Zobacz pełną wersję : Filtry do macro?
Witam.
Chcę kupić zestaw filtrów do macro. Dordzicie mi?
Podaję link do aukcji (http://www.allegro.pl/item373407393_zestaw_makro_52_nikon_d40x_d50_d60_s tatyw_etui.html)
Warto?
Ja bym sobie odpuścił takie wynalazki
Jeśli już ma być tanino i w miarę dobrze to kup raynoxa
Ostatnio trochę się takim sprzętem pożyczonym od kolegi pobawiłem i da się tego używać :-D
Jak za tą cenę to efekty są niezłe w przeciwieństwie do tych soczewek
Po fotkach widzę, że nie warto. Dokładnie tyle warte co kosztują. Porządne szkiełka close-up, np. Canona, kosztują 500-600 zł.
Ja bym sobie odpuścił takie wynalazki
Jeśli już ma być tanino i w miarę dobrze to kup raynoxa
Ostatnio trochę się takim sprzętem pożyczonym od kolegi pobawiłem i da się tego używać :-D
Jak za tą cenę to efekty są niezłe w przeciwieństwie do tych soczewek
Raynox DCR-250 będzie ok?
Będzie dobry.
Używam czasem Raynoxa z T90.
Raynox DCR-250 będzie ok?
Ostatnio Jarek76 wstawił fotkę robioną z tym Raynoxem w dziale makro - bardzo fajnie wyszło.
EDIT: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60688
dcr-250 jest bardzo ok, używam z Tokiną 100 macro, a ostatnio podłączyłem do Tamrona 55-200 macro i też było git. Polecam dcr
Dziękuję wam bardzo za rady i mam jeszcze pytanko. Czy do mojego aparatu potrzebna jest do mocowania tulejka? Mam Nikona D40x.
do mocowania dcr-a?? Jeśli o niego pytasz to nie- ma on specjalny uniwerslany klips, który zaczepia się na pyszczek obiektywu.
A i jeszcze w opisie wyczytałam:
Najlepsze efekty można uzyskać przy obiektywie w pozycji tele.
Co to znaczy?
do mocowania dcr-a?? Jeśli o niego pytasz to nie- ma on specjalny uniwerslany klips, który zaczepia się na pyszczek obiektywu.
Zobacz opis proszę: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=51
te tulejki tyczą się mz kompaktów, przy lustrzankach, a właściwie obiektywach do lustrzanek nie potrzebna jest żadna tulejka.
Bo oni odwołują się przede wszystkim do posiadaczy aparatów kompaktowych.
EDIT: emet_b był szybszy ;) :)
Zdradź jeszcze, do jakiego szkła będziesz to podpinać?
Ostatnio Jarek76 wstawił fotkę robioną z tym Raynoxem w dziale makro - bardzo fajnie wyszło.
Tylko że ja raynoxa podpinałem do super ostrej 60, jak to będzie na gorszym szkle tego niestety nie wiem
Zdradź jeszcze, do jakiego szkła będziesz to podpinać?
Nikkor 18-55 mm
Tylko że ja raynoxa podpinałem do super ostrej 60, jak to będzie na gorszym szkle tego niestety nie wiem
Scarlet z pewnością ma świadomość, że do makro należy podchodzić z obiektywem do tego przeznaczonym.
Myślę, że powinno być też nieźle z pozostałymi obiektywami makro. Xathloc podpinał do Tamrona 90, emet_b do Tokiny 100 i do Tamrona 55-200 macro. Obaj wyrażali pozytywne opinie. Wygląda na to, że ten DCR nieźle się sprawuje.
Myślę, że niedługo spikniemy się na plenerek makro i będę miał okazję sam się przekonać. Może jeszcze ktoś się pojawi z pierścieniami?
