Zobacz pełną wersję : canon 1000D
ranbir kapoor
10-06-2008, 09:31
http://www.dpreview.com/news/0806/08061002Canon1000D.asp
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eosdigital5/index.html
Niedzwiedz
10-06-2008, 10:07
a ja myślałem ze canon rozpoczyna erę tanich FF ;)
Czyżby odpowiedź na D3 i D300? :wink:
sokrates
10-06-2008, 10:16
mnie to wygląda na odpowiedź na D60 :-)
no i kolejna zabawka...
no ale cóż taki wymóg rynku...
żebyście wiedzieli jak schodzą Nikony D40 + 18-55 .... poezja...
ludzie kupują, a to dla dziecka, a to na prezent, a to na wakacje...
Nikon jeszcze wypuści D30 i trybem zielonym (żadnych innych) i to też będzie hit sprzedaży...
no i podstawowa funkcja która musi być w najnowszej lustrzance to możliwość kręcenia filmów... bo o to ludzie pytają non stop...
Nikon jeszcze wypuści D30 i trybem zielonym (żadnych innych) i to też będzie hit sprzedaży...
chyba z trybem nasza-klasa który od razu zmniejsza rozmiar zdjęcia i jego wagę do 0.6 MB :)
superkomornik
10-06-2008, 12:38
no i podstawowa funkcja która musi być w najnowszej lustrzance to możliwość kręcenia filmów... bo o to ludzie pytają non stop...
Ale przygotowane od razu na You Tube ;-)
Krzysiek29
10-06-2008, 13:05
mnie to wygląda na odpowiedź na D60 :-)
Pewnie tak jest. Ciekawe jaką nowość zapoda teraz Nikon. Mógłby w końcu te D90 :)
Ciekawe jaką nowość zapoda teraz Nikon. Mógłby w końcu te D90 :)
Mógłby, jestem za! :-D
hmm najbardziej mi się spodobał komentarz na którejś stronie, że ma tylko 7 pól AF ;)
kiedy nikon dojdzie do tego że 3 pola to trochę za mało :|
Nie kumam sensu tej puszki, przecież już 450D to jest wydmuszka w porównaniu z takim D80 - prawda, generację nowsza wydmuszka, ale pod względem ergonomii i budowy to jednak bardziej przypomina D60.
Canon robi konkurencję hybrydom?
*edit* Wg specyfikacji nie jest wcale mniejszy od 400D/450D. Jeżeli nie będzie kosztował najwyżej 2/3 nowego 450D, to nie wiem jaki jest sens wprowadzania takiego odświeżonego 400D na rynek.
Nie kumam sensu tej puszki, przecież już 450D to jest ...
Ja tez nie. Czym w zasadzie różnią się te puszki. Myślałem, ze niżej niż 450D to juz sie nie da, a jednak ;)
Pawel Pawlak
10-06-2008, 18:54
Trzeba przyznać, że od czasów 20D i 1dmk2 sporo się zmieniło i teraz wszystkie nowe canony mają zarąbiście ostre JPGi. Po RAWach widać ze spora w tym zasługa bardzo delikatnego filtra AA. Trochę żałuję, że nikon uległ krytyce mory w d70 i w nowych modelach stosuje silniejsze (niż d70 i nowe modele canona) filtry AA.
Ps. To taka mała refleksja po obejrzeniu pierwszych sampli z 1000D ;)
Ja tez nie. Czym w zasadzie różnią się te puszki. Myślałem, ze niżej niż 450D to juz sie nie da, a jednak ;)
Doczytałem - cena 200 ojro niższa w zamian za brak czujnika IR do pilota, ogumowanego uchwytu, spota i 2MP mniej, i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.
Litości, przecież ta puszka nawet pozwala na montaż gripa z 450D!!
Nie mogli zwyczajnie, demonstracyjnie obniżyć ceny 450D zamiast robić cyrku z nowym modelem?
Zaraz zrobi się taki burdel jak na rynku aparatów kompaktowych, a księgowych i tak nie uda się przekonać, że tania lustrzanka dla masowego odbiorcy to JEST wykonalne.
No i zastanawia mnie, co teraz zrobi Canon po uruchomieniu całej medialnej machiny dla promocji 450D.
