PDA

Zobacz pełną wersję : Kupiłem SB-800 i.....

Valdek_Tychy
06-06-2008, 16:36
mam wątpliwości co do zastosowania pojemnika na 5 baterię. Stosując akumulatory które mają 1,2 V przy 4 szt. daje to 4,8V gdzie lampa powinna być zasilana napięciem 6V więc zastosowanie 5 ogniwa daje w sumie 6V.Jak to się ma przy zastosowaniu baterii mających napięcie 1,5V co przy 5 szt. daje 7,5V. Tak więc czy stosowanie 5 szt. baterii nie spowoduje jakichś perturbacji w lampie ?

adasme
06-06-2008, 16:47
Robie duzo z lampa i nie stosuje zasobnika na 5 akku. Nie odczułem takiej potrzeby. Profilaktycznie nosze ładowarke. na weselu 10 minut i mam naładowane. Tak dla własnego spokoju. Zawsze mam przy sobie 3 komplety akku, i starcza spokojnie. nawet robiac serie nie odczułem potrzeby montowania zasobnika. Zwieksza to jedynie ilosc akku które powinienes posiadac.

Valdek_Tychy
06-06-2008, 16:51
Robie duzo z lampa i nie stosuje zasobnika na 5 akku. Nie odczułem takiej potrzeby. Profilaktycznie nosze ładowarke. na weselu 10 minut i mam naładowane. Tak dla własnego spokoju. Zawsze mam przy sobie 3 komplety akku, i starcza spokojnie. nawet robiac serie nie odczułem potrzeby montowania zasobnika. Zwieksza to jedynie ilosc akku które powinienes posiadac.

Nie narzekam na brak akumulatorów,mam kilka kompletów ale chodzi mi o owe napięcie podawane do lampy, ma być 6V a przy stosowaniu baterii jest 7,5V więc chodzi mi o to czy można to stosować jednie przy 1,2 V akumulatorach ?

adasme
06-06-2008, 16:58
W instrukcji takiej informacji chyba nie było. Moze warto byłoby zadac pytanie serwisantowi. Taki sprzet powinien dawac taka mozliwosc.
Twój problem rozwiązuje strona 121 instrukcji obsługi.

josoko
06-06-2008, 17:11
Napięcie jest drugorzędne - istotny jest prąd, którego ta piąta bateria dodatkowo dostarcza. Skraca czas ładowania. I oczywiście zwięsza liczbę błysków. Przetwornica i tak musi dostarczyć do kondensatorów odpowiednią ilość energii - szybciej będzie z piątą baterią.
A lampa może korzystać z ogniw 1,2 i 1,5 V - instrukcja się kłania :)

Valdek_Tychy
06-06-2008, 17:23
- instrukcja się kłania :)

Jak się takową posiada :D

Zbigniew
06-06-2008, 19:35
Na 99,99% w lampie jest stabilizator napięcia (tak przynajmniej nakazywałby ją zaprojektować zdrowy rozsądek), tak więc nic złego stać się nie powinno.

sinner
06-06-2008, 19:49
stosuję 5 aku i zauważyłem poprawę prędkości ładowania jak i oczywiście dłuższy czas działania

Fenek
06-06-2008, 19:53
Napięcie jest drugorzędne - istotny jest prąd, którego ta piąta bateria dodatkowo dostarcza. Skraca czas ładowania. I oczywiście zwięsza liczbę błysków. Przetwornica i tak musi dostarczyć do kondensatorów odpowiednią ilość energii - szybciej będzie z piątą baterią.
A lampa może korzystać z ogniw 1,2 i 1,5 V - instrukcja się kłania :)

Baterie/aku połączone są szeregowo, więc informacje wyniesione ze szkoły średniej sugerują, że piąty aku nijak nie daje większego prądu. ;)

@Valdek
O los elektroniki lampy się nie bój, używam zasobnika na piąty aku od długiego czasu i siedziały w lampie nie tylko akumulatorki ale także alkaliczne (one dają już chyba "pełnoprawne 1.5V z tego co pamiętam?) i Sabina błyska sobie dalej w najlepsze.

