Zobacz pełną wersję : Dekielek - AFS 14-24/2.8G
Spada dekielek przedni w tym supersłoiku jak go noszę na ramieniu. Ten przy N AF14/2.8D był ze skóry i wiązany a teraz kicha totalna. 3x bym go zgubił na szczęście w nieprzeludniom terenie i udało mi się go odnaleźć. Wysłałem problem tego szajsa do Nikona P. ciekawe co odpiszą. Pewnie nie zgłoszą nawet tego dalej.
Tak jak myślałem. NP odpisał mi, że owszem sprawdził to. Jemu też się zsuwał, ale generalnie stwierdził, że tak może zostać i nie zgłosi tego do żółtków, żeby poprawili konstrukcję i szajskie mocowanie dekielka (np. na 1/2 gwintu lub na jakieś mikrozatrzaski). Pozostaje mi przewiercić szajsa i - na sznurek.
Wez dekielek od srodka, albo obiektyw od zewnatrz oklej kawalkiem czarnej tasmy izolacyjnej (albo i czerwonej :P).
Wez dekielek od srodka, albo obiektyw od zewnatrz oklej kawalkiem czarnej tasmy izolacyjnej (albo i czerwonej :P).
lepiej tego tulipana nie obklejać, bo będzie winietował :)
Jak przewidywałem wczoraj go zgubiłem. FOTOJOKER powiedział że nie mogę u niego zamówić. NP odpisał że mam sytać w FOTOJOKERZE. Gdzie zamówić ten szajski dekielek?
Będzie ciężko. Pytałem się o to parę tygodni temu w oddziale NPS w Poznaniu, ale stwierdzili, że czegoś takiego nie widać w katalogu więc nie zamówią, i że mam się kontaktować bezpośrednio z Nikonem na Postępu. Ja nie zgubiłem, ale chciałem drugi, co by przystosować go do filtrów. Z jakiś miesiąc temu widziałem ogłoszenie o sprzedaży tego półlitrowego dekla (jak to można zgubić?) na Allegro. Ale szybko zniknęło.
jeżeli ma on oznaczenie FC-14-24 czy jakoś tak to mógłbym pomóc, bo widzę że na japońskim amazonie jest coś co określają jako Lens Cap dla tego Nikona
jeżeli ma on oznaczenie FC-14-24 czy jakoś tak to mógłbym pomóc, bo widzę że na japońskim amazonie jest coś co określają jako Lens Cap dla tego Nikona
A jak z ceną za taki dekielek? Jeśli nie żądają bajońskich cen, to chętnie bym też taki zakupił z myślą o ewentualnym przystosowaniu jako mocowanie filterka - przystosowanie metodą Adama Słodowego. Nie wiem czemu, ale od razu przychodzi mi do głowy tekst w jego stylu:"Pewnie każdy ma w domu jakiś stary, niepotrzebny dekielek do Nikkorka N14-24 ...." ;) :)
NP przysłał pocztę i nr katalogowy dekielka : JXA 10101 i kazał mi zamawiać w sklepach. Dzisiaj zapytałem w jakich, bo w Fotojokerze nie wiedzą wogóle o co chodzi i wmawiają mi, że to jest zwykły dekielek standardowy, o określonej średnicy. Szkoda, że sprzedawcy NP nie interesują się sprzętem Nikona. Byłem w 2 MM i kolejnym Fotojokerze. Treż nie wiedzą o co chodzi i ile trzeba czekać, a o tym ile kosztuje szkoda nawet marzyć. Mówią że spytają przedstawiciela, z którym handlują. ON podobno przychodzi raz na tydzień do nich, ale jak nawet przyjdzie to i tak na pewno nie będzie wiedział. Sklep może wiedzieć tylko wtedy, gdy ON się dowie (nie wiadomo kiedy) i im może powie. Tak czy inaczej wszędzie zostawiłem namiary do siebie i mam nadzieję, że może zadzwonią. Jak będę coś wiedział to dam znać na Forum. Jutro podzwonię po sklepach w Niemczech. Może dadzą mi jakiś cień szansy. Może wystarczyłoby tylko tam pojechać te 1000km i już miałbym po problemie. A tak nawiasem mówiąc, warto mieć drugi. Zgubić go łatwo, jak się aparat nosi na pasku na ramieniu (jak ja). Wtedy zahacza o np. cz. ubrania i spada. Teraz na pewno go przewiercę i dam na sznurek do paska. Numer z taśmą izolacyjną nie zdał egzaminu, bo utrudnione było zakładanie, a za którymś razem pionowe wzmocnienia konstrukcji dekielka zdzierały taśmę i się podwijała i robiła się totalna kicha. Mój super N 14-24/2.8G musi zasnać na kilka miesięcy w torbie niestety. Ot taki drobiazg a taka kicha.