Gdzie tu miejsce dla kolejnej, prawie identycznej puszki?
BugsBunny
10-06-2008, 19:00
Trochę żałuję, że nikon uległ krytyce mory w d70 i w nowych modelach stosuje silniejsze (niż d70 i nowe modele canona) filtry AA.
a było sobie zostawić któregoś D2... ;-)
Pawel Pawlak
10-06-2008, 19:09
a było sobie zostawić któregoś D2... ;-)
hehehe... ja się szybko uczę każdego nowego narzędzia więc potrafię sobie radzić z plikami z d300 a nawet z d200 ;)
MZ d2x w porównaniu z d300 przegrywa na tyle mocno, że nie myślę nad uzupełnieniem stadka o d2x/d2xs :)
Co innego gdybym większość zdjęć robił na iso100...
BugsBunny
10-06-2008, 19:20
Co innego gdybym większość zdjęć robił na iso100...
no właśnie, ISO 100 z D2X/Xs to jest IMHO najlepszy obrazek z jakiegokolwiek Nikona cyfrowego - niestety tylko ISO100, chociaż wyżej tez nie jest tragicznie
robin102
10-06-2008, 19:28
...Nie kumam sensu tej puszki, przecież już 450D to jest wydmuszka .........
To jest proste kumanie ;) tylko Nam hobbystom cieżko to przychodzi :(
Producenci sprzetu nie dbają o to aby Nam się żyło lepiej i abysmy mieli coraz lepsze i wygodniejsze aparaty, ani o to aby wszystko było proste i przejrzyste. Oni dbają o wyciaganie kasy z Nas i zarabianie milionków dolarków. Do tego są im potrzebne te różne cudeńka co wytwarzają. Im ich więcej, zróżnicowanych modeli tym latwiej łowi się klienta i kroi go z kasy :) Jak w przysłowiu w mentnej wodzie łatwiej rybe złapać. Im więcej modeli tym łatwiej pozyskiwać klienta, łatwiej go utrzymywać i więcej szumu i darmowej reklamy mają producenci chociażby na forach internetowych uskutecznianej przez różnych polecaczy tej czy tamtej marki. Zostając w klimacie niezroumienia poczynań producentów niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego D300 nie ma prawdziwego ISO 100 o ISO50 nie wspominając bo chciałbym aby było :) ;)
Zostając w klimacie niezroumienia poczynań producentów niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego D300 nie ma prawdziwego ISO 100 o ISO50 nie wspominając bo chciałbym aby było :) ;)
Bo wtedy miałby gorsze szumy na wysokich ISO?
Tak sobie zgaduję.
Bo wtedy miałby gorsze szumy na wysokich ISO?
Aj tam. Cos trzeba dodać w D400 ;) FF nie będzie to choć iso 100 ;) Choć takie działania to raczej polityka Canona więc myślę, że jednak Nikon czymś zaskoczy.
velaskez
10-06-2008, 19:51
ale z grubej rury walnęli...od razu 1000D... tak bez uprzedzenia ja myślałem że do 1000 to będą dochodzić jeszcze latami bo po 50 dodawali jak dotąd:)
ale z grubej rury walnęli...od razu 1000D... tak bez uprzedzenia ja myślałem że do 1000 to będą dochodzić jeszcze latami bo po 50 dodawali jak dotąd:)
To dla pewności, że jak ten aparat okaże się klapą i ludzie o nim zapomną, to minie wystarczająco dużo czasu żeby mogli ten numer spokojnie ponownie wykorzystać. ;)
cyrusvirus
10-06-2008, 20:24
A ja podejrzewam, że era 400/450D się kończy... Tak jak było w nikonie z D50 i D40. Canoniarze będą teraz mieli 1000D, a dalej już 40D...
1000D będzie schodził jak świeże bułki, a kto będzie chciał kupić lepsiejszą puchę kupi 40D
Ale i tak mimo wszystko wierzę w pełną klatkę w małym Nikonie :mrgreen:
To w sumie dobre posunięcie by było dla nas, bo jak będą mieli 1000D --> 40D --> 5D
A u nas D40 --> D80 --> D300... czyli pełna klatka się kłania :D
A ja podejrzewam, że era 400/450D się kończy... Tak jak było w nikonie z D50 i D40. Canoniarze będą teraz mieli 1000D, a dalej już 40D...