Valdek_Tychy
06-06-2008, 20:03
Sabina błyska sobie dalej w najlepsze.

i o to mi chodziło :D

Teraz mam dwie SB 600 i 800 więc będzie można pobawić się zdalnym wyzwalaniem światła :)

josoko
07-06-2008, 14:26
Baterie/aku połączone są szeregowo, więc informacje wyniesione ze szkoły średniej sugerują, że piąty aku nijak nie daje większego prądu. ;)

Sugerujesz, że źródło o wyższym napięciu nie da większego prądu na tym samym obciążeniu? :???:

Fenek
07-06-2008, 15:23
Sugerujesz, że źródło o wyższym napięciu nie da większego prądu na tym samym obciążeniu? :???:

Baterie to ogniwa niedoskonałe i charakteryzują się pewnym oporem wewnętrznym, który zazwyczaj wynosi (określam na podstawie doświadczenia, nie wiem jak jest w papierach) niecały om. Więc nieważne ile połączysz ogniw szeregowo, i tak będą dawały jakieś 1-2A w zwarciu (chyba że są to zwykłe alkaliczne - one chyba przy pełnym naładowaniu dają prawie 3A). Prawa Kirchoffa i inne takie się kłaniają. ;)

i o to mi chodziło :D

Teraz mam dwie SB 600 i 800 więc będzie można pobawić się zdalnym wyzwalaniem światła :)
No i dodam że piąty zasobnik daje odczuwalną poprawę, zwłaszcza w reportażu, gdzie krótszy czas ładowania oznacza możliwość częstszego błyskania z taką samą mocą. Po prostu jedno zmartwienie mniej. :) A i w studiu czekanie na ładowanie jest ciut mniej upierdliwe. :)

fil_ftp
07-06-2008, 16:06
Baterie to ogniwa niedoskonałe i charakteryzują się pewnym oporem wewnętrznym, który zazwyczaj wynosi (określam na podstawie doświadczenia, nie wiem jak jest w papierach) niecały om. Więc nieważne ile połączysz ogniw szeregowo, i tak będą dawały jakieś 1-2A w zwarciu (chyba że są to zwykłe alkaliczne - one chyba przy pełnym naładowaniu dają prawie 3A). Prawa Kirchoffa i inne takie się kłaniają. ;)

Ale prąd [czyli natężenie] zależy od napięcia i oporu. Jeśli opór jest stały, a napięcie wzroście to wzroście również natężenie. A myśle, że takie coś jak sb-800 to oporu własnego nie zmienia :-D. Poza tym każde źrodło prądu na opór wewnętrzy, nie tylko "ogniwa niedoskonałe".

Idąc dalej jeśli natężenie wzrośnie to w tym samym czasie przez kondensatory lampy przepłynie większy ładunek i lampa szybciej będzie gotowa do pracy. Po to właśnie jest pojemniczek na piątą baterię.

Fenek
07-06-2008, 16:29
Ale prąd [czyli natężenie] zależy od napięcia i oporu. Jeśli opór jest stały, a napięcie wzroście to wzroście również natężenie. A myśle, że takie coś jak sb-800 to oporu własnego nie zmienia :-D. Poza tym każde źrodło prądu na opór wewnętrzy, nie tylko "ogniwa niedoskonałe".

Idąc dalej jeśli natężenie wzrośnie to w tym samym czasie przez kondensatory lampy przepłynie większy ładunek i lampa szybciej będzie gotowa do pracy. Po to właśnie jest pojemniczek na piątą baterię.

Mam wrażenie że myślimy o tym samym ale nie możemy się dogadać. :razz: Piąta bateria nie tyle bezpośrednio zwiększy prąd ładujący kondensatory, tylko opóźni jego spadek. Bo jak wiemy kondensatory im bliżej są naładowania do poziomu napięcia zasilania, tym wolniej się ładują bo spada prąd je ładujący (kondensator zaczyna działać jak źródło napięcia, tyle że o przeciwnej polaryzacji co ogniwa). te +1.5V porównane do 6V (wiem że aku w praktyce mają ciut mniej) to spora zmiana stałej czasowej więc szybciej jest osiągane pożądane napięcie na kondensatorach, które pewnie nominalnie wynosić ma ok. 5-6V.
No i chyba o to nam cały czas chodziło? :D

fil_ftp
07-06-2008, 22:45
Mam wrażenie że myślimy o tym samym ale nie możemy się dogadać. :razz: Piąta bateria nie tyle bezpośrednio zwiększy prąd ładujący kondensatory, tylko opóźni jego spadek. Bo jak wiemy kondensatory im bliżej są naładowania do poziomu napięcia zasilania, tym wolniej się ładują bo spada prąd je ładujący (kondensator zaczyna działać jak źródło napięcia, tyle że o przeciwnej polaryzacji co ogniwa). te +1.5V porównane do 6V (wiem że aku w praktyce mają ciut mniej) to spora zmiana stałej czasowej więc szybciej jest osiągane pożądane napięcie na kondensatorach, które pewnie nominalnie wynosić ma ok. 5-6V.
No i chyba o to nam cały czas chodziło? :D

No dokładnie. Na początku dzieje się po mojemu, potem "wchodzi" Twój proces :-P. Mniejsza, dla zwykłego użytkownika nie ważne jak, ale często ważne, że szybciej może zrobić kolejną fotkę.

