PDA

Zobacz pełną wersję : Co na powietrzu do wyzwalania?

pebees
08-06-2008, 21:51
W sensie - czy radiówka, czy IR? Bo wydaje się, że radio pewniejsze, ale .. czytałem, że przy czasach krótszych niż 1/500 są problemy z tymi 'tanimi' radiówkami, a potrzebuję czegoś, czym wyzwolę lampę przy dowolnym czasie ... w sensie zakładam nadajnik na aparat, pstryk, lampa zdąży zaświecić...
Tylko, kurde, się teraz zastanawiam - czy będę miał wtedy prawidłowo doświetlone zdjęcie? Idę poszukać informacji, czy tu czasem nie stanie się problemem migawka szczelinowa ... coś mam zaniki pamięci chyba.. :D

Jacek_Z
09-06-2008, 23:26
kłopoty z chińskimi radiówkami sa juz przy 1/250s, a czasem i przy 1/200s.

Jakie masz body? Szczelinowa w D200 to 1/250, w D80 to 1/200. Krócej nie zejdziesz. Chyba, że masz hybrydę. Ale i tak nie schodź wtedy poniżej 1/500 - 1/1000s - ale tak dasz rade tylko po kablu lub błyskiem lub IR.

pebees
10-06-2008, 07:22
Dzięki za odpowiedź, już doczytałem co nieco w międzyczasie :) Pozostaje kabel, i to jakiś 'głupi' pewnie, bo chcę używać wszystkich czasów, często 1/2000 także :)

Jacek_Z
10-06-2008, 09:34
Nie wiem czy będziesz mógł uzyc 1/2000, bo niektóre lampy na pełnej mocy świeca dłużej niż 1/2000, więc u ciebie błysk stanie sie tym samym co światło ciągłe - będzie regulowany czasem migawki. Sa problemy - bo ekspozycja klatki na pełnej mocy błysku będzie zależała od czasu naświetlania, a na np 1/4 mocy lamy nie bedzie zależała od czasu.
Odpuść sobie zabawę z tak krótkimi czasami. Najczęściej zreszta to w ogóle nie jest potrzebne, bo to co się chce załatwić tak krótkim czasem migawki "załatwia nam" krótki czas błysku przy "długim" (np 1/250s) czasie migawki.
Jakie masz body? hybryda czy mechaniczna? To podstawowa i bardzo istotna różnica przy omawianiu błysku na krótkich czasach. Pożadane efekty osiąga się w zupełnie inny sposób.

pebees
10-06-2008, 09:45
Nie wiem czy będziesz mógł uzyc 1/2000, bo niektóre lampy na pełnej mocy świeca dłużej niż 1/2000, więc u ciebie błysk stanie sie tym samym co światło ciągłe - będzie regulowany czasem migawki. Sa problemy - bo ekspozycja klatki na pełnej mocy błysku będzie zależała od czasu naświetlania, a na np 1/4 mocy lamy nie bedzie zależała od czasu. Odpuść sobie zabawę z tak krótkimi czasami.

Ok, rozumiem. Czyli przyzwyczaić się do dłuższych czasów i nauczyć z tym żyć :D

Najczęściej zreszta to w ogóle nie jest potrzebne, bo to co się chce załatwić tak krótkim czasem migawki "załatwia nam" krótki czas błysku przy "długim" (np 1/250s) czasie migawki.

Najczęściej, ale nie zawsze :)

Jakie masz body? hybryda czy mechaniczna? To podstawowa i bardzo istotna różnica przy omawianiu błysku na krótkich czasach.

Na dzień dzisiejszy hybryda.

Pożadane efekty osiąga się w zupełnie inny sposób.

Pewnie tak, ale radzę sobie jak umiem, a że mało umiem.. :D

sv
10-06-2008, 09:54
Do wyzwalania na powietrzu; tylko PocketWizard; synchro co prawda "tylko" 1/250s, ale praktycznie 100% skuteczność wyzwalania błysku. Reszta za Jackiem; czasy typu 1/2000 uzyskasz tylko stosując lampy systemowe, ale moc lampy przy tych czasach wystarczy jedynie do dopalenia cieni. Jeżeli chcesz się na poważnie zająć świeceniem na powietrzu, to proponuję jakiś generator akumulatorowy typu Hensel Porty, Ranger Elinchroma lub AcuteB Profoto. Tymi zestawami jesteś w stanie "przebić" słońce dopalając pod słońce.

hicks
10-06-2008, 10:07
SB-800 na pelnej mocy ma czas blysku ok 1/1000s wiec jak dasz 1/2000 to jakbys ustawil na sabince 1/2. Dodatkowo jest ryzyko ze przy czasach krotszych niz 1/500 obraz moze byc w krateczke.

hedgehog
10-06-2008, 10:31
Do wyzwalania na powietrzu; tylko PocketWizard; synchro co prawda "tylko" 1/250s, ale praktycznie 100% skuteczność wyzwalania błysku.

