PDA

Zobacz pełną wersję : wydajnosc aku w d70s

uho
10-06-2008, 14:12
witam,
bylem ostatnio na goraszce i q mojemu zjdziwieniu zrobilem 1280 zdjec na jednym akumulatorze, jak dla mnie to baardzo duzo, wskaznik naladowania wskazywal dalej 3 kreski !!!
tak dla ogolnej wiadomosci, ile wam sie udalo mniej wiecej zdjec zrobic na jednym aku ?

grajnert
10-06-2008, 14:46
Generalnie-norma:)
Cóż, nie pamiętam ale mój wytrzymuje do 2k-3k. Jak jest autofocus AF-C albo słoik z AF-S to cirka połowę mniej.
--
Grzesiek

grudzinsky
10-06-2008, 15:35
jak mialem D70 to udawalo mi sie robic ok 1500 (NEF) w bardzo roznych warunkach pogodowych. zazwyczaj temperatura nie przekraczala 16 stopni Celcjusza. do tego dochodzilo przegladanie fot an LCD. dodam, ze takie wyniki byly do szkla Sigma 135-400mm (bez silnika) zima jakos udalo mi sie pociagnac ok 1000 fot na jednym ladowaniu (po 12 miesiacach uzywania aparatu)
ogolnie bardzo bylem zadowolony z zywotnosci aku w D70 :)
slabiej to juz wyglada w D300, tu wyciagam tylko 1000 ;) no ale wyswietlacz 2x wiekszy ;)

Nekosh
10-06-2008, 16:15
Ano tak przypadłość aku w D70s :)
Ja mam swojego od roku i aku ładowałem z 5 razy, a jak miałem canona to ładowałem aku po każdym nawet małym spacerze.

baqers
10-06-2008, 16:52
No mnie tez coś koło tego, to zależy ile się dużego LCD używa.

A powiedzcie, co więcej prądu żre:

- włączanie i wyłączanie co chwila aparatu ( takie dziwne przyzwyczajenie :P) , czy
- cały czas włączony aparat i zdjecie co jakiś czas

pozdrawiam :)

wodstock
10-06-2008, 17:09
No mnie tez coś koło tego, to zależy ile się dużego LCD używa.

A powiedzcie, co więcej prądu żre:

- włączanie i wyłączanie co chwila aparatu ( takie dziwne przyzwyczajenie :P) , czy
- cały czas włączony aparat i zdjecie co jakiś czas

pozdrawiam :)

Zdecydowanie ta druga myśl. Jak włączasz i wyłączasz to zużywasz dużo prądu. Nawet w instrukcji chyba pisze żeby nawet przy całodniowej sesji nie wyłączać aparatu. Tylko należy uważać, gdy masz aparat w torbie, żeby przypadkiem nie opierał się o spust. Wtedy będziesz miał uruchominy pomiar swiatła i szybko wykończysz aku.

baqers
10-06-2008, 19:41
Dzięki wodstock :)

instrukcja po kupnie aparatu od znajomej jeszcze do mnie nie dotarła ;)