Zbigniew
07-06-2008, 22:48
Fajnie, że na forum są też inni, którzy kumają, o co chodzi z elektronami :) :D

remek
07-06-2008, 23:28
Ba .... nie tylko można z 5 baterią ale niekiedy - jak focisz w plenerze z dala od przetwornic prądowych, gniazdek z voltami stsuje się zewnętrzne battery packi do SB-800.

Pozdrawiam
Remek

Bartello
08-06-2008, 00:35

A mnie uczą na uczelni już 4ty rok że jak rezystancja jest stała, napięcie wzrasta, to prąd maleje !
ehh... co za uczelnia ! :P

Fenek
08-06-2008, 01:33
Fajnie, że na forum są też inni, którzy kumają, o co chodzi z elektronami :) :D
Dziękuj tym co zdecydowali że nawet studenci informatyki muszą mieć takie przedmioty jak elektronika, elektrotechnika czy fizyka. :razz:

A mnie uczą na uczelni już 4ty rok że jak rezystancja jest stała, napięcie wzrasta, to prąd maleje !
O w mordę... aż nie mam odwagi próbować tego obalać... :mrgreen: Mimo że jak dla mnie kompletnie kłóci się to z logiką.

Foksik
08-06-2008, 01:35
Faktycznie, jakaś tragiczna uczelnia.

Inna sprawa, że większość wierzy, że jak na ogniwie jest napisane 1,5V to na prawdę zawsze tyle jest. Tymczasem nowa bateria ma zwykle ponad 1,6V i napięcie to spada wraz z jej rozładowywaniem się.

Odpowiadając na pierwsze pytanie w tym wątku. W instrukcji do SB-800 napisano, że zasilanie stanowi:

Cztery (lub pięć) ogniw rozmiaru AA (1.5V lub mniej)...

Valdek_Tychy
08-06-2008, 09:50
Sprawdzone w praktyce - wczoraj na weselu na jednym komplecie 5-ciu baterii alkalicznych bez żadnych problemów zrobiłem ok. 500 zdjęć :D

marszull
08-06-2008, 12:02
Ba .... nie tylko można z 5 baterią ale niekiedy - jak focisz w plenerze z dala od przetwornic prądowych, gniazdek z voltami stsuje się zewnętrzne battery packi do SB-800.

To bardziej chodzi o szybkosc ladowania, niz o brak pradu. Takie baterry packi sprawdzaja sie w momentach kiedy musisz duzo i bardzo czesto blyskac. I rzeczywiscie sprawdza sie bardzo dobrze.

Rafał_Sz
08-06-2008, 12:15
Z praktyki mogę napisać, że trochę szybciej ładuje (zwłaszcza jak już aku są z deka wyczerpane) no i wygląda bardziej "profi" ;)

remek
08-06-2008, 12:37
To bardziej chodzi o szybkosc ladowania, niz o brak pradu. Takie baterry packi sprawdzaja sie w momentach kiedy musisz duzo i bardzo czesto blyskac. I rzeczywiscie sprawdza sie bardzo dobrze.

Masz absolutnie rację.

Pozdrawam
Remek

ekonet
08-06-2008, 13:42
Rzecz jest bardzo prosta - skoro producent przewidział zasilanie czterema lub pięcioma bateriami i wyposażył lampę w odpowiednie akcesorium, to znaczy, że lampa jest do tego przystosowana. Szkoda czasu na płonne obawy ;)

pawelp
08-06-2008, 14:29
Tak tragiczna... Politechnika Warszawska...
Z tego co mi sie zdaje najlepsza uczelnia Techniczna w Polsce od wielu pokoleń. :)

Może przypomnijmy. Z prawa ohma: I=U/R.
Z czego wynika, że jak R jest stałe, a U wzrasta to I:
a) rośnie,
b) maleje,
c) nie zmienia się,
d) massaj.
Chyba, że prawo ohma już przestało obowiązywać...

Fenek
08-06-2008, 15:05
Może przypomnijmy. Z prawa ohma: I=U/R.
Z czego wynika, że jak R jest stałe, a U wzrasta to I:
a) rośnie,
b) maleje,
c) nie zmienia się,
d) massaj.
Chyba, że prawo ohma już przestało obowiązywać...

