PDA

Zobacz pełną wersję : d300 psuje bokeh - moja lyzka dziegciu w puszce miodu

madburn
10-06-2008, 11:46
wszedzie peany ze d300 naj i naj - kilka glosow ze AF do upy , zafarby, Frontfocusy, itd

cieszac sie nowym zakupem polatalem troszke z dwoma body aby porownac co moze stare i nowe
generalnie wniosek jest jeden - d50 WCIAZ ROBI NIEZLE FOTKI :P wbrew jakims insynuacja ze to discontiued trup
a cena za puszke uraga przyzwoitosci i ma znamiona skandalu - gdybym stal przed wyborem pierszego lustra cyfrowego - to tylko d50 ew jakies d40 czy moze d60 (z sampli wynika ze rownierz lagodniej sie obchodzi z niskim ISO) - d50 z N50 1.8 , d300 z T17-50 2.8 - sprawdzalem tez tylko 1 szklem - focac w pokoju kineskop TV powinien byc gladki a na d300 ma drobny szum zamiast jednolitej szarej plaszczyzny )
generalnie ie ma sie do czego przyczepic co do ostrosci i szczegolow tego co sie miesci w GO - to co jest poza psuje mi odbior - jestem dziwny ? bede kolejnym maruda forumowym jak robin ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img263.imageshack.us/my.php?image=szumd300va8.png)

źródło (http://img501.imageshack.us/my.php?image=szumd50jd7.png)
- bez podpisu - cropy 1:1 - co z czego - sami zgadnijcie ;)

ISO 800 wieczorem w parku

źródło (http://img219.imageshack.us/my.php?image=szumd50piesaql5.png)

źródło (http://img263.imageshack.us/my.php?image=szumd300piesato0.png)

jedyna gorycz w ocha ach to .... szumy - mialy byc niskie - i sa - ale na wysokich ISO - sa nizsze niz mogly by byc na innych puszkach - ale moje standardowe ISO200 - hmmm - ja wiem ze D50 ma filtr - ale bez jaj - d300 dosypuje grysiku juz na tak niskim ISO - najczesciej ludzie przesiadaja sie z d70, d80 i d200 (to ci co zawsze przepraszaja ze zdjecia moga byc nieco nieostre ale sa ostre bo to d200 - cokolwiek to znaczy) i sa zachwyceni - tylko ze poziom szumow np d50 a d70 to roznica jak miedzy dobrym kompaktem a komorka przy zdjeciach nocnych
d50 dopiero przy iso1600 dawal kolorowe ciapki i tracil szczegoly - ale d70 grysikowal jak piaskarka zima ;)

do iso800 praktycznie nie widac roznicy miedzy d50 a d300 - ale ponizej iso400 d50 ma gladsze kolorki - bez grysiku - nie wiem czy to zasluga filtru przed matryca, algorytmu w puszce czy innej kompresji JPG - ale naprawde jpegi z puszki z d50 sa po prostu spoko - jesli ma sie sloik dajacy ladny bokeh to plamy swiatel i kolorow sa gladkie i fajne - z d300 na iso200 niestety nie
inna sprawa to np fotografuje cos co ma gladka szklista lub matowa metaliczna powierzchnie - d300 dodaje swoja :fakturke: jak to Zbyszek okreslil - pytanie tylko PKCH ?

NR dziala tylko z powyuzej iso800 - bo taka jego rola
czy ktos ma jakis sposob na ladne jpegi z puszki ? (ladne gladkie - bo takie lubie - kfanona nie kupie na razie - choc naprawde kfanonowe wylizane jpegi sa w pewnych aspektach po prostu lepsze - oczywiscie mowa o cropach - wiem ze 1:1 sie nie oglada - ale czasem sie kadruje nawet 50% ujecia np na tapetke

d50 oczywiscie szumi - bo widac to w nefach - w zasadzie ciezko wywolac NEFa tak zeby przypominal szumy prosto z puszki - zawsze jakis tam grysik mi wychodzil (czyli to co w d300 jest norma) i moze dlatego nie lubielm NEfowac kiedy nie musialem (dobre warunki i nie trzeba wyciagac zadnych przepalow czy niedoswietlen)

bawiaqc sie na razie kilkoma nefami w caputre1 4.1 daje sie uzyskac zadowalajace efekty przy zabawie z NR
ale co z JPG ? oczywiscie przy wywolanych fotkach nie bedzie tego widac - na razie zgrzeszylem odbitkami A4 na kolorowym laserze 1200Dpi (HP - lubi przejarac czerwienie, generalnie fotki lpeiej mu puszczac saturation -30 ;)
- portret twarzy z popiersiem iso400 - po prostu miod
dziegciu sie dostaje kiedy robi sie fotke z dalszej odleglosci - czegos co stanowi mniej niz 50% kadru - trzeba kadrowac - no i tutaj d300 jest tylko minimalnie lepszy - jakos nie widac powalajacej roznicy (tzn nei takiego och ach jak ci co przeskoczyli z d70 czy innego)