EDIT:
Nikkor 18-55 mm
Pomyśl może jednak o czymś do makro. Z tym 18-55 to pewnie będzie kiepska sprawa :(
Podpinałem również do N18-55, dawało radę przy zdjęciach do sklepów internetowych (elementy biżuterii), Klient nie miał zastrzeżeń. Ale nie mam zwyczaju oglądać cropów i powiększać do 100%, więc może dlatego ;)
dodam, że przy Tamronie 55-200 przy max ogniskowej+dcr powiększenie bylo większe niż przy zestawie T100+dcr, a minimalna odległość ostrzenia przy tamron+dcr wyniosła około 40-50cm a to bardzo dobry wynik.
Mam jeszcze jeden obiektyw z fukncją macro, więc może styknie.
Mam jeszcze jeden obiektyw z fukncją macro, więc może styknie.
A możesz napisać jaki?
Mialem ja kiedys i nadal mam d50 + 2 kity 18-55 i 55-200, pierwszy lezy w szafie, drugi nie wiem gdzie :)
Zakupilem reynoxa oniegdaj i uzywalem z 55-200 ale odleglosc ostrzenia bylo bliziutko (4-5 cm z tego co pamietam ale to bylo dawno), z 18-55 facet w sklepie mi powiedzial ze sie nie da wiec nawet nie sporobowalem - mowil ze ostrosc bedzie z 1 cm doslownie jesli w ogole zlapie - ale nie mowie tego na 100%.
Wydaje mi sie ze reynox bedzie sie sprawdzal powyzej 70mm.
A soczewki tez mialem (wytargowalem do reynoxa gratis jedna) - ale jakos byla zadna - faktem jest to ze mialem +10.
Czyli bylo to 55-200 + reynox + soczewka = mydlo.
Potem zakupilem pierscienie i bylo juz ciekawiej choc bez rewelacji - teraz mam to wszystko + 105VR, ale wiekszosc robie golym 105. Szklo jest cudne.
Takze zaczalem od konca.
Pozdrawiam,
edit: Tak mi przyszlo do glowy, zeby to wszystko powyciagac i zrobic jakis tescik ze skalami itp. aby kazdy mogl zobaczyc zanim kupi...
Część,
chcę kupić Raynox DCR-250 i właśnie zastanawiałam się czy do mojego aparatu będę potrzebowała jeszcze jakiejś tulejki ale po przeczytaniu waszych postów wiem ze tuleja nie jest potrzebna.
Część,
chcę kupić Raynox DCR-250 i właśnie zastanawiałam się czy do mojego aparatu będę potrzebowała jeszcze jakiejś tulejki ale po przeczytaniu waszych postów wiem ze tuleja nie jest potrzebna.
Raynox-a zakłada się na szkło z przodu na gwint, nie potrzeba żadnych tulejek.
Rozmiar gwintu: 52mm - 67mm
Albo 43mm bez adaptera nakrecany jak filtr.
moze lepiej kup soczewke nikona 4T. jakos swietna, duzo lepsza niz tego raynoxa.
Witam, czy moge dolaczyc sie do dyskusji z pytaniem?
Posiadam Nikona D40x (podobnie jak Scarlett) a do tego jeden z obiektywow to Sigma 150mm f2.8. Prosze doradzcie mi, czy jest sens kupowac do tego taki pierscien posredni?
http://www.bhphotovideo.com/c/product/407711-REG/Kenko_UNITUBE25DGN_25mm_Uniplus_Tube_DG.html
Chodzi mi o uzyskanie wiekszego powiekszenia, bez zbytniego tracenia na ostrosci oczywiscie.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Ostatnio nabyłem n55 f3.5.Czy PK-3 Ring jest potrzebny czy wystarczy Raynox DCR-250?
Ostatnio nabyłem n55 f3.5.Czy PK-3 Ring jest potrzebny czy wystarczy Raynox DCR-250?
Z tego co pamiętam to oryginalny pierścień do tego szkła to PK 13, ja miałem tańszą wersję tego pierścienia i nazywała się chyba M8. Z raynoxem nie próbowałem