PDA

Zobacz pełną wersję : UPGRADE biosu

sradek
09-06-2008, 09:07
Po zmianie procesora chciałem zrobic upgrade biosu na Asusie P5k-VM - w manualu są opisane sposoby jak to zrobić - jeden z nich to przyciśnięcie kombinacji alt+f2 - przyciskam na różne sposoby bez rezultatu. Dodam, że na starej płycie (też asus) P5P800 nie mam takiego problemu.

Nie posiadam Fdd, nową wersje chce wgrać z pendrive'a.

Pozdrawiam

ADAM1
09-06-2008, 10:17
Fizycznie, aktualizacja biosu polega na uruchomieniu programu do flashowania tegoż i nazywa się on "Flash" w kombinacji z różnymi producenckimi, językowymi udziwnieniami.:D

Pewnie można go uruchamiać za pomocą jakichś tajemniczych skrótów, tylko po co?;)

A uruchamianie go z wynalazków, typu pendrive, zdecydowanie odradzam.

Wyłącz wszystkie zbędne procesy, uruchom wspomniany program, załaduj bios i flashuj.

Wsio.

PS. Parę słów tytułem wyjaśnienia. Wspomniana procedura tyczy aktualizacji biosu z poziomu systemu (wygodnie i łatwo). Co do pedrive, to nie polecam, bo ciągną nieraz wiruski i uruchamianie ich beztroskie (szczególnie do tak poważnych zadań), to poważny błąd.

sradek
09-06-2008, 10:45
Masz na myśli programik dos'owy? Nie posiadam Fdd.

Chyba że można zrobić upgrejda z poziomu WINXP...

Radek

ADAM1
09-06-2008, 10:53
Masz na myśli programik dos'owy? Nie posiadam Fdd.

Chyba że można zrobić upgrejda z poziomu WINXP...

Radek

Przeczytaj PS.;)

rastula
09-06-2008, 11:04
sciagnij ze strony producenta program "asus update", powinien zadziałać z poziomu windy

ale ja bym kupił sobie za 20 PLN fdd i zrobił najpierw bacup biosu na dyskietce, co by niespodzianek nie było...

ADAM1
09-06-2008, 11:15
sciagnij ze strony producenta program "asus update", powinien zadziałać z poziomu windy

ale ja bym kupił sobie za 20 PLN fdd i zrobił najpierw bacup biosu na dyskietce, co by niespodzianek nie było...

Program, o którym mówisz, robi backup biosu, więc bez paniki.

Trzeba tylko czytać co się robi, a nie tylko "Ok", "Ok".:D

rastula
09-06-2008, 11:32
no robi backup

ale jak sobie kolega odtworzy ten bios jak sobie spieprzy oryginalny

przecież mu płyta nie wstanie :) ... w takim przypadku przy rozruchu i flashowaniu biosa bedzie mu dyskietka potrzebna :)

na wszelki wypadek warto miec :)...

ADAM1
09-06-2008, 11:36
no robi backup

ale jak sobie kolega odtworzy ten bios jak sobie spieprzy oryginalny

przecież mu płyta nie wstanie :) ... w takim przypadku przy rozruchu i flashowaniu biosa bedzie mu dyskietka potrzebna :)

na wszelki wypadek warto miec :)...

Takie rzeczy to dogrywa się do LIVE_CD np. BART_PE, albo podobnych.
Dyskietki, to anachronizm. :D

sradek
09-06-2008, 11:59
dzięki koledzy, powalczę wieczorem.

rastula
09-06-2008, 12:31
Takie rzeczy to dogrywa się do LIVE_CD np. BART_PE, albo podobnych.
Dyskietki, to anachronizm. :D

myslisz że jak kolega zadaje tego typu pytania , to poradzi sobie z wyprodukowaniem własnej dystrybucji windy ?

śmiem wątpić :-)...

no ale myślę, że asus update da radę :), więc nie ma problemu

sradek
10-06-2008, 20:56
Jeszcze raz wielkie dzięki - wgrany nowy Bios z moim własnym LOGO :D

Pozdrawiam