PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F50 Poproszę o ocenę i porady...:)

dugi2000
02-05-2006, 09:38
Witam serdecznie... Kupiłem aparat NIKON F50. Czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi ten model? Wymienic jego wady oraz zalety? Nie znam się jeszcze na tyle na NIKONACH by w pełni ocenić każdy z aparatów, a nie ukrywam, że chciałbym zająć sie fotografią a F50 był dla mnie cenowo najlepiej prezentującym sie aparatem pod względem funkcjonalności i możliwości (kuzyn posiada D70) - zatem istnieje wspólna możliwość korzystania z obiektywów (przynajmniej niektórych) oraz innych akcesoriów. Proszę również o jakieś adresy i namiary na dane i specyfikacje o tym aparacie...

Kekacz
02-05-2006, 10:38
Primo: Nie ma aparatu Nikon F50 D - wywal albo F albo D, wg uznania
Secundo: na gorze jest taka ikonka
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/templates/subSilver/images/icon_mini_search.gif) a obok napis Szukaj (http://forum.nikon.org.pl/search.php), kiedy na niego klikniesz trafisz do nowego, lepszego świata odpowiedzi do pytan.

krystek
02-05-2006, 10:47
Kekacz, oczywiscie, ze jest, nie slyszales o czyms takim jak datownik?

dugi2000
02-05-2006, 10:51
Nie znam się za bardzo na modelach (stąd moje pytania o opinie) ale wiem i potrafię czytac;) Mój aparat to z CAŁĄ perwnością F50 D (d oznacza własnie datownik);)

Kekacz
02-05-2006, 11:45
Datownik? A to takie smieszne cus co dodaje takie artystyczne numerki na zdjeciach? Cos tam slyszalem, a nawet widzialem :P

Co nie zmienia faktu ze przycisk Szukaj jest nadal aktualny. Co gorsza są tam informacje o F50.

Vadim
02-05-2006, 14:46
Kekacz

Jak nie masz nic do dodania, to przestań błaznować. Pytanie było jasne, a dugi2000 prawidłowo podał nazwę aparatu.

ALF
03-05-2006, 02:19
tu coś znajdziesz:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/specroom98/f50/f50spec.htm

dugi2000
03-05-2006, 09:37
ThX ALF;]

[ Dodano: Sro 03 Maj, 2006 ]
Ja myślałem że ktoś coś mi powie z autopsji na temat tego body. Poczytałem trochę w necie ale tam za dużo o tym aparacie nie ma... Dane to tylko dane. Wolałbym usłyszeć opinię kogoś...Więc?

Vadim
03-05-2006, 10:01
dugi2000

Może się wstydzą przyznać, że mieli kiedyś taki sprzęt :evil: Ja niestety nie miałem...

dugi2000
03-05-2006, 10:47
Vadim hehehehe;] Czyżbym kupił 0,5 kg złomu?;d heheheh mam nadzieję że czegoś jednak się nauczę korzystając z tego aparatu... i mam również nadzieje ze nie jest az taki zly... to w koncu moj pierwszy NIKON!!!

Vadim
03-05-2006, 10:55
dugi2000

Nie jest zły. A co najważniejsze, to nie aparat robi zdjęcia.
Tylko że teraz nie jest trendy, bo nie syfrak :mrgreen:

dugi2000
03-05-2006, 11:04
Vadim nie chcę syfraka :mrgreen: wolę się namęczyć i cekać potem z utęsknieniem na efekt mojej pracy;] Fajnie trzaskać fotki;] Obrabiaie juz mniej przyjemne... i czesciej sie ktos czepia

cypherdid
03-05-2006, 12:53
dobrze jest...spokojnie się nauczysz lustra na tym sprzęcie..ważne tylko żeby dobrze mierzył światło :) reszta niepotrzebna :) ..a starzy ludzie którzy tutaj są :) :) :) [bez obrazy] uczyli się na zenitach i zazdroszczą teraz że startujesz z nikona :) [malutka ironia ;) ]..fotkuj i nie truj d*** dobrze zrobiłeś wybierając system...fotkuj i nie zastanawiaj się czy dobry aparat czy nie...dobry jest jeśli migawka i pomiar działa :) włącz manual i maluj światłem

dugi2000
03-05-2006, 14:17
Pięknie to ująłeś... 'włacz manual i maluj swiatlem'

Kekacz
04-05-2006, 09:12
Kekacz

Jak nie masz nic do dodania, to przestań błaznować. Pytanie było jasne, a dugi2000 prawidłowo podał nazwę aparatu.

Czytasz ze zrozumieniem czy tylko tak dla zasady chcesz zaistniec jako niby policjant?

Vadim
04-05-2006, 10:33
Kekacz

Czytam i zastanawiam się, co chciałeś osiągnąć wykazując się indolencją w tym temacie? 8)

Kekacz
04-05-2006, 10:43
Kekacz

Czytam i zastanawiam się, co chciałeś osiągnąć wykazując się indolencją w tym temacie? 8)

Zwrocic uwage kolejnego, nowego uzyszkodnika, ze na kazdym forum istnieje takie cos jak Szukaj!
I jeszcze raz prosze, staraj sie zrozumiec to co czytasz. :P
Koncze, aby nie znizac sie do twojego poziomu charakteryzujacego sie jak widze, probą obrazenia drugiej strony.

irekka
04-05-2006, 10:54
Zrobiłem nim dużo zdjeć. Ma dosyć mało ergonomiczne menu - jakakolwiek zmiana to naciskanie malutkich guziczków. Ale jak powszechnie wiadomo, w aparacie najwazniejszy jest obiektyw - AF wolny i z tego co pamietam obsługuje tylko obiektywy na srubokręt. Przy obietywie tamron 28-75 2,8 oceniłbym nawet że szybszy niż ten sam obiektyw podpięty do d70. Wizjer duży jasny (no ale bez przegięć - to tani i prosty korpus). Wykonanie oczywiście plastykowe - i pamietam jak jakieś 10 lat temu kosztował w polskim sklepie 2 tys złotych. I był tez pierwszy mój nikon.

