Zobacz pełną wersję : Mój czytnik kart nie widzi CF PQI 4GB
Mam czytnik kart USB, który bez problemu czyta moją CF Kingston 1 GB. Niedawno zakupiłem CF PQI 4 GB Hi-speed 120 i mam probem, bo czytnik nie może odczytać danych z tej karty :( Jeżeli zgrywam zdjęcia bezpośrednio przez aparat (N D70s), wszystko jest ok, ale jeśli chcę to uczynić przez czytnik - zonk!
Czy może ktoś mi pomóc w tej kwestii? Będę serdecznie wdzięczny.
Ja mam podobny problem, tyle że z kartami SD SanDiska. Również skorzystałbym z pomocy jeśli takowa by się tutaj pojawiła
Czyżby czytnik nie wyrabiał z 4 GB?
fotojacek
08-06-2008, 04:19
Z CF nie miałem nigdy problemu
Niektóre czytniki mogą nie widzieć kart SDHC, wiekszośc kart SDHC ma czytnik w zestawie wlasnie z tego powodu
Ale w moim przypadku karty są po 1 GB
Dzisiaj odkryłem, że mój czytnik widzi jednak tą kartę PQI 4GB, ale... widzi ją dopiero po 5, albo i więcej minutach od włożenia (!)
Kartę formatowałem pierwszy raz w aparacie. Komputer mi wykazał, że karta jest w systemie FAT32. Czy to prawidłowo? Aczkolwiek robiłem test i sformatowałem ją jako FAT, jednakże to nie robi żadnej różnicy...
Wracam ponownie do tematu, gdyż kupiłem inny czytnik (Kingston MediaReader FCR-HS219) i nadal sytuacja się powtarza... Dodatkowo sprawdziłem to jeszcze na dwóch różnych komputerach, nawet Vista nie robi różnicy... :(
Jednakże, co ciekawe, po podpięciu czytnika z kartą do portu USB w stacjonarnym odtwarzaczu DVD - mogłem bez problemu oglądać zdjęcia na telewizorze... W czym tkwi problem?
Powody mozna mnozyc
- wolny czytnik
- brak USB 2.0
- brak sterownika do USB 2.0
trzeba popróbować i tyle.
Przy kartach SDHC problemem jest Windows. Mam na kompie dwa systemy, Linux widzi natychmiast, Vista jeszcze nigdy jej nie wykryła. To nie jest wina czytników.