PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 80-400 , kontra Nikon 80-400

majakano
30-04-2006, 20:18
Planuję dokupienie do D200 jednego z tych zoomów , czy macie może jakieś doświadczenia związane z tymi szkłami ? Z góry dziękuję za odpowiedzi
Jacek

King
30-04-2006, 21:02
Nie miałem żadnego z nich ale wydaje mi się że nikkor to zajebiste szkiełko przynajmniej z opisów no i jeszcze ten VR może sam go kiedyś kupię ze względu na fajowy zakres.

chalzen
30-04-2006, 21:22
Nie miałem rzadnego z nich ale wydaje mi się że nikkor to zajebiste szkiełko przynajmniej z opisów no i jeszcze te VR może sam go kiedyś kupię ze względu na fajowy zakres.

Ale bardzo wolny AF w nim jest,co trzeba wziąć pod uwagę.

Smurf
30-04-2006, 21:38
Nie miałem rzadnego z nich ale wydaje mi się że nikkor to zajebiste szkiełko przynajmniej z opisów no i jeszcze te VR może sam go kiedyś kupię ze względu na fajowy zakres.
Chyba kolego pomyliłeś forum!!!
Tu nie koncert Michała Wiśniewskiego!!!
Marsz do szkoły - na Język polski. Moze Alf jako doświadczony Belfer wskaże kogoś, kto Ci pomoże.

majakano
01-05-2006, 19:12
Do nikonowskiego szkła , miałem okazję się przymierzyć i AF jast ok. Sigma tez ma stabilizator - OS i 1tys mniej do zapłacenia. Pytanie jak z własnościami optycznymi obu szkieł
Pozdr.

Grześ Pseudonim
01-05-2006, 19:49
Pisałem na temat Nikkora 80-400 VR. Polecam wyszukiwarkę.

King
01-05-2006, 21:11
Język

pisze się z małej litery jakbyś nie wiedział

Moze

Pisze się przez "ż" a nie "z"

A tak poza tym przestań się czepiać człowieku bo to ciebie trzeba wysłać na lekcję dobrego wychowania bo masz jakieś problemy z samokontrolą nerwów :twisted: :twisted: :twisted:

adik
01-05-2006, 21:15
A Ty najwyrazniej z wyslawianiem sie poprawnym.Nikkorowskie szklo faktycznie ma wolny AF ale to akurat niejest najwiekszy problem. Jesli bedziesz wiedzial co chcesz fotografowac i jak to dasz nim rade.

PS.

http://photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_80400_4556os/index.htm tu masz ciekawy dosc review.Rozwiali wiele watpliwosci. Niebralbym sigmy tylko ze wzgledu na jakosc budowy. Jednak Nikkor to Nikkor i jakos bardziej ufam ich VRowi. Plusem Sigmy jest to ze odleglosc ostrzenia mniejsza gdzie u Nikkora troche kuleje...

Smurf
01-05-2006, 22:16
Język

pisze się z małej litery jakbyś nie wiedział

"Język polski" w mojej wypowiedzi to nazwa przedmiotu wykładanego w szkołach (gdybyś nie wiedział), a nie część ciała, dlatego napisałem z dużej litery (żebyś zrozumial o co chodzi)
Z kolei literowki typu z zamiast ż wynikają kolego z fantastycznej jakości chińskich klawiatur, za to rażacych błędów ortograficznych i stylistycznych wybaczyć nie można - nie ośmieszaj się.

majakano
02-05-2006, 10:20
Temat znalazłem i już mam jakieś o nim pojęcie . Szkoda tylko , że dane są z listopada 2004 , liczyłem na jakieś świeższe przemyślenia\doświadczenia. Szkłem zamierzam podglądać zwierzynę wszelkiego rodzaju , od prymitywnych do tych ucywilizowanych. Z kilkunastu fot jakie zrobiłem na łódzkich targach szkłem zapiętym do mojego D200, wynika że homo sapiens doskonale zatrzymuje się w kadrze przy max zoomie i parametrach : t 1\30 , f 11 ISO 1250. Zdjęcia z takimi parametrami drukowałem do 60x90 cm. Zarówno ostrość jak i zaszumienie (NR wysokich czułości na normal) jest wtedy na poziomie 7-8 w 10stopniowej skali bez ingerencji PSa, czyli po obrobieniu może być dużo lepiej :)
Będę dalej jeszcze drązył temat , zwłaszcza jeśli chodzi o sigmę , która ma własny OS do redukcji drgań
Pozdrawiam i liczę na dalsze opinie
Jacek

Grześ Pseudonim
02-05-2006, 10:42
Według Photozone: http://www.photozone.de/active/survey/querylenstxt.jsp?filter=%22brand='Nikkor'%20OR%20b rand='Sigma%20AF'%20OR%20brand='Tamron%20AF'%20or% 20brand='Tokina%20AF'%20or%20brand='Vivitar%20AF'% 22
Sigma oceniana jest na 3,48 lub 3,02, a Nikkor na 4,2 - a więc całą klasę wyżej. IMO jeśli dysponujesz kasą, to różnica cenowa między Nikkorem a Sigmą nie jest duża a Nikkor jest naprawdę świetnym szkiełkiem i o całe 35 dkg lżejszym, jeśli jest to dla Ciebie ważne.
Ja mam tego Nikkora i bardzo sobię chwalę. O szybkości AF - to bez przesady z tym wolnym AF. Wiadomo że śrubokręt więc musi być wolniejszy od AF-S, ale jeśli ustawisz mu limitowany zakres, nie jest tak źle. Ani razu w każdym razie nie spieprzyłem zdjęcia z uwagi na "wolny" AF. a tutaj http://www.obiektywni.pl/uzytkownik/index.php?pokaz=zdjecie&id_zdjecia=9075 masz przykład zdjątka z tego obiektywu.

żółto-czarny
02-05-2006, 13:48
Miał ktoś obie lufy przypięte i porównywał OS i VR przy 400mm?

majakano
02-05-2006, 22:56
Grześ , dzięki za linka , rozwiał do końca moje wątpliwości :) Przy okazji przekonałem się o moim dobrym guście optycznym - opcją była Sigma 100-300 , zdjęcia z niej wychodzą super , polecam . Dzięki Panowie za pomoc w podjęciu decyzji ; idę zamawiać mojego zoomika :D
Pozdr. Jacek