PYTANIE: jak poprawic JPGi ? czekac na upgrade firmware ? mam 1.02

PODSUMOWANIE przydlugiego wywodu - d50 to wciaz fajny aparat - lzejszy o polowe, ladne jpgi, stosunkowo niskie szumy - jesli te puszki stoja po 800zl i nikt ich nie chce to po prostu skandal (no dobra chce sprzedac swojego bo na dwa body nie mam rak - od d300 z ziezszym szklem po godzince to reka odpada - za pol roku bede wygaldal jak nalogowy onanista z przerostem muskulatury prawej konczyny gornej :)

wywar
10-06-2008, 11:59
Ja na twoim miejscu bym sprzedał D300 i kupił topowe szkło Nikkora - Byś miał super aparat z super szkłem.

loki_p
10-06-2008, 12:03
Dobrnąłem do końca i ... trochę śmiać mi sie chce :)
Jeśli dobrze zrozumiałem to porównujesz bokek tamrona i 50/1.8 ?
Nie umiesz wywolać NEFa i zwalasz winę na puszkę.
Nie umiesz ustawić opcji odnośnie jpega w apracie wiec puszka jest Beee.
Robisz testy iso waląc psu lampą w oczy.

Czy o czymś zapomniałem?

Kaleid
10-06-2008, 12:05
do iso800 praktycznie nie widac roznicy miedzy d50 a d300 -

I naprawdę nie widzisz że nawet na Twoich zdjęciach z ISO 800 pies z d50 ma sierść nie czarną (u dołu) tylko fioletowo - czerwono - niebieską ? :) Jak lubisz woskowo-gładkie zdjęcia, to sobie zapuść odszumiacza.

Pawel Pawlak
10-06-2008, 12:12
Proszę Cię napisz mi kiedy ma ma dla Ciebie znaczenie poziom ziarna który generuje d300 na czułościach poniżej iso400 ? Nawiasem mówiąc, pewnie się zorientowałeś już że NEFy z d300 są inaczej "obsługiwane" prze CNX niż te z d50/d70 ? Tam gdzie d50 ma już kolorowy szum (sierść psa, tło) tam tam w nefach z d300 pojawia się monochromatyczne ziarenko.

Krzysiek82
10-06-2008, 12:52
bede kolejnym maruda forumowym jak robin ?

Jak się pisze pierdoły, to tak.

madburn
10-06-2008, 13:17
Dobrnąłem do końca i ... trochę śmiać mi sie chce :)
Jeśli dobrze zrozumiałem to porównujesz bokek tamrona i 50/1.8 ?
Nie umiesz wywolać NEFa i zwalasz winę na puszkę.
Nie umiesz ustawić opcji odnośnie jpega w apracie wiec puszka jest Beee.
Robisz testy iso waląc psu lampą w oczy.
Czy o czymś zapomniałem?
o masie rzeczy
zle zrozumiales - nie porownuje boczku z tamrona i 50nikora - porownuje co na tym boczku jest - zamiast wylizanego gladkiego kolorku jakies ciapki kurna chata wylaza - a mialo byc "low noise CMOS" tak ? gdzie kurde ?
nie mowie o nefach tylko o JPGach - nadmienilem jedynie ze d50 pomimo szumu widoczengo w nieobrobionych NEFach (zeby go zlikwidowac to trzeba bylo NR dac na jakies 30% - a w JPG puszka umiala to zrobic - wniosek - nie powinno byc problemem zaimplementowanie w d300 opcji "wylizane JPG)
nie umiesz nie umiesz - oswiec mnie iwec gdzie jest opcja do JPG ? bo robie 12Mpix Fine z optymalna jakoscia a nie wielkoscia - zreszta w TIFFie jest to samo - ale pewnie tifa nie umiem ustawic :P
nie wale psu lampa w oczy - tylko doswietlam - chyba po to jest lampa ?

