Zobacz pełną wersję : Remapowanie matrycy w serwisie
Witam
Pojawily mi sie 2 hot pixele na matrycy w D80, jaki jest koszt remapowania matrycy (wyłaczenie uszkodzonych pixeli) w serwisie nikona ?
Polsar74
10-06-2008, 11:49
Witam
Pojawily mi sie 2 hot pixele na matrycy w D80, jaki jest koszt remapowania matrycy (wyłaczenie uszkodzonych pixeli) w serwisie nikona ?
rozumiem, że nie byłeś w stanie się dodzwonić do naszego "ukochanego" serwisu ? :-)
to może wyślij im e-maile (buuuaaaahhaaa)
pzdrw
Za free. Jak się wcześniej umówisz to zrobią od ręki.
Zbigniew
10-06-2008, 19:06
Nawet jak się nie umówisz to mogą to w miarę od ręki zrobić. To trwa chwilę.
ma pytanie po ilu pstrykach pojawily sie tehoty??
aha tak z ciekawosci czy tylko de 80 maja ta przypadlosc z hotami czy de200 tez to ma??
aha tak z ciekawosci czy tylko de 80 maja ta przypadlosc z hotami czy de200 tez to ma??
nie tylko D80... nawet Canony EOSy mają ;)
Hejka, licnzik wskazuje na ok 14000 pstryknięć.
Raczej każdy to ma... :twisted:
Nawet jak się nie umówisz to mogą to w miarę od ręki zrobić. To trwa chwilę.
Mogą ale nie muszą... i wtedy każą Ci przyjść za 4h...
ale panowie, paniki nie ma, hot pixele dopiero widac na jednoltym tle, a wtedy łatwo je zniwelować w PS'ie - na normalnych zdjeciach są poprostu niewidoczne
velaskez
10-06-2008, 21:19
Mogą ale nie muszą... i wtedy każą Ci przyjść za 4h...
i potem okazuje się że za 4h jest już zamknięte:) ja tak miałem pewnego razu...
14kilo kiedy to bedzie :)
kiedy ?? 7 pokazów lotniczych i po sprawie :)
jako ze jestem usere analogu serce mi sie kraja jakbym mial wyklepac 2kilo w ciagu jednego dnia.
A wiec bylem w serwisie Nikona na Postępu, remapowanie matrycy i czyszczenie sprężonym powietrzem zostało wykonane od ręki, trwało to moze max 15 min, a najważniejsze ku uciesze pewnie wszytkich,usługi te są gratis.
A wiec bylem w serwisie Nikona na Postępu, remapowanie matrycy i czyszczenie sprężonym powietrzem zostało wykonane od ręki, trwało to moze max 15 min, a najważniejsze ku uciesze pewnie wszytkich,usługi te są gratis.
to jak to jest? czyszczenie jest gratis czy za 80zl jak to było pisane w wątku obok (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61656&page=2)?
musze sie wybrac na Postepu z D80 i chcialbym wiedziec
Pozdro,
Mayak
80zl pewnie kosztuje czyszczenie matrycy płynami, a nie spręzonym powietrzem.
Żeby nie było niejasności, mapowanie matrycy jest za darmo.
Ja mam ten przywilej, że jestem spoza Warszawy, tak więc chłopaki rzucili robotę i wzięli się za moją matrycę :mrgreen:
Sprężone powietrze jest też za free (u nich działa, bo jest zjonizowane)
A czyszczenie matrycy, jest płatne lub dodawane "za darmo" do każdej usługi związanej z naprawą bądź wymianą czegokolwiek, co jest w okolicy matrycy (lusterka, matówka, mechanizmy, regulacje i takie tam).
Np: wymiana matówki ok 120 zł z czyszczeniem matrycy.
Żeby nie było niejasności, mapowanie matrycy jest za darmo.
Ja mam ten przywilej, że jestem spoza Warszawy, tak więc chłopaki rzucili robotę i wzięli się za moją matrycę :mrgreen:
Sprężone powietrze jest też za free (u nich działa, bo jest zjonizowane)
A czyszczenie matrycy, jest płatne lub dodawane "za darmo" do każdej usługi związanej z naprawą bądź wymianą czegokolwiek, co jest w okolicy matrycy (lusterka, matówka, mechanizmy, regulacje i takie tam).
Np: wymiana matówki ok 120 zł z czyszczeniem matrycy.
Nie rozumiem. Czyli na sucho za darmo czyszczą :O! Czy o co chodzi?
przedmu****a. kazde ustawianie i grzebanie przy optyce wymaga zdmuchniecia kurzu. jesli nie ma tam syfow wymagajacych gruntowniejszego czyszczenia to troche powietrza zalatwia sprawe.
Ktoś sie może orientuje, jak to wygląda w serwisie Nikona w Berlinie? Robią od ręki mapowanie matrycy, czy trzeba sie umawiać. W sumie mam bliżej do Berlina niż do Warszawy, dlatego za każda informację będę wdzięczny.
aries.mehehe
07-07-2008, 15:18
Jeśli ktoś z Was robi foty tylko w RAWach i wywołuje je przy użyciu dcraw (bezpośrednio, czy np. przez UFRaw, gimp-ufraw) to zachęcam do zapoznania się ze stroną: http://wiki.osphoto.org/index.php/Dcraw_bad_pixel_mapping - ja sobie "zmapowałem" w pliku trzy niebieskie świecące pixele i mam spokój :) Kiedyś serwis odwiedzę dla świętego spokoju, ale to jak będę w Wawie (ciśnienia nie mam na te pixele aż takiego ;)
Ktoś sie może orientuje, jak to wygląda w serwisie Nikona w Berlinie? Robią od ręki mapowanie matrycy, czy trzeba sie umawiać. W sumie mam bliżej do Berlina niż do Warszawy, dlatego za każda informację będę wdzięczny.
lepiej sie umowic. zadzwon po prostu +49304615081 http://www.nikon-berlin.de/
lepiej sie umowic. zadzwon po prostu +49304615081 http://www.nikon-berlin.de/
idzie się dogadać w innym języku niż niemiecki? mówią po angielsku?
idzie się dogadać w innym języku niż niemiecki? mówią po angielsku?
niegdy nie probowalem po nieniemiecku :) ale angielski powinni raczej znac