1000D będzie schodził jak świeże bułki, a kto będzie chciał kupić lepsiejszą puchę kupi 40D
No właśnie w tym rzecz, że 1000D = 450D minus dosłownie kosmetyczne detale.
To. Jest. To. Samo. Body.
Kolekcjoner
10-06-2008, 20:51
No właśnie w tym rzecz, że 1000D = 450D minus dosłownie kosmetyczne detale.
To. Jest. To. Samo. Body.
Nie nie to samo. Diabeł jak zwykle siedzi w szczegółach.
Myślę że w któtkim czasie stanie się hitem sprzedaży bez szkody dla 450D, który jest tak wypozycjonowany, że mu 1000D nie zagraża - to są aparaty z pozoru podobne ale kierowane do róznych klientów.
Paprycjusz
10-06-2008, 21:18
A ja się przez to boję o D90. Po takim kroku C, mam nadzieję, że nie będzie to puszka D60, z troszkę większym ekranikiem, fajniejszym afem i może jakimś dodatkowym przyciskiem na korpusie... A na to się może zanosić...
velaskez
10-06-2008, 21:21
a co do oznaczeń jestem ciekaw kiedy przejdą na inny system liczbowy, w końcu w heksadecymalnym można mniejszą ilością znaków większą liczbę zapisać:)
Pamiętacie analogowe czasy? Nie piszcie więc, że Nikon i Canon nagle zaczeli robić wydmuszki. Nie tak dawno (jeszcze jakieś 6-7 lat temu) aby mieć spota, korektę EV co 1/2 i synchro krótsze niż 1/90s trzeba było kupić EOS50/EOs30/F80, czyli w trzeci od góry aparat w lineupie canona czy nikona. Aby mieć synchro 1/200 czy 1/250, trzeba było kupić np. takiego F100 za jakieś 4,5 kzł. Entry level miał w nikonie takie fajne pomysły marketingowcow jak:
-brak współpracy z AF-S (F55)
-brak współpracy z zewnętrzną lampą (F55)
-brak możliwość przełączania pomiędzy CW a matrycowym bez wyboru odpowiednich programów tematycznych (F55/F65)
-brak 3DMatrix z fleszem (F65)
-brak spota (F65/F55)
-brak gripa ze spustem migawki i pokrętłem (F80/F65/F55)
To, co do tej pory oferuje entry level w nikonie (spot, korekta co 1/3EV, synchro 1/200) to naprawdę bardzo dużo w porownaniu z ostatnią generacją entry level w analogu. Fakt, w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych najtańsze analogi nikona nie były tak kastrowane, ale potem geniusze marketingu doszli do głosu. Jak sądze, podobnie będzie w analogu. Oby funkcjonalności oferowane w puszkach typu D80 nie były oferowane dopiero w puszkach z przedziału cenowego półki D300. W analogowych czasach aby mieć funkcjonalne synchro (to jest krotsze niż w 1/125) musiałem bulić za F100.
Myślę, że juz niedlugo entry level dSLR będzie tak wyglądał:
-duuuużo mpix (ludziska to lubią)
-sztucznie ograniczone wysokie ISO (chcesz mieć 3200 plac za semi profi)
-ciemny wizjerek
-live view
-brak spota
-synchro 1/125
-brak śrubokręta
-plastikowy bagnet
-możlwość kręcenia filmów
-przełączanie CW/matrix oraz AF-C/AF-S tylko przez przełączanie programow tematycznych.
velaskez
10-06-2008, 21:34
ehh, co się porobiło
Krzysiek29
11-06-2008, 08:39
A ja się przez to boję o D90. Po takim kroku C, mam nadzieję, że nie będzie to puszka D60, z troszkę większym ekranikiem, fajniejszym afem i może jakimś dodatkowym przyciskiem na korpusie... A na to się może zanosić...
a matryca to będzie 14 MPx CCD od A350. ISO 6400. :?
cyrusvirus
11-06-2008, 14:46
a matryca to będzie 14 MPx CCD od A350. ISO 6400. :?
hehe, no to by dali czadu :mrgreen: CMOSa mogliby już wsadzić, bo pixele standardowo pewnie pójdą w górę, ale cholera wie :)
grzegorz_b
11-06-2008, 15:02
Mi się wydaje że do miesiąca pojawi się odpowiednik d40 z numerkiem d30 tylko z trybami automatycznymi, bez autofocusa, większym monitorem (nie koniecznie lepszym :D ), bez możliwości podpięcia gripa, ale za to z bajerkami typu obróbka zdjęć, przystosowanie do danych potrzeb tak jak to piszaliście wcześniej :). Bo aparat typu d40 ma służyć do pstrykania fotek a nie to robienia dobrych materiałów.
