Zobacz pełną wersję : D50+SB800-Problem z wyzwoleniem lamp studyjnych
Witam. Ostatnio robiłem zdjecia na weselu. Na d50 miałem sb800 i 2 lampy studyjne wyzwalane radiowo. Jako ze d50 nie ma wyjscia pc podpiałem nadajnik do lampy. Wszystko było ok. Lampy wyzwala normalnie. Z tym ze jak zobaczyłem pózniej zdjecia to jak parasol złapałem w kadr to widac ze nie swieci pełna mocą tzn. na niektórych zdjeciach jego jasnosc jest nie wieksza niz kinkietu na scianie a na innych znów widac tylko rozswietlony srodek parasola. Wyglada to tak jak by błysk sie dopeiro zaczynał albo juz konczył. Z lampami i wyzwalaczami jest wszystko ok poniewaz zdjecia z kolegi canona 30d sa jak najbardziej poprawne ( czyt. doswietlony cały kadr i postacie za osobami fotografowanymi a w przypadku złapania parasola w kadr jest wielki przepał i nawet nie wiedac ze tam jest jakis parasol). Napewno nie jest to wina ustawin czasu i przsłony poniewaz robilismy na praktycznie takich samych ustawieniach. Czy ktoś sie spotkał z takim problemem?? Czy to moze byc wina tego ze syglanł do nadajnika idzie przez lampe a nie od razu z body??
podejżewam że lampy z parasolkami wyzwalał przedbłysk pomiarowy i dlatego nie łapało błysku z parasolek w kadr.
jaki tryb lampy miałeś??
trzeba bylo zakryc fotocele w lampach i byloby ok.
jeśli prcowałeś z Sb800 w trybie ttl i nie miałeś wyłączonych fotocel w lampach studyjnych, to wszystko jasne. Przedbłyski wyzwoliły lampy studyjne wcześniej. Ten słaby błysk to tyle co zdążyły się doładować, by błysnąć kolejny raz.
Lampa w ttl. Rozmawialem z kolega ( włascicielem lamp ) i podobno przy podpieciu odbiorników fotocela powinna sie wyłaczyc. W kazdym razie dzieki za podpowiedz. Na nastepnym weselu sprawdze czy winą były fotocele czy cos innego. Pozdrawiam!!
Na nastepnym weselu sprawdze czy winą były fotocele czy cos innego. Pozdrawiam!!
Tez sie czegos przy okazji dowiedzialem chociaz w kilka lamp sie nie bawie.
Taki krotki comment - nie lepiej sprawdzic przed weselem ?? Z korzyscia chyba dla wszystkich - chyba ze bedziesz na biegu potem fotocelki zaklejal :)
podobno przy podpieciu odbiorników fotocela powinna sie wyłaczyc.
zalezy jakie to lampy. W Elfo się nie wyłączy przez włożenie jacka, ale jest przełącznik i można łatwo fotocele odłączyć. W Quantuumach włożenie jacka wyłączało fotocele. To zalezy po prostu konstrukcji danej lampy. Jest róznie u poszczególnych producentów i w ich różnych seriach lamp. Musisz to sprawdzać.
chyba jednak fotocele sie nie wylaczaja... byc moze w niektorych lampach tak, ale na pewno nie jest to standard.
Jacek mnie uprzedzil :)
Jeśli sabina chodzi w jakimś trybie generującym przedbłyski, to obawiam się że wyłączenie fotocel na niewiele się zda.
Złącze PC sabiny i tak uruchomi radio przy pierwszym przedbłysku.
chyba nie... trzeba to sprawdzic na 100% ale chyba wyzwoli sie przez gniazdo dopiero przy zasadniczym blysku. sprawdze z ciekawosci.
Albert44
06-06-2008, 14:27
FV Lock w menu D50. Może pomóc. :)
Martink robie jako 2 fotograf charytatywnie dla praktyki wiec sie nie martwie narazie o to. Szymony tez o tym pomyslałem ale nie mam jak sprawdziac. R jak mozesz to zobacz, i tak sie przekonam za jakis czas ale zzera mnie ciekawosc:)Albert moze pomóc ale to nie bedzie chyba rozwiazanie na całe wesele...
Albert44
06-06-2008, 16:43
Albert moze pomóc ale to nie bedzie chyba rozwiazanie na całe wesele...
Na całe nie ale na kilka "sekwencji" tak :o
To napewno nie jest wina fotoceli bo lampy są cały czas właczone a czesc wesela robiłem bez podłaczonego nadajnika a nawet głowny błysk ich nie wyzwalał. Czy jest mozliwe ze sygnał z lampy do wyzwalacza leci juz przy przedbłyskach pomiarowych??