Prawo Ohma przestaje obowiązywać przy b. wysokich U ale to inna bajka. ;) Jak by nie patrzeć prąd jednak wprost proporcjonalny do napięcia. Nigdzie nie spotkałem się z twierdzeniem że jest inaczej. No cóż... PW rewolucjonizuje elektrotechnikę. :razz:

josoko
08-06-2008, 19:40
Jak by nie patrzeć prąd jednak wprost proporcjonalny do napięcia. Nigdzie nie spotkałem się z twierdzeniem że jest inaczej.

Też myślałem, że się nie spotkam, ale...

...Więc nieważne ile połączysz ogniw szeregowo, i tak będą dawały jakieś 1-2A w zwarciu ...

Co prawda było to jakieś ćwierć wieku temu, ale wtedy prawo Ohma obowiązywało zawsze.:-? Czasami tylko zaczynały obowiązywać jeszcze inne prawa, gdy to pierwsze niezbyt precyzyjnie opisywało układy impendancyjne w stanach nieustalonych i przy przebiegach zmiennych. A mam niejasne wrażenie, że akumulator lub bateria zapewniają dosyć jednolity poziom zasilania, żeby nie trzeba było sobie tutaj komplikować nadmiernie problemu.

Faktem jest, że kiedyś taki tok rozumowania byłby znaczną przeszkodą w uzyskaniu dyplomu. Ale czasy się zmieniają :)

ksviper
08-06-2008, 20:25
ciało rzucone na łoże traci na oporze, a potem jak napięcie rośnie to opór maleje ;)

fil_ftp
08-06-2008, 23:06
A znacie bajkę o napięciu? Nie. To słuchajcie.

Na pięciu napadło dziesięciu. :-D

czorcik001
14-06-2008, 15:37
Witam

Mam problem. Posiadam tylko angielską instrukcję do SB-800 :-? i pilnie poszukuję (do odkupienia) polskiej wersji papierowej lub (do pobrania) wersji w pdf lub innym zjadliwym aczkolwiek czytelnym formacie.

Proszę o pomoc!

Gdyby ktoś miał to podaję e-mail: [email protected]

Pozdrawiam serdecznie!

pablog
14-06-2008, 20:19
Witam

Mam problem. Posiadam tylko angielską instrukcję do SB-800 :-? i pilnie poszukuję (do odkupienia) polskiej wersji papierowej lub (do pobrania) wersji w pdf lub innym zjadliwym aczkolwiek czytelnym formacie.

Proszę o pomoc!

Gdyby ktoś miał to podaję e-mail: [email protected]

Pozdrawiam serdecznie!

Witka
puściłem ci pdf na emaila
miłej lektury

Genio
17-06-2008, 11:33
Witka
puściłem ci pdf na emaila
miłej lektury

Czy ja też mógłbym poprosić?

[email protected]

Z góry bardzo dziękuję.

pablog
19-06-2008, 02:46
poszło
miłej lektury

jęśli ktoś potrzebuję proszę o info na PW

KGB
19-06-2008, 10:30
. to spora zmiana stałej czasowej więc szybciej jest osiągane pożądane napięcie na kondensatorach, które pewnie nominalnie wynosić ma ok. 5-6V.
:D

Witam, zapomniałeś szanowny Kolego o przetwornicy napięcia która ładuje kondensator do napięcia ponad 300V.

Jeśli chodzi o akumulatorki Ni-MH, to mają one mniejszy opór wewnętrzny niż zwykłe baterie alkaliczne, więc podczas dużego obciążenia napiecie na nich nie spada tak bardzo jak na zwykłych bakteriach. Co z tego ze zwykłe baterie mają nominalne napięcie 1,5 V , lecz gdy zaczniemy pobierać z nich prądy rzędu 1A, to napięcie moze spaść do wartości nizszej niż na akumulatorkach w tych samych warunkach. To prawda, że największy pobór prądu jest gdy kondensator jest ,,pusty''.

Pozdrawiam

ekonet
19-06-2008, 12:02
poszło
miłej lektury

jęśli ktoś potrzebuję proszę o info na PW
A czy to jest "prawdziwy" .pdf (ze skalowalnymi fontami i tak dalej) czy .pdf zrobiony ze skanu?
Jeśli to pierwsze, to ja też bardzo poproszę.

Fenek
19-06-2008, 12:14
Witam, zapomniałeś szanowny Kolego o przetwornicy napięcia która ładuje kondensator do napięcia ponad 300V.

Fakt, aż się sobie dziwię, że sam się tak wpuściłem w maliny. :mrgreen: Ale reszta rozważań chyba OK?

KGB
19-06-2008, 12:17
Ok :)