Myślę że w niedługiej przyszłości pojawi się coś dla segmentu "d80" ze szybkością d300 z matrycą 14mpx (chociaż obstawałbym przy 12 :) ).
A co do serii półprofesjonalnej DXXX wkońcu zawita pełna klatka coś na miarę d3 tylko że zgrabniejszy i matrycą większą może 14 :) - ale to po wakacjach.
A na koniec roku Nikon może przygotować jakiś prezent noworoczny dla segmentu profesjonalnego z matrycą porównywalną do Canona 1DS MIII (albo i większą).
Moje pobożne życzenia przedstawiłem :P
A na koniec roku Nikon może przygotować jakiś prezent noworoczny dla segmentu profesjonalnego z matrycą porównywalną do Canona 1DS MIII (albo i większą).
Moje pobożne życzenia przedstawiłem :P
nie moze a musi
grzegorz_b
11-06-2008, 22:55
W piątek będę miał okazję trzymać w łapach Canona 1DS MIII z bardzo bogatym wyposażeniem obiektywów. Jeżeli mi się spodoba to powiem - może przedstawie jakieś moje spostrzeżenia :) - ale po zdjęciach dostarczonych od kolegi nie jestem zadowolony z trybu automatycznego (może brak jego umiejętności ... , ale 5D lepiej jemu obrazował).
Jeżeli ktoś jest zainteresowany "mini testem" to zapraszam, udostępnię kilka fotek, ale to pisać do mnie :)
Na początek kilka nie profesjonalnych zdjęć z "wiejskiej imprezy"
W cieniach się gubił balans bieli niestety:(
http://dankowice.homeip.net/parafia/?adres=galeria&padres=piknik_KH_2008
Chciałbym zobaczyć jak działa na żywo D3 :P - ale nikt ze znajomych takowej puszki nie posiada :(
Chryste Panie, kto do takich zdjęć kupuje DeEsMarki??? Masakra :)
Kolekcjoner
12-06-2008, 01:29
W piątek będę miał okazję trzymać w łapach Canona 1DS MIII z bardzo bogatym wyposażeniem obiektywów. Jeżeli mi się spodoba to powiem - może przedstawie jakieś moje spostrzeżenia :) - ale po zdjęciach dostarczonych od kolegi nie jestem zadowolony z trybu automatycznego (może brak jego umiejętności ... , ale 5D lepiej jemu obrazował).
Jeżeli ktoś jest zainteresowany "mini testem" to zapraszam, udostępnię kilka fotek, ale to pisać do mnie :)
Na początek kilka nie profesjonalnych zdjęć z "wiejskiej imprezy"
W cieniach się gubił balans bieli niestety:(
http://dankowice.homeip.net/parafia/?adres=galeria&padres=piknik_KH_2008
Chciałbym zobaczyć jak działa na żywo D3 :P - ale nikt ze znajomych takowej puszki nie posiada :(
A nie szkoda to energii na takie "testy"? Jest mnóstwo wiarygodnych informacji na temat tego aparatu. Jest kilku userów na forum CB można się od nich dowiedzieć czegoś konkretnego. Po prostu nie jest to sprzęt, który po wzięciu do ręki robi super fotki. Nie po to zresztą został stworzony. IMHO szkoda czasu - i bez obrazy ale wartość tego typu opinii jest po prostu zerowa, chyba że ktoś lubi ciągnąć flejmy jakie to Canon robi gówniane sprzęty. Do tego jeszcze bez związku z głównym tematem wątka.
