Zobacz pełną wersję : Stałka w zakresie 135-180
muszę stwierdzić że trochę słabo jest w naszym rodzimym systemie ze szkłem w tym zakresie
ostatnio wysprzedałem zoomy, z ciężkim sercem przyszła mi sprzedaż AF-S 80-200 ale ze względu na gabaryty, głównie wagę tego monstrum :(
Tamrona 28-75 wymianiłem na Sigme 30 Nikory 50 i 85 z czego jestem super zadowolony no i potrzebował bym jakiegoś tele i tu pojawia się problem Nikkor 180/2,8 ponoć fajne szkło, choć sam nie miałem styczności to wiele pozytywnych słów o nim czytałem no i Nikkor 135/2 DC tylko że DC to dla mnie zbędny bajer a cena trochę zaporowa :( podobnie jest z 180 na rynku wtórnym słabo dostępna a nowy trochę wygórowana cena i na tym koniec nic więcej nie ma :( brakuje mi 135 bez DC bo mogła by być tańsza u konkurencji fajerwerków też nie ma Sigma 150, ale różne opinie na jej temat słyszałem Tamron 180/3,5 ale cena też z kosmosu :(
mam nadzieję że Nikon szybko coś zrobi i powiększy stajnie no chyba że coś przeoczyłem i jest jakieś interesujące szkło w podobnym zakresie
ostatnio zacząłem myśleć nad Tokiną 100 tylko że różnica w ogniskowej między 85 a 100 powalająca nie jest dlatego trochę słaby to kompromis :(
To może jakieś manualne szkiełko, tam to już w miare łatwo znaleźć jakiegoś Nikkor'a 135 sprzed kilkunastu lat :) Optycznie podobno są niezłe, a brak AFa można przeżyć :P
Takie AI 135/2,8 to w cenie rusków prawie jest, a żyletka od 2,8 (kiedyś już wrzucałem sample) :-D
Pozdrawiam
Ulv
potiwerdzam 135 2.8 jest ostry od 2.8 i bardzo lekki i mały.
A z tego co widziałem to i nie trudno go upolować :)
Niedzwiedz
08-06-2008, 21:46
135 DC jest super na FX , na croie szybka nieduza i fajna byla sigma 150 macro :)
AF180/2.8 to jeden z najlepszych szkieł nikona, piękna plastyka i ostrość. Miałem porównanie do sigmy 150 i przegrała z kretesem. Nikkor jest ostry od 2.8 (sporo ostrzejszy od 70-200VR) a sigma porównywalnie od f/4 (ale kontrast i kolory są o wiele słabsze w sigmie). Kup nikkora tylko koniecznie sprawdź celność AF, sam miałem ich kilka i została sztuka 20 letnia bo była najlepsza.
Niedzwiedz
08-06-2008, 23:20
az ja pojde i sprawdze te 180 nikkora :D moweisz lesze niz VR :D
az ja pojde i sprawdze te 180 nikkora :D moweisz lesze niz VR :D
deep kupił tę 180-kę ode mnie, nie musisz jechać, chyba, że na PIWKO :mrgreen:
ja też bym kupił taką 180tkę ale nikt nie chce sprzedac :(
od kiedy 180 jest lepsza od 70-200 Vr był watek o 180 i zgodnie wszyscy stwierdzili ze odstaje ostrością nawet od 80-200
od kiedy 180 jest lepsza od 70-200 Vr był watek o 180 i zgodnie wszyscy stwierdzili ze odstaje ostrością nawet od 80-200
Masz jakiś link do tego wątku. Miałem 2x80-200 i z 5 180ek. Wg tego co miałem, to stwierdzenie o odstawaniu rozdzielczości 180ki jest po prostu bzdurne.
Ale bzdury, przerobiłem z 6 sztuk AF80-200new, ze trzy 70-200vr i z 6 sztuk 180 więc mam pojęcie o tym co piszę. Nie interesują mnie jakieś testy na stronach tylko to co sam mogę sprawdzić. Na tą chwilę tylko jedno szkło w tym zakresie jest lepsze, AFS200/2VR i tyle w tym temacie.
Też bym z chęcią zobaczył ten link. Widziałem pełnowymiarowe sample D3+180 na 2.8 (autorstwa Fatmana) i muszę powiedzieć, że zrobiły na mnie kolosalne wrażenie. Między innymi dlatego, że poza niesamowitą plastyką wszystkie sample były ostre od 2.8.
