Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiatraki XXI v -lightowo
zostało mi kilka fotek z plenerku z wiatrakami (wrzucam jako przerywnik ......)
1 zrobiona dzień wcześniej - stąd inny kolor nieba
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img166.imageshack.us/img166/9570/dsc7332ppw1.jpg)
2
źródło (http://img386.imageshack.us/img386/6092/dsc7336pfh1.jpg)
3
źródło (http://img503.imageshack.us/img503/5833/dsc7337ppri7.jpg)
4
źródło (http://img503.imageshack.us/img503/3669/dsc7399puk7.jpg)
2 i 3 ładne kadry i wspaniałe użycie koloru.
1 denerwuje mnie przesłanianie wiatraków przez drzewo, a poza tym walą się w lewo.
4 nie trafia do mnie.
2 i 3 ładne kadry i wspaniałe użycie koloru.
1 denerwuje mnie przesłanianie wiatraków przez drzewo, a poza tym walą się w lewo.
4 nie trafia do mnie.
na drzewa w tym kadrze niestety nie ma mocnych, więc można jedynkę rozpatrywać w kategoriach - podoba się lub nie , leciutki zwis fotki w lewo (0,1stopnia) skorygowałem teraz maszty powinny być proste
czwóreczkę wstawiłem dla tych którzy nie widzieli wiatraków z bliska, aby pokazać ich wielkość
pozdrawiam
Vodafone
07-06-2008, 20:58
Jak dla mnie trochę nudne te fotki...
a poza tym walą się w lewo.
śmigła tak sie wyginają... jest to zależne od siły wiatru ;-) ( same śmigła nie maszty ;-) )
Podobają mi się (2 naj!) . Zapytam jeśli można jakie szkło ?
Pozdrawiam.
Podobają mi się (2 naj!) . Zapytam jeśli można jakie szkło ?
Pozdrawiam.
wszystkie fotki z 70-200 VR 2.8 :-D
Kasandra
07-06-2008, 22:05
mi się podobają;-)
znaczy fotki, bo tych nowych wiatraków to ja nie lubię
Widzę, że używasz Capture NX. Czy jak kupię oryginalną wer. to czy
w komplecie jest jakaś książka do tego programu?
Pozdrawiam.
Widzę, że używasz Capture NX. Czy jak kupię oryginalną wer. to czy
w komplecie jest jakaś książka do tego programu?
Pozdrawiam.
polska gruba instrukcja
Motorniczy
08-06-2008, 00:14
Nr 4 widzę w czerni i bieli z kontrastem :) Pozdrawiam
michaelsoncam
08-06-2008, 04:33
Czy masz moze jakies zdjecia na troszke dluzszym czasie? Bo te wiatraczki sa cokolwiek martwe. Moze nastepnym razem dodasz (wiatru) zycia smigielkom. Pozdrawiam.
Czy masz moze jakies zdjecia na troszke dluzszym czasie? Bo te wiatraczki sa cokolwiek martwe. Moze nastepnym razem dodasz (wiatru) zycia smigielkom. Pozdrawiam.
dobre :mrgreen:
Sorki, harb, ale jakoś mi nie podchodzą.
Trochę takie jakieś mdło-nijakie.
Jeśli chodzi o kadry, to w 1 przeszkadzają drzewa, a w 2 i 3 krzaczory na pierwszym planie.
A może jakieś BW???
Pozdrawiam.
Bodzio.
Zdjęcia...przyjemne i tyle.
Spokojnie przeczytałam wszystkie komenty - nikt nie pisze, że którekolwiek ze zdjęć jest doskonałe (wręcz widać narzekania, że nudno) ...tymczasem gwiazdki "mówią" że doskonałe....?!
Gdzieś w innym Twoim wątku ktoś na to już zwrócił uwagę - nie wiem do kogo apelować - ale może ktoś mnie usłyszy - albo niech gwiazdki wymagają uzasadnienia albo zlikwidować te gwiazdki w ogóle. Teraz to trochę wygląda jak "promocja wątku" - bo jak inaczej interpretować jedną ocenę ***** dla wątku???
Harb - opczywiście dotyczy to innych autorów i innnych wątków w równym stopniu.
A czy te gwiazdki, na które ostatnio wszyscy narzekają, nie wstawiają czasem bot-y?
Pozdrawiam
Hael
A czy te gwiazdki, na które ostatnio wszyscy narzekają, nie wstawiają czasem bot-y?
Pozdrawiam
Hael
sorry Hael że mogę odpisać Ci dopiero dzisiaj - przepraszam coś mi sugerujesz ????
poproś moda o udostępnienie jawnosci stawiania gwiazdek , rozwieje to Twoje wątpliwosci
JM - pisałem już o tym dawno i kilkakrotnie albo znieść , albo spowodować że przy stawianiu winno być uzasadnienie
pozdrawiam
sorry Hael że mogę odpisać Ci dopiero dzisiaj - przepraszam coś mi sugerujesz ????
poproś moda o udostępnienie jawnosci stawiania gwiazdek , rozwieje to Twoje wątpliwosci i nie będziesz
stawiał głupich tez
????????????