generalnie to przebrnales ale nie przeczytales za dokladnie

I naprawdę nie widzisz że nawet na Twoich zdjęciach z ISO 800 pies z d50 ma sierść nie czarną (u dołu) tylko fioletowo - czerwono - niebieską ? :) Jak lubisz woskowo-gładkie zdjęcia, to sobie zapuść odszumiacza.
pomijam kwestie WB, i jesli dobrze pamietam d50 byl ustawiony w szarpenowanego vivida - stad zafarb siersci - czarnej ale z granatowym odcieniem (nawet skore ma niebieskawa w tych miejscach bestia:)
d300 na siersci zjada d50 - ten ostatni czesto gesto wywala artefakty bayerowskie duze lub rozrzucone drobne
w spim foto chodzilo raczej o to ze szum iso800 na d50 jest calkiem nizezly - skoro da sie odroznic wlosy
d300 wysokie iso ma niesle naprawde - moze nie to co d3 ;) - ale nawet 3200 choc jak oplute kaszka przez bobasa przy 10x15 jest calkowicie uzywalne

roznice widze - sa na plus - ale nie sa to roznice "klekajcie narody, spiewajcie anioly"
IMHO zmiana d50/d40 dla kogos kto trzaska wylacznie spacerniaki w jpegach na kicie - to strata kasy - potem sie pojawiaja problemy z przepalami (nie uzywam matrixa tylko CWB i spot - wiec mam przewaznie przepala by design :)

oczywiscie wszelkie pozostale funckje i zalety d300 mnie jaraja ale nie bede pisal kolejnego postu w stylu mam i ja
modne jest ponarzekanie - ja sobie znalazlem cos na co nikt jeszcze nie ponarzekal :)

Proszę Cię napisz mi kiedy ma ma dla Ciebie znaczenie poziom ziarna który generuje d300 na czułościach poniżej iso400 ? Nawiasem mówiąc, pewnie się zorientowałeś już że NEFy z d300 są inaczej "obsługiwane" prze CNX niż te z d50/d70 ? Tam gdzie d50 ma już kolorowy szum (sierść psa, tło) tam tam w nefach z d300 pojawia się monochromatyczne ziarenko.

znaczenie ma niewielkie - bo obrazek i tak jest przyjemniejszy w odbiorze glownie przez bogactwo szczegolow (na cropach widac jednak ze wlozek ma 3 pix zamiast 1pixa szerokosci ;)
ot troche onanizmu sprzetowego - bije sie w piersi -
nie jet to problem - nefow na razie nie robie - bo nie mam gdzie zainstalowac kombajna do nefow - na laptopie mam denna matryce a domowy jest chwilowo dead - dlatego robilem jpegi - latowej zgrac na pena i w pracy sobie oblukiwac

no kaman - ludzie - tak wszystko wam pasuje ? mnie ostatnio wkurza jeszcze ze jak wroce z pracy i wybierams ei plenerowac do mi juz slonce zachodzi - D- lighting to nie Dawn- Lighting niestety ;P - a lampy niespecjalnie lubie uzywac - bo potem oskarazja mnie o walenie psu po oczach

Krzysiek82
10-06-2008, 13:26
A tak w ogóle, to bokeh nie jest czasem zależny tylko i wyłącznie od obiektywu? Przecież wszędzie się pisze i mówi o listkach przesłony, ich ilości, itd., a nie o matrycy siedzącej w body.

loki_p
10-06-2008, 13:39
Po przeczytaniu wszystkiego ponownie stwierdzam że D300 to jednak nie puszka dla Ciebie. Proponuje D60.

Kolejny przykład na to że ilość opcji konfiguracyjnych w D300 jest dla nie których nie do ogarnięcia...

Krzysiek82
10-06-2008, 13:48
nie umiesz nie umiesz - oswiec mnie iwec gdzie jest opcja do JPG ? bo robie 12Mpix Fine z optymalna jakoscia a nie wielkoscia - zreszta w TIFFie jest to samo - ale pewnie tifa nie umiem ustawic :P

Jest taka opcja, nazywa się bodajże "Dostosuj opcje przetwarzania obrazu" czy coś takiego podobnego (piszę z pamięci), gdzie są suwaczki do ostrości, nasycenia, itp.

piotr w
10-06-2008, 14:01
Jestem gorącym zwolennikiem D50 z wyboru, ale nawet ja tego nie zrozumiałem.

lupus771
10-06-2008, 14:18
I dlaczego nie dali programów tematycznych do D300?? Ile mniej biadolenia by było??:)

