Zobacz pełną wersję : UPGRADE biosu
Po zmianie procesora chciałem zrobic upgrade biosu na Asusie P5k-VM - w manualu są opisane sposoby jak to zrobić - jeden z nich to przyciśnięcie kombinacji alt+f2 - przyciskam na różne sposoby bez rezultatu. Dodam, że na starej płycie (też asus) P5P800 nie mam takiego problemu.
Nie posiadam Fdd, nową wersje chce wgrać z pendrive'a.
Pozdrawiam
Fizycznie, aktualizacja biosu polega na uruchomieniu programu do flashowania tegoż i nazywa się on "Flash" w kombinacji z różnymi producenckimi, językowymi udziwnieniami.:D
Pewnie można go uruchamiać za pomocą jakichś tajemniczych skrótów, tylko po co?;)
A uruchamianie go z wynalazków, typu pendrive, zdecydowanie odradzam.
Wyłącz wszystkie zbędne procesy, uruchom wspomniany program, załaduj bios i flashuj.
Wsio.
PS. Parę słów tytułem wyjaśnienia. Wspomniana procedura tyczy aktualizacji biosu z poziomu systemu (wygodnie i łatwo). Co do pedrive, to nie polecam, bo ciągną nieraz wiruski i uruchamianie ich beztroskie (szczególnie do tak poważnych zadań), to poważny błąd.
Masz na myśli programik dos'owy? Nie posiadam Fdd.
Chyba że można zrobić upgrejda z poziomu WINXP...
Radek
Masz na myśli programik dos'owy? Nie posiadam Fdd.
Chyba że można zrobić upgrejda z poziomu WINXP...
Radek
Przeczytaj PS.;)
sciagnij ze strony producenta program "asus update", powinien zadziałać z poziomu windy
ale ja bym kupił sobie za 20 PLN fdd i zrobił najpierw bacup biosu na dyskietce, co by niespodzianek nie było...
sciagnij ze strony producenta program "asus update", powinien zadziałać z poziomu windy
ale ja bym kupił sobie za 20 PLN fdd i zrobił najpierw bacup biosu na dyskietce, co by niespodzianek nie było...
Program, o którym mówisz, robi backup biosu, więc bez paniki.
Trzeba tylko czytać co się robi, a nie tylko "Ok", "Ok".:D
no robi backup
ale jak sobie kolega odtworzy ten bios jak sobie spieprzy oryginalny
przecież mu płyta nie wstanie :) ... w takim przypadku przy rozruchu i flashowaniu biosa bedzie mu dyskietka potrzebna :)
na wszelki wypadek warto miec :)...
no robi backup
ale jak sobie kolega odtworzy ten bios jak sobie spieprzy oryginalny
przecież mu płyta nie wstanie :) ... w takim przypadku przy rozruchu i flashowaniu biosa bedzie mu dyskietka potrzebna :)
na wszelki wypadek warto miec :)...
Takie rzeczy to dogrywa się do LIVE_CD np. BART_PE, albo podobnych.
Dyskietki, to anachronizm. :D
dzięki koledzy, powalczę wieczorem.
Takie rzeczy to dogrywa się do LIVE_CD np. BART_PE, albo podobnych.
Dyskietki, to anachronizm. :D
myslisz że jak kolega zadaje tego typu pytania , to poradzi sobie z wyprodukowaniem własnej dystrybucji windy ?
śmiem wątpić :-)...
no ale myślę, że asus update da radę :), więc nie ma problemu
Jeszcze raz wielkie dzięki - wgrany nowy Bios z moim własnym LOGO :D
Pozdrawiam