W takim razie utwierdziłem sie w przekonaniu że forum nie jest rzetelnym źródłem wiedzy ...
pól roku temu byłem już prawie właścicielem 180 ale jak naczytałem sie to wybór padł na VR nie przytoczę wątku bo go po prostu nie pamiętam a w optyce go nie ma ... zwracam honor 180 :) macie większe doświadczenie z tym szkłem niż ja :)
P.S. pochwalcie sie jakimiś 2.8 z niego :) pewnie wiele osób chętnie zobaczy
Też bym z chęcią zobaczył ten link. Widziałem pełnowymiarowe sample D3+180 na 2.8 (autorstwa Fatmana) i muszę powiedzieć, że zrobiły na mnie kolosalne wrażenie. Między innymi dlatego, że poza niesamowitą plastyką wszystkie sample były ostre od 2.8.
Bo to sample z mojego szkła :)
W takim razie utwierdziłem sie w przekonaniu że forum nie jest rzetelnym źródłem wiedzy ...
pól roku temu byłem już prawie właścicielem 180 ale jak naczytałem sie to wybór padł na VR nie przytoczę wątku bo go po prostu nie pamiętam a w optyce go nie ma ... zwracam honor 180 :) macie większe doświadczenie z tym szkłem niż ja :)
Może po prostu ktoś miał jakiś nie "tenteges" egzemlarz 180-ki? Jedno zdanie na forum i ...poszło :???:
Może po prostu ktoś miał jakiś nie "tenteges" egzemlarz 180-ki? Jedno zdanie na forum i ...poszło :???:
W tym problem ze nie jedno zdanie a caly wątek był o tym ... co najgorsze za dużo osób to potwierdziło ...
Bo to sample z mojego szkła :)
wiem :) stąd jakbyś chciał sprzedać, a ja do tego czasu doczekam budżetowego fx, to pamiętaj o mnie ;)
wiem :) stąd jakbyś chciał sprzedać, a ja do tego czasu doczekam budżetowego fx, to pamiętaj o mnie ;)
Myślę że jednak jak będziesz chciał kupić 180 to będziesz musiał szukać gdzie indziej, ja swojej nie sprzedam. Każdy kto miał to szkło i sprzedał to potem żałuje, prawda Wini? Pieniądz nie wielki, waga i wielkość w sam raz, nawet jak kupię kiedyś zooma w tym zakresie to i tak 180 zostawię.
Każdy kto miał to szkło i sprzedał to potem żałuje, prawda Wini?
odpowiem za miesiąc :-D
odpowiem za miesiąc :-D
Minęło chyba ze dwa lata a potrzebujesz jeszcze miesiąc do namysłu? ;)
W tym problem ze nie jedno zdanie a caly wątek był o tym ... co najgorsze za dużo osób to potwierdziło ...
180 nikkora to super ostre szkiełko. Daj link do tego wątku, trzeba wyprostowac te bzdury.
AF180/2.8 to jeden z najlepszych szkieł nikona, piękna plastyka i ostrość. Miałem porównanie do sigmy 150 i przegrała z kretesem. Nikkor jest ostry od 2.8 (sporo ostrzejszy od 70-200VR) a sigma porównywalnie od f/4 (ale kontrast i kolory są o wiele słabsze w sigmie).
Sigma 150 jest bardzo dobrym szkłem, może miałeś jakiś skopany egzemplarz. Ostra jest od pełnej dziury co najmniej tak jak Nikkor 105VR (mam oba, a więc mogę je porównywać), do tego piękny bokeh i dość szybki AF. Wg mnie to jedno z najbardziej udanych szkieł Sigmy.
gdzie można obejrzeć te sample ?
Prawda...
180/2.8 to perełka: niedrogi, a plastyka, bokeh i ostrość na bardzo wysokim poziomie.
Mój przykład jest tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26410
Mimo, że mam 70-200/2.8 o sprzedaży 180/2.8 nie ma mowy... .
Art
180 taka tania nie jest znowu, nowa kosztuje niewiele mniej od 80-200. Z kolei używane tanie są zjechane a jak jest w lepszym stanie to tez trzeba zapłacić swoje.
Bartek Witek
28-06-2008, 19:37
Krótki artykuł na temat 180mm i FullFrame:
Nikon AF 180mm f/2.8D IF ED - The Candid Lens (http://www.utopia-photography.ch/lenses/180mm/candidlens.html)
Krótki artykuł na temat 180mm i FullFrame:
Nikon AF 180mm f/2.8D IF ED - The Candid Lens (http://www.utopia-photography.ch/lenses/180mm/candidlens.html)
O! Fajny artykuł! Są tam też inne szkiełka omówione: 17-35/2.8, 28-70/2.8, 24-70/2.8 i inne.
Wracając do 180/2.8: wszystko się potwierdza - świetny obiektyw, godny polecenia każdemu! :)
Art
PS.: Drugie w kolejności zdjęcie z fiszaja 10.5/2.8 po prostu odjazd!
180 taka tania nie jest znowu, (...) trzeba zapłacić swoje.
No - prawda, prawda! Ja zawsze powtarzam (nie wiem po kim, co prawda...) - nie ma tanich i dobrych rzeczy, są tylko drogie - i złe. ;)
Art