A nie szkoda to energii na takie "testy"? Jest mnóstwo wiarygodnych informacji na temat tego aparatu. Jest kilku userów na forum CB można się od nich dowiedzieć czegoś konkretnego. Po prostu nie jest to sprzęt, który po wzięciu do ręki robi super fotki. Nie po to zresztą został stworzony. IMHO szkoda czasu - i bez obrazy ale wartość tego typu opinii jest po prostu zerowa, chyba że ktoś lubi ciągnąć flejmy jakie to Canon robi gówniane sprzęty. Do tego jeszcze bez związku z głównym tematem wątka.
Amen ;)
Pawel Pawlak
13-06-2008, 11:48
no i pojawiły się sample
http://www.dpreview.com/gallery/canoneos1000D_preview/
sporo tego na iso1600 zapodali ;) JPGi powinny zadowolić tych, którzy kochają gładkość bez ziarna. Wyglądają jakby je w puszce potraktowano filtrem Median.
robin102
13-06-2008, 11:59
No proszę aparacik z najniższej półki ,a na ISO 1600 szumu ani widu, ani słychu :) nie to co w D300 :mrgreen: ;)
Gdzieś rawa z sieci można z tej puszki pociagnąć ?
velaskez
13-06-2008, 12:27
Chryste Panie, kto do takich zdjęć kupuje DeEsMarki??? Masakra :)
Ciebie to dziwi, jeśli kogoś stać i chce być PRO to kupuje, i potem słychać głosy na forum że kupił aparat za ponad
10k zł i nie robi mu pro zdjęć, i auto nie ma:mrgreen:
-brak współpracy z zewnętrzną lampą (F55)
-brak spota (F65/F55)
Jedno i drugie F55 miał (nie wiem jak F65). Z moją SB-800 F55 grało (oczywiście nie wszystkie funkcje dostępne) oraz spot działał w trybie M (F55).
EOS 1000 i iso 1600: http://www.dpreview.com/gallery/photo.aspx?gallery=canoneos1000D_preview&photo=17
Motorniczy
13-06-2008, 12:48
Mistrzowie kompaktów w natarciu . Canon , jak pięknie mieć plastikowy aparat ( z taśmy produkcyjnej No. 748 ) .
No proszę aparacik z najniższej półki ,a na ISO 1600 szumu ani widu, ani słychu :) nie to co w D300 :mrgreen: ;)
Gdzieś rawa z sieci można z tej puszki pociagnąć ?
No i nareście zrobili aparat dla Ciebie. Sprzedaj to swoje barachło i kupuj jak tylko pokażą się w sklepach ;-)
Pawel Pawlak
13-06-2008, 13:09
Robin, ty miałeś chyba felerną wersję D300...
robin102
14-06-2008, 12:41
Serdeczne dzięki koledzy za rady. Wcale się nie dziwię, przecież mam tu tylu przyjaciół :)
Puki co czekam czasów gdy Nikon łyknie Canona, bądź Canon wykupi Nikona i wtedy to co najlepsze będzie w jednym :) czyli zajebiaszcza jakość plików z matryc Canona i rewelacyjna budowa aparatów ze świetną obsługą od Nikona. Na dziś zachwalam co dobre jest i jadę po tym co szajsowne jest nie wnikając za mocno czy zaboli to Canona czy Nikona. Płacę za to więc mi wolno :)
Zresztą oni i tak mają to w (_l_) ;)
Aaaaaaaaaa i w międzyczasie cieszę sie ze sprzętu który używam.
wyrwiflak
17-06-2008, 10:20
Mistrzowie kompaktów w natarciu . Canon , jak pięknie mieć plastikowy aparat ( z taśmy produkcyjnej No. 748 ) .
Ja bym wolał drewniany :)
velaskez
17-06-2008, 11:56
Puki co czekam czasów gdy Nikon łyknie Canona, bądź Canon wykupi Nikona i wtedy to co najlepsze będzie w jednym :)
Robin, tylko jaką nazwę by to miało? Cakon czy Ninon?
Robin, tylko jaką nazwę by to miało? Cakon czy Ninon?
Hoya. :mrgreen:
robin102
17-06-2008, 22:39
Canikon :) :) :) model D102d
velaskez
17-06-2008, 23:21
dobre :mrgreen:
fotojacek
18-06-2008, 02:35
Canimatix heheheheheeh
robin102
18-06-2008, 13:50