Zobacz pełną wersję : NVIDIA 8600M GT - ustawienie temperatury barwowej
Sukkubus
06-06-2008, 20:16
Witam, chcialabym sobie skalibrowac wyswietlacz w laptopie do obrobki zdjec. Wiem, ze trzeba to zrobic kalibratorem jezeli ma byc idealnie, ale na razie nie mam na niego funduszy wiec chcialam tak prowizorycznie go ustawic za pomoca Adobe Gamma a kalibrator kupic za jakis miesiac albo dwa.
Problem polega na tym, ze najpierw trzeba ustawic temperature barwowa, a w moim panelu sterowania karty NVIDIA, nie ma tej opcji. Jest to karta 8600M GT. Pytalam w pomocy technicznej Della, powiedzieli mi ze ta karta nie ma mozliwosci ustawienia temp. barwowej. Czy jest to mozliwe? Sprawdzalam na dwoch komputerach ze starszymi wersjami karty NVIDIA i tam bylo to ustawienie, a u mnie nie ma. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki i wszystkie uaktualnienia jakie tylko byly dostepne na stronie NVIDII. Na tej wlasnie stronie przeczytalam wszystko o mojej karcie, ale nigdzie nie ma ani slowa o temp. barwowej.
A poza tym to czy oprogramowanie kalibratora pozwoli mi wszystko ustawic, lacznie z temperatura barwowa, nawet jezeli ja nie mam takiego ustawienia?
Z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Beata
Witam, chcialabym sobie skalibrowac wyswietlacz w laptopie do obrobki zdjec.
Już to zdanie zakrawa na żart.:D
Bądź łaskaw powiedzieć coś o swoim wyświetlaczu, a nie karcie graf.
Sukkubus
06-06-2008, 20:32
Już to zdanie zakrawa na żart.:D
Bądź łaskawa powiedzieć coś o swoim wyświetlaczu, a nie karcie graf.
To nie zart, pisalam o karcie graficznej, poniewaz w jej panelu sterowania powinno byc ustawienie, ktore jest mi potrzebne.
Wyswietlacz:
17.0" Widescreen WXGA+ (1440x900) TFT Display with TrueLife™ - tak jest podane na stronie Della.
To nie zart, pisalam o karcie graficznej, poniewaz w jej panelu sterowania powinno byc ustawienie, ktore jest mi potrzebne.
Wyswietlacz:
17.0" Widescreen WXGA+ (1440x900) TFT Display with TrueLife™ - tak jest podane na stronie Della.
Kalibrowanie wyświetlaczy TN i próbowanie na nich obróbki zdjęć to moim zdaniem nieporozumienie.
Ja swojego laptopa wykorzystuję jedynie w terenie do przeglądania fotek i wstępnej oceny, jednak obrabiam fotki po podpięciu pod niego normalnego monitora.
Sukkubus
06-06-2008, 20:48
Ale chcialabym sprobowac i sprawdzic sama jakie sa efekty. Tylko jak ustawic temperature barwowa?
Spróbuj użyć malutkiego programiku firmy Adobe tj. Adobe Gamma lub poszukaj o kalibracji na googlach. Niestety za kolegami kalibrowanie matrycy TN jest elegancko mówiac pozbawione celu i nie jest ważne czy masz najnowszą kartę czy jakiegoś starego Mx
Sukkubus
06-06-2008, 22:35
Spróbuj użyć malutkiego programiku firmy Adobe tj. Adobe Gamma lub poszukaj o kalibracji na googlach. Niestety za kolegami kalibrowanie matrycy TN jest elegancko mówiac pozbawione celu i nie jest ważne czy masz najnowszą kartę czy jakiegoś starego Mx
Chodzilo mi tylko o znalezienie opcji ustawienia temperatury barwowej, mam Adobe Gamma i szukalam juz w googlach. Teraz pytanie za 100 punktow: dlaczego jest to pozbawione sensu? Czy absolutnie nie da sie ustawic kolorow na tej matrycy nawet w przyblizeniu? Nie chodzi mi o idealne ustawienie, ale takie ktore pozwoli mi na drobne korekty w zdjeciach typu saturacja, kontrast, rozjasnienie, przyciemnienie i takie tam.
I nawet nie ma sensu kupowac kalibratora, bo to i tak nic nie da?
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, znalazlam rozwiazanie. Jezeli ktos ma taki sam problem to pomogla instalacja programu Power Strip, tam sa wszystkie zaawansowane ustawienia kolorow.
Teraz pytanie za 100 punktow: dlaczego jest to pozbawione sensu?
Po pewnym czasie, kiedy stwierdzi Pani, że popsuła sobie trochę fotografii, odpowiedź na powyższe pytanie przyjdzie sama.
PS. Dobra rada. Proszę obrabiać swoje zdjęcia z zachowaniem oryginałów.
Terminux
06-06-2008, 23:57
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, znalazlam rozwiazanie. Jezeli ktos ma taki sam problem to pomogla instalacja programu Power Strip, tam sa wszystkie zaawansowane ustawienia kolorow.
O święta naiwności!
Sukkubus
06-06-2008, 23:58
Po pewnym czasie, kiedy stwierdzi Pani, że popsuła sobie trochę fotografii, odpowiedź na powyższe pytanie przyjdzie sama.
PS. Dobra rada. Proszę obrabiać swoje zdjęcia z zachowaniem oryginałów.
Przyznam, ze chodzilo mi o jakies bardziej techniczne wytlumaczenie. Czyli kalibrator tez mi sie na nic nie przyda? Po prostu ten typ matrycy nie da sie dobrze ustawic? Czy o to wlasnie chodzi?
Czyli kalibrator tez mi sie na nic nie przyda? Po prostu ten typ matrycy nie da sie dobrze ustawic? Czy o to wlasnie chodzi?
Kalibrator coś tam pomoże, ale to co jest w pliku, a co na ekranie to dwie różne rzeczy. Są i będą bardzo duże błędy w ciemnych partiach obrazu, wybiórcze silne zniekształcenia koloru w pozostałym zakresie, bardzo silne różnice zależnie od kąta patrzenia, szczególnie w pionie. Winę za ten stan rzeczy ponosi wyświetlacz typu TN.
Sukkubus
07-06-2008, 00:06
Kalibrator coś tam pomoże, ale to co jest w pliku, a co na ekranie to dwie różne rzeczy. Są i będą bardzo duże błędy w ciemnych partiach obrazu, wybiórcze silne zniekształcenia koloru w pozostałym zakresie, bardzo silne różnice zależnie od kąta patrzenia, szczególnie w pionie. Winę za ten stan rzeczy ponosi wyświetlacz typu TN.
Dziekuje za odpowiedz, wlasnie o to mi chodzilo. Czyli jednak bede musiala dokupic dodatkowy monitor, a myslalam ze to juz koniec wydatkow na jakis czas.
Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam,
Beata