Chyba niestety słabo zrozumiałeś co napisałem... więc jeszcze raz: ostatni często pojawiają się pytania 'kto wystawił taką słabą ocenę - niech się ujawni tchórz jeden', w tym wątku jm zastanawiała się kto postawił 5-tkę. Więc zasugerowałem, że może oceny te wstawiane są przez programy, umieszczające m.in wątki na forach. Jeżeli ta teza jest dla Ciebie głupia, to cóż...
Natomiast jeżeli tak rzeczywiście się dzieje, to system gwiazdek traci zupełny sens.
????????????
Chyba niestety słabo zrozumiałeś co napisałem... więc jeszcze raz: ostatni często pojawiają się pytania 'kto wystawił taką słabą ocenę - niech się ujawni tchórz jeden', w tym wątku jm zastanawiała się kto postawił 5-tkę. Więc zasugerowałem, że może oceny te wstawiane są przez programy, umieszczające m.in wątki na forach.
Natomiast jeżeli tak rzeczywiście się dzieje, to system gwiazdek traci zupełny sens.
sorry Hael - żle Cię zrozumiałem (sądziłem że masz na myśli podwójne konta ),stąd moja reakcja:oops:
tym razem po prostu ktoś wyrwał się z taką oceną wątku
ps. edytowałem swój post
Niebo zdecydowanie zbyt "lightowe", a tak to fajnie, nawet.;)
JM - pisałem już o tym dawno i kilkakrotnie albo znieść ,
no więc właśnie.... nie tylko Ty... ciekawe dlaczego nikt tych głosów nie słucha?
no więc właśnie.... nie tylko Ty... ciekawe dlaczego nikt tych głosów nie słucha?
Bo nie da się tego wyegzekwować mechanicznie, to znaczy jakimś skryptem. Zawsze bowiem jest mozliwość wpisania w okienko uzasadnienia 'tere-fere', 'pocałujcie mnie w nos', albo 'bo mi się tak podoba'.
A jeśli się zleci robotę sprawdzania modom (żeby każde przyznanie gwiazdek sprawdzali pod kątem tego, czy jest rozsądne uzasadnienie, czy też nie) powstanie od razu szum i parę pytań: a dlaczego modzi mają oceniać moją ocenę, a co to znaczy rozsądne uzasadnienie, a czemu nie mogę napisać 'bo tak mi się podoba, przecież to jest forum o fotografii, która ma się podobać', a co będzie jak oceniane zdjęcie wystawi mod, a co będzie jak się mod na mnie uweźmie - i tak dalej, i tak dalej... Wyniknie stąd więcej kłótni, niż to wszystko będzie warte.
Myślę, że najrozsądniejszym wyjściem byłyby te dwa: albo dać możliwość oceniania i przyznawania gwiazdek niektórym (tylko jakie wtedy przyjąć kryteria: ilości postów, ilości wystawionych opbrazków, ich jakości, kto to ma oceniać, itd), albo drugie wyjście: nic nie zmieniać i cierpieć dalej. :)
Bo w sumie jakiś system gwiazdkowania nie jest zły, pod warunkiem, że nie będzie sporo oszołomów. Osobiście nawet byłbym za tym, żeby sami forumowicze zrobili ankietę, w której sami wytypują userów, którym chcą przyznać prawo gwiazdkowania i sami sobie na nich zagłosują. Nie mam nic przeciwko i sam bym głosował na pewne osoby.
Bo nie da się tego wyegzekwować mechanicznie, to znaczy jakimś skryptem. Zawsze bowiem jest mozliwość wpisania w okienko uzasadnienia 'tere-fere', 'pocałujcie mnie w nos', albo 'bo mi się tak podoba'.
(...)
A nie ma możliwości by połączyć możliwość "gwiazdkowania" z pisaniem posta?
Rozumiem to w następujący sposób:
1) pisze posta bez oceny - nie ma gwiazdek;
2) pisze posta i daje gwiazdki - przy moim poście pojawia się informacja w nagłówku;
3) daje gwiazdki bez pisania posta - pojawia się "pusty" post z informacją o gwiazdkach (później mogę sobie napisać uzasadnienie lub nie albo skasować post razem z oceną).
Jeśli silnik na to nie pozwala to może faktycznie skasować możliwość oceniania w obecnej formie ?
Fakt - takie rozwiązanie byłoby o tyle niezłe, że w końcu wiadomo byłoby kto i jak ocenia, i kto szasta tymi pojedynczymi. :)
Jednak poza wiedzą kto i ile dał gwiazdek - merytorycznie dalej sposób nie działa (czyli gwiazdkowania nie sprzęgliśmy z rzetelną oceną, bo ta może być putsa jak pusty post, albo byle jaka).
Z tym typowaniem jurorów jest jeden malutki problem, a mianowicie ten, że na forum niemal wszyscy występują anonimowo, więc nie wiadomo who is who, a subiektywne odczucia w rodzaju tych, że ktoś delikatnie daje klapsy, a kto inny leje na odlew, nie powinny być w tym typowaniu decydujące.
Tak więc nie widzę sposobu, aby w sposób obiektywny wybrać rzeczonych jurorów.
Niech więc zostanie jak jest, choć to też bardzo mocno kulawe rozwiązanie.
Chciałbym jedynie, aby po najechaniu kursorem na gwiazdki, wyświetlała się lista darczyńców z ofiarowaną przez nich liczbą gwiazdek.