam prawie wcale.

Arkady_pl i czy doświetlając na drugiej kurtynie osiągasz lepszy efekt przy fotografowaniu pod światło, niz normalnie?
Jeśli zrobimy zdjęcie "normalnie" to albo gęba będzie jak wegiel a tło piękne, albo geba cudna a tło jak mleko. Tak czy inaczej źle. Uzywając REAR kompensuję niedoświetlenie twarzy a światło dopasowuję do tła.

Tryb REAR nie jest super rozwiązaniem ale jakimś wyjściem.
Zawsze lepiej uzyć złotej lub białej blendy niż dopalać lampą, ale jak się nie ma pod ręką to ratuje się REAR'em.

Analogicznie gdy postacie są np. w cieniu. Czyli ogólnie gdy tło mam mocno kontrastowe względem ofotografowanego obiektu, któy wiem, że wyjdzie za ciemny.

No chyba, że moim zamiarem jest zrobić czarne postacie w długiej bramie, która jest oświetlona od drugiego końca przez ostre słońce.

Pozdrawiam.

jakubs
12-06-2008, 20:11
Rozumiem, ale czy w trybie rear otrzymujesz lepsze efekty niż na pierwszą lamelkę?

mpwt
13-06-2008, 10:58
No i przykładzik:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/jestimpreza-1.jpg
źródło (http://fotoblog.marchewka.waw.pl/wp-content/uploads/2008/06/jest-impreza.jpg)

Nikon D80, Nikkor 35/[email protected], 1/5s, SB-800 w trybie rear :)

domelmel
13-06-2008, 13:54
Bardzo dziękuje forumowiczom za dogłębne wyjaśnienie jak działa rear :)
W mojej głowie rozjaśniło sie niczym po błysku lapmy :)))))
jeszcze raz dzięki

silver56
13-06-2008, 18:06
Witam,
To ja znowu trochę zamącę: rear tak działa, bo jednocześnie włącza funkcję "slow". Wydłużenie czasu dla poprawnego naświetlenia tylnego planu i rozjaśnienie pierwszego uzyskamy również używając funkcji slow, z tym że przy ruchomym obiekcie smugi będą przed poruszającym się przedmiotem.

Jacek B.
13-06-2008, 18:28
No i przykładzik:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/jestimpreza-1.jpg
źródło (http://fotoblog.marchewka.waw.pl/wp-content/uploads/2008/06/jest-impreza.jpg)

Nikon D80, Nikkor 35/[email protected], 1/5s, SB-800 w trybie rear :)

Jaki czas?

lukiii
13-06-2008, 18:34
Jaki czas?

Przecież jest podpisane :)

Jacek B.
15-06-2008, 18:11
A tak, faktycznie. Czy to prawda że rear działa tak jakby lampa była wyłączona? Ma za zadanie naświetlić kadr aby tło było naśwoetlone a lampa wypenia cienie w głównym motywie? Jesli tak to czy z czasami np 1/2000 robiąc zdjecia w plenerze działa on tak samo i daje taki sam efekt?

Grzybu
15-06-2008, 18:24
Przy czasach rzędu tysięcznych sekund stosuje się raczej synchronizację z szybkimi czasami. Wtedy, lampa działa nieco inaczej, bo jej czas świecenia się wydłuża. Nie ma sensu stosować rear z takimi czasami (o ile w ogóle można) Tryb rear to nic innego jak slow synchro, tyle że błysk wyzwalany jest zaraz przed zamknięciem migawki, a nie zaraz po jej otwarciu. Tak samo naświetlisz tło i doświetlisz cienie w trybie slow jak i w rear. Różnice będą widoczne, gdy na zdjęciu będzie poruszający się obiekt (lub Ty poruszysz zdjęcie)

Jacek B.
15-06-2008, 19:08
Przy czasach rzędu tysięcznych sekund stosuje się raczej synchronizację z szybkimi czasami. Wtedy, lampa działa nieco inaczej, bo jej czas świecenia się wydłuża. Nie ma sensu stosować rear z takimi czasami (o ile w ogóle można) Tryb rear to nic innego jak slow synchro, tyle że błysk wyzwalany jest zaraz przed zamknięciem migawki, a nie zaraz po jej otwarciu. Tak samo naświetlisz tło i doświetlisz cienie w trybie slow jak i w rear. Różnice będą widoczne, gdy na zdjęciu będzie poruszający się obiekt (lub Ty poruszysz zdjęcie)

tryb FP mam właczony zawsze, tylko nie wiem czy z tak krótkimi czasami jak 1/2000 lub krótszymi rear coś zmieni.