Jacek_Z
10-06-2008, 14:20
roznice widze - sa na plus - ale nie sa to roznice "klekajcie narody, spiewajcie anioly"
zgoda. I nie spodziewaj się takich róznic w żadnym kolejnym body. Cyfra wyszła z wieku niemowlęcego.
Duży przeskok jest z CCD formatu DX na CMOS w FF - i wtedy może być to określił "klękajcie narody" :-D aczkolwiek to "nieco" :wink: subiektywne określenie.

madburn
10-06-2008, 14:34
koledzy - ponuracy jestescie wszystko na powaznie - nic z przymruzeniem oka :P
sprawdza sie - masz problem z d300 - nie umiesz, jestes kozia zyc traba , przeczytaj instrukcje etc
bynajmniej nikt nie zauwazyl poza Krzyskiem ze sa opcje ustawienia obrazu - i mozna tam dotuningowac wedle wlasnych upodoban obraz - wszak wynikowa fotka pomijajac aspekt techniczny - jednemu sie spodoba cukierkowo slodka od kolorow - innemu mocno desaturowana - z reszta mozna zmienic tylko saturacje, kontrast, jasnosc, tint, wyostrzanie (ktore nie ma wplywu na owy szum o ktorym pisze a na ostrosc detali fotografowanej sceny)
- NR dziala tylko od ISO800, lub na dlugich czasach (bynajmniej nie 1/250s),
wiec to chyba nie ja ale co poniektorzy nie doczytali instrukcji badz nie wiedza do czego sluza te opcje - kolega loki moze sam powinien przeczytac instrukje - jeszcze chwila a stwierdzi ze forum jest nie dla mnie :P
skad wie co dla mnei jest lepsze ? d60 ? bez srubokreta i pomiaru swiatla z manualami ? no proszeeee...
mnogosc funkcji w d300 ? nie ma ich tak duzo - skoro piszesz ze jest ich duzo - znaczy ze to Ciebie przerastaja
skoro do JPEGa sa cale 2 opcje - 3 stopniowa kompresja i optymalizacja rozmiaru kosztem jakosci - chyba ze masz inny firmware i masz jakies tajne opcje :P
ja rozumiem ze przy przejsciu na d300 to sie tylko nefy trzaska i mozolnie kazdy jeden dopieszcza godzinami na kompie w zimowe wieczory - zawodowiec z d3 wogole nefow nie obrabia bo wychodza mu od razu takei jakie mialy byc ? no bez jaj - po to jest zapis do jpeg zeby miec fotke od razu - gdyby bylo inaczej pucha robila by tylko Tiffy i NEFy

topic powstal - bo chcialem pomarudzic i doznac przyjacielskiego poklepania po plechach - "ja tez tak mam" - tymczasem jak widac prawda jest co niejednokrotnie nadmieniano na forum - same keny rockwelle - na 10 fotek 11 jest keepers tak ? a inni to parweniusze co sie nie znaja
paru uzytkownikow np Kaleid - podalo konstruktywne uwagi - ze co sie martwic tlem skoro kolorystyka i detale sa znaczoco lepsze

dziekuje tym ktorzy przebrneli przez pisanine (mam zarwane dwie nocki i 300% kawy w krwioobiegu wiec moge pisac nieco nieskladnie) - wasze uwagi pomogly mojemu subiektywnemu odczuciu ze warto bylo
czytajacym w postach 5 przez 10 ( w instrukcjach takze) pozdrawiam - ale na zlosc nie polece zeby sobie kupili haselblady :P

jesli ktos chce mi dopiec - prosze bardzo - mam 2 hoty na LCD - przy krawedziach - i wcale nie psuja mi przyjemnosci uzywania psrzetu - ba nawet zdjecia tym robie

piotrw - wlasciwie caly ten post to zal ze rozstaje sie z d50 - bo to naprawde swietna pucha choc bez bajerow i wodotryskow - choc przynaje ze jak przelozylem dk21M z d50 na d300 i spojrzalem jeszcze raz to w jeden to w drugi - osz do licha jaki ten d50 to ciemna mala dziurka od klucza ;) - d300 z 20% wiekszym wizjerem jest super - w koncu mi oko nie lzawi od wytrzeszczania przy ostrzeniui manualnym

Edit
Jacku - jestem doskonale swiadom ze mimo 2x wiekszej megapixelozy to tylko 30% wiecej obrazka (tak mneij wiecej)
nawet d3 tez jest 12mpix

sadze ze rozcnica nie powinna byc w krotnosci MPIx tylko rozmiaru kadru - skoro bylo 3000x2000 to takie 9000x6000 da efekt powalenia na glebe - cos jak demo haselblada - powieksza sie modelke powieksza i powieksza az widac pory na pycholu z ktorych roztocza machaja do nas lapkami :)

tematycznych trybow nie uzywam - P wlaczam tylko kiedy prosze kogos o zrobienie mnie fotki
najczesciej robie w trybie A - Awesome :P

wywar
10-06-2008, 14:50
Ja od siebie mogę polecić ci abyś wgrał sobie profil kolorów od D2X.

