Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dekielek - AFS 14-24/2.8G

apsza
09-06-2008, 17:01
Spada dekielek przedni w tym supersłoiku jak go noszę na ramieniu. Ten przy N AF14/2.8D był ze skóry i wiązany a teraz kicha totalna. 3x bym go zgubił na szczęście w nieprzeludniom terenie i udało mi się go odnaleźć. Wysłałem problem tego szajsa do Nikona P. ciekawe co odpiszą. Pewnie nie zgłoszą nawet tego dalej.

apsza
11-06-2008, 20:25
Tak jak myślałem. NP odpisał mi, że owszem sprawdził to. Jemu też się zsuwał, ale generalnie stwierdził, że tak może zostać i nie zgłosi tego do żółtków, żeby poprawili konstrukcję i szajskie mocowanie dekielka (np. na 1/2 gwintu lub na jakieś mikrozatrzaski). Pozostaje mi przewiercić szajsa i - na sznurek.

lesheck
12-06-2008, 20:29
Wez dekielek od srodka, albo obiektyw od zewnatrz oklej kawalkiem czarnej tasmy izolacyjnej (albo i czerwonej :P).

galu44
14-06-2008, 11:18
Wez dekielek od srodka, albo obiektyw od zewnatrz oklej kawalkiem czarnej tasmy izolacyjnej (albo i czerwonej :P).

lepiej tego tulipana nie obklejać, bo będzie winietował :)

apsza
23-06-2008, 17:04
Jak przewidywałem wczoraj go zgubiłem. FOTOJOKER powiedział że nie mogę u niego zamówić. NP odpisał że mam sytać w FOTOJOKERZE. Gdzie zamówić ten szajski dekielek?

markB
23-06-2008, 21:35
Będzie ciężko. Pytałem się o to parę tygodni temu w oddziale NPS w Poznaniu, ale stwierdzili, że czegoś takiego nie widać w katalogu więc nie zamówią, i że mam się kontaktować bezpośrednio z Nikonem na Postępu. Ja nie zgubiłem, ale chciałem drugi, co by przystosować go do filtrów. Z jakiś miesiąc temu widziałem ogłoszenie o sprzedaży tego półlitrowego dekla (jak to można zgubić?) na Allegro. Ale szybko zniknęło.

who
24-06-2008, 04:42
jeżeli ma on oznaczenie FC-14-24 czy jakoś tak to mógłbym pomóc, bo widzę że na japońskim amazonie jest coś co określają jako Lens Cap dla tego Nikona

pinio
24-06-2008, 20:48
jeżeli ma on oznaczenie FC-14-24 czy jakoś tak to mógłbym pomóc, bo widzę że na japońskim amazonie jest coś co określają jako Lens Cap dla tego Nikona
A jak z ceną za taki dekielek? Jeśli nie żądają bajońskich cen, to chętnie bym też taki zakupił z myślą o ewentualnym przystosowaniu jako mocowanie filterka - przystosowanie metodą Adama Słodowego. Nie wiem czemu, ale od razu przychodzi mi do głowy tekst w jego stylu:"Pewnie każdy ma w domu jakiś stary, niepotrzebny dekielek do Nikkorka N14-24 ...." ;) :)

apsza
24-06-2008, 21:29
NP przysłał pocztę i nr katalogowy dekielka : JXA 10101 i kazał mi zamawiać w sklepach. Dzisiaj zapytałem w jakich, bo w Fotojokerze nie wiedzą wogóle o co chodzi i wmawiają mi, że to jest zwykły dekielek standardowy, o określonej średnicy. Szkoda, że sprzedawcy NP nie interesują się sprzętem Nikona. Byłem w 2 MM i kolejnym Fotojokerze. Treż nie wiedzą o co chodzi i ile trzeba czekać, a o tym ile kosztuje szkoda nawet marzyć. Mówią że spytają przedstawiciela, z którym handlują. ON podobno przychodzi raz na tydzień do nich, ale jak nawet przyjdzie to i tak na pewno nie będzie wiedział. Sklep może wiedzieć tylko wtedy, gdy ON się dowie (nie wiadomo kiedy) i im może powie. Tak czy inaczej wszędzie zostawiłem namiary do siebie i mam nadzieję, że może zadzwonią. Jak będę coś wiedział to dam znać na Forum. Jutro podzwonię po sklepach w Niemczech. Może dadzą mi jakiś cień szansy. Może wystarczyłoby tylko tam pojechać te 1000km i już miałbym po problemie. A tak nawiasem mówiąc, warto mieć drugi. Zgubić go łatwo, jak się aparat nosi na pasku na ramieniu (jak ja). Wtedy zahacza o np. cz. ubrania i spada. Teraz na pewno go przewiercę i dam na sznurek do paska. Numer z taśmą izolacyjną nie zdał egzaminu, bo utrudnione było zakładanie, a za którymś razem pionowe wzmocnienia konstrukcji dekielka zdzierały taśmę i się podwijała i robiła się totalna kicha. Mój super N 14-24/2.8G musi zasnać na kilka miesięcy w torbie niestety. Ot taki drobiazg a taka kicha.

who
25-06-2008, 06:03
A jak z ceną za taki dekielek?