A jak z ceną za taki dekielek?
Jak napisałem do apsza, cena byłaby 85zł. No ale to może przez PW więcej szczegółów.
NP przysłał pocztę i nr katalogowy dekielka : JXA 10101 i kazał mi zamawiać w sklepach. Dzisiaj zapytałem w jakich, bo w Fotojokerze nie wiedzą wogóle o co chodzi i wmawiają mi, że to jest zwykły dekielek standardowy, o określonej średnicy. Szkoda, że sprzedawcy NP nie interesują się sprzętem Nikona. Byłem w 2 MM i kolejnym Fotojokerze. Treż nie wiedzą o co chodzi i ile trzeba czekać, a o tym ile kosztuje szkoda nawet marzyć. Mówią że spytają przedstawiciela, z którym handlują. ON podobno przychodzi raz na tydzień do nich, ale jak nawet przyjdzie to i tak na pewno nie będzie wiedział. Sklep może wiedzieć tylko wtedy, gdy ON się dowie (nie wiadomo kiedy) i im może powie. Tak czy inaczej wszędzie zostawiłem namiary do siebie i mam nadzieję, że może zadzwonią. Jak będę coś wiedział to dam znać na Forum. Jutro podzwonię po sklepach w Niemczech. Może dadzą mi jakiś cień szansy. Może wystarczyłoby tylko tam pojechać te 1000km i już miałbym po problemie. A tak nawiasem mówiąc, warto mieć drugi. Zgubić go łatwo, jak się aparat nosi na pasku na ramieniu (jak ja). Wtedy zahacza o np. cz. ubrania i spada. Teraz na pewno go przewiercę i dam na sznurek do paska. Numer z taśmą izolacyjną nie zdał egzaminu, bo utrudnione było zakładanie, a za którymś razem pionowe wzmocnienia konstrukcji dekielka zdzierały taśmę i się podwijała i robiła się totalna kicha. Mój super N 14-24/2.8G musi zasnać na kilka miesięcy w torbie niestety. Ot taki drobiazg a taka kicha.
Widzę, że jesteś z Wrocławia (lub okolic). Skontaktuj się z partnerem NPS na Wrocław: http://www.europe-nikon.com/home/pl_PL/local_content/broad/448/1.html
Może będziesz miał więcej szczęścia niż ja w Poznaniu i będą mieli już nowe katalogi Nikona.
No i dzisiaj przy okazji wizyty w St. Browarze odwiedziłem mieszczący się tam NPS. Ekipa wymieniła się na bardziej kompetentną i przebywająca tam pani poinformowała mnie, że taki dekielek, jeśli tylko ma numer katalogowy, można u nich zamówić. Więc atakuj NPS we Wrocławiu, albo skorzystaj z oferty kolegi who.
Dzięki markB za pomoc i namiary. Numer katalogowy dekielka jakby ktoś potrzebował to : JXA10101. Ja zdecydowałem się skorzystać z uprzejmości who i jutro sprowadzam z Nagoi. Dzięki wszystkim za pomoc.
A wiadomo ile kosztuje zamawiając w NPS?
u szwabów dostępny od ręki - kosztuje 11,9 euro.
Właśnie przyszedł dekielek od who85!! Z Japonii szedł tylko 5dni, ale na szajskiej poczcie polskiej koło domu przeleżał 11dni. Jeszcze raz dzięki who85 bardzo no i Forum oczywiście.
Witam.
Odkopie nieco temat.
Niestety na wczorajszym plenerze także zgubiłem wyżej opisany dekielek :-(
Ktoś z użytkowników musiał ostatnio kupować taki dekielek ??
Jakieś namiary porady mile widziane.
BART3skiing
08-10-2009, 10:17
Nie wiem po co wymyślono gubienie dekielków to jest najgorsze kiedy ściągamy go z obiektywu i już nie wiadomo gdzie jest :)
Witam.
Odkopie nieco temat.
Niestety na wczorajszym plenerze także zgubiłem wyżej opisany dekielek :-(
Ktoś z użytkowników musiał ostatnio kupować taki dekielek ??
Jakieś namiary porady mile widziane.
http://cgi.ebay.com/Nikon-Front-Lens-Cap-AFS-14-24mm-F2-8G-ED-Genuine-Nikon_W0QQitemZ220458228934QQcmdZViewItemQQptZLens _Accessories?hash=item3354559cc6
Tez pozowle sobie odkopac. Jesli ktos bedzie to sprowadzal i bylaby okazja np rozdzielic koszty wysylki to tez chetnie bym sie pisal na ten dekiel.