PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb zdjęć seryjnych D80

chłopaczek
05-06-2008, 10:06
witam wszytkich

mam pytanie odnosnie trybu seryjnego w D80. Przełączam aparat do tego trybu, robie zdjęcia w serii i przed kazdym zrobionym zdjęciem aparat ustawia ostrość. Mozna to jakoś zmienić zeby aparat po ustawieniu ostrości na pierwsyzm zdjęciu wszytkie kolejne z serii robił z tym ustawieniem ostrości? czy po prostu tak jest w tym trybie ze za kazdym razem ostrość jez ustawiana..??

PS
przepraszam jezeli moje pytanie nie jest zbyt mądre..:)

Przemek Paśnik
05-06-2008, 10:19
Ustaw tryb autofokusa na AF-S

EDIT: o kurka, to też nie działa :P Sorki za zamieszanie

sawi
05-06-2008, 10:20
A tryb AF masz na AF-S czy na AF-C? - bo zdaje sie, ze AF-S nie ustawi Ci ponownie ostrosci poki nie puscisz spustu.

Przemek Paśnik
05-06-2008, 10:30
Po prostu ustaw ostrość a potem przełącz na MF :mrgreen:

chłopaczek
05-06-2008, 10:31
A tryb AF masz na AF-S czy na AF-C? - bo zdaje sie, ze AF-S nie ustawi Ci ponownie ostrosci poki nie puscisz spustu.

zmieniałem tryby i na AF-S jest tak samo :?

chłopaczek
05-06-2008, 10:32
Po prostu ustaw ostrość a potem przełącz na MF :mrgreen:

hehe no wlasnie myslalem o tym bo jakby nie było to jest to rozwiazanie tego problemu :D
ale nie mozna tego ominąć innym sposobem..?

EDIT: o kurka, to też nie działa :P Sorki za zamieszanie

tez sie zdziwiłem :D

Przemek Paśnik
05-06-2008, 10:36
A można wiedzieć, dlaczego Cię to tak męczy? Jaki efekt chcesz uzyskać?

chłopaczek
05-06-2008, 10:41
a nawet na takim prostym przykładzie, mam postać z boku kadru, chce zrobic serie a ostrość mi ucieka gdzies na tło itp., wiem ok mozna zmienic punkt ostrości ale to tez nie rozwiaze wszytkiego.. znacznie wygodniej byłoby gdyby ustawienie ostrości sie nie zmieniało.. no przynajmniej tak mi sie wydaje.. moze tylko wydaje..

Antonina
05-06-2008, 10:53
Po złapaniu ostrości wciśnij AF-L i po problemie

Przemek Paśnik
05-06-2008, 10:54
Zacnie prawi :mrgreen:

chłopaczek
05-06-2008, 11:00
Po złapaniu ostrości wciśnij AF-L i po problemie

no i chyba tez nie.. albo cos skopałem w ustawieniach..

EDIT: miałem skopane ustawienia, ktoś sie bawił, moze nawet ja :D
wszystko sie zgadza. wielkie dzieki za pomoc :)

Przemsky
15-07-2008, 12:30
To może i ja podłącze sie do wątku.
Pokombinuj z ustawieniami w menu klawisza "AF-L/AE-L" - masz kilka opcji od wyboru, w tym z blokowanie ustawień ekspozycji i/lub AF. Z tego co kojarze mozna tak ustawić żeby nie trzeba było czaly czas trzymać przycisku tylko zeby działał jako ON/OFF.
A teraz pytanie odemnie:
Czy jest możliwość i jak to zrobić żeby seria szła bez udziału spustu? Tzn, zeby raz klepnąć spust a aparat zeby robił serie zdjęć z danymi nastawami, bez mojej ingerencji już. Np: zdjecią burzy - ustawić aparat na statyw, i niech pstryka sobie sam, po pierwszym ręczynm wyzwoleniu migawki

Pozdrawiam

miodzik
15-07-2008, 21:47
chyba nie ma takiej możliwości w żadnym aparacie, ale pozostaje Ci wężyk spustowy i lub czas B. Choć do fotografowania wyładowań atmosferycznych używałem czasów 15 i 30 sek oczywiście przy odpowiednio dobranych pozostałych parametrach ekspozycji :-)

żółto-czarny
17-07-2008, 23:52
zmieniałem tryby i na AF-S jest tak samo :?
Mnie się chyba trefny egzemplarz trafił, bo w AF-S nic poprawia między zdjęciami :-P

Dx2
18-07-2008, 00:06
Czy jest możliwość i jak to zrobić żeby seria szła bez udziału spustu? Tzn, zeby raz klepnąć spust a aparat zeby robił serie zdjęć z danymi nastawami, bez mojej ingerencji już. Np: zdjecią burzy - ustawić aparat na statyw, i niech pstryka sobie sam, po pierwszym ręczynm wyzwoleniu migawki

Pozdrawiam

Możesz kupić gripa DELTA MB-D80 PRO ze sterownikiem który umożliwia zadanie interwału z jakim aparat robi fotki.

Jacek_Z
18-07-2008, 01:01
...
interwały, ale to jest chyba dopiero od D200.
możesz kupić wężyk z interwałami (oryginał, sa i podróby), albo takiego chińskiego gripa - też ma interwały.

gar_krk
18-07-2008, 11:06
albo podpiac body do komputera kablem i z poziomu Nikon Camera Control Pro ustawic interwal...

amirez
18-07-2008, 11:31
Interwał czasowy do d80 ma grip Delty /wersja z wyświetlaczem LCD/.