PDA

Zobacz pełną wersję : najlepsze parametry ustawien w menu D 50

Frozner
05-06-2008, 13:50
witam mam problem z ustawieniami w moim Nikonie D50,dzis mam sesje powazną i fotki z niego wychodza w formie kaszki coś w rodzaju pikselozy,zalezy mi na dobrej ostrości którą potem bede mógł jeszcze ewentualnie doostrzyc w programie CO,focie w NEFach.Rodzaj fotek który dzis bede robił to głównie portret.Szkła to standard 55-70 i 60mm makro f2.8. na takiej ostrości mi zależy jak na fotografiach Kamila Majdańskiego www.majdanski.pl/index.php.
za rade dziekuje z góry.Pozdrawiam.

Przemek Paśnik
05-06-2008, 13:59
:shock: wyłącz iso auto, zapisuj RAW+jpg fine rozm L albo sam RAW. Reszta to światło, kadry i obróbka :wink:

Albert44
05-06-2008, 14:05
ISO 200 max 400, RAW+jpg, NCE.

Ksiaze
06-06-2008, 05:20
Tak jak koledzy powyzej napisali. Poza tym takie cudenka mozna w Photoshopie zrobic, ale to dla zaawansowanych.

rastula
06-06-2008, 07:53
na takiej ostrości mi zależy jak na fotografiach Kamila Majdańskiego www.majdanski.pl/index.php.

gdyby takie zdjęcia zależały od ustawień w menu to by napisali o tym w instrukcji :-P...

remnaj
06-06-2008, 09:52
proponuje napisac do Kamila i zapytac ile w tych zdjeciach jest PS'a. od dawna sledze twórczość Kamila i powiem ci ze to nie sa foty wyplute z puszki.

KrzysztofS
06-06-2008, 10:45
Rodzaj fotek który dzis bede robił to głównie portret.Szkła to standard 55-70 i 60mm makro f2.8. na takiej ostrości mi zależy jak na fotografiach Kamila Majdańskiego www.majdanski.pl/index.php.
za rade dziekuje z góry.Pozdrawiam.

od razu widac ze te zdjecia nie sa "prosto" z aparatu, na pewno sie nie pomyle jezeli powiem ze 99% znich przeszlo porzadna obrobke w PS albo czyms innym, generalnie w zdjeciach studyjnych bardzo wazna role odgrywa swiatlo, wyglad i makijaz modelki, dobor kolorow itd., zeby robic ladne "okladkowe" zdjecia trzeba to wszystko zgrac razem i jeszcze potem doprawic w kompie, tak czy siak sprzet ktory masz (jezeli chodzi o aparat i szkla) powinien Ci wystarczyc, co do wyposazenia Twojego studia to niewiem, ale przydalby sie przynajmnie podstawowy system lamp i ekranów

TeamHANS
10-06-2008, 12:48
proponuje napisac do Kamila i zapytac ile w tych zdjeciach jest PS'a. od dawna sledze twórczość Kamila i powiem ci ze to nie sa foty wyplute z puszki. Widać, że to nie z puszki. HDR zastosowany jak złoto + nie wiadomo jeszcze co... Efekt idealny..........

mikkay
10-06-2008, 19:28
TeamHANS - HDR powiadasz.... ;)

Kyo
10-06-2008, 19:33
ja odkad zaczalem robic w rawach z photoshopa praktycznie nie korzystam, tylko suwaczki suwaczki ;p