PDA

Zobacz pełną wersję : 2 różne akku w gripie - czy można

sokrates
08-06-2008, 07:33
Witam, mam takie pytanie - mam BP do D80 i 2 różne akku:
- oryginał Nikona i
- zamiennik o pojemności 1900 mAh.

czy po naładowaniu obu do pełna mogę je razem wsadzić do BP ? czy nie będzie to negatywnie wpływać na żywotność któregoś z nich? np co będzie jak jeden się rozładuje a w drugim zostanie trochę "mocy" ?

JanuszWaw
08-06-2008, 08:00
... czy nie będzie to negatywnie wpływać na żywotność któregoś z nich? np co będzie jak jeden się rozładuje a w drugim zostanie trochę "mocy" ?
Cześć,
Mam Deltę (BP) i używam aku Nikona i dwa nieNikona ;). Fakt, że mają takie same (nominalnie) pojemności, ale wymieniam je w "locie" (tzn. jak zauważe, jak mi pasek na to wskaże, itp.). Nie czekam, aż oba się wyczerpią, gdyż BP używa ich niezależnie. Tzn. najpierw rozładowuje się nr 1 potem 2. Jak działa nr 2, a na 1 jest 0% to go wyjmuję i zamieniam na 3. 2 jedzie do 0%, 1 się ładuje. Gdy 2% zjedzie do 0%, w jej miejsce wsadzam naładowaną 1. I pętla się zamyka. Działa to tak od ponad półtora roku i nie zauważyłem jakiś negatywnych skutków. Grip praktycznie jest zespolony z body.
Pojemnośc będzie powodowała tylko to, że ten bardziej pojemny na liczniku wskaże większą ilość wykonanych zdjęć. Różnice w pojemnościach zdarzają się również (osobniczo) dla akumulatorów o tej samej nominalnej pojemności, a których rzeczywista pojemność (z 1001 powodów) bywa różna.
Pozowdzenia i pozdrawiam -

sokrates
08-06-2008, 08:14
OK dzięki - myślałem że BP korzysta z obu naraz stąd moje pytanie/wątpliwość czy tak można - ale skoro korzysta niezależnie to odpowiedź na pytanie nasuwa mi się sama - nic się nie stanie żadnemu akku :-)

Zbychu67
12-06-2008, 22:12
Ja chyba miałem pecha do zamiennika. Co rusz brakowało prądu. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu 100% a po jakimś czasie znienacka 0% i tak co jakiś czas. Teraz mam dwa oryginały i żadnych problemów.
Ale jak wspomniałem może to tylko pech :???:

sokrates
14-06-2008, 12:27
kupiłem zamiennik razem z MB-D80 od "naszego" człowieka z forum - zapewniał mnie że zamiennik nie spisuje się wcale gorzej niż oryginał, narazie nie sprawdzę bo oryginał ma 52% naładowania a zamiennik 100. Jak wykończę oba ogniwa będę mógł coś powiedzieć o moim zamienniku.

Foto7
14-06-2008, 18:24
Ja mam orginał plus hahnel 1500 mAh i zależnie od tego jak foce to albo jeden albo drugi szybciej się rozładuje. Jak musze iść zwarty do zdjęć to ładuje je i nie mam problemów by focić cały dzień i dłużej. Jeśli nie foce za $ to jak mi się przypomni i zobacze 0% w którymś to go ładujea w razie czego zawsze mam zapas akumulatorków do SB800 w koszyczku do gripa więc energi nie brak. Zimą akuulatorki szybciej się rozładują niż latem.