Jacek_Z
10-06-2008, 14:54
Edit
Jacku - jestem doskonale swiadom ze mimo 2x wiekszej megapixelozy to tylko 30% wiecej obrazka (tak mneij wiecej)
nawet d3 tez jest 12mpix

sadze ze rozcnica nie powinna byc w krotnosci MPIx tylko rozmiaru kadru - skoro bylo 3000x2000 to takie 9000x6000 da efekt powalenia na glebe - cos jak demo haselblada - powieksza sie modelke powieksza i powieksza az widac pory na pycholu z ktorych roztocza machaja do nas lapkami :)

ale ja nie wiązałem przeskoku jakościowego z ilościa MPx, a z wielkościa pojedyńczego piksela i zmianą CCD na CMOS. Te dwie rzeczy jednocześnie dają zauważalnego kopa:-D
hasele nie mają na razie 54 MPx :-D. a te 39 MPx to liczone liniowo nie jest nawet 2x tyle co 12 MPx w D300 czy D3 i może byś był nawet zawiedziony ;)

robin102
10-06-2008, 15:06
..topic powstal - bo chcialem pomarudzic i doznac przyjacielskiego poklepania po plechach -
Ode mnie jako byłego użytkownika D300 masz poklepanie :) ;) jednocześnie pragnę zwrócić Ci uwagę, że to naprawdę kawał porządnego sprzętu z mnogością ustawień, nawet nadmnogością :) może z tego też pwodu naprawdę warto rejestrować tylko w rawach aby wyciagnać maxa co sie z tej puszki da. Poza tym ta mnogość ustawień to straszna bzdura jest (subiektywnie według mnie oczywiście :) ) jest tego za dużo i do niczego w praktycznym fotografowaniu nie potrzebne, to raczej ukłon producenta do gadżeciarzy i wszelakiego rodzaju eksperymentatorów także forumowych :)
Ten aparat trzeba poznać i go wyczuć. Tak do 1000 przemyślanych zdjęć i powinno Ci się udać :) Pliki na niskich ISO rzeczywiście mają jakaś taką dziwną fakturę, iż można by uznać, że psują bokeja, ale da się nad tym zpanować- mi się dało, choć nie powiem wolę fakturę pliku na niskim ISO z CCD niż tego nowego CMOSa-plackowata i paćkata jakaś jest :-D

Krycha
10-06-2008, 15:13
Skoro Ci nie pasuje D300 to chętnie kupię!!, ale liczę że niewiele drożej od D50, skoro i tak gorszy obraz to po co przepłacać??? Jak co pisz na priva!
Aha jak robisz test to 2 identyczne obiektywy, statyw, ta sama scena i te same (w miarę możliwości) ustawienia obrazu ;) inaczej to nie test
Ja robię śluby na jpg D300 i iso w kościele 3200 to bajka, ale fakt przesiadłem się z d70s ;) i musze powiedzieć, że menu przez pierwsze 2 tyg. mnie przerastało i myślę, że do tej pory wszystkiego nie wiem, ale fotki na pewno nie szumią, wczoraj wstawiłem kilka fotek z d300 w dziale przyroda robione niektóre na iso 1600 i wyżej z ręki zerknij na szumy (NR na LOW mam ustawione w body - zresztą masz exif ;) )
Pozdrawiam i życzę samych udanych fotek.
P.s.
Aha niskie iso D300 na pewno mniej szumi od d70s, D50 nie znam Twoje testy wskazują na coś innego, ale wydaje mi się, że źle zrobione.