Grzybu
15-06-2008, 19:22
Ja obstawiam, że nic nie zmieni, ale moje rozważania są czysto teoretyczne.

Jacek_Z
15-06-2008, 19:34
tryb FP mam właczony zawsze, tylko nie wiem czy z tak krótkimi czasami jak 1/2000 lub krótszymi rear coś zmieni.
jakim cudem? W trybie FP - a więc krócej niż 1/200 czy 1/250s (zależy od body) nie ma momentu, że cała matryca jest odsłonięta. Nie może więc błysnąć na końcu odsłonięcia całej matrycy - a to przecież czyni tryb rear.

Jacek B.
15-06-2008, 19:49
jakim cudem? W trybie FP - a więc krócej niż 1/200 czy 1/250s (zależy od body) nie ma momentu, że cała matryca jest odsłonięta. Nie może więc błysnąć na końcu odsłonięcia całej matrycy - a to przecież czyni tryb rear.

nie za bardzo rozumiem, ale mam właczony tryb A aparatu (D200) na SB800 mam TTL BL FP a na body slow/rear. Apatat działa na całym zakresie czasów i dlatego pytałem czy rear cos tu daje, tzn czy aparat będzie sie zachowywał tak jak bez lampy.

Jacek_Z
15-06-2008, 19:58
dlatego pytałem czy rear co tu daje, tzn czy aparat będzie sie zachowywał tak jak bez lampy.
aparat? chyba lampa? rear czy FP nic nie zmienia w odliczaniu czasu przez aparat, zmienia za to sposób zadziałania lampy błyskowej. W trybie FP nie ma jak być realizowana funcja rear - wynika to z samej idei rear i ze sposobu realizowania trybu FP przez body. W trybie FP nie ma rear - nawet jak to wyswietla się na lampie. Nie ma w FP różnic w trybie Rear i normalnym.

Jacek B.
16-06-2008, 09:19
aparat? chyba lampa?

chodzi mi o rear któy wyświetla się na aparacie

Jacek_Z
16-06-2008, 09:35
jeśli pojąłeś zasadę działania, to zrozumiałes dlaczego w trybie FP nie może byc rear. To fizycznie niemożliwe. W trybie FP naświetlanie na pierwszą kurtynę jak i na drugą - to to samo.
To co pozostaje wyświetlone na body jest bez znaczenia. Może tak być np by w momencie ponownego wydłużenia czasu tryb się uaktywnił, a nie trzeba było go włączać od nowa.

Jacek B.
16-06-2008, 11:02
jeśli pojąłeś zasadę działania, to zrozumiałes dlaczego w trybie FP nie może byc rear. To fizycznie niemożliwe. W trybie FP naświetlanie na pierwszą kurtynę jak i na drugą - to to samo.
To co pozostaje wyświetlone na body jest bez znaczenia. Może tak być np by w momencie ponownego wydłużenia czasu tryb się uaktywnił, a nie trzeba było go włączać od nowa.

Właśnie o to mi chodzi. Nie wiedziałem czy rear może być włączony bo jest różnie. Raz jest tak że jak coś jest niemożliwe do zrealizowania np FP na lampie, to poprostu sie to nie wyswietla. Innym razem np w przypadku rear - wyświetla się a nie działa. Ja zwykle używam z długimi czasami rear, więc nie ma sensu tego wyłanczać jeśli czasy są krótkie bo to na nic nie ma wpływu z tego co piszesz.