Vadim
04-05-2006, 10:57
Kekacz

Najpierw napisałeś:

"Primo: Nie ma aparatu Nikon F50 D - wywal albo F albo D, wg uznania..."

Gdy okazało się, że jednak istnieje taki aparat z takimi oznaczeniami, to napisałeś:

"Datownik? A to takie smieszne cus co dodaje takie artystyczne numerki na zdjeciach? Cos tam slyszalem, a nawet widzialem..."

a na koniec twierdzisz, że to ja próbuję obrazić drugą stronę :twisted:

Dobrze, że kończysz, bo też nie chce mi się już z tobą na ten temat pisać. Oprócz tego szukaj, istnieje jeszcze coś takiego, jak przyznanie się do pomyłki.

Pozdrawiam

stary
04-05-2006, 20:14
F 50 byl moim pierwszym nikonem ,po przesiadce z zenita byl to inny swiat,
lecz bardzo szybko wyleczylem sie z niego i zamienilem go na F 601 AF.Powodem byly ograniczone mozliwosci tego aparatu.
F50 jest jak kompakt z podgladem przez obiektyw i mozliwoscia zmiany obiektywow.
W automatyce mierzy swiatlo tylko matryca a pomiaru centralnie wazonego mozesz uzywac tylko w manualu.Pomiaru punktowego nie posiada.

Plusy

dokladny pomiar swiatla

metalowy korpus

Minusy

Tylko jedem rodzaj pomiaru swiatla w automatyce

brak kolka nastawczego

zagmatwane menu

Jezeli chcesz zaczynac przygode z fotografia to zdecydowanie lepszym wyborem jest F 601Af, lub jeszcze lepszym F 801s.

Vadim
05-05-2006, 00:10
stary

Tylko że dugi2000 właśnie zaczął swoją przygodę z F50. Już go kupił. Tak na marginesie dodam, że mój F3 ma tylko jeden, centralno-ważony sposób pomiaru światła i nie narzekam.

Pozdrawiam

Gall86
05-05-2006, 11:02
jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma, to tak imo D: na start z lustrem to super aparat i od razu dokupujac obiektywy, mozesz pozniej bez problemu zmienic korpus. ja tam walczylem z zenitem :P

Pinki
05-05-2006, 14:11
To też był mój pierwszy nikon. 8 lat nim fociłam i byłam zadowolona.
W programie P robi bardzo dobre zdjęcia w większości sytuacji, a
ustawienia manualne to kwestia doświadczenia jak ze wszystkim.
Po przesiadce na cyfre został, bo żal mi go sprzedać.
Będziesz zadowolony zobaczysz :D
Nigdzy nic mu się nie zepsuło, a bateria starcza na bardzo, bardzo
długo o ile się używa lampy zewnętrznej.
Powodzenia.

dugi2000
05-05-2006, 16:38
No i proszę... Ruszyła lawina;] Kilka cennych uwag dla laika - dziękuję za każdą... i proszę o ewentualne dalsze..

sprocket
10-05-2006, 17:06
Kiedys sprawdzalem szybkosc AF w F50 i F80 i naprawde nie widzialem roznicy, wada jest to ze jest glosny, w cichym lesie strzal odstraszal mi zwierzatka:) i ten typ baterii drogi.
Ale to dobry aparat , tez byl moim pierwszym:) uwazam ze lepiej lezal w dloni niz F80, czasem mialem przeswietlone fotki ale to rzadkosc dodam jeszcze ze kitowy obiektyw byl bardzo ostry.

Buculus
10-05-2006, 17:31
Ja rowniez jestem zadowolony z F50 :) Kupilem sobie hobbystycznie zeby troszke sie na kliszy poduczyc :) Polecam do niego lampke zewnetrzna SB20. Stara ale jara. Ma duza liczbe przewodnia i pracuje z F50 w TTLu. Bardzo ladnie oswietla zdjecia. Dodatkowo jak potrzebuje to zapinam ja w manualu do D50. Trzeba troszke sie pogimnastykowac zeby ja wyczuc ale pozniej naprawde ladnie doswietla kadr :) Mozna ja kupic za niewielkie pieniadze a korzysci sa spore :) Ja za swoja dalem 15 euro na ebayu. Wprawdzie palnik obraca sie tylko gora-dol ale za ta kase nie ma co oczekiwac cudow :)

Pozdrawiam
Buculus

powerfactorx
10-05-2006, 18:32
Kiedys sprawdzalem szybkosc AF w F50 i F80 i naprawde nie widzialem roznicy, wada jest to ze jest glosny, w cichym lesie strzal odstraszal mi zwierzatka:) i ten typ baterii drogi.
Ale to dobry aparat , tez byl moim pierwszym:) uwazam ze lepiej lezal w dloni niz F80, czasem mialem przeswietlone fotki ale to rzadkosc dodam jeszcze ze kitowy obiektyw byl bardzo ostry.

Dokładnie w ręce leży doskonale, lepiej niż N(F)80, mam go do dzisiaj - rewelacyjny pomiar matrycowy - przewinąłem nim kilkadziesiąt slajdów, głównie landszaftów - praktycznie bez "odpadów"
Trochę oryginalny jeśli chodzi o obsługę (praktycznie w trybie manualnym trzeba patrzeć na niego jak na Lubitela 166) ale da się przeżyć. W sumie mój pierwszy Nikon - bardzo go lubie.