Jak napisałem do apsza, cena byłaby 85zł. No ale to może przez PW więcej szczegółów.

markB
25-06-2008, 15:02
NP przysłał pocztę i nr katalogowy dekielka : JXA 10101 i kazał mi zamawiać w sklepach. Dzisiaj zapytałem w jakich, bo w Fotojokerze nie wiedzą wogóle o co chodzi i wmawiają mi, że to jest zwykły dekielek standardowy, o określonej średnicy. Szkoda, że sprzedawcy NP nie interesują się sprzętem Nikona. Byłem w 2 MM i kolejnym Fotojokerze. Treż nie wiedzą o co chodzi i ile trzeba czekać, a o tym ile kosztuje szkoda nawet marzyć. Mówią że spytają przedstawiciela, z którym handlują. ON podobno przychodzi raz na tydzień do nich, ale jak nawet przyjdzie to i tak na pewno nie będzie wiedział. Sklep może wiedzieć tylko wtedy, gdy ON się dowie (nie wiadomo kiedy) i im może powie. Tak czy inaczej wszędzie zostawiłem namiary do siebie i mam nadzieję, że może zadzwonią. Jak będę coś wiedział to dam znać na Forum. Jutro podzwonię po sklepach w Niemczech. Może dadzą mi jakiś cień szansy. Może wystarczyłoby tylko tam pojechać te 1000km i już miałbym po problemie. A tak nawiasem mówiąc, warto mieć drugi. Zgubić go łatwo, jak się aparat nosi na pasku na ramieniu (jak ja). Wtedy zahacza o np. cz. ubrania i spada. Teraz na pewno go przewiercę i dam na sznurek do paska. Numer z taśmą izolacyjną nie zdał egzaminu, bo utrudnione było zakładanie, a za którymś razem pionowe wzmocnienia konstrukcji dekielka zdzierały taśmę i się podwijała i robiła się totalna kicha. Mój super N 14-24/2.8G musi zasnać na kilka miesięcy w torbie niestety. Ot taki drobiazg a taka kicha.

Widzę, że jesteś z Wrocławia (lub okolic). Skontaktuj się z partnerem NPS na Wrocław: http://www.europe-nikon.com/home/pl_PL/local_content/broad/448/1.html
Może będziesz miał więcej szczęścia niż ja w Poznaniu i będą mieli już nowe katalogi Nikona.

markB
25-06-2008, 20:55
No i dzisiaj przy okazji wizyty w St. Browarze odwiedziłem mieszczący się tam NPS. Ekipa wymieniła się na bardziej kompetentną i przebywająca tam pani poinformowała mnie, że taki dekielek, jeśli tylko ma numer katalogowy, można u nich zamówić. Więc atakuj NPS we Wrocławiu, albo skorzystaj z oferty kolegi who.

apsza
25-06-2008, 21:41
Dzięki markB za pomoc i namiary. Numer katalogowy dekielka jakby ktoś potrzebował to : JXA10101. Ja zdecydowałem się skorzystać z uprzejmości who i jutro sprowadzam z Nagoi. Dzięki wszystkim za pomoc.

pinio
25-06-2008, 21:59
A wiadomo ile kosztuje zamawiając w NPS?

Veyron
29-06-2008, 12:10
u szwabów dostępny od ręki - kosztuje 11,9 euro.

apsza
16-07-2008, 18:13
Właśnie przyszedł dekielek od who85!! Z Japonii szedł tylko 5dni, ale na szajskiej poczcie polskiej koło domu przeleżał 11dni. Jeszcze raz dzięki who85 bardzo no i Forum oczywiście.

cinki23
08-10-2009, 08:22
Witam.
Odkopie nieco temat.
Niestety na wczorajszym plenerze także zgubiłem wyżej opisany dekielek :-(

Ktoś z użytkowników musiał ostatnio kupować taki dekielek ??

Jakieś namiary porady mile widziane.

BART3skiing
08-10-2009, 10:17
Nie wiem po co wymyślono gubienie dekielków to jest najgorsze kiedy ściągamy go z obiektywu i już nie wiadomo gdzie jest :)

deep
08-10-2009, 15:09
Witam.
Odkopie nieco temat.
Niestety na wczorajszym plenerze także zgubiłem wyżej opisany dekielek :-(

Ktoś z użytkowników musiał ostatnio kupować taki dekielek ??

Jakieś namiary porady mile widziane.

http://cgi.ebay.com/Nikon-Front-Lens-Cap-AFS-14-24mm-F2-8G-ED-Genuine-Nikon_W0QQitemZ220458228934QQcmdZViewItemQQptZLens _Accessories?hash=item3354559cc6

grafo
17-01-2010, 19:20
Tez pozowle sobie odkopac. Jesli ktos bedzie to sprowadzal i bylaby okazja np rozdzielic koszty wysylki to tez chetnie bym sie pisal na ten dekiel.