madburn
10-06-2008, 16:04
Ten aparat trzeba poznać i go wyczuć. Tak do 1000 przemyślanych zdjęć i powinno Ci się udać

otoz to nieco nawyki musze zmienic - jak wyjalem z pudelka to sklalem inzynierow Nikona bo pierwsze co to chialem pokretlem ustawic moje ulubione A - a tu zonk - ni ma - no co do .... dopiero po kilku chwilach obracania body w rekach dojrzalem malutkie skromne MODE pod palcem prawej reki - wiec trzeba lewa oduczyc macania po pokretle :)
prawa ma za to tendencje do krecenia kciukiem kolkiem w trybie A a tu nic sie nie zmienia - dopiero po chwili wskazujacy zalapuje ze to on sie ma ruszyc :)
genialny jest zoom - w koncu jeden klawisz - a nie 2 klawisze i kolko

zauwazalnie szybszy mechanizm lustra - mniej poruszonych fotek - d50 jak zenek - jak przy...walil lustrem do sejsmografy w tokio rejestrowaly - tu cichsze szybsze klap klap

lupus771
10-06-2008, 17:45
madburn, jak długo masz D300 i ile zdjęć zrobiłeś nowym sprzętem do tej pory???

BugsBunny
10-06-2008, 18:01
prawa ma za to tendencje do krecenia kciukiem kolkiem w trybie A a tu nic sie nie zmienia - dopiero po chwili wskazujacy zalapuje ze to on sie ma ruszyc :)
to se w menu zamień kółka i będzie jak dawniej - Custom Settings f5

Tomson
10-06-2008, 18:29
do iso800 praktycznie nie widac roznicy miedzy d50 a d300

Słuszna uwaga - jeżeli ktoś uważa, że przejście na D300 da jakieś ogromne skoki w jakości obrazowania przy niskich ISO - to się wg mnie myli. Your camera does not matter. Oczywiście, D50/D80/D200 przy ISO rzędu 1600 a taki np. D3 to inna liga, ale przy ISO 100-200 nie wiem, czy wszyscy w ślepych testach rozróżnią zdjęcia z D300 od tych z D50. Przewagi D300 są gdzie indziej (np. wizjer). Ale to nie takie proste- kupię D300 i foty będą ostre i soczyste. Świat jest niestety bardziej skomplikowany. Ja tam wolę kupować szkła i lampy - zamiast D300 będzie 70-200VR. 85/1.4 założony na D80 też dał więcej niz przejście na D300.

Jacek_Z
10-06-2008, 19:42
taki test na niskich ISO robiłem (C5D, D200, D300, D3), opublikowałem wyniki, był bardzo długi wątek na ten temat.
D200 a D80 to prawie to samo - można uznać, że tez był w tym zestawieniu:-D

ttb
10-06-2008, 20:14
madburn, jak długo masz D300 i ile zdjęć zrobiłeś nowym sprzętem do tej pory???

strzelam:
2 zdjecia:)

1- kwiatek
2- piesek

lupus771
10-06-2008, 20:39
strzelam:
2 zdjecia:)

1- kwiatek
2- piesek

Ja pytam poważnie bo sam po kupnie D300 byłem trochę "skołowany". Dopiero po jakimś czasie doszedłem do konkretnych ustawień.

Krycha
10-06-2008, 21:28
Może napisz te ustawienia, które Tobie dały efekt zadowalający. Ja po tygodniu wgrałem profil D2X MODE1, skóra znacznie lepsza się zrobiła, no pozbyłem się nadmiaru czerwieni ;)

lupus771
10-06-2008, 22:01
Może napisz te ustawienia, które Tobie dały efekt zadowalający. Ja po tygodniu wgrałem profil D2X MODE1, skóra znacznie lepsza się zrobiła, no pozbyłem się nadmiaru czerwieni ;)
:)ja ludzi nie fotografuję więc skóra nie ma dla mnie znaczenia (zobacz w mojej galerii:mrgreen:). Używam profilu D2xmodeII z małymi modyfikacjami ale to tylko po to żeby jak najmniej się bawić w NX-e bo tylko w NEFie robię
Najgorszą bolączką dla mnie jest jedynie automatyczny balans bieli ale to nie tragedia, po prostu więcej roboty przy wywołaniu NEFów

Krycha
10-06-2008, 22:10
No autobalans często się myli, zwłaszcza w sztucznym świetle... hehe no to pocieszyliśmy chyba madburn'a ;)

lupus771
10-06-2008, 22:27
Autor wątku chwali wysokie iso z D50:???: Ale czy szumy to jedyny element pogarszający obraz?? Teraz mam porównanie jaką kiszkę robił D50 powyżej 800, spadek kontrastu, wyblakłe kolory które po podciągnięciu i tak mi nie odpowiadały.... o utracie szczegółów przy odszumianiu nie wspomnę nawet. Oczywiście to tylko uwaga w porównaniu do D300 bo tak w ogóle to D50 fajna puszka