PDA

Zobacz pełną wersję : GRRRRRR Kadrowanie w PS błąd w kodzie?

MzMarcin
02-05-2006, 01:29
Nagle ni stąd ni zowąd :( Ps po użyciu narzędzia do kadrowania zamiast robić mi crop wali mi jakąś miniaturkę. No pochlastać się można. Co to może być wychodzi mi jakiś badziew wielkości paznokcia...

Jak używam zwykłego zaznaczenia i wtedy crop to ok. LUDUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Fibro
02-05-2006, 08:49
a jakiego masz ps'a?

stig
02-05-2006, 13:17
Masz wpisane wynikowe parametry po cropie. Rzuc chociaz okiem na paletke wlasciwosci narzedzia, to zobaczysz gdzie tkwi problem...

MzMarcin
02-05-2006, 13:35
stig,
No właśnie wpisuję tam jak zawsze 2 do 3 np. i wczesniej robiło mi normalny crop :( (serio zawsze tak robiłem )a teraz daje mi właśnie wynik w postaci 2 do 3. Ehhhhh

madmips
02-05-2006, 13:37
nic tam nie wpisuj - wykasuj pola i po sprawie

stig
02-05-2006, 13:42
stig,
No właśnie wpisuję tam jak zawsze 2 do 3 np. i wczesniej robiło mi normalny crop :( (serio zawsze tak robiłem )a teraz daje mi właśnie wynik w postaci 2 do 3. Ehhhhh

A do 2 do 3 to czego? Przeciez po tych wartosciach masz jeszcze jednostki (piksele, cm, milimetry) -- stad robi Ci sie miniaturka. Jesli chcesz uzywac tylko proporcji, to zamiast Crop Tool uzywaj Rectangular Marquee Tool i tam wpisuj 2 do 3 z zaznaczona jednoczesnie opcja "Fixed Aspect Ratio" (wtedy do kadrowania, a raczej tworzenia selekcji, bedzie uzywal jedynie proporcji, a nie wynikowych rozmiarow).

MzMarcin
02-05-2006, 14:05
Ok ja wszystko rozumiem po prostu wcześniej cały czas w crop wpisywałem proporcje i nawet jeśli tam dalej były pix, cm to tak czy siak wycinał dokładnie co chciałem ;). Stąd te moje zaskoczenie a crop tool lubię nawet ze względu na takie głupie zaciemnienie tego co jest poza cropem.

Ale ok. dzięki wszystkim za pomoc.

stig
02-05-2006, 14:15
Ok ja wszystko rozumiem po prostu wcześniej cały czas w crop wpisywałem proporcje i nawet jeśli tam dalej były pix, cm to tak czy siak wycinał dokładnie co chciałem ;) Ok -- ale automatycznie skalowal do zadanych rozmiarow. Tylko nie mow, ze nie -- bo przeciez takie jest wlasnie zalozenie tej opcji i inaczej byc nie moze. :)