Czy jest mozliwe ze sygnał z lampy do wyzwalacza leci juz przy przedbłyskach pomiarowych??
to trzeba sprawdzić, ale tak sie domyśla szymony:
Złącze PC sabiny i tak uruchomi radio przy pierwszym przedbłysku.
Ja osobiscie okazje sprawdzenia tego bede miał dopiero na weselu. Moze ktos ma czas i checi sprawdzic to ze swoimi lampami studyjnymi?? Tylko wazne zeby nadajnik od zestawu radiowego był podpiety do lampy...
na takich imprezach fotocela odpada:)jeżeli babcia, ciocia, wujek i jeszcze 7 innych osób pstryka, to też wyzwalają błysk i może się zdarzyć , że kiedy ty robisz zdjęcie lampy nie zdążyły sie naładować (no i po trzech takich akcjach coś się może zużyć.Sygnał z sb 800 pracuje raczej w sys nikonowskim więc wyzwoli lampy kompatybilne. Rozwiązaniem jest nadajnik radiowyna aparacie(nie na podczerwień, bo zdarza się że niektórym jest to wsiorawno)
wyłączona fcela w lampach i odbiorniki radiowe na lampach. sb współpracuje z innymi sb to może 2 x sb400 i parasolki
1. Jakie to sa lampy stududyjne. Producent, model. Albo lepiej odpowiedz : czy ma wyłącznik swojej wbudowanej fotoceli? czy włożenie jacka odłącza fotocelę?
sądze, że co najmniej jedna z tych opcji wchodzi w grę. trzeba odłączyć fotocelę. Na jacku będzie odbiormnik radiowy.
2. sb800 na D50 musi pracowac w TTL ? Przecież wtedy i tak w żaden sposób nie dobbiera się siły błysku lampy studyjnej, a ten błysk oszukuje trochę TTL w D50 (to zalezy od mocy błysku lampy studyjnej)
Jeśli SB800 by pracowała w trybie A to nie ma żadnych problemów by zrobić tak jak chcesz, a lampa studyjna by była na swojej fotoceli (nie radiowo) Radiowo zapewne też się da, ale z pewnymi kombinacjami. Musisz radiowo i musisz mieć TTL?
Musze mieć radiowo i nie musze mieć ttl, tak myśle ponieważ jak narazie robiłem w ttlu. W sobote lece na wesele wiec sprawdze tryb A. W trybie A nie ma przedbłysków??
W trybie A nie potrzeba przedbłysków. Ale między nie potrzeba, a nie ma, jest subtelna róznica :mrgreen:. Sądzę, że ich nie będzie (body może będzie szukac innej lampy w CLS ? - tak sobie dumam, ale chyba nie)
Sposób gdyby jednak były przedbłyski - zrobic tak, by body nie wiedziało, że ma podpięta lampę, czyli zaizolowac styki (poza centralnym). Wtedy lampa odpali, tryb A będzie. Izolacja styków niestety skomplikuje sprawe (nie jest przenoszone ISO ani zoom).
Sądzę, że przedbłysków nie ma i nie trzeba izolowac stopki, będzie OK. Trzeba pilnowac rónych przysłon w body (obiektywie) i w lampie.
Zresztą dla uniknięcia wykrycia lampy przez body nie trzeba zasłaniać wszystkich styków, tylko nie pamiętam którego. Gdzieś by schemat który styk jest do czego. Wtedy można np ten do zooma zostawić.
Jest jeszcze inny sposób - wymyślić kostkę pośrednią między SB800 a body D50 i tam (do kostki) podłączyć radio, a nie do lampy. Gdybyś taka kostkę wyprodukował i to 5 styków z każdej strony, a radio dał z masy i centralnego styku tej kostki - to powinno ci chodzić nawet z SB800 w TTLu.
Zakładam, że centralny styk nie jest potrzebny do przedbłysków. Hm, głowy nie dam. Jak to sprawdzić?
Edit. Pewnie jednak jest używany w przedbłyskach. Tak sobie głośno myślę :)
jeżeli z gniazda PC jest sygnał tylko wtedy kiedy potrzeba, to chyba z centralnego styku sanek jest to samo?
Wtedy taka przejściowa kostka 5 styków o której pisałem na D50 by miała sens.
Mam kostke z gniazdami pc. Zaizoluje ją odpowiednio tak zeby tylko centralne gniazdo było uzywane. Jutro dam znac co z tego wyszło, i dziekuje za pomysły moze któryś z nich teza wypali...