Eee tam, Elinchromy Skyport też są ok - choć faktycznie PocketWizard jest lepszy. Unikaj chińszczyzny... :)

Jacek_Z
10-06-2008, 10:31
Ok, rozumiem. Czyli przyzwyczaić się do dłuższych czasów i nauczyć z tym żyć :D

chcesz porad, a jestes trochę tajemniczy. Nie wiemy jaką masz lampę, jakie ma czasy świecenia (pewnie sa w instrukcji - zobacz) ani jakie praktyczne zastosowanie widzisz. Nie ma jednego rozwiązania dla wszystkich sytuacji, a pisanie książki w odpowiedzi na ogólnie postawione pytanie to lekka przesada. A zawsze może się zdarzyć, że inna sytuacja miałaby inne rozwiązanie. Bądź konkretny czym dysponujesz, co chcesz zrobić.

Nie chcesz przecież użyć czasu 1/2000 s tylko chcesz zrobić zdjęcie. Ty sądzisz, że wymaga to 1/2000 s - a tak wcale być nie musi. Niby niuans, a istotne.

jakich lamp dotyczy pytanie? Studyjnych? Jeśli nie to czy pytanie jest w dobrym dziale? W dziale o lampach wiele razy mówiono o synchronizacji.

pebees
10-06-2008, 10:40
chcesz porad, a jestes trochę tajemniczy. Nie wiemy jaką masz lampę, jakie ma czasy świecenia (pewnie sa w instrukcji - zobacz) ani jakie praktyczne zastosowanie widzisz.

Nie no, przepraszam, w ogóle miało być o czym innym, tak jakoś poszedł OT :)

Nie ma jednego rozwiązania dla wszystkich sytuacji, a pisanie książki w odpowiedzi na ogólnie postawione pytanie to lekka przesada. A zawsze może się zdarzyć, że inna sytuacja miałaby inne rozwiązanie. Bądź konkretny czym dysponujesz, co chcesz zrobić.

No tak, mam D50, mam SB-800, mam jakieśtam jeszcze dwa lampidła z fotocelami, i parę innych dupereli. Chcę wyzwolić zdalnie SB-800, więc mogę to zrobić tylko poprzez fotocelę, lub jakieś akcesorium. Przez fotocelę nie mogę uzyskać czasów krótszych niż 1/500.

Nie chcesz przecież użyć czasu 1/2000 s tylko chcesz zrobić zdjęcie. Ty sądzisz, że wymaga to 1/2000 s - a tak wcale być nie musi. Niby niuans, a istotne.

Otóż w słoneczku chcę zrobić zdjęcie, doświetlając je w jednym konkretnym miejscu. Czasy mam takie, że HI HI i nic więcej. Po założeniu szarego filtra redukującego światełko 2 razy mam czasy około 1/2000.

jakich lamp dotyczy pytanie? Studyjnych? Jeśli nie to czy pytanie jest w dobrym dziale? W dziale o lampach wiele razy mówiono o synchronizacji.
Pytanie miało być o sprzęt do wyzwalania, więc .. wydaje mi się, że poszło w dobry dział :) Choć pewnie mogło iść do akcesoriów i wynalazków, tak sobie teraz myślę :)

Jacek_Z
10-06-2008, 11:11
No tak, mam D50, mam SB-800, mam jakieśtam jeszcze dwa lampidła z fotocelami, i parę innych dupereli. Chcę wyzwolić zdalnie SB-800, więc mogę to zrobić tylko poprzez fotocelę, lub jakieś akcesorium. Przez fotocelę nie mogę uzyskać czasów krótszych niż 1/500.

Otóż w słoneczku chcę zrobić zdjęcie, doświetlając je w jednym konkretnym miejscu. Czasy mam takie, że HI HI i nic więcej. Po założeniu szarego filtra redukującego światełko 2 razy mam czasy około 1/2000.

chcesz używac kilku lam razem, czy tylko sama sb800?
sb800 ma pracowac w TTL czy nie? Z d50 musisz mieć wtedy do zdalnej pracy albo kable sc28, albo sterownik su800 albo drugą sb800.

skoro chcesz zdjęcia nie w studiu - to przenoszę do lamp błyskowych.

pebees
10-06-2008, 11:12
chcesz używac kilku lam razem, czy tylko sama sb800?
sb800 ma pracowac w TTL czy nie? Z d50 musisz mieć wtedy do zdalnej pracy albo kable sc28, albo sterownik su800 albo drugą sb800.

SB-800 pełen manual.

skoro chcesz zdjęcia nie w studiu - to przenoszę do lamp błyskowych.
Ok, dzięki :)

Jacek_Z
10-06-2008, 11:54
SB-800 pełen manual.

Polecam jednak zewnętrzne synchro, lub to wbudowane w trybie su4 - ale to ma minusy.